Suora

  • Urheiluruutu

Tarttuuko koronavirus jalkapalloilijoihin kentällä? Urheilulääkärit lyttäävät maskit ja näkevät yllättävän vaaran bussimatkoissa

Urheilulääkärit Pippa Laukka ja Tommi Vasankari ovat yhtä mieltä siitä, että jalkapallokauden avaus aiheuttaa lääketieteellisiä ja juridisia haasteita.

jalkapallo
Pippa Laukka
Urheilulääkäri Pippa Laukka on työskennellyt naisten jalkapallomaajoukkueen lääkärinä vuodesta 2010.AOP

Kotimaan urheilusarjat käynnistyvät pikkuhiljaa, ja niin miesten kuin naistenkin jalkapallon pääsarjojen aloitukselle on jo löytynyt päivämäärät. Miesten Veikkausliiga-kausi alkaa 1. heinäkuuta, naisten Kansallisen liigan kausi hieman aikaisemmin 13. kesäkuuta.

Jalkapallokauden läpivieminen onnistuneesti on suomalaisten urheilulääkäreiden mukaan kaikkea muuta kuin yksinkertainen prosessi. Siihen liittyvät lääketieteelliset ja myös juridiset kysymykset jakavat asiantuntijoiden mielipiteet.

UKK-instituutin johtajan, lääkäri Tommi Vasankarin mukaan itse ottelua isompi riski on muun muassa siinä, kun koko joukkue matkustaa pelipaikkakunnille yhdellä bussilla.

– En olisi niinkään välttämättä huolissaan siitä, mitä siellä pelin aikana 11+11 urheilijan kesken tapahtuu isolla ulkoilmaurheilukentällä. Olisin enemmän huolissani siitä, miten sinne kilpailupaikalle mennään, miten pukukopissa toimitaan ja miten kentälle mentäessä toimitaan, Vasankari kertoo Yle Urheilulle.

– Voisi sanoa, että kuusi tuntia bussissa on vaarallisempi juttu kuin se muutama kymmenen sekuntia tai pari minuuttia pelin aikana.

UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari.
UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari.Yle

Onko pääsarjaseuroilla sitten varaa taloudellisesti siihen, että vieraspeleihin matkustettaisiin usealla autolla tai bussilla koronatartuntojen estämiseksi?

Vasankarin mukaan sillä voitaisiin välttää kenties koko joukkueen altistuminen virukselle, sillä yksikin sairastuminen bussimatkan jälkeen tarkoittaisi sitä, että koko joukkueen tartuntatilanne olisi selvitettävä. Yhden tai kahden jalkapallojoukkueen joutuminen karanteeniin voisi nopeasti sekoittaa koko liigan otteluohjelman. Mitä sitten tehdään, kysyy Tommi Vasankari.

Onko tavoitteena hankkia laumaimmuniteetti?

Vasankarin mukaan Suomessa tilanne on onnekas, sillä asiantuntijat voivat seurata, miten tilanne kehittyy muualla Euroopassa, jossa jalkapalloliigat palaavat tauolta aikaisemmin. Esimerkiksi Saksan Bundesliigan kausi jatkuu lauantaina 16. toukokuuta.

Vasankari ja urheilulääkäri Pippa Laukka ovat yhtä mieltä siitä, että pelaajien olisi mahdollista käyttää käsineitä ottelun aikana. Hengityssuojaimen käyttö sen sijaan olisi Laukan mielestä "utopistinen ajatus" ja myös Vasankarin mukaan liian hankalaa.

Vasankari johtaa jalkapallon lääketieteellistä asiantuntijaryhmää, joka ei ole sekään onnistunut olemaan yksimielinen monipolvisen tilanteen edessä. Naisten jalkapallomaajoukkueen lääkärinä toimiva Laukka on yksi ryhmän asiantuntijoista.

Laukka nostaa esiin myös kysymyksen siitä, pyritäänkö hallituksen koronarajoitusten hölläämisellä kesäkuun alusta lähtien laumaimmuniteetin hankkimiseen altistamalla terveitä urheilijoita virukselle.

– Onko tarkoitus edes välttämättä välttää sitä viruksen leviämistä? Että altistetaan niitä terveitä kansanosia ja niitä joiden koronataudin riski on oletettavasti pienimmästä päästä, eli onko kyse myös osittain laumaimmuniteenin hankkimisesta? Laukka kysyy.

Itsemääräämisoikeutta pitää kunnioittaa

Lääkärit Tommi Vasankari ja Pippa Laukka painottavat, että pelaamisen on ehdottomasti perustuttava täysin vapaaehtoisuuteen. Yksittäisiä pelaajia ei saa pakottaa pienharjoitteluun tai pelaamiseen. Pelaaja voi itse kuulua koronaviruksen riskiryhmään tai hänen lähipiirissään voi olla riskiryhmään kuuluvia henkilöitä, joille tartunta voisi olla vaarallinen.

– Ei saa aliarvioida pelaajien huolta ja murhetta. Tässä on juridisia ja lääketieteellisiä puolia, jotka ovat hurjan vaikeita ottaa huomioon.Kinkkistä tämä on, kun mennään ammattiurheiluun. Urheilijan itsemääräämisoikeutta pitää kunnioittaa, Vasankari sanoo.

FC Honka naiset
Tomi Hänninen

Nuorten ja hyväkuntoisten jalkapalloilijoiden vaara sairastua vakavasti on lääkäreiden mukaan melko pieni.

Koronavirusepidemian eri vaiheet voivat kuitenkin olla henkinen rasite urheilijalle. Laukan mukaan pelko sairastumisesta voi lisätä stressiä. Toisaalta myös eristyksen jatkuminen pitkään voi heikentää monen urheilijan suorituskykyä.

– Voi tulla ongelmia sosiaalisesta eristäytymisestä, etenkin lapsille ja nuorille. Nämä asiat eivät ole niin mustavalkoisia, Laukka sanoo.

Itse pelitilanteissa ei Pippa Laukan mukaan kannata kuitenkaan toimia liioitellun varovaisesti kontaktin välttämiseksi.

– Urheilulääkärinä näkisin, että asia mikä voisi aiheuttaa loukkaantumisia on se, että jos lähdetään jarruttelemaan ja varomaan pelitilanteissa. Tiedetään jo tutkimusten perusteella, että se lisää tapaturmariskiä.

Lue myös:

Lisätietoa pienryhmäharjoitteluun: Ulkokentillä voi harrastaa samanaikaisesti 30 ihmistä – enintään 10 hengen ryhmissä

Jalkapalloileva perheenisä pelkää altistavansa pienen vauvansa koronavirukselle – kentälle pitäisi silti mennä heinäkuussa, vaikka pelaajien turvallisuus on täysi kysymysmerkki

"Pelien jatkuminen vaarantaa pelaajien terveyden" – Jorosen ja Skrabbin seuran kapteeni vastustaa kauden jatkumista

Ahvenanmaalaiset eivät pelkää, että korona leviäisi jalkapalloväen mukana – vieraskannattajat jäävät todennäköisesti ilman lippua

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat