1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. nyrkkeily

Kommentti: Mitä Mike Tysonin "paluusta" pitää ajatella? Haikailu vanhojen aikojen perään kertoo raskaansarjan nyrkkeilyn lahosta nykytilasta

Mike Tysonin uudet treenivideot nostivat esille raskaansarjan nyrkkeilyn lahon pohjan, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Joel Holma.

Mike Tyson viime kesänä. Kuva: AOP

Kirjoitan Mike Tysonin "paluun" vielä sitaatteihin, koska ei ole varmaa, mitä entisen raskaansarjan maailmanmestarin mielessä oikeasti liikkuu. Näytösotteluita hyväntekeväisyysmielessä on todennäköisesti tulossa. Ehkäpä jotain muutakin, ja sitä näyttää toivovan myös nyrkkeilykansa.

Tyson on yllättänyt viime päivinä monet hikisillä treenivideoillaan, joilla selvästi laihtunut Iron Mike on todella elementissään. Iskuissa ja liikkeissä on samaa, mitä Tysonilta nähtiin 80-luvun lopulla, jolloin hän oli lajin kirkkain tähti.

Tysonin videot ovat saaneet palstatilaa isoissa medioissa, kuten The Guardianissa (siirryt toiseen palveluun) ja The Sunissa (siirryt toiseen palveluun). "I'm back", Tyson uhoaa.

Tuskin Tysonin treenivideoista uutisoitaisiin näin isolla fontilla, jos pandemia ei olisi laittanut urheilua jäihin ympäri maailman. Joka tapauksessa tällä hetkellä moni nyrkkeilyä seuraava pohtii, pärjäisikö hyvin harjoitellut kesäkuussa 54 vuotta täyttävä Tyson vielä ammattilaiskehässä huippuja vastaan?

George Foreman voitti vuonna 1994 mestaruusvyön 45-vuotiaana. Tysonia ja Foremania on turha tässä verrata keskenään. Iloista on nimenomaan nähdä, että Tyson on hyvässä kunnossa.

Tyson haistanee paluussaan rahan ja hän haluaa ehkä samalla hieman kiusata nuorempia. Ja jos, korostan sanaa jos, Tyson alkaisi näytösotteluiden lisäksi voittamaan nuorempia kovemman tason nyrkkeilijöitä, kertoisi se lähinnä lajin nykytasosta. 53-vuotiaan ei pitäisi pystyä kaiken järjen mukaan tekemään enää paluuta isoihin karkeloihin, on Tyson miten "kova jätkä" tahansa.

Miltä kuulostaisi, jos muut 80–90-luvun vastaavat supertähdet Michael Jordan, Mario Lemieux ja Michael Johnson tekisivät samoin?

Vaikka tälläinen lajien välinen vertailu on turhaa, se kuitenkin kertoo oleellisen pointin: raskaansarjan nyrkkeily tarvitsee kirjaimellisesti terävän alakoukun suoraan vatsaan. Se pitää herättää, mitä ehkä Tyson haluaakin videoillaan tehdä.

Raskaansarjan nyrkkeily tarvitsee kahden brittitähden kohtaamisen

Onneksi on olemassa myös toinen Tyson, Tyson Fury. Furyssa on hohtoa, jota raskassarja tällä hetkellä tarvitsee. Tästä nähtiin todiste helmikuussa, kun Furyn otteet voitokkaassa maailmanmestaruusottelussa Deontay Wilderiä vastaan, kehässä ja sen ulkopuolella, herättivät ihastusta. Fury otti tittelin haltuunsa uudestaan ja näytti showmiehen elkeitä, mitä laji juuri nyt kaipaa.

Tyson Fury tuuletti villisti voittoaan Wilderistä helmikuussa. Kuva: Getty Images

Ja nyt laji kaipaa lisää Furya ja paljon odotettua superottelua. Se olisi Fury vastaan Anthony Joshua, joka pitää hallussaan kolmea valtaliiton mestaruusvyötä. Näiden kahden britin pitää kohdata lajin uskottavuuden kannalta, ja onneksi mediatietojen mukaan neuvotteluita kaksikon kohtaamisesta on käyty. Mitä nopeammin pandemian jälkeen sen parempi. Tässäkin isoa roolia näyttelee raha ja muut monimutkaiset seikat neuvotteluissa. Niin se ollut aina nyrkkeilymaailmassa.

Mike Tysonin uudet videot tavoittivat myös vanhan kilpakumppanin Evander Holyfieldin, joka ilmoitti, että voi nousta kehään Tysonin kanssa, kun summa on oikea. (siirryt toiseen palveluun)

Jos ottelu toteutuu – vaikka vain näytösotteluna – antaa se samantien vastauksen sille, mikä on raskaansarjan nyrkkeilyn nykytila. Pureeko Mike Tyson Evander Holyfieldiltä jälleen palan korvasta niin kuin vuonna 1997?

Jos nostalginen näytösottelu herättää enemmän kiinnostusta kuin tulevat MM-ottelut, on raskaansarjan nyrkkeilyllä peiliin katsomisen paikka.

Lue myös:

Asiantuntijalta karu arvio: Robert Heleniuksen haave on uhattuna – ammattinyrkkeilyn seuraavat suurottelut saatetaan nähdä vasta ensi vuoden puolella