Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Kuninkaallisten ja julkkisten korut

Huippulahjakas Eveliina Piippo on valmentajilleen painajainen – omatahtoinen hiihtäjä yrittää nyt katkaista "addiktion", joka voi estää nousun huipulle

Eveliina Piippo myöntää olevansa valmentajille haaste. Hän sanoo luottavansa omaan valmennustietouteensa usein liikaakin. 

hiihto
Eveliina Piippo
Eveliina Piipolle ei ole koskaan riittänyt elämä vain huippu-urheilijana. Hän on halunnut tasapainoa urheilijan arkeen opiskeluista.Compic/Kimmo Brandt

Viime syksynä Eveliina Piippo oli eksyksissä. Ulkopuolisten silmissä nuori 21-vuotias maajoukkuehiihtäjä eli unelmaansa, mutta tästä huolimatta hän oli kadottanut tekemisestään ilon.

Urheilu ei antanut kaikkea, eikä opiskelu enää tarjonnut tasapainoa. Sairastuminen juuri ennen tärkeää korkeanpaikan leiriä oli sekoittanut hänen alkusyksyn suunnitelmansa ja loppusyksystä harjoittelussa hän oli törmännyt jälleen helmasyntiinsä: maltti oli jäänyt tahdon jalkoihin.

Palikat loksahtivat kuitenkin paikoilleen, kun Piippo teki talven tullen rohkean ratkaisun. Hän muutti tammikuussa Denveriin, aloitti opiskelut paikallisessa yliopistossa ja harjoittelun yliopiston suomalaisen hiihtovalmentaja Toni Roposen valvonnassa.

Eveliina Piippo löysi vihdoin oman paikkansa.

– Se yllätti positiivisesti, kun näin, että tämä on se yhtälö, jota olen ajatellut. Olin miettinyt, että olenko vain piirrellyt sellaisia pilvilinnoja, joita ei voi rakentaa. Denveristä löytyi ihmisiä ja ympäristö, jotka pystyivät tukemaan minun tarpeitani, Piippo kertoi videopuhelun välityksellä Yle Urheilulle.

– Minulla oli avoin mieli, eikä hirveästi odotuksia. Menin sinne sillä asenteella, että minulla ei ole mitään menetettävää. Jos tämä ei toimi, tulen Suomeen ja sitten mietitään asioita uudelleen.

Eve on kestävyysominaisuuksiltaan ehkä yksi lahjakkaimpia urheilijoita, joita olen koskaan tavannut.

Toni Roponen

Tällä hetkellä Piippo on koti-Suomessa, vanhempiensa luona Pirkkalassa. Hän saapui Suomeen koronaviruspandemian takia, sillä se sulki Denverin yliopiston ja kaikki noin 12 000 opiskelijaa siirtyivät etäopiskeluun.

Piipon lukukausi jatkuu vielä kesäkuun puoliväliin saakka. Harjoituksellisesti hän on viettänyt ylimenokautta ja harjoitellut lähinnä fiiliksen mukaan.

– Ei tässä tekemisen puutetta ole. Kohta alan taas harjoitella enemmän. Väliajan makaan sitten lattialla tai sohvalla läppäri ja laskin kädessä. Välillä käyn mummun kanssa kaupassa ja avannossa - pitäen sen parin metrin välimatkan, Piippo naurahti ja vaikutti varsin onnelliselta.

Liian kova harjoittelu jättänyt puutteita

Denverin yliopiston valmentaja Toni Roponen oli yllättynyt, miten hyvässä fyysisessä kunnossa Piippo oli, kun hän saapui Yhdysvaltoihin. Etenkin kun nuori hiihtäjä oli ollut henkisesti huonossa kunnossa edelliset kuukaudet.

Piippo oli yliopiston hiihtojoukkueen 13. jäsen, ja hän toi mukanaan kokemusta maailmancupin kisoista ja aikuisten arvokisoista. Tästä huolimatta hän oli joissakin ominaisuuksissa Roposen mielestä jopa porukan huonoin. Tilanne oli joukkueen kannalta hedelmällinen, sillä jokaisella oli näin jotain opittavaa toisiltaan.

– Eve on kestävyysominaisuuksiltaan ehkä yksi lahjakkaimpia urheilijoita, joita olen koskaan tavannut. Hän on äärimmäisen lahjakas myös hapenotto-ominaisuuksiltaan. Näillä ominaisuuksilla hän pystyy menestymään, Roponen arvioi Yle Urheilulle.

– Mutta tietynlainen omaehtoinen orientoituminen jatkuvasti liian kovaan harjoitteluun ja addiktoituminen siihen ovat jättäneet hänen nopeutensa ja ketteryys- ja koordinaatio-ominaisuutensa heikolle tasolle, kuten myös voimaominaisuudet.

Eveliina Piippo Denverin yliopiston joukkueessa.
Eveliina Piipon alku Denver Pioneersien riveissä oli vahva. Hän voitti Kalliovuorten alueen yliopistojen mestaruuskisoissa Montanassa heti kaksi mestaruutta.Getty Images

Piipon päivät Denverissä täyttyivät parin kuukauden ajan opiskelusta ja harjoittelusta. Maanantai oli harjoittelusta usein lepopäivä, mutta tiistaista torstaihin ohjelmassa oli voimaharjoittelua ja ryhmäharjoittelua joko rullilla tai juosten. Loppuviikosta ryhmä lähti lumille ja kisareissuille.

Rikkonaisen alkukauden takia Piipolla oli kova hinku lumille, ja hän saattoi vetää kisaa edeltävänä päivänäkin vielä kolmituntisen hiihtotreenin.

– Muutama kisa tuli vedettyä aika väsyneenä, Piippo myönsi, mutta saavutti tästä huolimatta kauden aikana neljä voittoa ja yhden kolmossijan.

Poimii vastauksista sen, minkä haluaa kuulla

Toni Roponen tekee Piipon henkilökohtaisen valmentajan, Ville Oksasen kanssa tiivistä yhteistyötä Piipon edistymisen eteen. Roposella on ohjat käsissä Denverissä, Oksasella Suomessa.

Roponen on ollut vuosikausia tekemisissä huippu-urheilijoiden kanssa. Hän valmensi aikoinaan Matti Heikkisen maailmanmestariksi ja hänen vaimonsa Riitta-Liisa on vielä 42-vuotiaanakin huippukunnossa, vaikka jätti maajoukkueen jo reilu vuosi sitten.

Silti Eveliina Piippo on tarjonnut Toni Roposelle uuden haasteen.

– Veikkaan, että Tonikin luuli, että olen vähän helpompi keissi, Piippo nauroi.

Roponen vakuutti tietäneensä, että Piippo osaa haastaa valmentajat, mutta myönsi, ettei ole koskaan aiemmin joutunut keskustelemaan valmennuksesta yhtä paljon kuin Piipon kanssa.

Kun pääsee harjoittelemaan tuon tasoisen urheilijan kanssa useampana päivänä viikossa, niin siinä näkee, mitä on itse tehnyt päin helvettiä vuosien aikana.

Eveliina Piippo

Heikkinenkin osasi haastaa, ja Roponen muistaa kerran käyneensä erään kauppareissunsa aikana tämän kanssa tunnin puhelun jostain valmennuksellisesta linjasta. Kun asia oli päätetty Heikkinen keskittyi harjoittelemaan sovitulla tavalla.

Piippo toimii toisella tavalla.

– Evessä on yksi mielenkiintoinen piirre: hän kysyy paljon, mutta poimii vastauksista vain sen, minkä itse haluaa kuulla. Even kanssa käymme tunnin tai puolentoista tunnin puhelun, mutta sama kysymys tulee eteen uudelleen heti seuraavana päivänä, Roponen vertasi.

Piippo myöntää, että Roposen luonnehdinta pitää paikkansa. Hän ymmärtää valmentajien turhautumisen, mutta uskoo myös kehittävänsä haastamisellaan heitä. Piippo pelkäsi aluksi, miten Roposen ja Oksasen yhteistyö sujuu, sillä valmentajilla on asioista eri näkemyksiä. Hän huomasi kuitenkin pian, ettei hänen tarvitse kantaa tästä huolta.

– Kyllähän se on niin, että enemmän ne haasteet ovat minun ja Tonin sekä minun ja Villen välillä kuin valmentajien välillä. Minun kohdallani on ihan sama, kuka se valmentaja on. Luotan siihen omaan valmennusosaamiseeni välillä turhan paljon, Piippo sanoi.

Sveitsin Nathlie Von Siebenthal (vas.) ja Eveliina Piippo Seefeldin MM-kisojen yhdistelmäkisassa.
Eveliina Piippo teki debyyttinstä aikuisten arvokisoihin Seefeldissä. Hän sijoittui yhdistelmäkisassa 23:nneksi, 30 kilometrin (v) yhteislähtökisassa 19:nneksi ja oli 6:nneksi sijoittuneen Suomen viestijoukkueessa ankkuri.Getty Images

Riitta-Liisa Roposen koskettava viesti

Riitta-Liisa Roposen rooli Piipon uudessa elämässä on ollut iso, jo ennen kuin hän edes muutti Yhdysvaltoihin. Juuri Riitta-Liisa Roposen tekstiviesti viime syksynä sai Piipon miettimään Denverissä opiskelemista ja harjoittelemista. Ja menneen kauden aikana hän oli Piipolle hyvä esikuva ja sparraaja.

– "Ritu" on päälle nelikymppinen, mutta millainen palo hänellä on siihen tekemiseen ja kuinka paljon hän treenaa! Siinä naisessa on niin paljon sellaista, mitä hän on tehnyt oikein, Piippo pohti.

Roponen on antanut Piipolle tekniikkaneuvoja ja opettanut hänelle ennen kaikkea malttia sekä oikeaa voimien jakoa. Piipolla kun on paha tapa lähteä liian kovaa vetoihin, jolloin hän katkeaa aivan liian nopeasti.

– Kun pääsee harjoittelemaan tuon tasoisen urheilijan kanssa useampana päivänä viikossa, niin siinä näkee, mitä on itse tehnyt päin helvettiä vuosien aikana. Se konkretisoituu vasta tuolla tavalla, kun näkee, miten hän tekee niitä asioita viikosta toiseen.

Roponen ei tavoittele enää menestystä maailmancupista, mutta se ei tarkoita, etteikö hän harjoittelisi yhä tavoitteellisesti. Yksi hänen tärkeimmistä tavoitteistaan liittyy juuri Piippoon.

Sitä on vaikea ajatella, että joku ihminen haluaisi niin vilpittömästi viedä minua eteenpäin urheilijana.

Eveliina Piippo

Kun Piippo vietti Roposten kanssa kauden päätösjuhlia paikallisessa Cheesecake Factoryssa ja puhe kääntyi Riitta-Liisan uran jatkoon, Piippo ehti jo pelästyä, että tämä ilmoittaisi lopettavansa.

Sen sijaan Roponen kertoi, että hän aikoo treenata vielä enemmän, jotta hän pystyy auttamaan Piipon maailman huipulle. Hän aikoo pysyä niin kovassa kunnossa, että pystyy vielä voittamaan Piipon, vaikka toivookin, että Piippo pesee hänet ensi talvena 100-0.

– Kyllähän se kosketti. Sitä on vaikea ajatella, että joku ihminen haluaisi niin vilpittömästi viedä minua eteenpäin urheilijana. Etenkin kun hän on kuitenkin edelleen niin kilpailuhenkinen tyyppi. Kun me teemme esimerkiksi “maukkatreenejä” (maksimikestävyysharjoittelua), niin tiedän, että Ritullakin on kaikki pelissä.

Piipolle Roposten tuki on ollut iso voimavara. He molemmat ymmärtävät, miten hiihtomaailma toimii ja puhuvat samaa kieltä niin urheilun saralla kuin sen ulkopuolellakin.

– Vaikka tulen älyttömän hyvin juttuun muiden urheilijoiden kanssa siellä, he eivät silti ole nähneet eivätkä ymmärrä, millaista on kiertää cupia ja mitä se vaatii. Ritulla ja Tonilla on se ymmärrys. Minulla on oikeasti ollut sellainen tunne, että minulla on toinen perhe siellä.

Suuri etu Pekingin olympialaisiin

Yksi Denverin tunnetuimpia lempinimiä on The Mile High City, koska sijaitsee mailin verran eli noin 1 600 metriä merenpinnan yläpuolella. Parinkymmenen kilometrin päässä on Kalliovuoret, joka tarjoaa vieläkin korkeampia harjoittelupaikkoja.

Piipolle korkeanpaikan harjoittelu on sopinut erinomaisesti, ja hän on pystynyt hyötymään siitä paljon. Erityisesti hän on saanut oppia kilpailujen hiihtämiseen korkealla, sillä tuolloin vauhdinjako on erilaista kuin merenpinnan tasolla.

Tästä Piippo uskoo olevan hyötyä erityisesti Pekingin olympialaisissa, jotka ovat hänen suuri tavoitteensa. Vuoden 2022 olympialaisten maastohiihto järjestetään Zhangjiakoun alueella, joka sijaitsee lähes 1 700 metrin korkeudessa.

– En usko, että Pekingissä minun suurin haasteeni olisi korkeus. Se on minulle kuin “kotitaso”, Piippo sanoi.

Krista Pärmäkoski (vas.) ja Eveliina Piippo Äänekosken SM-kisoissa
Eveliina Piippo on tehnyt itselleen suunnitelman kolmeksi vuodeksi. Pekingin olympialaisten jälkeistä urheilu-uraa hän ei ole suuremmin miettinyt.Vesa Pöppönen / AOP

Myös Toni Roponen uskoo Piipon saavan valtavasti etua siitä, että hän on tottunut korkeaan ilmanalaan. Erityisesti tärkeää hiihtäjälle on se, ettei hän edes huomaa olevansa korkealla eikä pidä sitä ylimääräisenä stressitekijänä.

Ensi talvena Piippo kilpailee Denverissä todennäköisesti jälleen kuudesta kymmenen kisaa yli 1 600 metrissä, osa niistä kisataan huomattavasti korkeammallakin. Roponen muistuttaa, ettei yli 2000 metrissä kilpaileminen ole ollut Piipolle ongelma tähänkään asti.

– Kilpailemalla korkealla kaikki automatisoituu siihen, että ollaan sinut sen korkean kanssa. Hän tietää nyt tasan tarkkaan, minkälaisella vauhdinjaolla pystyy kisoissa menemään, Roponen sanoi.

Turha tuhlata energiaa, jos ei voi vaikuttaa

Koronapandemia on sotkenut vain vähän Eveliina Piipon elämää, vaikka joutuukin tällä hetkellä opiskelemaan etänä Suomessa. Hänellä on seuraavalle kolmelle vuodelle selkeä suunnitelma, ja ennen kaikkea hän luottaa suunnitelmaansa.

– Olen löytänyt paikkani ja saanut rakennettua sellaisen yhtälön, missä on ne kaikki palikat, mitä haluan hiihdolta ja muulta elämältä. Tässä on oikeasti konkretisoitunut se, mitkä ovat niitä asioita, jotka on pakko toteuttaa, jos haluan menestyä. Ja mitkä ovat sellaisia asioita, jotka eivät ole välttämättömiä, Piippo sanoi.

Toni Roposen mielestä yksi tämän talven suurista opeista Piipolle oli se, että hän oppi harjoittelun rytmityksen. Ja myös kuuntelemaan valmentajaa. Kun harjoitusten välissä lepoajaksi sanotaan minuutti, niin se tarkoittaa minuuttia eikä urheilijan päättämää aikaa.

– Lihaksiston pitää olla paljon paremmassa tilassa, jotta hän pystyy tekemään hyvää tulosta. Ei riitä, että tehdään paljon nopeutta ja voimaa, asioita pitää tehdä oikein ja kehon pitää pystyä kehittymään. Kehittymisen seuranta on huippu-urheilussa hyvin tärkeää, Roponen korosti.

Juuri seurannan kanssa Piipolla onkin ollut ongelmia aiemmin. Alun perin Piipon oli tarkoitus keskittyä nopeus- ja voimaharjoitteluun kevään aikana Denverissä, jolloin valmennuksesta ja seurannasta olisivat vastanneet yliopiston valmentajat. Nyt hän harjoittelee Suomessa ja aika lailla yksin.

– Heikkouteni ovat edelleen samat kuin aiemmin. Yritämme saada voimatasoja eteenpäin ja paneudun niihin nyt kesällä. Mutta parannamme seurantaa, jotta ei pääse käymään niin, että olen syksyllä ihan pihalla.

Otan päivän kerrallaan ja mietin, mikä on minulle tärkeintä tässä hetkessä ja menen sen mukaan.

Eveliina Piippo

Piipolla on tarkoitus kiertää ensi talvena maailmancupia, jos kaikki sujuu suunnitellusti. Jos hän palaa tasolleen ja tulokset tuovat paikan Oberstdorfin MM-kisoihin, niin sinne hän haluaa valmistautua Denverissä. Jos taas tämä suunnitelma osoittautuu toimivaksi, edetään sillä myös Pekingin olympiavuoteen.

– Minulla on koulua sinne vuoteen 2023 asti, enkä ole Pekingin jälkeistä kautta vielä suunnitellut. Se riippuu paljon siitä, miten siellä menee, mutta kyllä minä näillä näkymin olen jatkamassa Pekingin jälkeenkin.

Koronaviruspandemia on pannut Piiponkin miettimään asioita eri tavalla, ja hän uskoo, että jokaisen elämään tulee muutoksia. Voi jopa olla, ettei ensi kaudella ei maailmancupia hiihdetä samalla tavalla kuin aikaisemmin.

Piipolla on aina ollut kova luotto siihen, että kaikella on tarkoituksensa, eikä hän tuhlaa energiaansa asioihin, joihin ei voi vaikuttaa. Kuten esimerkiksi siihen, miten Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump haluaisi keskeyttää maahanmuuton koronaviruspandemian takia. Toteutuessaan se saattaisi vaikuttaa Piipon suunnitelmiin palata syksyllä Denveriin.

– Minun on ihan turha häneen laittaa fokusta ja energiaa. Otan päivän kerrallaan ja mietin, mikä on minulle tärkeintä tässä hetkessä ja menen sen mukaan, Piippo sanoi.

– Jos sitten käy niin, että olen jumissa Suomessa eikä ole maailmancupia, niin tietenkin se on harmi. Mutta ehkä silloin on asioita, jotka ovat tärkeämpiä ja joiden takia on itse kunkin syytä kärsiä.

Lue myös:

Eveliina Piippo oli kadottanut tekemisestään ilon, kun viesti Yhdysvalloista muutti suunnan – "Minun reittini ja kisakauteni ovat erilaisia"

Eveliina Piippo avaa yllättävän ratkaisunsa syitä – kaipaa elämäänsä muutakin kuin urheilua: "Minulle on ihan sama, vaikka voittaisin olympiakultaa, jos elämässäni on pelkkä hiihto"

Toni Roposesta tuli yhdysvaltalaisyliopiston hiihtovalmentaja – huomasi nopeasti, miksi järjestelmää hehkutetaan: "En yhtään ihmettele, että Suomi vääjäämättä putoaa vauhdista"

Sairastuminen pilasi suunnitelmat, Eveliina Piipon koko kausi vaarassa? – "Tällä hetkellä tilanne on sellainen, että kilpaileminen ei ole järkevää"

Hiihtolupaus Eveliina Piippo kohtasi huippu-urheilun raadollisuuden eikä pitänyt kaikesta näkemästään – "Ajatusmaailma, jota valitettavasti esiintyy, kuvottaa"

Unohtakaa hetkeksi Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski – Yle Urheilu avaa Suomen hiihdosta hurjia lukuja, jotka herättävät ison joukon kysymyksiä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat