Suora

  • Urheiluruutu

Jalkapalloileva perheenisä pelkää altistavansa pienen vauvansa koronavirukselle – kentälle pitäisi silti mennä heinäkuussa, vaikka pelaajien turvallisuus on täysi kysymysmerkki

Tuleva lääkäri ja KuPSin keskikenttäpelaaja Ville Saxman miettii, miten jalkapalloilijan ammattia voi turvallisesti tulevalla kaudella harjoittaa.

Veikkausliiga
Ville Saxman kups
Ville Saxman on huolissaan perheensä hyvinvoinnista.Matti Raivio / AOP

Kuopion Palloseuran kapteenistoon kuuluva Ville Saxman vietti viime syksynä tuplajuhlia, kun maailmaan tupsahti perheen esikoinen ja KuPS juhli jalkapallon Suomen mestaruutta. Tuore isä myöntää kuitenkin, että heinäkuussa alkava Veikkausliiga-kausi huolestuttaa, eikä vähiten kotona tuhisevan jälkikasvun hyvinvoinnin vuoksi. Veikkausliiga ilmoitti pääsarjan jatkumisesta keskiviikkona hallituksen höllennettyä koronarajoituksia.

Lääkäriksi opiskeleva Saxman on vaimoineen elänyt koronaviruspandemian vuoksi eristäytynyttä elämää ja noudattanut virallisia ohjeistuksia. Pienryhmissä joukkueenjäsenten kanssa harjoittelu on kuitenkin laittanut miettimään vauvan turvallisuutta.

– Se on ehkä se isoin huoli ja sitä tässä eniten mietitäänkin. Monesti on mielessä, että minä olen se, joka meidän perheessä altistuksen voi vauvalle antaa. Sitäkin olen pohtinut, että milloin tulee se hetki, että voi ottaa enemmän riskejä, Ville Saxman kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Saxmania lohduttaa, että koronavirus näyttäisi olevan vauvoille ja lapsille vaarattomampi. Varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole.

– Se antaa vähän luottoa, että niin isoa riskiä ei ole, mutta totta kai se mietityttää, hän jatkaa.

Pelaajien ennakkotestaaminen avoinna

Miesten pääsarjakauden alkuun on reilut 1,5 kuukautta, mutta kysymyksiä siitä, kuinka pelaajien turvallisuus aiotaan koronatartuntojen varalta taata, on paljon enemmän kuin vastauksia. Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa toteaa Yle Urheilulle, että minkäänlaisia päätöksiä esimerkiksi pelaajien ennakkotestaamisesta ei ole vielä tehty. Naisten Kansallisessa liigassa pelaajia ei aiota testata ennakkoon.

– Ainakaan tällä hetkellä ei ole ollut ennakkotestaamisesta mitään selkeää puhetta. Katsotaan yksityiskohdat ensin. Tällä hetkellä odotamme viranomaisilta tietoa sekä mahdollisia ohjeistuksia ja rajoituksia. Tämän kuun aikana näitä selvitetään, Marjamaa selventää.

Esimerkiksi Italiassa ja Saksassa on päätetty, että pelaajia ennakkotestataan koronaviruksen varalta, ja on osin jo testattukin. Sekä Serie A:ssa että Bundesliigassa on myös todettu tartuntoja pelaajilla ja joukkueiden taustahenkilöillä.

Marjamaa sanoo, että koronavirustartunnan mittaamiseen ei ole olemassa absoluuttista mittaria eivätkä testitkään ole sataprosenttisen varmoja. Hänen mukaansa Veikkausliiga-pelaajien turvallisuus pyritään varmistamaan tiiviillä seurannalla.

– Seurataan pelaajien terveydentilaa jatkuvasti ja seurat ovat hyvin aktiivisia ottamaan pois ja eristämään jo ennakolta näitä pelaajia, jos on pienintäkään viittausta siihen, että olisi flunssaa tai muuta. Mutta ne ovat niitä käytännön asioita, joita pitää määrittää jä viedä eteenpäin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ilmoitti Yle Urheilulle, että THL ja aluehallintovirastot laativat sosiaali- ja terveysministeriön ohjeuskirjeen pohjalta tarkemmat ohjeet siitä, mitä rajoitusten purkaminen käytännössä merkitsee. Nyt THL:n mukaan ohjeita siitä, kuinka urheilukilpailut tulee järjestää, ei ole.

Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa.
Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa.Jarno Kuusinen / AOP

Onko maskista hyötyä?

Kukaan ei tällä hetkellä osaa vastata myöskään siihen, mitä tehdään, jos joku pelaajista sairastuu koronavirukseen tai miten esimerkiksi pelimatkat taitetaan. Usein pelaajat kun siirtyvät pelipaikkakunnalta toiseen busseissa, joissa vähintään 1,5 metrin turvavälin pitäminen on haastavaa. KuPSin kapteeni Ville Saxman voisi olla valmis pelaamaan maski kasvoilla.

– Varmaan loppupeleissä voisin pelata (maski kasvoilla), mutta tuntuisi se kyllä aika absurdilta. Ehkä enemmän tuntuisi silloin siltä, että onko tässä järkeä. Mutta ehkä siihen tottuisi, Saxman naurahtaa.

Tulevan ammattinsa näkökulmasta Saxman pohtii, miten paljon hyötyä maskista oikeastaan olisi, sillä varmaa vastausta ei siihenkään ole. Toisaalta hän miettii, miten todennäköistä altistuminen ulkoilmassa on. Marjamaan mukaan Tanskassa Århusin yliopistolla on tehty tuore tutkimus, jossa todettiin, että jalkapalloilija on 90 minuutin ottelun aikana alle 1,5 metrin etäisyydellä toisesta pelaajasta 87 sekunnin ajan.

– Lopputulos oli, että ei voida sanoa, onko se riski vai onko se sellainen, joka voidaan hyväksyä, se oli vain kylmä laskelma, Marjamaa selventää tutkimuksen tulosta.

Sääntöjä kaivataan

Entä mitä tapahtuu, kun kentällä syntyy maali? Nähdäänkö halauksia joukkuekavereiden kanssa? Ville Saxman arvelee, että tunteet voivat ottaa silloin vallan.

– Kysymyksiä tulee varmaan joka päivä uusia mieleen ja niihin pitäisi totta kai saada mahdollisimman selkeät ohjeet. Sekin maalin jälkeinen fiilis on monelle aikamoinen ja refleksit ja vaistot ottavat valtaa ja säännöt voivat helposti unohtua. On hyvä, että osa sarjoista alkaa ennen meitä, niin ehkä sieltä saadaan oppeja.

Mutta joutuupa lääketieteen opiskelija myöntämään, että isosta huolesta huolimatta erityinen tilanne kiehtoo ammattillisesti. Erikoistumisalakin voisi olla infektio- tai keuhkosairaudet, aiemmin suunnitellun fysiatrian sijaan.

– On se vähän herättänyt kiinnostusta. Olen seurannut tällaista täysin uutta tilannetta mielenkiinnolla, mutta toisaalta huolestuneena, Saxman summaa.

Lue myös:

RoPS:n toimitusjohtaja Risto Niva odottaa lisäohjeita viranomaisilta: ”Se ei hirveästi auta, jos yleisömäärä pysyy alle 500:n”

Hallitsevan Suomen mestarin pelaajat suostuivat todella tuntuvaan palkanalennukseen – kova ratkaisu pitää huippuseuran hengissä: "Muita vaihtoehtoja ei jäänyt"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat