Suora

  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Atalanta - Lazio
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - SPAL
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, Juventus - SPAL ja Atalanta - Lazio

Mari Ederillä riitti vielä intohimoa ja uteliaisuutta jatkaa uraansa: “Muuttuvatko tulokset, jos kerrankin pystyisi rakentamaan ehjän kauden?”

Viime kauden terveystilanne ja muutama hyvä suoritus siivittivät ampumahiihtäjä Mari Ederin päätöstä jatkaa uraansa. Korona-ajan haasteisiin löytyi valmennusapua toisesta kotimaasta, Itävallasta.

ampumahiihto
Mari Eder
Mari Ederin ura jatkuu vielä ainakin yhden kauden.Tomi Hänninen

Ampumahiihtäjä Mari Eder on jo useamman kauden ajan pohtinut uransa jatkoa aina keväisin. Monenlaiset terveyshuolet ovat pilanneet useamman kauden ja motivaation löytymistä on pitänyt välillä odottaa pitkäänkin. Nyt intohimo ja kipinä uran jatkumiseen löytyivät oikeastaan jo menneen kauden aikana.

– Pitkästä, pitkästä aikaa keväällä tunsin, että olen terve ja virtaakin on puserossa. Sen puolesta kiinnostus jatkoon heräsi. Halusi nähdä mitkä olisivat mahdollisuudet, jos kerrankin pystyisi tekemään tätä terveenä. Muuttaisiko se suorituskykyä, tilannetta tai tuloksia, jos kerrankin pystyisi rakentamaan itselleen ehjän kauden? Itävallasta puhelimitse tavoitettu Eder hekumoi.

32-vuotiaan Ederin viime kausi jätti vielä harjoitusjakson osalta parantamisen varaa. Kesän harjoittelujakso oli rikkonainen ja Eder pääsi kunnolla elimistönsä kanssa vauhtiin vasta heinäkuussa. Sen jälkeen kaikki sujuikin jo paremmin ja viime kauden tuloksellinen valonpilkahdus oli Nove Meston pikakilpailun neljäs sija (siirryt toiseen palveluun).

– Oma tavoitetaso on korkemmalla. Tavoitteet ovat enemmänkin siinä, että saisin tasaisempia suorituksia huipulla. Sen puuttuminen on aina ollut ongelmana. Yksi yksittäinen tulos näyttää kuitenkin ulospäin, että potentiaalia on, Eder pohtii.

Mari Eder ampuu.
Mari Eder tuskaili viime kaudella aika ajoin ammuntansa kanssa.Magnus Eklöv Yle

Itävaltalaisvalmentajilta kaivattua valmennusapua

Sitä epätasaisuutta viime kaudella suorituksiin toi ennen kaikkea ammunta. Ederin suusta kuului kovaa kritiikkiä Anterselvan MM-kilpailujen aikaan ampumatasosta. (siirryt toiseen palveluun)Hän on kuitenkin myös katsonut omalta osaltaan peiliin ja lähtenyt hakemaan ratkaisuja. Koronapandemia pitää Ederin vahvasti Itävallassa, joten siksikin uusia valmennusratkaisuja on tarvittu.

Pitkäaikaisten yhteistyökumppaneidensa ansiosta Eder on pystynyt palkkaamaan kolmen kuukauden mittaisella sopimuksella avukseen kaksi itävaltalaisvalmentajaa, jotka hekin ovat enemmän ja vähemmän paikallaan koronan takia. Toisinaan apuna on Itävallan junioriampumahiihtäjien koordinaattorina toimiva Markus Michelak, joka on Ederille tuttu jo viiden vuoden takaa. Välillä apuna on puolestaan Itävallan entinen maajoukkuevalmentaja ja nykyään Valko-Venäjää luotsaava Reinhard Gösweiner.

– Tulokset eivät olleet riittäviä, joten ajattelin, että jotakin ärsykettä pitää olla ja omaa toimintaa pitää muuttaa.

– Muutos on tapahduttava minussa. Tulosten mukaan päivittäisvalmennukselle ja lisäinfomaatiolle on ollut tarvetta, Eder jatkaa perustelujaan uudelle valmennuskuviolle.

Vahvaa valmennusverkostoa täydentää vielä paikallisella salilla työskentelevä ja koronan vuoksi ilman töitä oleva ystävä, joka pystyy auttamaan arkiharjoittelussa silloin, jos kumpikaan valmentajista ei pysty olemaan apuna.

Venla Lehtosta (oik.) pidetään Suomen maajoukkueen tulevaisuuden nimenä. Kuvassa Lehtonen Mari Ederin kanssa Pyeongchangin olympialaisissa.
Mari Eder odottaa jo innolla tilanteen normaalisoitumista ja joukkuekavereiden näkemistä.EPA

Maajoukkueleirit täysi arvoitus

Kaikki apu onkin tarpeen, sillä koronapandemian vuoksi on epävarmaa, milloin Eder pystyisi liittymään Suomen maajoukkueen toimintaan. Päävalmentaja Jonne Kähkösen avuksi palkattu Aku Moilanen on Ederille uusi tuttavuus, mutta hän toivottaa Moilasen tervetulleeksi joukkueeseen.

– Ihan mielenkiinnolla odotan, miten hän ottaa roolinsa ja paikkansa. Lajissamme on todella vähän lajivalmentajia. Itsellänikin on ollut oma fysiikkavalmentaja ja sitten on ollut maajoukkueen puolesta erillinen ampumavalmentaja. Selkeästi on haluttu kouluttaa nuorta valmentajaa tulevaisuutta varten, Eder pohtii.

Maajoukkueelle on laadittu alustava leirityssuunnitelma, mutta sen toteutuminen on luonnollisesti korona-aikana vielä täysin epäselvä. Vaikka Eder onkin tottunut harjoittelemaan paljonkin yksinään Itävallassa, odottaa hän silti innolla sitä päivää, kun pääsee muiden kanssa jälleen yhteen.

– Ampumahiihto on joukkueurheilua. Siinä tarvitaan valmentajia, sparraajia, haastajia ja ihan vaikka vain juttelukaveria. Kun saa matkustaa ja toimia jälleen ryhmässä, on se varmasti meille kaikille ilon päivä, Eder toteaa.

Lue myös:

Tero Seppälä ei ole vielä ottanut maajoukkuepaikkaa vastaan – päävalmentaja Kähkösen mukaan kyse ei ole tyytymättömyydestä valmennukseen

Kontiolahti sai unelma-ohjelman marraskuulle – ampumahiihdon maailmancup-kalenteriin mahtuu myös uutuuksia

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto avustaa Kontiolahden kisajärjestäjiä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat