Unkarilaisveskari Mihaly Szerovay koki Jyväskylässä suurta onnea ja törkeän lahjontayrityksen – sai nyt Suomesta akateemisen huippupestin

Unkarilais-suomalainen liikuntatieteiden tohtori valittiin Suomen ensimmäiseksi "jalkapalloprofessoriksi".

Mihaly Szerovay (kesk.) torjui JJK:n maalilla, kun joukkue säilytti paikkansa Veikkausliigassa keväällä 2010. Kymmenen vuotta myöhemmin hän on akateemisesti koulutettu "jalkapalloprofessori." Kuva: Juha Sorri/Lehtikuva

Southamptonin yliopistossa jalkapallotieteitä opettava Mihaly Szerovay sai pari päivää sitten englantilaisen korona-arjen keskelle iloisia uutisia.

38-vuotias Szerovay valittiin Jyväskylän yliopiston ja Suomen Palloliiton yhteiseen työelämäprofessorin tehtävään. Szerovayn on tarkoitus aloittaa viisivuotisessa pestissä syyskuussa.

– Olen innoissani ja otettu. Asian tajuaminen tosin kestää vähän aikaa vallitsevan maailmantilanteen vuoksi, Southamptonin-kodissaan pari kuukautta visusti pysynyt Szerovay kertoi puhelimitse Yle Urheilulle.

Palloliitto on linjannut "jalkapalloprofessorin" tehtäväksi edistää lajin tutkimustyötä sekä kehittää kotimaista valmennus- ja koulutustoimintaa.

Szerovaylla on Unkarin ja Suomen kaksoiskansalaisuus, ja hän puhuu täydellistä suomea. Suomi-kytkös ja kansainvälinen työura painoivat vaakakupissa, kun akateemikko sai professuurin 13 hakijan joukosta.

– Olen asunut eri maissa, pelannut jalkapalloa, valmentanut, työskennellyt yliopistolla ja tehnyt aiheesta väitöstutkimusta. Olen innoissani, että tulevassa tehtävässäni voi kehittää jalkapalloa yhdistämällä akateemisen ja käytännön maailman hyödyt, Szerovay sanoo.

Budapestistä maailmalle

Budapestissä syntynyt Szerovay päätyi jo varhain kuningaslajin pariin osin isänsä, osin Unkarin hienon futishistorian innoittamana.

– Jos unkarilaiselta lapselta kysyi, mitä tämä haluaa tehdä isona, ensimmäinen vaihtoehto oli yleensä jalkapallo, hän kuvailee.

Szerovay alkoi pelata 9-vuotiaana Unkarin suosituimpiin seuroihin kuuluvassa Ferencvarosissa. Alusta asti oli kuitenkin selvää, ettei treeneihin olisi asiaa, jos kouluhommat olivat hoitamatta.

– Kun olin 10-vuotias, joukkueellamme oli harjoitukset joka päivä. Vanhempani vaativat, että minulla oli oltava myös hyvä keskiarvo koulussa. Opintomenestyksestä tuli itsestäänselvyys, kuten siitäkin, että menisin lukion jälkeen yliopistoon.

Maalivahti Szerovay pelasi jonkun aikaa Ferencvarosin reservijoukkueessa, minkä jälkeen peliura jatkui puoliammattilaisena Unkarin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

"Voin sanoa, että se oli urani vaikeimpia hetkiä. Tein siinä tilanteessa sen, mitä piti, mutta sen asian kokeminen oli henkisesti raskasta."

Mihaly Szerovay

Maailman näkeminen ja uuden kokeminen houkutteli. Vuonna 2007 Szerovay lähti puoleksi vuodeksi vapaaehtoistöihin Espanjaan, jossa hän pelasi myös jalkapalloa Atletico Vallbonensessa. Espanjassa veskari kuuli Jyväskylän yliopiston opiskelumahdollisuuksista ja innostui hakemaan liikunta- ja yhteiskuntatieteiden Sports science and management -maisteriohjelmaan.

– Saatuani paikan googlasin, millaisia jalkapallojoukkueita lähialueelta löytyisi ja otin yhteyttä JJK:hon.

Värikkäät Jyväskylän-vuodet

Unkarilaisvahvistus toivotettiin tervetulleeksi niin Jyväskylän yliopistopiireihin kuin Ykkösessä pelanneen JJK:n riveihin. Szerovay muistaa ihmetelleensä aluksi Suomen pimeää ja kylmää talvea sekä Unkariin verrattuna hiljaisempaa pukukoppikulttuuria.

Maalivahti koki Keski-Suomen futisyhteisössä ainutlaatuisia hetkiä. Uran kohokohta oli JJK:n nousu Suomen korkeimmalle sarjatasolle vuonna 2008.

– Syksyllä 2008 Jyväskylä eli jalkapallobuumia. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kaupungin joukkue pääsi Veikkausliigaan. Oli mahtavaa kokea se pelaajana ja nähdä samalla, miten koko Jyväskylä suhtautui menestykseen.

"Misistä" tuli nopeasti pidetty hahmo joukkueessa ja kannattajien keskuudessa. Vuodet JJK:ssa auttoivat merkittävästi oppimaan uutta kulttuuria ja kieltä.

– Kävin kaikilla yliopiston suomen kielen kursseilla, mitä tarjottiin. Ne olivat todella hyödyllisiä, mutta ilman JJK:n treenejä ja siellä opittua puhekieltä olisi ollut paljon vaikeampaa, neljässä vuodessa sujuvaksi suomen puhujaksi tullut Szerovay kertoo.

Mihaly Szerovay pelasi JJK:ssa viisi vuotta. Kuva: YLE

Maalivahti koki Jyväskylän-vuosinaan myös supersuositun lajin varjopuolen. Uran synkimpiin lukeutuva hetki oli syksyllä 2009, kun puhelimitse yhteyttä ottanut maanmies yritti lahjoa Szerovayta järjestämään JJK:n tappion.

Veskari kieltäytyi 15 000 euron lahjuksesta ja kertoi tapahtuneesta seurajohdolle. Suomalaiset jalkapallovaikuttajat kehuivat kilpaa maalivahdin suoraselkäisyyttä, mutta tapauksen saama laaja mediahuomio ja oikeuskäsittely verottivat voimia.

– En puhu siitä yleensä mielelläni. Kaikki, mitä tapauksesta piti kirjoittaa, on mediassa kirjoitettu. Voin sanoa, että se oli urani vaikeimpia hetkiä. Tein siinä tilanteessa sen, mitä piti, mutta sen asian kokeminen oli henkisesti raskasta.

Apua futistutkimuksesta

Szerovay pelasi JJK:ssa viisi vuotta, vuoteen 2012. Peliuran jälkeen hän keskittyi opintoihin ja oli mukana JJK:n ja Palokan Riennon seuratoiminnassa.

Vuonna 2018 suomalaisen ja unkarilaisen jalkapallon kehitystä tutkinut Szerovay väitteli tohtoriksi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Sen jälkeen hän on toiminut jalkapallotieteiden yliopistonlehtorina Southamptonissa. Maailman suosituin urheilulaji on lähtemätön osa englantilaista yhteiskuntaa, mikä näkyy myös paikallisten yliopistojen opinto-ohjelmissa ja futistutkimuksen suosion kasvussa.

– Englannissa on yli kymmenen yliopistoa, jotka tarjoavat jonkinnäköisen jalkapalloon liittyvän opinto-ohjelman. Jalkapalloa voidaan tutkia monesta eri näkökulmasta: voidaan katsoa pelaajakehitystä, tasa-arvoa, pelaajien muuttoliikkeitä, erilaisia yhteiskunnallisia tekijöitä, Szerovay luettelee.

Tutkija haluaa kehittää tutkimuksen avulla myös itselleen rakasta suomalaista jalkapalloa. Työn tarkempi sisältö määritellään syksyllä, kun Szerovay pääsee Suomeen.

Hän sanoo olevansa tyytyväinen viime vuosina näkemäänsä suomalaisen seuratoiminnan ja huippujalkapallon kehitykseen.

– Tutkimus- ja kehitystoiminta on ottanut isoja harppauksia eteenpäin. Jos mietitään esimerkiksi valmentajakoulutusta, Suomessa halutaan varmistaa, että se perustuu viimeisimpään tietoon lasten ja nuorten valmennuksesta. Varmaan tietoon pohjautuva toiminta ja kehityksen seuranta ovat asioita, joiden kautta voidaan kehittää koko jalkapalloa.

Lue myös: