1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. taitoluistelu

Kommentti: Maailman parhaan taitoluisteluvalmentajan ympärillä kuohuu Venäjällä — tähtioppilaan yllätyspäätös repi auki syviä haavoja

Venäjän taitoluistelun kahtiajako syvenee, kirjoittaa Jelena Leppänen.

Eteri Tutberidzen (kesk.), Sergei Dudakovin (vas.) ja Daniil Gleichenhausin muodostama valmennuskokoonpano on niittänyt suurta menestystä. Kuva: Sergei Bobylev/Getty Images

Olympiamenestystä, MM-titteleitä ja naisten yksinluistelun dominointia viisi vuotta. Venäläistä Eteri Tutberidzea, 46, pidetään hyvästä syystä maailman parhaana taitoluisteluvalmentajana.

Tutberidzen, valmentaja Sergei Dudakovin ja koreografi Daniil Gleichenhausin muodostama valmennusryhmä on vienyt naisten taitoluistelua uusiin ulottuvuuksiin. Kolmikon suojatit Anna Shtsherbakova, 16, ja Aleksandra Trusova, 15, toivat tällä kaudella naisten kilpailuihin pitkään mahdottomina pidetyt neloishypyt.

Tutberidzesta on tullut yksi venäläisen urheilun keulakuvista, jonka poliittinen eliitti presidentti Vladimir Putinia myöten on halunnut pitää lähellään.

Valmentajalla on kuitenkin kipukohtansa, joka on kasvanut vuosien myötä syväksi haavaksi. Tutberidzen koulu tunnetaan juniorien ja teini-ikäisten huimista otteista. Sen sijaan aikuisten naisluistelijoiden pitäminen maailman huipulla on ollut valmennusryhmälle vaikeaa.

Nuorten luistelijoiden on helpompi pyöriä hypyissä ja kestää alastulojen aiheuttamaa painetta. Murrosiän kasvuvaiheessa luistelijoiden tekniikka heikkenee ainakin väliaikaisesti. Juuri tuo muutosvaihe on ollut Tutberidzen leirin naisluistelijoille kriittinen.

Kipeitä menetyksiä

Tutberidzen lempilapsi, kaksinkertainen maailmanmestari Jevgenia Medvedeva, 20, shokeerasi Venäjän lajipiirejä vuonna 2018 siirtymällä kanadalaisluotsi Brian Orserin ohjaukseen. Luistelija antoi ymmärtää, että osasyynä lähtöön olivat loukkaantumiset ja liian rankka harjoittelutahti. Toinen Tutberidzen suojatti, olympiavoittaja ja maailmanmestari Alina Zagitova, 17, kertoi viime vuoden lopussa jäävänsä määrittelemättömäksi ajaksi kilpailutauolle. Taustalla oli uupuminen kuluttavaan elämäntyyliin.

– Kaikki ammattilaiset lähtevät Tutberidzen luota. Mielestäni hän puristaa urheilijoista kaiken, mitä voi, kun lapset ovat 13—15-vuotiaita. Siinä kaikki, Tutberidzen tallissa aiemmin työskennellyt juniorivalmentaja Aleksandr Volkov sanoi viime vuonna Ria Novostille (siirryt toiseen palveluun).

Valmennusryhmästä on lähtenyt vuosien saatossa lukuisia nuoria lupauksia. Kenenkään lähtö ei ole tullut kuitenkaan yhtä suurena yllätyksenä kuin Team Tutberidzen jättäneen Aleksandra Trusovan.

Aleksandra Trusova (oik.) kuului Eteri Tutberidzen valmennusryhmän timantteihin. Huippulupauksen lähtö kilpailevaan leiriin oli kova isku. Kuva: Sergei Bobylev/Getty Images

15-vuotias superlupaus siirtyi viime viikolla valmentaja Sergei Rozanovin kanssa lajilegenda Jevgeni Plushenkon taitoluistelukouluun. Trusovan mukaan kyseessä oli kehittymisen kannalta välttämätön askel.

Lähtö ei voi olla satuttamatta ylpeydestään tunnettua Tutberidzen tiimiä.

Trusova hämmästytti lajiväkeä puhtailla neloishypyillään jo 13-vuotiaana. Loistavalla hyppytekniikalla varustettua urheilijaa pidetään lajin ykköstoivona.

Tutberidzen tallista lähti kiistaton huippunimi, mutta erityisen kipeän Trusovan siirrosta tekee liittyminen Plushenkon riveihin.

Jäiset välit

Tutberidze ja Plushenko ajautuivat viime vuoden lopussa riitaan, kun Plushenko vihjasi kilpajäät jättäneen Alina Zagitovan tarvitsevan valmentajanvaihdosta.

Tutberidzen valmennusryhmä julkaisi tuolloin Instagramissa pitkän päivityksen, jossa Plushenkoa syytettiin urheilijoiden ryöväämisestä. Plushenko antoi palaa samalla mitalla ja muistutti Tutberidzea, että nuoria urheilijoita on kohdeltava ihmisinä eikä tulosta tekevinä koneina.

Kaksikon nokkapokka oli päiväkausia Venäjän urheilun ykkösuutinen. Samalla se oli muistutus, miten kahtiajakautuneet itänaapurin lajipiirit ovat.

Plushenko ei ole lähellekään ainoa Tutberidzen valmennuksen kyseenalaistaja.

Tutberidzen vastustajat ovat kritisoineet työmäärää, jota tallin nuoret urheilijat joutuvat tekemään aamusta iltaan. Trusovan lähtö voimisti spekulaatiota Tutberidzen metodeista ja repi auki entisiä haavoja.

Vastoinkäymisten kautta menestykseen

Toisaalta juuri vaativuus on suurimpia syitä Tutberidzen kansansuosioon. Menestysvalmentaja on kulkenut taitoluistelumaailman huipulle harvinaisen rankan tien.

Moskovassa syntynyt georgialaisperheen viides lapsi kasvoi vaatimattomissa oloissa ja oppi jo varhain, ettei mitään voinut pitää itsestäänselvyytenä. Loukkaantumiset päättivät uran yksinluistelussa, minkä jälkeen Tutberidze keskittyi jäätanssiin.

Surkea taloustilanne sai Tutberidzen lähtemään 1990-luvun alussa moskovalaisen jäätanssiryhmän kanssa Yhdysvaltoihin, jossa heidän oli määrä tienata rahaa näytösluistelulla. Epäselvyydet passintarkastuksessa johtivat siihen, että vain osa ryhmästä pääsi perille. Näytöksistä tehdyt sopimuksen purettiin. 18-vuotias Tutberidze oli vieraassa maassa ilman rahaa ja työtä.

Eteri Tutberidzen suojattien menestys on noteerattu Venäjän poliittisessa eliitissäkin. Presidentti Vladimir Putin onnitteli valmentajaa hyvin tehdystä työstä Pyeongchangin olympialaisissa vuonna 2018. Kuva: Mikhail Klimentyev/Getty Images

Tyhjän päälle jäänyt venäläisryhmä asui Oklahomassa köyhille ja kodittomille tarkoitetussa majoituksessa. Vuoden 1995 Oklahoman terrori-iskussa pommi räjähti vain 300 metrin päässä venäläisten majapaikasta. Oli lähellä, ettei Tutberidze ollut yksi sysimustan päivän 168 kuolonuhrista.

Tragedian jälkeen Tutberidze päätyi valmentamaan yhdysvaltalaisia junioriluistelijoita, mutta veri veti takaisin kotimaahan. Kun nuori valmentaja palasi Moskovaan, vastaanotto oli tyly.

Meni puolitoista vuotta ennen kuin Tutberidze löysi töitä Venäjän nimekkäistä valmennuspiireistä. Loppu on historiaa.

Suuri idoli monille

Tutberidzen tarina on liikuttanut monia. Lukuisten vastoinkäymisten kautta huipulle päässyt valmentaja on kannattajiensa silmissä suuri sankari.

Valmentajan palvonta on luonut ilmiön, jossa Tutberidzen työn kritisoiminen on johtanut rajuun palautevyöryyn ja jopa tappouhkauksiin. Samaa kohtelua ovat toki saaneet myös Team Tutberidzen fanit, sillä taitoluistelu on Venäjällä tulisia tunteita herättävä laji.

Trusovan valmentajanvaihdos oli vallitsevassa ilmapiirissä rohkea siirto. Ei siis ihme, että nuori urheilija on ollut päätöksensä taustoista vähäsanainen.

Jevgeni Plushenko saavutti luistelu-urallaan kaksi olympiavoittoa ja kolme MM-kultaa. Nyt takavuosien mestari tarttui elämänsä suurimpaan valmennushaasteeseen. Kuva: Pier Marco Tacca/Getty Images

Taitoluistelukaudesta 2020—2021 on tulossa mielenkiintoisin aikoihin.

Tutberidzen valmennusryhmästä on tullut viime vuosina Venäjällä monopoli, jonka sisäinen kilpailu on jopa kovempaa kuin kansainvälisissä arvokisoissa. Trusovan siirto kilpailijan leiriin tasoittaa yksipuolista kilpailutilannetta ja siirtää valokeilan vaihteeksi Jevgeni Plushenkoon.

Moninkertainen arvokisavoittaja kesti paineet lukemattomissa suurtapahtumissa, mutta nyt Plushenko on valmentajanuransa ylivoimaisesti kovimmassa paikassa. Trusovan viime vuosien otteet ja ylivoimainen tekninen repertuaari ovat tehneet nuoresta luistelijasta Pekingin olympialaisten 2022 kultasuosikin.

Kaikki muu olisi kriittisyydestään tunnetun venäläisen taitoluisteluväen silmissä pettymys.

Lue myös:

Kiira Korven ei-toivotut sanat nousivat otsikoihin Venäjällä – kipeä aihe on ajanut taitoluistelulegendoja koviin riitoihin

Piinaavat kivut johtivat kipeään päätökseen – venäläistä taitoluisteluhistoriaa tehnyt Adelina Sotnikova lopetti uransa 23-vuotiaana

Suomalaiset huippuvalmentajat vaativat ikärajan nostoa taitoluistelussa, jota tähdittävät nyt 15-vuotiaat venäläiset: "Aikuiset eivät noihin temppuihin pysty"