Suora

  • Monikieliset perheet
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Asiantuntija: En yhtään ihmettelisi, jos Pärmäkoski jättäytyisi maajoukkueen ulkopuolelle

Hiihtoliitto nimesi eilen maajoukkueensa tulevalle kaudelle. Krista Pärmäkoski saattaa joutua hakemaan harjoitteluolosuhteita jälleen maajoukkueen leiritysten ulkopuolelta.

hiihto
Krista Pärmäkoski
Kanadasta Suomeen palattuaan Krista Pärmäkoski on joutunut muiden maajoukkuehiihtäjien tavoin pysyttelemään omissa oloissaan. Kuva Salpausselän kisoista.EPA-EFE / KIMMO BRANDT

Yle Urheilun hiihtoasiantuntija Sami Jauhojärven mukaan Hiihtoliitolla on edessä pohdinnan paikka, jos Krista Pärmäkoski tai muut kärkiurheilijat päättävät jäädä sivuun maajoukkueen leirityksistä.

Hiihtoliitto nimesi tulevan kauden maajoukkueen eilen. Listalla oli myös Pärmäkoski, joka jättäytyi vuosi sitten keväällä harjoittelemaan maajoukkueen ulkopuolelle.

Jauhojärven mukana leiritykset ovat koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi ainakin pari kuukautta myöhässä. Normaalivuonna urheilijat valmistautuisivat kauden ensimmäiseen leiriinsä tai olisivat jopa hiihtämässä.

– En yhtään ihmettelisi, jos Pärmäkoski noudattaisi samaa kaavaa kuin viime kaudella eli jättäytyisi maajoukkueen ulkopuolelle ja tekisi asioita ominensa. Toisaalta jos hän näkee, että maajoukkue pystyy tarjoamaan hänelle riittävän laadukkaita palveluita, niin ei ole mitään järkeä olla käyttämättä niitä, Jauhojärvi pohtii.

– Jos esimerkiksi Pärmäkoski tai joku muu ykköspyssyistä jättäytyy pois, niin kyllä se on silloin signaali maajoukkueen johdolle, että jotain asioita pitäisi tehdä paremmin. Ja jos Pärmäkosken lisäksi muita jättäytyy maajoukkueesta, niin kyllä minä ainakin silloin Hiihtoliiton edustajana tekisin kyselyn, että mitä liiton pitäisi tarjota, että urheilijat sitoutuisivat leirityssuunnitelmaan.

Jauhojärven mielestä maajoukkueen nimeäminen ennen neuvotteluja on erittäin looginen ratkaisu. Monelle hiihtäjälle maajoukkuestatus on merkittävä apu sponsorineuvotteluissa.

Kärkiurheilijoilla vastaavaa tarvetta ei luonnollisesti ole.

– Ainakin maajoukkue on antanut selkeän signaalin, että haluaisi Pärmäkosken olevan mukana. Ei tämä nyt sinänsä velvoita mihinkään. Tämä on niin kuin tarjouspyynnön ottaisi jostain urakasta, että kyselee, että kiinnostaako ja jos asiakasta kiinnostaa, niin se hyväksyy tarjouksen.

Jauhojärven on jopa oletettavaa, että kärkinimille myös sorvataan omia pykäliä helpottamaan juuri kauteen valmistautumista ja harjoittelua.

Maajoukkueryhmä on iso ja Hiihtoliiton taloustilanteessa on vielä avoimia kysymyksiä. Maailmancup aiotaan kuitenkin kiertää täydellä joukkueella.

– Jos rahaa on vähän, silloin nipistetään leiritysbudjetista. Kärkiurheilijat pystyvät taloudellisesti ja omalla kokemuksella järjestämään esimerkiksi tärkeitä korkeanpaikanleirejä, joten sellaisia erivapauksia varmasti pystytään myöntämään jo tässä sopimisvaiheessa.

Lue myös:

Hiihtoliiton ja Pärmäkosken keskustelut tulevasta kaudesta alkutekijöissään – kaikki maajoukkueurheilijat vielä ilman sopimusta

Suomen hiihtomaajoukkueet nimetty – Krista Pärmäkosken nimi on listalla, mutta hänen osallistumisensa on vielä auki

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat