Suora

  • "Äiti, anna mä menen": Mikael Hagelstam muutti 13-vuotiaana ulkomaille tanssin vuoksi eikä välitä, kun virolaisvalmentajat huutavat hänen tuhlaavan vanhempiensa rahoja
  • Urheiluruutu

Diego Maradonan rukous katkaisi täydellisen hiljaisuuden juuri ennen MM-finaalia – "Se oli hänen tapansa sanoa muille, että minäkin pelkään"

Meksikon MM-kisat 1986 muistetaan Diego Maradonan näytöksenä ja Englanti-ottelun legendaarisista maaleista. Moni muu Argentiinan menestykseen johtaneista tekijöistä on vuosien varrella unohtunut.

jalkapallo
Jorge Burruchagan ja Diego Maradonan yhteistyö toimi hyvin.
Jorge Burruchagan ja Diego Maradonan yhteistyö toimi hyvin vuonna 1986.Peter Robinson / Getty Images

Ovatko nämä Maradonan MM-kisat?

– Toivon sitä koko sydämestäni, koska jos nämä ovat Maradonan kisat, ne ovat myös Argentiinan kisat. Sitä me molemmat toivomme.

Toimittajan kysymys ja Diego Maradonan toiveikas vastaus alkulohkon aikana Meksikon MM-kisoissa 1986 enteili tulevaa. Odotukset Argentiinaa kohtaan eivät olleet kisojen alla etenkään kotimaassa korkealla, mutta joukkue oli aloittanut kymppipaitaisen kapteeninsa johdolla vahvasti.

Etelä-Koreaa vastaan Argentiina repäisi toisen jakson alkuun mennessä kolmen maalin johdon, kun hyökkääjä Jorge Valdano osui kahdesti ja puolustaja Oscar Ruggeri kerran. Kaikki osumat alusti Maradona.

Italiaa vastaan "La Albiceleste" jäi maalin tappiolle alussa, kun Alessandro Altobelli osui rangaistuspotkusta. Maradonan avausmaali turnauksessa näki päivänvalon 24. minuutilla. Valdanon nosto puolustuslinjan taakse löysi sinne juosseen kymppipaidan, ja vasuri ohitti Giovanni Gallin Italian tolppien välissä.

Matka kohti mestaruutta oli alkanut hyvin, mutta jotta ymmärtää, miten tähän pisteeseen oli tultu, täytyy palata ajassa taaksepäin.

Bilardon aikaan

Argentiina valmistautui päävalmentaja César Luis Menottin johdolla vuoden 1978 kotikisoihin, mutta Menotti jätti Maradonan pois kisajoukkueesta, sillä 17-vuotias pikkuväkkärä oli vielä liian nuori lahjoistaan huolimatta. Joukkue rynni mestaruuteen johtotähtenään Mario Kempes ja Argentinos Juniorsia vuoteen 1981 saakka edustanut Maradona sai odottaa mahdollisuuttaan Espanjan kisoihin 1982.

Espanjassa Maradona teki kaksi maalia, mutta panos jäi vielä vaatimattomaksi. Jatkolohkossa Argentiina hävisi sekä Italialle että Brasilialle, ja “El Diegon” kisat päättyivät punaiseen korttiin hänen potkaistuaan turhautuneena brassipelaaja Batistaa tilanteessa 0–3.

Menotti sai potkut seuraavana vuonna, ja aiemmin Kolumbiaa vuosikymmenen vaihteessa luotsannut Carlos Bilardo tarttui ruoriin. Se oli uuden aikakauden alku argentiinalaisessa jalkapallossa, sillä jos Menotti oli vannonut hyökkäysvoittoisen jalkapallon nimiin, lääkäritaustainen Bilardo lähti siitä, että omassa päässä pidetään nolla. Perfektionistin lähestymistapa ei miellyttänyt viihdettä kaivanneita argentiinalaisia, Bilardoa syytettiin "antijalkapallosta" ja soraäänet voimistuivat vuosi vuodelta.

– Bilardo näki jalkapallon sellaisella taktisella tavalla, johon emme olleet tottuneet Argentiinassa. Hän ajatteli ensisijaisesti sitä, ettei meille tehdä maaleja, joukkueen tähtiin kuulunut Jorge Burruchaga on todennut.

Argentiinan joukkue MM-finaalissa 1986.
Argentiinan joukkuekuva ennen MM-finaalia 1986.Alessandro Sabatini / Getty Images

Edes mestaruus ei tyydyttänyt Bilardon halua pyrkiä täydellisyyteen.

– Hän ei ollut tyytyväinen siihen, miten olimme puolustaneet erikoistilanteet loppuottelussa. Olimme suihkussa laulamassa puoli tuntia finaalin jälkeen, ja hän tuli sinne muistuttamaan, että meillä on neljän vuoden päästä mestaruus puolustettavanamme, joukkueen libero José Luis Brown on muistellut.

MM-karsinnoissa matkalla kohti Meksikon kisoja Argentiina ei loistanut, mutta kisapaikka varmistui karsintalohkon voitolla pisteen erolla Peruun, jolle Argentiina kärsi myös ainoan tappionsa kuudessa ottelussa.

Barcelonan paitaan kesällä 1982 kisojen jälkeen siirtynyt Maradona ei pelannut maajoukkueessa kisojen jälkeen kolmeen vuoteen, ja hänen vuotensa Kataloniassa sisälsivät paljon epäonnea muun muassa loukkaantumisten muodossa.

"Yhden sijaan menetätte kaksi"

Maradona pelasi jälleen MM-karsinnoissa, ja hän palasi maajoukkueeseen tyylillä upotettuaan Venezuelaa vastaan vieraissa kaksi maalia.

Bilardo, “El Narigón”, eli lempinimeltään “Isonenä” ajoi maajoukkueeseen 3–5–2-pelitapaa, joka herätti kummastusta. Bilardon päätöksiä ihmeteltiin maan valtiovaltaa myöden, ja maan silloisen presidentin Raúl Alfonsinin kerrotaan kysyneen urheiluministeriltä ennen kisoja, milloin hän oikein antaa Bilardolle potkut.

Bilardon päätös tehdä Maradonasta kapteeni Argentiinan mestaruuteen 1978 kipparoineen Daniel Passarellan sijaan oli myöskin saanut erittäin ristiriitaisen vastaanoton.

Paine ennen kisoja kotimaassa oli niin suuri, että Bilardo päätti viedä joukkueensa Eurooppaan harjoittelemaan ja pelaamaan harjoituspelejä.

– Jotkut pelaajistamme eivät saaneet minkäänlaista hyväksyntää faneilta, toimittajilta tai jalkapallojohtajilta. Lähdimme kuukautta suunniteltua aiemmin jo valmistautumaan MM-kisoihin, koska liikkui huhuja, joiden mukaan urheiluministeri olisi antamassa Bilardolle potkut. Bilardo järjesti kaiken kahdessa päivässä, ja lähdimme Norjaan, Brown on kertonut

Maradona muisteli kevään tapahtumia vuonna 2017 ilmestyneessä kirjassa Touched By God: How we won the Mexico ‘86 World Cup.

– Urheiluministeriössä työskennellyt Rodolfo O’Reilly soitti minulle keväällä, ehkä huhtikuussa, Italiaan illalla yhdeltätoista. Hän kertoi, että he aikovat erottaa Bilardon. Vastasin, että jos hän lähtee, lähden myös minä samalla ovenavauksella. Yhden sijaan menetätte kaksi, Maradona kertoi.

Carlos Bilardo ja Diego Maradona halaavat MM-finaalin jälkeen 1986.
Carlos Bilardo ja Diego Maradona halasivat lämpimästi MM-finaalin jälkeen. Getty Images

Myöhemmin Maradonan ja vuoden 1990 MM-kisoihin saakka Argentiinaa valmentaneen Bilardon välit tulehtuivat pahasti, eikä hän anna vanhan valmentajansa taktisille ansioille kovin korkeaa arvoa.

– Minua huvittaa aina, kun puhutaan Bilardon taktiikoista. Hän ei antanut meidän harjoitella. Päivää ennen avausottelua en tiennyt yhtään, mikä taktiikkamme on, kummalla laidalla Burruchaga pelaa ja onko Sergio Batista laidalla vai keskellä.

– Se täytyy kuitenkin sanoa, että Bilardo uskoi minuun, kun tuntui siltä, että kaikki olivat unohtaneet minut, Maradona kiittelee kirjassa.

Harjoituspelit eivät luvanneet paljoa. Maaliskuussa 1986 Ranska oli nuijinut Argentiinan Pariisissa 2–0, ja Oslossakin kotijoukkue oli parempi 1–0. Israelissa joukkue sai maalihanoja auki voitettuaan 7–2, ja Argentiina siirtyi hyvissä ajoin Meksikoon korkeaan ilmanalaan jo monta viikkoa ennen kisoja.

Argentiinaa pidettiin yleisesti yhtenä potentiaalisista mestarikandidaateista kaiken mennessä nappiin, mutta suosikin viittaa sille tarjosi harva. Kotimaassa lähtökohta oli erittäin pessimistinen.

Maradona oli saapunut villitsemään Napolia kesällä 1984, ja hänen vauhdikas elämänsä Etelä-Italiassa sai paljon huomiota. Syrjähypystä napolilaisen Cristiana Sinagran kanssa oli syntymässä lapsi, ja Meksikon kisoihin mentäessä Maradona tiesi raskaudesta.

Kohti finaalia

Toiveet joukkueen ympärillä olivat nousseet kahden ensimmäisen ottelun jälkeen, kun Argentiina pystyi hallitsevaa maailmanmestaria Italiaakin vastaan tasapeliin. Alkulohkon kolmannessa ottelussa Méxicossa Bulgaria kaatui 2–0 Jorge-kaksikon Valdano-Burruchaga osumilla.

Ensimmäisessä jatkopelissä Pueblassa vastaan asettui naapurimaa Uruguay, ja nolla piti tälläkin kertaa. Hyökkääjä Pedro Pascuillin avausjakson maali riitti viemään joukkueen puolivälierään Englantia vastaan.

Ottelu Englantia vastaan lienee yksi kuuluisimmista, ja Maradonan toisen jakson maalit neljän minuutin välein nousevat aina esiin, kun puhutaan jalkapallohistorian maineikkaimmista osumista.

Argentiina ja Englanti kohtasivat legendaarisessa puolivälierässä. Kättelyssä Diego Maradona ja Peter Shilton.
Tyyntä myrskyn edellä. Kapteenit Maradona ja Peter Shilton kättelyssä puolivälierän alla. David Cannon / Getty Images

51. minuutilla syntynyt “Jumalan käsi” on MM-historian ikonisimpia hetkiä, ja se syntyi Maradonan omien sanojen mukaan “vähän Maradonan päällä ja vähän Jumalan kädellä”.

60 metrin häikäisevä soolo hetkeä myöhemmin taas on äänestetty monessa yhteydessä kaikkien aikojen maaliksi. (siirryt toiseen palveluun)

Falklandin sota oli jättänyt argentiinalaisille paljon katkeruutta brittejä kohtaan, ja 2–1-voitto maistui taustat tietäen erittäin makealta. Edes vilpillisesti syntynyt käsimaali ei tuntunut väärältä.

– Ei ollut eikä ole sellaista argentiinalaista, joka olisi mennyt sanomaan tuomarille, että “hei, se ei ollut maali”. Meidät on kasvatettu arvostamaan kieroutta, Valdano on sanonut.

Ottelusta muistetaan myös Argentiinan siniset pelipaidat, jotka joukkueen taustaryhmä oli käynyt kaupungilta etsimässä Bilardon pyynnöstä muutama päivä ennen peliä. Päävalmentajan mukaan tavalliset puuvillapaidat olivat liian tukalat Meksikon helteeseen, ja joukkueelle tuotiin kaksi paremmin hengittävää vaihtoehtoa valittavaksi.

– Nuo näyttävät hyvältä. Nuo päällä lyömme Englannin, Maradona linjasi ja osoitti toista paidoista.

Uusiin paitoihin ommeltiin Argentiinan jalkapalloliiton AFA:n logot, ja joukkue oli valmis otteluun.

Maradona Belgiaa vastaan.
Belgia ei saanut Maradonaa kuriin välierässä. Peter Robinson / Getty Images

Maradona jatkoi tuhotöitään välierässä Belgiaa vastaan tehden jälleen kaksi maalia toisella jaksolla. Belgia oli pudottanut Espanjan puolivälierässä rangaistuspotkukilpailun jälkeen, eikä joukkueella ollut eväitä pysäyttää hirmuvireessä ollutta Maradonaa.

Korkea ilmanala sopi huippukuntoiselle Maradonalle hyvin, pienikokoisena pelaajana painopiste oli alhaalla, ja hän pystyi harhauttelemaan vastustajia sekä juoksemaan heistä ohi ajoittain kuin leikiten. Jokaisen minuutin kisoissa pelannut Maradona teki viisi maalia ja syötti toiset viisi, ja hän oli siis mukana järjestelemässä kymmentä joukkueen neljästätoista maalista.

Tämä tarkoittaa yli 71 prosenttia, joka on toiseksi suurin lukema MM-historiassa vuoden 1962 jälkeen. Maradonan lukeman rikkoi vuoden 2010 kisoissa Etelä-Afrikassa David Villa, joka oli mukana 75 prosentissa Espanjan maaleista.

Jos vuoden 1958 muistettiin Peléstä tai vuoden 1982 kisat Paolo Rossista, vuoden 1986 Maradona pesi molemmat – niin ylivoimainen pelaaja hän kisoissa oli. Maradonan esitykset saivat meksikolaiset pystyttämään jopa patsaan Estadio Aztecan eteen.

Maradonan lisäksi kisat nostivat maailmanmaineeseen myös kansainvälisesti hyvin tunnetun "La Olan", eli katsomoissa kiertäneen Meksikon aallon, ja vanhemmat kisabiisidiggarit saattavat muistaa myös menevän Chiquitibumin (siirryt toiseen palveluun).

Ei yhden miehen show

Bilardo oli taktisesti etevä tehden työtään ehtymättömällä pieteetillä, ja Länsi-Saksaa vastaan pelattua finaalia ennen erinomaisesti organisoitu joukkue oli päästänyt vain kolme maalia. Hän antoi hyökkäyspään pelaajilleen vapauksia, ja pyrki löytämään joukkueeseen joka ottelussa täydellisen tasapainon.

Maradona hehkui Telluksen kuumimpana jalkapalloilijana, eikä pysäyttäjää tuntunut löytyvän mistään joukkueesta. Mestaruuden voittaminen ei silti olisi ollut mahdollista ilman muun joukkueen vahvaa tukea ja panosta.

Bilardon 3–5–2:ssa River Platen Nery Pumpido oli maalilla, ja luotettavan veräjänvartijan edessä luuti Brown, joka oli saanut paikan joukkueessa Daniel Passarellan jäätyä sivuun sairastumisen takia. Hyvän turnauksen pelanneen Browin vierellä vasemmalla oli José Luis Cuciuffo ja oikealla Oscar Ruggeri, joka pelasi maajoukkueurallaan 97 ottelua ja joka kuului joukkueen ehdottomaan parhaimmistoon Meksikossa.

Keskikentällä laitapelaajat olivat Julio Olarticoechea vasemmalla ja Ricardo Giusti oikealla. Giusti osallistui hyökkäysten rakenteluun enemmän, kun taas Olarticoechea hoiteli enemmän myös puolustusvelvoitteita.

Keskustassa hääräsivät Sergio Batista ja Héctor Enrique, jotka ovat jääneet vähälle huomiolle, mutta joiden tinkimätön työ molempiin suuntiin mahdollisti muiden loistamisen.

Kymppipaikalla täysin vapaassa roolissa häärännyt Maradona sai hyökkäyspäässä tärkeintä tukea Jorge Valdanolta ja Jorge Burruchagalta. Real Madridissa johtotehtävissä pelaajauransa jälkeen työskennellyt Valdano onnistui kisoissa erinomaisesti tehden neljä maalia.

Jorge Valdano MM-kisoissa 1986.
Jorge Valdano pelasi erinomaiset MM-kisat ja teki neljä maalia.AOP

Se oli samalla yli puolet koko maajoukkueuran osumista, sillä kaikkiaan 23 maaottelussa pelannut Valdano teki seitsemän maalia. Kisoja edeltävällä kaudella Valdano oli valittu Espanjan pääsarjan parhaaksi ulkomaalaispelaajaksi, ja madridilaisten kanssa hän oli ollut voittamassa myös Uefa Cupia.

Ranskalaisessa Nantesissa pelannut Burruchaga taas oli monikäyttöinen ja työteliäs pelaaja, joka pystyi pelaamaan niin keskikentällä kuin hyökkäyksessäkin. Hän oli Maradonan tukena vielä vuoden 1990 kisoissa Italiassa.

Koko joukkueen vahvaa panosta tarvittiin erityisesti loppuottelussa, johon Länsi-Saksa oli punonut omat juonensa Maradonan pysäyttämiseksi. Joukkueen rennosta tunnelmasta ennen suurta ottelua todistaa Valdanon kertomus Giustin hänelle myöhemmin näyttämästään kuvasta.

– Siinä kuvassa ovat Néstor Clausen, Giusti, Maradona ja minä, ja näyttää siltä, että olisimme menossa messuun jonkun kilpailun sijaan. Olimme täysin rentoutuneita, vaikka edessä oli elämämme suurin ottelu. Meillä ei ollut mitään epäilystä, ettemmekö voittaisi.

Valdano muistaa, että täydellisen tyynen ja hiljaisen ilmapiirin katkaisi vain Maradonan lausuma rukous.

– Hän pyysi kovaan ääneen siunausta ja apua äidilleen. Mielestäni se oli vain omalaatuinen tapa yrittää tyynnytellä vielä kaikkia. Ehkä se oli hänen tapansa sanoa muille, että "minäkin pelkään, ja se on normaalia".

Rukouksen jälkeen Argentiina oli valmis kohtaamaan Länsi-Saksan Estadio Aztecan lähes 115 000 katsojan pauhussa. Ja mikä jännitysnäytelmä siitä tulikaan...

Jalkapallon miesten vuoden 1986 Meksikon MM-kisojen loppuottelu Argentiina – Länsi-Saksa tänään kello 17.00 TV2:ssa ja Yle Areenassa. Selostus Antero Karapalo. Kaikki Ylen Futiskesä-lähetykset löytää täältä.

Dokumentin Diego Maradonan elämästä ja urasta voi käydä katsomassa Yle Areenassa.

Lue myös:

MM- ja EM-finaaleja, Suomi-futista, dokumentteja ja superviikonloppu – Futiskesä-lähetykset alkavat, kymmenen viikkoa huippujalkapalloa!

Todistitko Tanskan ihmettä tai Espanjan kauneutta? Kerro Yle Olohuoneelle paras EM-muistosi ja osallistu Futiskesä-lähetykseen!

Maali 13 vuoden takaa on brasilialaislegendan mielestä hänen uransa kaunein – Brasilia murskasi vuosia lajia dominoineen USA:n ja teki maansa jalkapallohistoriaa

Lähteet: fourfourtwo.com, lastwordonsports.com, thesefootballtimes.co

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat