Vasta 16-vuotiaan Brad Lambertin seurasiirrosta tuli valtakunnan kohu-uutinen – Suomen NHL-lupaukset läpikotaisin tunteva Göran Stubb ihmettelee, miksi

Poikkeuksellisen lahjakas jääkiekkoilija Brad Lambert joutui armottoman mediamylläkän kohteeksi, kun hän lähti Helsingin IFK:sta.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Brad Lambert.
Brad Lambert on yksi ikäluokkansa lahjakkaimmista jääkiekkoilijoista. Hän on pelannut usein vanhempien ikäluokkien joukkueissa ja teki liigadebyyttinsä jo 15-vuotiaana.Antti Partanen/All Over Press

Brad Lambert on löytänyt nimensä otsikoista viime viikkoina useammin kuin olisi toivonut. Suomi-kiekon superlupaukseksi tituleerattu jääkiekkoilija päätti huhtikuussa jättää käyttämättä 1+2-vuotisen sopimuksensa option ja siirtyi HIFK:sta JYPin riveihin.

Kohu oli valmis. Miksi Lambert jätti HIFK:n? Mitä neuvotteluissa oikein tapahtui? Mitä JYP tarjosi tälle huippulupaukselle? Versioita ja sisäpiiritietoja oli monenlaisia.

Lambert on ylittänyt uutiskynnyksen aikaisemminkin, sillä hänen lahjakkuutensa on huomattu jo vuosia sitten. Hänen siirtymisensä kasvattajaseura Pelicansista HIFK:hon vuosi sitten oli uutinen, mutta tämän kevään julkisuus on hämmentänyt ja yllättänyt. Myös pelaajan itsensä.

Kaiken kohun keskellä on tuntunut unohtuvan se, että kyseessä on vasta 16-vuotias junioripelaaja, joka on pelannut ainoastaan neljä liigaottelua. Miten hänen seurasiirtoonsa liittyvät jutut päätyivät valtakunnallisten uutismedioiden etusivuille kohu-otsikoin?

– Olin todella yllättynyt julkisuuden määrästä. Moni minun ikäisistä pelaajista vaihtaa joukkuetta etsiessään parasta mahdollisuutta kehittyä, Lambert vastaa Yle Urheilulle.

Seurasiirrosta noussut kohu on selvästi jättänyt jonkinlaisen jäljen Lambertiin ja hänen lähipiiriinsä, koska pelaaja suostuu antamaan haastattelun vain sähköpostitse.

– Olin vielä yllättyneempi siitä, miten suurin osa asioista oli niin kaukana totuudesta.

Yksi Lambertin HIFK:sta lähdön ympärillä kiertänyt väite on ollut se, että Lambert ja hänen taustajoukkonsa olisivat neuvotteluissa vaatineet HIFK:lta lupauksen ykkösketjun paikasta.

Lambert torppaa väitteen.

– Emme edes tiedä, mikä on parasta kehitykseni kannalta ensi vuonna, joten olisi typerää pyytää tai vaatia mitään lupauksia.

Myös HIFK:n urheilujohtaja Tobias Salmelainen kertoo väitteen olevan ennemminkin ihmisten luomaa mielikuvaa.

– Siinä ei ollut mitään draamaa. Pelaajalla oli 1+2-vuotinen sopimus, joten hänellä oli oikeus tehdä oma valintansa. Me hyväksymme ja kunnioitamme sitä. Kummallekaan osapuolelle ei jäänyt katkeruutta, Salmelainen sanoo Yle Urheilulle puhelimitse.

– Keskustelimme asioista hyvin avoimesti ja rehellisesti. Ei meiltä ole pyydetty mitään lupausta. Ei senkään takia, että he tietävät, ettei jääkiekossa sellaista ole. Ei sellaisia pysty antamaan.

Salmelainen ja Lambert eivät kuitenkaan suostu kertomaan yksityiskohtaisemmin syistä, jotka johtivat Lambertin lähtöön HIFK:sta.

Ei meiltä ole pyydetty mitään lupausta. Ei senkään takia, että he tietävät, ettei jääkiekossa sellaista ole.

Tobias Salmelainen

Salmelaisen mielestä nuori kiekkoilija on viime aikoina laitettu mediassa melkoiseen rumbaan, eikä tämä ole sitä ansainnut.

Samaa mieltä on myös JYPin urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen, joka on hämmästellyt Lambertin ympärillä vellonutta keskustelua ja värikkäitä versioita neuvotteluista. Yleisesti on arvioitu, että Lambert ja hänen asioitaan hoitava Ross-isä olisivat sanelleet ehtoja neuvotteluissa.

– Itse ajattelin olevani SM-liigassa ja näissä sopimusneuvotteluissa niin sanotusti ytimessä, mutta mediaa seuratessani olen tainnut olla aika pihalla siitä, miten nämä oikeasti menevät, puhelimitse tavoitettu Viitanen naurahtaa.

– Kyyti on ollut kylmää mediassa ja mutkia on vedetty suoriksi. Yllättävän hyvin hän (Brad) on kaiken ottanut ja pysynyt järjissään.

Viitasen mukaan jokaisen pelaajan kohdalla tulevaisuutta suunnitellaan aina jollain tavalla, mutta vasta arki näyttää, mitä pelaaja ansaitsee.

– En osaa sanoa, mitä on tullut luvattua. Olen luvannut, että kovin helppo ratkaisu Jyväskylään siirtyminen ei ole. Meidän kulttuurimme seurassa on, että täällä tehdään paljon hommia urheilun ja urheilullisuuden eteen. Täällä pitää pystyä toimimaan yhteisön ehdoilla. Vapaalippuja ei anneta mihinkään.

Lahjakkuus nyt, mutta entä neljän vuoden päästä?

Brad Lambertista on kiekkopiireissä puhuttu jo muutaman vuoden ajan. Hänen pelinlukutaitonsa on jo nyt varsin kypsää ja häneltä löytyy peliälyn lisäksi poikkeukselliset lajitaidot – on tasapainoa, kiekonkäsittelyä ja hyvää luistelutaitoa. Sen takia hän on usein pelannut vanhemmissa ikäluokissa ja teki SM-liigadebyyttinsäkin HIFK:n riveissä jo 15-vuotiaana.

Brad Lambert
Brad Lambert pelasi viime kaudella HIFK:n riveissä A-nuorissä 42 ottelua ja SM-liigassa neljä ottelua. Lambertista tuli kaikkien aikojen kolmanneksi nuorin kenttäpelaajana, kun hän debytoi liigassa vain kuusi päivää ennen 16-vuotissyntymäpäiväänsä.Lehtikuva / Markku Ulander

Luonteeltaan nuori pelaaja on äärimmäisen määrätietoinen, mutta myös hyväluontoinen ja -käytöksinen, joka on pystynyt pitämään kaiken kohun keskelläkin jalkansa maassa. Hän on asettanut itselleen tavoitteita sekä urheilussa että elämässä ja on valmis tekemään töitä niin harjoittelun kuin elämänvalintojensa suhteen.

– Brad on poikkeuksellinen nopeustaitavuuden, ennakoinnin ja kiekollisten ratkaisujen osalta. Nopeus ja räväkkyys on silmiinpistävää. Tässä puhutaan ihan poikkeusyksilöstä Suomen mittapuussa. Hänen kaltaisia talentteja ei tuon ikäisenä kovin usein synny, Mikko Viitanen arvioi.

– Hän on eliittitason luistelija. Kun häneen tarttuu vielä fysiikkaa, puhutaan maailmanluokan luistelijasta. Se on Bradin ylivoimaisesti suurin vahvuus, Tobias Salmelainen sanoo.

Kaiken nähneen ja kokeneen NHL:n Central Scouting Servicesin Euroopan-osaston johtaja Göran Stubbin mielestä Brad Lambertilla on olemassa kaikki ainekset, jotta hänestä voisi tulla huippupelaaja. Stubbin mielestä tätä on kuitenkin vielä aivan liian aikaista arvioida.

– Hän on vasta 16-vuotias. Onko hän yhtä ylivoimainen omassa ikäluokassaan esimerkiksi neljän vuoden kuluttua, sen tulevaisuus näyttää. Se on paljon kiinni hänestä itsestään, Stubb kommentoi puhelimitse Yle Urheilulle.

Samaa mieltä ovat myös Viitanen ja Salmelainen. Lapsitähtien kehitys voi pysähtyä, mutta yhtä lailla pelaajat, jotka eivät ole lähelläkään huippua 16-vuotiaana, voivat olla sitä 20-vuotiaana.

Stubbin mielestä Lambertissa on pelillisesti paljon samaa kuin aikoinaan Esa Tikkasessa. Tikkasesta tuli maailmantähti, mutta Stubbin mielestä siihen vaikutti paljon myös pelaajan kanadalaisagentti Don Baizley.

Baizley korosti aina, että pelaajan kannattaa pelata ainakin vuosi tai kaksi SM-liigassa, ja jos mahdollista myös MM-kisoissa, ennen kuin lähtee yrittämään NHL:ään. Stubbin mielestä tämä on yhä viisasta.

– Kyllä täällä Suomessa huippulupaus kehittyy aivan yhtä hyvin, ellei paremmin, kuin jossain Kanadan juniorisarjoissa, Stubb sanoo.

Mielestäni tällä hetkellä pitäisi lyödä käsijarru päälle ja muistaa, että hän on 16-vuotias.

Göran Stubb

Stubb toivoo, ettei Lambertin hyppiminen seurasta toiseen viimeisten kausien aikana ole virhe. Viimeaikainen mediahuomio pelaajan ympärillä on Stubbin mielestä ollut kuitenkin liikaa ja kaikista vähiten hän haluaisi arvioida Lambertin mahdollisuutta olla vuonna 2022 Suomen ensimmäinen NHL:n ykkösvaraus.

– Minusta siihen kiinnitetään aivan liikaa huomiota, onko ykkösvaraus tai kakkosvaraus. Sehän ei ole mikään kilpailu, vaan vain yksi askel uralla eteenpäin.

Stubbin mielestä on ihan turhaa höpötystä puhua siitä, ettei Suomella ole vielä ollut NHL:n ykkösvarausta, kun liigassa mainetta ja kunniaa ovat kuitenkin niittäneet Jari Kurrin ja Teemu Selänteen kaltaiset pelaajat.

– Sekä agenteilla, suurella yleisöllä, lehdistöllä ja ennen kaikkea pelaajalla ja hänen perheellään on nyt ehkä vähän liian kova kiire. Mielestäni tällä hetkellä pitäisi lyödä käsijarru päälle ja muistaa, että hän on 16-vuotias. Hän on saanut minun mielestäni aivan turhaa ja aivan liikaa julkisuutta.

"Vastaus on aina sama: kyllä!"

Brad Lambert on yksi lahjakkaimmista vuonna 2003 syntyneistä pelaajista. Hän on sukeltanut jääkiekkomaailmaan jo syntyessään, sillä hänen kanadalainen isänsä on pelannut kiekkoa parikymmentä vuotta ja toiminut valmentajana Pelicansissa. Myös Bradin sedät Dale ja Lane valmentavat, Lane on tehnyt mittavan uran niin NHL- kuin AHL-organisaatioissa.

Jo 2-vuotiaana luistelemaan oppineelle Bradille jääkiekon pelaaminen on aina ollut suuri intohimo. Isä rakensi aikoinaan pojalleen kodin takapihalle jään, jossa Brad on viettänyt kymmeniä ja taas kymmeniä tunteja harjoittelemassa. Haave NHL:ssä pelaamisesta on myös ollut vahva jo pienestä pitäen.

– Olin 8-vuotias, kun istuin keittiön pöydällä isääni vastapäätä ja sanoin, että haluan pelata NHL:ssä jonain päivänä, Lambert muistelee.

Ross Lambert muistutti poikaansa monen haluavan huipulle, mutta vain harva on valmis tekemään kaikkensa sen eteen.

– Sanoin hänelle silloin, että jos kerrot minulle, mitä minun pitää tehdä, olen valmis tekemään ihan mitä vaan. Hän lupasi auttaa ja kertoa. Mikään ei ole muuttunut siitä lähtien, Lambert kertoo.

– Hän kyllä kyselee välillä, onko tämä oikeasti sitä, mitä haluan, ja vastaus on aina sama: kyllä! En olisi kehittynyt näin pitkälle ilman isääni ja olen todella kiitollinen kaikesta, mitä hän on tehnyt minun puolestani. Meillä on ollut todella hauskaa.

En ole koskaan tyytyväinen tasooni ja pyrin aina kehittymään.

Brad Lambert

NHL:n kärkivaraus olisi Lambertille unelmien täyttymys, mutta vielä tärkeämpää hänelle on se, mitä sen jälkeen tapahtuu. Hän haluaa olla yksi NHL:n parhaista pelaajista.

– Jotta tavoite toteutuisi, tiedän, että minun täytyy tehdä uskomattoman paljon töitä ja kehittää kaikkia pelin osa-alueitani. En ole koskaan tyytyväinen tasooni ja pyrin aina kehittymään, hän kirjoittaa.

Lambert tietää myös, että oman työnteon lisäksi monen muun asian pitää mennä oikein ja onnistua. Pitää pelata seurassa, jossa annetaan mahdollisuus. Pitää saada hyvää valmennusta ja pelata hyvien pelaajien kanssa. Pitää pysyä terveenä ja pitää myös olla vähän onnea.

Tulevana kesänä ja ensi kaudella Lambert hakee kehitystä Jyväskylästä, jonne hän on muuttamassa piakkoin. Muutos ei hänen mielestään ole kovin iso. Arki pysyy samana, on sitten Helsingissä tai Jyväskylässä. Hän käy koulua ja pelaa jääkiekkoa.

JYPin urheilutoimenjohtaja Mikko Viitasen mukaan on vielä aikaista sanoa, minkälaista roolia Lambertille on joukkueessa kaavailtu. Ennakoituun kauden alkuun on kuitenkin vielä monta kuukautta aikaa.

– Nämä nuoret, taitavat pelaajat voivat ottaa muutamassa viikossakin isoja harppauksia kehityksessään. Mutta kyllä itselläni on sellainen positiivinen kutina, että uskon hänen pystyvän taistelemaan ihan täysin liigan pelipaikasta ja olemaan nopeallakin aikataululla hyökkäyspäässä isokin uhka vastustajille, Viitanen sanoo.

Jos kaikki menee kuin Strömsössä

HIFK oli Lambertin mielestä hänelle paras mahdollinen paikka viime kaudella, ja hän oli tyytyväinen päätökseensä siirtyä seuraan. Hän sai paljon tukea kehitykseensä junioreiden kehitysjohtajalta Simo Mälkiältä ja entiseltä IFK-pelaajalta Kimmo Kuhdalta sekä vanhemmilta joukkuekavereiltaan. HIFK:n liigajoukkueen valmentajat toimivat Lambertille myös isona apuna.

Salmelaisen mukaan Lambert oli kehityksessään juuri siinä aikataulussa, joka hänelle oli kolmen vuoden ajaksi suunniteltu. Häntä peluutettiin sekä A-junioreissa että liigassa keskushyökkääjänä, jotta hän pystyisi ottamaan ison vastuun koko kentän alueelta. Lambert oli menossa Salmelaisen mielestä kokonaisvaltaisesti liigaa kohti.

Brad Lambert
Brad Lambert teki historiaa uransa toisessa liigaottelussa, kun hän syötti kaksi maalia Ilvestä vastaan. Lambertista tuli näin kaikkien aikojen nuorin kaksi syöttöpistettä yhdessä ottelussa ja toiseksi nuorin kaksi pistettä yhdessä ottelussa kerännyt pelaaja.Antti Partanen / All Over Press

Nyt Lambert uskoo, että JYP auttaa häntä ottamaan seuraavan askeleen. Vaikka HIFK tarjosi hänelle viime kaudella paljon, ei hänen mielestään mitään yksittäistä syytä siirtymiseen ollut.

– Lopulta JYP tuntui oikealta. Uskon että JYP pystyy antamaan minulle loistavan mahdollisuuden kehittyä seuraavan kahden vuoden aikana.

JYPissä pyritään nyt rauhoittamaan tilanne Lambertin ympärillä, jotta pelaaja pystyy keskittymään harjoitteluun ja pelaamiseen. Seurassa on kasvamassa muitakin lupaavia pelaajia ja heitä halutaan käsitellä oikein ikäänsä nähden. Viitasen mukaan pelaajaa ei haluta ajaa sellaiseen asemaan, johon hän ei ole vielä valmis.

Viitanen on iloinen siitä, että Lambert on päättänyt jatkaa opiskelujaan, sillä hänen mielestään elämä ei saa täyttyä pelkästään jääkiekosta.

– Vaaditaan paljon ihmisenäkin kasvua, että jääkiekolliset tavoitteet täyttyvät. Haluamme, että pelaajat opiskelevat ja valmistautuvat elämään. Ettei ikinä jäädä tyhjän päälle.

Maltti onkin avainsana, kun puhutaan Lambertin kaltaisesta nuoresta lupauksesta.

Vaikka Brad Lambertilla on kaikki avut nousta maailman huipulle, ei siihen ole minkäänlaisia takeita. Tämän tietää pelaaja itsekin. Hänelle on iskostettu jo pienestä pitäen, ettei uran kannalta ole merkitystä, miten menestyy juniorina, vaan vasta sillä, miten menestyy päälle parikymppisenä.

– Jos kaikki menee niin kuin Strömsössä ja kehitys jatkuu, niin uskon, että hän pystyy ottamaan hyvän roolin JYPissä ja liigassa ensi vuonna, Tobias Salmelainen arvioi.

Salmelaisen mukaan matkalla on kuitenkin paljon uhkatekijöitä, varsinkin tällaisen nuoren pelaajan kohdalla. Fysiikalla on tärkeä rooli, jotta nuori pystyy pelaamaan miesten kanssa liigaa 60 ottelun verran.

– Siinä on iso loukkaantumisriski, jos ei ole fyysisesti valmis. Brad on lajitaidoissa valmis pelaamaan liigassa, mutta miten fysiikka kehittyy seuraavan puolen vuoden aikana, se määrää paljon aikataulua. Sitä on vaikea ennustaa eikä sitä kristallipalloa ole kenelläkään.

Vaaditaan paljon ihmisenäkin kasvua, että jääkiekolliset tavoitteet täyttyvät.

Mikko Viitanen

JYPissä uskotaan vakaasti, että Lambertilla on mahdollisuudet olla tulevaisuudessa maailman kärkipelaajia, vaikka mitään varmaa vastausta tähän ei voi antaa.

– Vasta jälkeenpäin voidaan katsoa, minkälaisia ratkaisuja tehtiin ja mihin ne johtivat. Hänellä on kaikki mahdollisuudet maailmanluokan huippupelaajaksi kasvamiseen, Viitanen sanoo.

Myös Göran Stubb uskoo, että Brad Lambertista tulee huippupelaaja, mutta hänkin antaa mieluummin ajan näyttää, mitä tapahtuu.

– Tällä hetkellä kaikki, minä mukaan luettuna, luemme hänestä liikaa lehdistöstä. Odotukset ovat aivan liian suuret ja paineet ovat pojalle kovat. Annetaan pojan kehittyä ihmisenä ja kasvaa aikuiseksi ihan rauhassa, Stubb näpäyttää.

Brad Lambertille kulunut kevät ja siirron tuoma mediakohu on ollut eräänlainen oppimisprosessi tulevaisuutta varten. Hän ei tosin olisi sitä välttämättä halunnut edes kokea. Lambertin mukaan mediasta saatu kuva siitä, että hänellä olisi kiire huipulle on juuri päinvastainen, mihin hän on pyrkinyt. Hänkin haluaa vain kehittyä rauhassa.

– Emme tule tietämään ennen syksyä, olenko valmis pelaamaan SM-liigassa. Jos en ole valmis pelaamaan siellä, en tule pelaamaan siellä. Haluan pelata paikassa, jossa kehityn eniten, Lambert vakuuttaa.

Lue myös:

Jääkiekon huippulupaus Brad Lambert siirtyy JYPiin

Suurlupaus Brad Lambert jättää Liigassa HIFK:n

HIFK:n nuoret debytantit pääsivät maistamaan liigatunnelmaa: "Tämä on ollut unelma pikkupojasta lähtien"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat