Suora

  • Urheiluruutu

Suomalainen jalkapallolupaus lähellä ammattilaissopimusta: "Olen saanut treenata sellaisten äijien kanssa, joilla olen pelannut itse Fifaa pleikkarilla"

Bolognan akatemiassa pelaava Kasper Paananen on saanut ammattilaissopimustarjouksen. Paluu Italiaan on koronavirustilanteen takia vielä auki.

jalkapallo
Kasper Paananen
Kasperi Paananen pelaa jalkapalloa Italiassa Bolognan akatemiassa.Ville Honkonen

Paanasen viisihenkinen perhe viettää äitienpäivää kotitalonsa terassilla Oulussa. Lapsista keskimmäinen, 17-vuotias Kasper Paananen, meinasi jäädä kuitenkin paitsi äitienpäiväkahvittelusta. Nuorukainen pelaa Bolognan jalkapalloakatemiassa. Viime syksynä Pohjois-Italiaan muuttanut Kasper todisti ensimmäisten joukossa kuinka koronaviruspandemia levisi Eurooppaan. Äiti Satu Viuhkola-Paananen muistaa hyvin ensimmäiset koronauutiset Italiasta kolmen kuukauden takaa.

– Tuli hirveä hätä, sillä siihen asti oli uutisia vain Kiinasta. Itsellä oli vain hirveä määrä kysymyksiä ja ensimmäinen reaktio oli, että Kasper äkkiä pois sieltä, Viuhkola-Paananen muistelee.

Kasperin vanhemmat päivittivät tiuhaan nettisivuja ja seurasivat kuinka koronavirustapauksia ilmeni päivä päivältä enemmän ja koko ajan lähempänä Bolognaa. He yrittivät saada poikaansa kotiin, mutta seuran lääkärit rauhoittelivat tilannetta.

– Totta kai minua pelotti, kun oli niin paljon avoimia kysymyksiä. Ei ollut tietoa, onko heti hengenvaarassa, jos saa tartunnan. Saatiin välillä seuran lääkäriltä lausuntoja siitä, kuinka tilannetta hoidetaan. Bolognassa oli kuulemma edelleen turvallista harjoitella, Viuhkola-Paananen sanoo.

– Emme menneet enää julkisilla harjoituksiin vaan menimme treeneihin seuran minibussilla. Meille tuli heti ensimmäisten tapausten jälkeen ulkonaliikkumiskielto, Kasper sanoo.

Kasper Paananen
Kasper Paananen harjoittelee nyt kotioloissa.Ville Honkonen

Koronatartunnat kasvoivat etenkin Pohjois-Italiassa kovalla tahdilla ja maaliskuun alussa Italiassa pantiin jalkapallosarjat tauolle. Pari viikkoa myöhemmin Kasper pääsi vihdoin kotiin.

– Pariin kertaan ehdin miettimään, että pääseekö täältä pois. Loppujen lopuksi pystyin pitämään itseni aika lailla kasassa, Kasper sanoo.

Videopuhelu Italian päävalmentajalle ja mahdollinen ammattilaissopimus

Nyt Kasper on ollut perheensä luona Oulussa reilun kuukauden. Hän harjoittelee omatoimisesti seuran opastuksella kotonaan. Bolognan fysiikkavalmentaja valmistaa videoyhteydellä harjoitukset ja pelaajat tekevät ne omissa oloissaan, kuka missäkin. Seura tarkkailee nuoria lahjakkuuksiaan niin tiiviisti kuin mahdollista.

Seura on myös järjestänyt akatemiapelaajille webinaareja, joissa puhujina on ollut italialaisia vaikuttajia niin viihde- kuin urheilumaailmasta. Esimerkiksi Italian jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Roberto Mancini.

– Se oli sellainen kyselytunti. Pääsimme esittämään kysymyksiä ja Mancini vastasi. Sieltä tuli paljon mielenkiintoisia neuvoja uralle, Kasper sanoo.

Italiassa panostetaan tunnetusti taktiseen osaamiseen jo nuoresta pitäen. Kiveäkään ei jätetä kääntämättä pelaajien yksityiskohtaisessa opettamisessa.

– Jos olen sijoittunut kentällä valmentajan mielestä vaikka puoli metriä liikaa oikealle niin heti tulee palautetta videopalaverissa. Taktisiin asioihin puututaan erittäin pikkutarkasti, Kasper toteaa.

Kasper Paananen
Paanasen perhe kuvattuna kotiterassilla Oulussa.Ville Honkonen

Kasperin ensimmäinen kausi Bolognan akatemiassa sujui hyvin. Hän oli alle 17-vuotiaiden joukkueen paras maalintekijä. Loppukaudella Kasper pääsi pelaamaan pari ottelua Bolognan reservijoukkueessa, joka koostuu pääosin alle 19-vuotiaista pelaajista. Lisäksi hän on päässyt harjoittelemaan edustusjoukkueen kanssa.

– Olen tosi ylpeä, että olen päässyt sinne asti. Olen saanut treenata semmoisten äijien kanssa, kenellä olen pelannut itse Fifaa pleikkarilla. Toisaalta itseluottamuskin nousi, kun huomasin, että sielläkin pystyy haastamaan, Kasper sanoo.

Suomalaisnuorukaisen debyyttikausi oli sen verran onnistunut, että Bologna tarjosi Kasperille kolmen vuoden ammattilaissopimusta. Sopimus on nyt Kasperin vanhempien pöydällä allekirjoitusta vaille valmiina.

– Muutama yksityiskohta pitää vielä sopia, mutta poika on päätöksensä tehnyt. Hän haluaa jatkaa Bolognassa, isä Marko Paananen sanoo.

Ammattilaissopimus tarkoittaa käytännössä sitä, että Kasper pelaisi reservijoukkueessa eli Bologna Primaverassa nuorten liigaa. Esimerkiksi viime kaudella reservijoukkueesta nostettiin pari pelaajaa Serie A:han edustusjoukkueen mukaan. Myös treenikerrat edustusjoukkueen mukana lisääntyvät ammattilaissopimuksen ansiosta.

Kasperin paluu Italiaan on vielä hämärän peitossa. Se on varmaa, että Italian juniorisarjat ovat tältä kaudelta peruttu. Reservi- ja edustusjoukkueen kaudet saattavat vielä jatkua.

– Huolestuttaa, että meneekö tässä koko kesä ja vähän syksyäkin ennen kuin Kasper voi palata. Ja miten se vaikuttaa Kasperin uraan ja pelaamiseen siellä Italiassa. Vastikään tuli tieto, että pari Serie A-pelaajaa on jälleen saanut tartunnan. Mietityttää se, että onko sinne varmasti turvallista lähteä, kun sarjaa päätetään jatkaa, äiti Satu Viuhkola-Paananen pohtii.

Lue myös:

"Pelien jatkuminen vaarantaa pelaajien terveyden" – Jorosen ja Skrabbin seuran kapteeni vastustaa kauden jatkumista

Serie A:n seurat käynnistelevät harjoituskeskuksiaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat