1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. vammaisurheilu

Ruotsin suuri mitalitoivo saattaa kuolla ennen Tokion paralympialaisia – kisojen siirtäminen vuodella eteenpäin teki kamppailusta aikaa vastaan entistä piinaavampaa

Para-ampuja Philip Jönssonilla on etenevä lihasrappeumasairaus.

Philip Jönsson pyrkii pitämään ajatuksensa positiivisina, vaikka hän tietää kuntonsa heikkenevän vääjäämättä. Kuva: SVT

Ruotsalainen Philip Jönsson on yksi ruotsalaisen paraurheilun suurista toivoista lajissa, joka on tuonut maalle runsaasti menestystä. Jönssonin toivotaan jatkavan perinteitä, jotka pitävät Ruotsia paralympia-ammunnan mitalitilastoissa toisella sijalla.

Ensimmäisissä paralympialaisissaan Riossa Jönsson ei vielä mitalikantaan yltänyt. Tuloksena vuoden 2016 kisoista oli kaksi kahdeksatta sijaa. Hänen parhaat vuotensa ampujana ovat kuitenkin olleet vasta Rion kisojen jälkeen.

Maailmancupissa hän on ottanut osakilpailuvoittoja ja viime vuonna MM-kisoista kotiin tuomisina oli parikilpailusta hopeaa. Hän on pitänyt hallussaan myös luokkansa 10 metrin ilmakiväärin tuetun asennon maailmanennätystä.

Menestystoiveiden yllä on kuitenkin synkkä varjo. Jönsson ei välttämättä ehdi mukaan Tokion vuoden 2021 paralympialaisiin.

Tokion paralympialaisiin voi olla nyt liikaa aikaa

Jönssonilla on etenevä lihasrappeumasairaus ja vointi voi huonontua nopeastikin. Tiedossa on, että eliniänodote on alhainen.

– Isoissa asioissa teemme suunnitelmia ehkä vuodeksi eteenpäin, isä Mats Jönsson kertoo.

Tauti etenee vääjäämättä ja voi olla, että Jönsson on parhaat osumansa jo ampunut. Eikä parhaan kisakunnon ohittaminen ole pahinta.

Jo edellisten paralympialaisten jälkeen taustajoukot pelkäsivät, ettei hän kenties elä Tokion vuoden 2020 kisoihin saakka. Se, että kilpailuja siirrettiin vuodella, voikin olla Jönssonin paralympiaunelmalle kohtalokasta.

Harjoitusmotivaatio hukassa, mutta mieli positiivisena

Philip Jönsson kuuluu koronaviruksen riskiryhmään, joten hän on eristäytynyt kotiinsa. Jönsson voi kuitenkin jatkaa harjoittelua, sillä hän voi ampua keittiönsä kulmalta olohuoneen seinässä olevaan tauluun. Harjoitusolosuhteet ovat siis kunnossa.

Hän onkin treenannut jo aiemmin kotonaan, mutta nyt harjoittelu on keskittynyt lähes täysin kotiin. Harjoitusmotivaation löytäminen on kuitenkin tuottanut viime aikoina hankaluuksia, kun omaa tasoaan ei ole päässyt vertaamaan muihin kisoissa, ja päätähtäin Tokion paralympialaiset on siirretty ensi vuoteen.

Jönsson kuitenkin jatkaa treenaamista ja tavoite on kisata mitaleista tulevissa paralympialaisissa. Jönsson pyrkii pitämään mielensä positiivisena, vaikka kisojen lykkäys vuodella eteenpäin voi olla hänelle liikaa.

– Negatiivisia ajatuksia pitää yrittää välttää. Jos ajattelee negatiivisesti kaikesta tulee vaikeaa ja ikävää. Kun ajattelee positiivisesti, tuntuu, että selviän tästä. Siksi on hyvä nähdä aina asioiden positiivinen puoli, hän sanoo.

Jönsson on hakenut motivaatiota ympäröivästä luonnosta. Hän on myös pitänyt taukoa ampumisesta, jolloin harvat treenit ovat tuottaneet hyviä tuloksia. Keskittyminen kisanomaisissa harjoituksissa on kuitenkin ollut hankalaa. Ruotsalaisampuja pitää tähtäimensä kuitenkin tiukasti Tokiossa.

Lue myös:

Myös paralympialaiset siirtyvät vuodella – Leo-Pekka Tähti on nähnyt koronavirustilanteen vakavuuden läheltä ja helpottui päätöksestä: "Olen tosi tyytyväinen"

Tokion olympiapomo varoittaa kisojen peruuntumisella kokonaan – siirtäminen ei ole enää vaihtoehto

Isojen kisojen mies Leo-Pekka Tähti ahertaa eristyksissä Los Pacosissa – jääräpäisen urheilijan uusi harjoitusmetodi toi lisämotivaatiota: "Vasikka pääsee irti"