Hyppää sisältöön

Valmentajan kylmäävä veto pukukopissa herätti Japanin ennen MM-puolivälierää: vaihtopelaaja nousi sankariksi keskeltä ydinkatastrofia ja rohkaisi kokonaista kansaa

Japani pelasi vuoden 2011 jalkapallon MM-kisoissa maanjäristyksen aiheuttaman tuhon varjossa.

Karina Maruyama tuulettaa voittomaalia Saksaa vastaan MM-puolivälierässä 2011. Kuva: Getty Images

Maaliskuun 11. päivänä vuonna 2011 tavallinen perjantai-iltapäivä muuttui Japanissa painajaiseksi. Jopa yhdeksän magnitudin maanjäristys ja sitä seurannut tsunami aiheuttivat maassa mittaamattoman tuhon.

Lähes 16 000 ihmistä menetti henkensä yhdessä historian voimakkaimmista maanjäristyksistä. Tsunami aiheutti myös historian toisiksi pahimman ydinonnettomuuden vahingoittamalla Fukushiman ydinvoimalaa.

Kahdelle Japanin naisten jalkapallomaajoukkueen pelaajalle maanjäristys ja sen seuraukset osuivat erityisen lähelle. Karina Maruyama ja Aya Sameshima olivat työskennelleet Fukushiman ydinvoimalassa ja edustivat voimalan taustayhtiön sponsoroimaa seurajoukkuetta Mareezea, joka ei enää koskaan pelannut yhtään ottelua.

Mareezen harjoituskenttä valjastettiin hetkessä ydinkatastrofin torjumisen avuksi ja sen täyttivät jalkapalloilijoiden sijaan raskaasti suojavarustetut ihmiset. Samaan aikaan jalkapallon MM-kisoihin Saksassa oli aikaa vain kolme kuukautta.

Pitkien keskustelujen jälkeen Japanin maajoukkue päätti lähteä mukaan turnaukseen maan vaikeasta tilanteesta huolimatta.

– Päätimme, että parasta olisi pelata ja rohkaista ihmisiä esityksillämme, kapteeni Homare Sawa on kertonut.

"Tuntui kuin aika olisi pysähtynyt"

Naisten jalkapallo oli ottanut Japanissa suuria harppauksia 2000-luvulla, ja maan parhaat pelaajat Sawan johdolla olivat arvostettuja ammattilaisia. Joukkue ei kuitenkaan kuulunut turnauksen suosikkeihin. Viitat oli asetettu kisaemäntä Saksalle ja kestomenestyjä Yhdysvalloille.

Japani oli ollut mukana kaikissa aiemmissa MM-kisoissa, mutta päässyt vain kerran alkulohkosta jatkoon. Tunteikas valmistautuminen huipentui Kirsi Heikkisen pillinvihellykseen Bochumissa 27. kesäkuuta. Uusi-Seelanti kaatui avausottelussa lopulta 2–1. Japani juhli voittoa maltillisesti ja kiersi stadionin ympäri suuren lakanan kanssa.

– Kiitos tuestanne, ystävämme ympäri maailman, lakanassa luki englanniksi.

Lakana kulki Japanin mukana koko turnauksen, eikä kukaan vielä ensimmäisen ottelun jälkeen osannut odottaa, kuinka monta kertaa Japanin pelaajat vielä pääsisivät kiittämään yleisöä.

Japanin pelaajat kiittivät tuesta maanjäristyksen keskellä. Kuva: Getty Images

Ennen puolivälierää Saksaa vastaan Wolfsburgissa Japanin päävalmentaja Norio Sasaki turvautui epätavalliseen keinoon. Pelaajille näytettiin videokuvaa maanjäristyksen aiheuttamista tuhoista. Tunteikas hetki pukukopissa ennen peliä viritti Japanin motivaation huippuunsa.

Jotain ottelun lähtökohdista kertoo japanilaisen jalkapallotoimittajan Yoshinori Ebashin kertomus ottelua edeltävistä tunneista.

– Ennen stadionille menoa pakkasin tavarani jo valmiiksi. Kirjoittaisin raporttini ja lentäisin kotiin, Ebashi on kertonut turnausta käsittelevässä dokumentissa.

Toisin kuitenkin kävi. Ottelun ainoaa maalia saatiin odottaa aina jatkoajan toiselle puoliskolle asti. Vaihdosta kentälle tullut Maruyama nousi Japanin sankariksi ja viimeisteli Sawan syötöstä kotiyleisön hiljentäneen voittomaalin. Hetki oli tunteikas koko Japanille, mutta etenkin Maruyamalle ja tämän ystäville sekä entisille työkavereille Fukushimassa.

– Tuntui kuin aika olisi pysähtynyt. En voinut uskoa, mitä tapahtui. Jäin vain kentälle kylpemään siinä uskomattomassa tunteessa, Maruyama on muistellut Fifan verkkosivuilla. (siirryt toiseen palveluun)

Tunteikkain hetki koitti vasta ottelun jälkeen, kun Maruyama sai viestin entiseltä kollegaltaan keskeltä ydinkatastrofin vastaista taistelua.

– Viestissä sanottiin, että maalini rohkaisi tekemään kovemmin töitä yhdessä. Itkin, kun luin sitä, Maruyama on sanonut Reutersin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Kansainvälisille medioille japanilaispelaajien tausta ydinvoimalassa selvisi vasta Saksa-ottelun jälkeen, mutta Fukushimassa Maruyaman ja Sameshiman edesottamuksia oli seurattu herkeämättä koko kesän.

– Pelkäsimme, että Maruyamaa tullaan arvostelemaan hänen taustansa vuoksi, koska Fukushiman tapahtumat olivat aiheuttaneet vihaa monissa japanilaisissa, voimalan työntekijä Atsushi Watanabe on kertonut Independent-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Japanin pelaajat juhlivat voittomaalia Saksaa vastaan. Kuva: Getty Images

130 päivää

Watanaben pelko oli turhaa, sillä Japanin kansa asettui joukkueen tueksi yhä vahvemmin ja vahvemmin turnauksen edetessä. Välierässä Japani osoitti henkisen vahvuutensa jälleen. Ruotsi siirtyi Frankfurtissa nopeasti johtoon, mutta Japani nousi 3–1-voittoon ja raivasi tiensä maan historian ensimmäiseen MM-finaaliin.

Vastaan asettuisi suursuosikki Yhdysvallat, jonka leirissä Japanin vahvat peliesitykset oli huomioitu. Erityisesti Japanin aiempaa fyysisempi pelaaminen oli uutta. Saksaa vastaan japanilaispelaajille näytettiin keltaista korttia peräti neljästi.

– Heillä on otteissaan enemmän raivoa. Neljä keltaista korttia yhdessä ottelussa on normaalisti Japanin saldo kahdessa kokonaisessa turnauksessa, Yhdysvaltojen entinen päävalmentaja Tony DiCicco sanoi New York Timesille (siirryt toiseen palveluun) kesken turnauksen.

Kun finaalipäivä koitti 17. heinäkuuta, Japanin maanjäristyksestä oli kulunut 130 päivää. Maajoukkueen menestys oli jo tuonut painajaismaisen kevään kokenutta kansaa yhteen, mutta suurin ottelu oli vielä pelaamatta.

– Toivumme yhä katastrofista. Pienet asiat, kuten voittaminen, voivat antaa ihmisille rohkeutta ja toivoa, päävalmentaja Sasaki sanoi välierän jälkeen.

Herätyskellot pirisivät ympäri maan, kun finaali alkoi Frankfurtissa aamuyöllä Japanin aikaa. Erityisen suurella ylpeydellä ottelua herättiin seuraamaan Fukushimassa.

Jalkapallon naisten vuoden 2011 Saksan MM-kisojen loppuottelu Japani – Yhdysvallat tänään kello 14.00 TV2:ssa ja Yle Areenassa. Selostus Antti Ennekari. Kaikki Ylen Futiskesä-lähetykset löytää täältä.

Lue myös:

MM- ja EM-finaaleja, Suomi-futista, dokumentteja ja superviikonloppu – Futiskesä-lähetykset alkavat, kymmenen viikkoa huippujalkapalloa!

Todistitko Tanskan ihmettä tai Espanjan kauneutta? Kerro Yle Olohuoneelle paras EM-muistosi ja osallistu Futiskesä-lähetykseen!

Maali 13 vuoden takaa on brasilialaislegendan mielestä hänen uransa kaunein – Brasilia murskasi vuosia lajia dominoineen USA:n ja teki maansa jalkapallohistoriaa

Diego Maradonan rukous katkaisi täydellisen hiljaisuuden juuri ennen MM-finaalia – "Se oli hänen tapansa sanoa muille, että minäkin pelkään"