Epävarmuuden keskellä Sammelvuo ei stressaa edes Pietarin painekattilassa – "Nyt on mahdollisuus ottaa seurajoukkueessa askel suomalaiseen valmentamissuuntaan"

Yle Urheilu haastatteli lentopallovalmentaja Tuomas Sammelvuota, joka on viettänyt koronaviruksen piinaamaa arkea Pietarissa.

urheilu
Tuomas Sammelvuo on valmentanut Venäjän lentopallomaajoukkuetta toukuusta alkaen.
Tuomas Sammelvuo on Venäjän lentopallomaajoukkueen päävalmentaja.Grigori Vorobjev / Yle

Lentopallon Venäjän liigan Zenitiä valmentavan sekä Venäjän maajoukkuetta kohti Tokion vuoden 2021 olympialaisia luotsaavan Tuomas Sammelvuon luonnollinen asemapaikka koronaviruspandemian aikaan on Pietarissa.

– Myös Pietarissa on paljon tartuntoja, mutta tunnelma on silti kaupungissa rauhallinen. Minulle tässä on hyvä mahdollisuus rauhoittua, kun edelliset puolitoista-kaksi vuotta olivat melkoista liitoa. Nyt on mainio hetki vähän puhaltaa ja miettiä omaa valmentamista. Vaikka olemme kriisin keskellä, niin itselleni tämä on ollut paikoin jopa ihan kivaa aikaa.

Pietarissa ovat kiinni kaikki urheilupaikat, puistot ja ravintolat. Vain kaikkein välttämättömimmät ovat auki, kuten ruokakaupat ja apteekit.

– Moskovassa tilanne on tietysti tiukempi. Meillä täällä Pietarissa voi sentään vähän kävellä pihalla ja minulla on avaimet seuran harjoitushallille, jossa on päässyt treenaamaan, jos paikalla on yksi tai maksimissaan kaksi henkilöä, Sammeluo selvittää.

Suomalaisvalmentaja ei suostu nukkumaan öitään huonosti poikkeuksellisen tilanteen takia.

– Koronavirustilanne ei itseäni huoleta, mutta tietysti se huolettaa, mihin maailma on menossa ja miten päästään taloudellisesti takaisin jaloilleen. Ja mitkä vaikutukset sillä on Suomeen ja urheiluun. En osaa silti herätä joka aamu ja huolehtia, että miten tässä käy. Olemalla järkevä, pesemällä käsiä ja välttelemällä ihmiskontakteja pärjää minusta pitkälle.

Tuomas Sammelvuo
Getty Images

– Ihmisten terveys on ensimmäinen asia. Tilanne on samanlainen joka puolella maailmaa. Totta kai seuraan uutisia, että tiedän missä mennään asian suhteen. Pelkästä koronasta puhuminen kavereiden kanssa ei ole ajankohtaista. Siinä vaipuu helposti negatiivisuuteen. Itse olen yrittänyt nähdä omalta kantiltani muitakin puolia.

Zenitin seurakulttuurin rakentaminen

Sammelvuolla on edessä seuran lentopallokulttuurin rakentaminen ja iso vastuu myös siitä, että jokaisella Zenitin pelaajalla on riittävä palo menestykseen.

– Tulevan kauden Zenitin joukkue on aika lailla jo rakennettu seuran johdon kanssa. Se on ollut minusta hienoa, että olemme saaneet nuorentaa ja samalla vahvistaa joukkuetta. Olen lukenut, analysoinut, katsellut pelejä ja pohdiskellut asioita. Paljon pystyy nytkin tekemään. Seuraan myös, mitä muut valmentajat puhuvat ja joskus jopa soittelen heille.

Joka puolella maailmaa eletään epävarmuuden aikaa. Mitä lentopalloasioita valmentaja voi tehdä tällä hetkellä tai seuraavina kuukausina?

– On aika levätä, mutta samalla on mahdollisuus suunnitella tulevaa vaikka ihan pelaajakohtaisesti. Minulla lähtee jo viides vuosi Venäjän seurajoukkuetasolla. Nyt on oiva paikka miettiä, mikä on minun seuraava valmennusaskeleeni ja miten valmennustiimimme saadaan toimimaan entistä paremmin.

Venäjän aikalisä ja päävalmentaja Tuomas Sammelvuo
CEV

– Suomessa puhutaan valmentamisessa usein siitä, että ollaan pelaajaa lähellä ja osallistutaan enemmän toimintaan. Nyt on omassa toiminnassa avain ottaa askel enemmän siihen suuntaan täällä. On mahdollisuus saada seurajoukkueessa pelaajien ääntä enemmän kuulumaan ja osallistumaan heitä enemmän arjen prosesseihin.

– Sitten kun täällä annetaan lupa treenata, niin totta kai on mahtavaa päästä muutamien täällä olevien pelaajien kanssa käymään läpi vaikka henkilökohtaista tekniikkaa ja rauhassa hiota heidän ominaisuuksiaan.

Koronaviruspandemia opettaa myös urheilijoita arvostamaan arkisia asioita ja niiden yksinkertaisuutta.

– Hyvä puoli tällä on se, että loukkaantuneet pelaajat saavat parannella itsensä kuntoon. Sitten kun päästään taas pelaamaan, niin nälkä tulee olemaan ihan hirvittävä kaikilla urheilijoilla.

Sammelvuo korostaa, ettei lentopalloa voi aina miettiä 24 tuntia vuorokaudessa.

Tuomas Sammelvuo valmentamassa Venäjän lentopallonmaajoukketta.
Tuomas Sammelvuo valmentamassa Venäjän lentopallonmaajoukketta. ArkistokuvaGrigori Vorobjev / Yle

– Rehellisesti sanoen olen tässä vetänyt ensin henkeä ja urheillut itse paljon. Muutakin pitää mahtua elämään välillä kuin lentopallo. Ilman aikataulua olen edennyt, ja se jos mikä, on ollut hienoa.

Venäjän maajoukkue

Sammelvuo ei ole tietoinen, milloin tämän kauden työt alkavat Venäjän maajoukkuevalmentajana.

– Sitä on vaikea suunnitella. Itse uskon, että viimeinen asia, joka avataan, ovat rajat ja että päästään liikkumaan maasta toiseen. En näe, että ennen syyskuuta voidaan järjestää maajoukkueturnauksia.

Venäjän lentopallomiehillä ovat suuret odotukset ensi vuoden olympialaisissa.

– Meille (Venäjän maajoukkue) oli olympiatiketti jo valmis täksi kesäksi. Sitä ei tiedetä, mennäänkö paikalle lipun kanssa vai ilman. Itse näen, että jos ei anneta lippua, niin sitten joukkueella on entistä suurempi halu näyttää.

– Olympialaisiin meillä on valtavat odotukset, vähintään mitalia odotetaan. Venäjän yleispelaajien osalta on jopa hyvä seikka, että meillä on vuosi lisää aikaa. Siihen on saatava lisää laajuutta, jos aiomme taistella ihan kirkkaimmista mitaleista, Sammelvuo näkee.

Zenitin tähdet maajoukkueen runkona

Maan lentopallosarja alkaa ohjelman mukaan lokakuussa. Joukkueharjoituksien pitäisi alkaa näillä näkymin heinäkuun lopussa. Zenitissä pelaa monta Venäjän maajoukkuepelaajia.

Tuomas Sammelvuo.
AOP

– Meillä on seurassa neljä tai viisikin maajoukkuepelaajaa, joista kolme tai neljä ihan Venäjän runkopelaajaa. Kun päästää tekemään vuosi lisää, niin se on olympialaisia ajatellen ihan hyvä asia.

Zenitin pitäisi olla seurapomon mielestä maailman paras lentopalloseura miehissä ja Venäjälle ei kelpaa turnauksissa mikään muu kuin kulta. Miten Sammelvuo kestää tuplapaineet?

– Aina ammattilaisurheilussa on tulospaineita. On helppo sanoa, että olemme maailman parhaita, mutta päivittäinen työ on se, mikä ratkaisee ja siihen pitää saada energiaa. Jos johto on sanonut, että olemme parhaita, niin sitten kaiken tekemisen pitää ohjata sitä lausetta; puhutaan sitten vaatteista tai mistä tahansa materiaalista. Kaiken pitää olla ihan tip top.

– Kaikki suuret teot vaativat aikaa, eikä siihen pysty yksinään kukaan. Näihin pitää löytyä ymmärrystä ja siihen on saatava valtava joukko sitoutuneita ihmisiä. Jokaisen pitää ymmärtää päivä päivältä paremmin oma roolinsa. Työmaata riittää. On ihan turha miettiä, että ensi kaudella pitäisi olla siellä tai täällä, Sammelvuo toteaa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat