1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. rugby

Koronauhan varotoimet eivät kelpaa rugbypelaajille – kieltäytymiset influenssarokotteesta uhkaavat Australian liigan uudelleenkäynnistystä

Australian rugbyliigan mukaan ainakin neljä pelaajaa on kieltäytynyt pakolliseksi määrätystä influenssarokotteesta.

Kuva: EPA/NIC BOTHMA

Urheilusarjoja käynnistellään koronapandemian pakottamalta tauolta eri puolilla maailmaa huolellisin varotoimin. Ongelmaksi on muodostumassa ihmisten erilainen suhtautuminen esimerkiksi rokotuksiin.

Rokotusongelma tuli ilmi Australiassa, jossa maan rugbyliigan on tarkoitus jatkaa kautta 28. toukokuuta.

Liigan mukaan ainakin neljä pelaajaa on kieltäytynyt pakolliseksi määrätystä influenssarokotteesta. Rokotuksesta kieltäytyneet Canberra Raidersin pelaajat Sia Soliola, Josh Papalii ja Joseph Tapine osallistuvat joukkueen harjoituksiin, mutta seura on pyytänyt lisäohjeita kieltäytyneiden varalle.

– Kolmikko palaa tänään harjoituksiin. Odotamme nyt lisätietoja ja ohjeita liigan johdolta, Raidersin toiminnanjohtaja Don Furner kertoi torstaina.

– Tilanne on kaikille uusi. Tämä vuosi on kaikkea muuta kuin normaali. Eteemme tulee aivan poikkeuksellisia tilanteita.

Pääministeri on jyrkkänä

Rugbyn NRL-liiga keskeytettiin koronaviruspandemian takia 24. maaliskuuta. Seurat ovat painostaneet päättäjiä lujasti, jotta kautta voitaisiin jatkaa ja seurat saisivat otteluiden tv-lähetyksiin liittyvät tulonsa.

Pääministeri Scott Morrison otti tuoreeltaan jyrkän kannan rokotuskieltäytymisiin. Hän ilmoitti tukevansa linjaa "no jab, no play" eli "ei pelejä ilman piikitystä".

Aiemmin NRL-liigan jatkon uhkana oli pelaajien kurittomuus. Viranomaiset ovat varoittaneet useita pelaajia koronarajoitusten laiminlyönneistä ja korostavat, että pelikausi voidaan aloittaa uudelleen vain viranomaismääräysten ehdoilla.

Australiassa oli todettu torstaihin mennessä vajaat 7 000 koronatartuntaa. Worldometerin mukaan virus oli aiheuttanut maassa 97 kuolemantapausta, eli neljä tapausta miljoonaa asukasta kohden.

Korjaus klo 12.33: Flunssarokote korjattu influenssarokotteeksi.

Lue myös:

Urheilijoilla on kova palo pelikentille, mutta terveyspuoli huolettaa: "Jos kausi päätetään aloittaa, on pelaajien kesken puhuttava, kuka ylipäätään uskaltaa pelata"