Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Elävä arkisto esittää

Konkaripelinjohtaja Risto Ojanperä uskoo, että koronatilanne on pelaajille hankalampi kuin osataan ajatella – "Jos varasuunnitelmaa ei ole, siitä seuraa sekasorto"

Kokenut pesäpallon pelinjohtaja painottaa, että terveydellinen uhka pelikentillä on käytävä pelaajien kanssa läpi.

pesäpallo
Pesäpalloilua Alajärvellä
Koronavirustilanne herättää pelaajissa monenlaisia tunteita.Niklas Joki / Yle

Superpesiksessäkin päästään pelaamaan kesällä hallituksen lievennettyä kokoontumisrajoituksia. Naisten superpesis käynnistyy kesäkuun puolivälissä ja miesten heinäkuun alussa.

Ilmassa on toiveikkuutta. Vihdoinkin päästään pelaamaan ja katsomaan pesäpalloa koronakurimuksesta huolimatta. Pelaajilla on intoa ja halua päästä takaisin kentille, mutta osalla varmasti painaa takaraivossa ajatus siitä, onko korona-aikana turvallista pelata ja uskaltaako mahdollisen pelon ottaa puheeksi joukkueessa. Entä perhetilanne, jos pelikentiltä kotiin kantautuu vaarallinen tauti?

1990-luvulta lähtien muun muassa Alajärven Ankkureissa, Vimpelin Vedossa, Koskenkorvan Urheilijoissa, Peräseinäjoen Toiveessa, Porin Pesäkarhuissa ja Jyväskylän Kirittärissä pelinjohtajana toiminut Risto Ojanperä muistuttaa, että pelaajilla on hyvin erilaisia tunteita kaudenavauskeskustelussa esillä olevien kovien taloudellisten arvojen alla. Ojanperän mielestä tilanne on hankalampi kuin ehkä osataan ajatella.

– Kyllähän jokaisen valveutuneen pelinjohtajan pitäisi käydä henkilökohtainen keskustelu pelaajien kanssa. Mukavassa, turvallisessa paikassa jutella, miten meneillään oleva poikkeustilanne vaikuttaa pelaajaan. Pelaajan pitää olla kokonaisvaltaisesti, henkisesti valmis, kun pelit aloitetaan. Jos pelaajalta aletaan kauden alkaessa vaatia ja pelaajan olotila on epävarma, niin eihän hän pysty suorituksiin ja vastaamaan odotuksiin. Näin epätasaisuutta saisi pois, erinomaisena ihmisjohtajana pelinjohtajaurallaan tunnettu Ojanperä miettii.

Risto Ojanperä
Risto Ojanperä on toiminut pelinjohtajana lukuisissa seuroissa.Juha Tamminen / AOP

Viime kaudella Alajärven Ankkureissa pelinjohtajana ollut Ojanperä ei ole huolissaan pelaajien lajitaidoista, vaikka joukkueharjoitukset ovat olleet aikaisempiin kausiin verrattuna todella alhaisella tasolla. Suurempana huolena hän nostaa esiin toimintaympäristön turvallisuuden.

– Selkeä varasuunnitelma pitää olla, miten toimitaan, jos tulee sairastuminen. Jos varasuunnitelmaa ei ole, siitä seuraa sekasorto, jossa kukaan ei tiedä, mihin suuntaan juostaan.

Tukala tilanne seuroille, mutta silti inhimillisempi kriisi

Pesäpallossa on ollut kriisejä ja laihoja vuosia aiemminkin. Ojanperä kokee koronakriisin pesäpallon kannalta inhimillisempänä, koska nyt ei ole syytä syyttää ketään tukalan tilanteen aiheuttamisesta. Ruutu+:n monivuotinen tv-kommentaattori näkee, että nyt on helpompi päästä eteenpäin ja keinot löytyy.

Helppoa toiminnan käynnistäminen ei ole. Suurimmassa osassa superpesisseuroista koetaan, että kauden läpivieminen on vaikeaa ilman yhteistyökumppaneiden ja valtion tukea. Yli 500 ihmisen tapahtumien kielto on edelleen voimassa ainakin heinäkuun loppuun asti. Tosin Pesäpalloliitto on etsinyt ratkaisua, että väkeä voisi ottaa paikalle enemmänkin. Tässä vaiheessa tilanne on kuitenkin siis se, että peleihin voi päästä muutama sata katsojaa, mutta sillä ei etenkään miesten superpesisseuroissa juhlita.

– Jos päästään edes noin 400-450 katsojan katsojamäärään, ja kansa hyväksyy, että lipun hinta on korkeampi, niin on mahdollista selvitä seuraavaan syksyyn. Pelaajien on pakko tulla talkoisiin mukaan. Sopimuksia täytyy tarkastella ja niitä onkin tarkasteltu. Tämä on iso asia, vaaditaan kaikkien mukanaoloa.

Jos varasuunnitelmaa ei ole, siitä seuraa sekasorto, jossa kukaan ei tiedä, mihin suuntaan juostaan.

Risto Ojanperä

Pesäpalloliitossa 2010-luvun vaihteessa kuusi vuotta työskennellyt ja seuroja työn puolesta kiertänyt Ojanperä kertoo, että pesäpallossa yhteistyökumppanien sidos oman maakunnan, kaupungin tai kunnan seuraan on vahvempi verrattaessa kansainvälisiin lajeihin. Hän toivookin, että tukieurot eivät vähenisi niin paljon, kun yrityksillä on korkeampi kynnys ottaa eurot pois seurojen toiminnasta. Jokin seuroista voi pudota kartalta taloudellisten syiden takia pois.

Meneillään olevien poikkeuksellisten aikojen vuoksi seurat joutuvat arvioimaan tämän hetken toimintaansa ja palkkiotasojaan. Yle Urheilun tietojen mukaan lähes kaikki miesten Superpesiksen seurat ovat joutuneet tekemään vähintään pieniä leikkauksia palkkioihin. Niiden perusteella tehdään tulevien vuosien linjanveto. Edessä ovat sopeutumisen vuodet. Vaikutus voi olla seuroihin myös positiivinen.

– Pitkään on puhuttu, että riittävätkö seuraan tulevat rahavirrat maksamaan palkkioita. En ole yhtään suuria palkkioita vastaan, jos värkeissä on varaa. Kyllä pelaajat ansaitsevat hyvän palkkion, he tekevät kovaa työtä koko vuoden. Ei missään nimessä niin, että tieten tahtoen pudotetaan palkkioita. Pitää laskea kuinka paljon käy yleisöä, kuinka moni jää varsinkin viikolla pelattavissa peleissä kotiin katsomaan pelin televisiosta ja niin edelleen. Pitää ymmärtää isompana kokonaisuutena, Ojanperä listaa.

Räväkkyyttä kentille

Koronarajoitukset ovat olleet voimassa noin kaksi kuukautta ja neljän seinän sisällä istuminen voi tuntua jo tuskalliselta. Urheiluton aika voi näkyä myöhemmin parhaassa tapauksessa positiivisena, kun on huomattu, että katsomon puupenkeillä istuminen, kisamakkaran syöminen ja kuulumisten vaihto ei olekaan itsestäänselvyys.

Jos päästään edes noin 400-450 katsojan katsojamäärään, ja kansa hyväksyy, että lipun hinta on korkeampi, niin on mahdollista selvitä seuraavaan syksyyn.

Risto Ojanperä

Ojanperä kokee kauden alkamisen tärkeänä ja lähettää pelaajille viestin, että kentällä pitää näyttää, kuinka hienoa on pelata. Uuden sukupolven huippupelaajat voivat nyt johdattaa lajia uuteen suuntaan.

– Jospa se näkyisi kehonkielessä ja tuulettamisessa. Mentäisiin toiselle tasolle. Unohdettaisiin ne vanhat rippeet, että pitää olla kentällä asianmukainen. Annettaisiin yleisölle enemmän. Ja vastaavasti yleisölle toive, että ollaan valmiita maksamaan vaikka totuttua kalliimpi lippu. Ehkä niiden kautta yhteisöllisyyttä tulisi.

Lue lisää:

Miesten superpesisjoukkue Kempeleen Kirin pelinjohtaja jätti tehtävänsä koronavirusriskin takia: "Terveysasioihin liittyen en pysty hoitamaan tehtäviäni"

Porin superjokeri ei ollut uskoa, että kausi alkaa kesäkuussa: ”Aika epätodellinen olo”

Urheilijoilla on kova palo pelikentille, mutta terveyspuoli huolettaa: "Jos kausi päätetään aloittaa, on pelaajien kesken puhuttava, kuka ylipäätään uskaltaa pelata"

Kommentti: Palloilusarjojen jatkumiseen liittyy yksi oleellinen kysymys, johon kukaan ei osaa vastata

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat