Hyppää sisältöön

Suomessa kirmataan liiganurmille jo kesäkuussa – Ruotsin koronamallin arkkitehti jarruttelee pääsarjojen alkua: En pitäisi todennäköisenä

Ruotsin valtion epidemiologi Anders Tegnell ei ole valmis näyttämään vihreää valoa Allsvenskanille ja Damallsvenskanille. Suomessa Kansallinen liiga käynnistyy jo 13. kesäkuuta.

Östersunds FK:n pelaajia kuvassa Kuva: AOP

Ruotsin pääsarjajalkapallo pääsee tuskin käynnistymään vielä kesäkuussa, arvioi Ruotsin valtion epidemiologi Anders Tegnell SVT:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Maan miesten ja naisten kaksi ylintä sarjatasoa ilmoitti maaliskuussa (siirryt toiseen palveluun), että sarjat odottavat viranomaisten lupaa ennen niiden avaamista. Aftonbladetin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Allsvenskanin suunnitelmissa oli kuitenkin saada kausi käyntiin jo 5.–7. kesäkuuta.

Vaikka Ruotsin malli koronaviruksen torjunnassa on karttanut yhtä jyrkkiä rajoituksia kuin esimerkiksi Suomessa, esimerkiksi yli 50 hengen kokoontumiset kiellettiin Ruotsissa maaliskuun lopussa.

– Meidän on hyvin vaikea uskoa, että yksittäisille tapahtumille voitaisiin luoda erityissäännöt, Tegnell toteaa.

Ruotsin jalkapalloliitto ja huippuliigat ovat luoneet omat mallinsa sille, miten liigat voisivat avata kautensa. Näissä malleissa on määritelty muun muassa pelaajien majoittuminen, matkat ja toiminta stadioneilla.

Tegnellin mielestä huippujalkapallo ei ole kuitenkaan sellaisessa erityisasemassa, että nykyisiin rajoituksiin voitaisiin tehdä poikkeuksia.

– Tämän hetken perusteella en pitäisi tätä kovin todennäköisenä. Mutta edessä on vielä joitakin viikkoja, ja tarkastelemme tätä asiaa sitä mukaa, kun epidemiatilanne muuttuu, Tegnell toteaa.

Suomen Veikkausliiga ilmoitti keskiviikkona, että kausi avataan 1. heinäkuuta ja Kansallinen liiga puolestaan käynnistää pelit 13. kesäkuuta.

Tegnell on ollut Ruotsin koronatoimien johtaja, jonka päätökset hallitus on lähinnä allekirjoittanut. Esimerkiksi ravintolat ovat jatkaneet toimintaansa, vaikka niiden tuleekin ottaa huomioon asiakkaiden turvavälit ja hygienia. Koulut ovat jatkaneet toimintaansa koronaepidemiasta huolimatta.

Torstai-aamuun mennessä Ruotsissa on todennettu lähes 24 000 tartuntaa ja koronaviruksen aiheuttamia kuolemia on 2 941. Suomessa samat luvut ovat tällä hetkellä 5 573 ja 252.

Lue myös: