Suomalaismaalivahti ihmettelee Ruotsin nurinkurista koronalinjaa – "Urheilijat eivät saa harjoittaa ammattiaan, koska pelätään ihmisten kokoontuvan baareihin"

Jalkapallo on käynnistymässä monissa maissa, mutta löyhemmillä rajoituksilla koronaan suhtautunut Ruotsi ei ole antanut vielä lupaa urheilukilpailuille.

Carljohan Eriksson pelasi HIFK:ssa kaudella 2016. Kuva: Tomi Hänninen

Monissa tiukempien rajoitustoimien maissa jalkapallosarjat ovat käynnistymässä, ja esimerkiksi Saksan Bundesliiga jatkaa kauttaan jo lauantaina.

Löyhemmillä rajoitustoimenpiteillä koronaan suhtautunut Ruotsi sen sijaan on nostanut kytkintä jalkapallon kohdalla. Ruotsin terveysviranomaiset eivät ole vielä kertoneet urheilusarjojen aloituspäivämäärää, ja päätöstä voidaan joutua odottamaan jopa kesäkuulle saakka.

Ruotsalaisten jalkapalloseurojen johtajat ovat kritisoineet mediassa voimakkaastiki (siirryt toiseen palveluun)n hidasta etenemistä sarjojen avaamisen suhteen. Ruotsin varovaisempi linja jalkapallon kohdalla tuntuu myös Mjällby AIF:n suomalaisvahti Carljohan Erikssonin mielestä nurinkuriselta.

– Tämä on Ruotsin yleisen linjan vastaista, että urheilun kohdalla ollaan näin tiukkoja verrattuna muuhun yhteiskuntaan. Tuntuu nurinkuriselta, että urheilijat eivät saa harjoittaa ammattiaan sen takia, että pelätään ihmisten kokoontuvan urheilubaareihin tai stadikan ympärille, kun katsomot ovat suljettuja, Eriksson sanoo Yle Urheilulle.

Eriksson viittaa Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnelin kommenttiin, jossa hän perusteli Ruotsin linjaa esimerkiksi sillä, että ottelut voisivat kerätä stadionien ympärille ja urheiluravintoloihin paljon ihmisiä.

"Tuntuu oudolta"

Suomessa on ihmetelty Ruotsin lepsumpaa linjaa koronarajoitusten suhteen, mutta nyt tilanne on kääntymässä toisin päin.

– Ruotsissa hämmästeltiin aluksi Suomen tiukkaa linjaa, mutta nyt Suomessa on laitettu päivämäärät lukkoon kauden käynnistämisestä. Se on nostattanut täällä aika monella silmäkulmia, että tämä on se asia, missä Ruotsi tekee poikkeuksen.

25-vuotiasta Erikssonia on häirinnyt eniten se, että Ruotsin toiminta urheilun suhteen ei ole ollut johdonmukaista.

– Totta kai se on perusteltua, jos halutaan estää taudin leviämistä. Mutta muuhun Ruotsin linjaan verrattuna urheilu on ainoa työala, mitä ei saa harjoittaa. Se tuntuu aika oudolta.

Epätietoisuus hämmentää

Ruotsin jalkapalloliiton tavoitteena on aloittaa kausi 14. kesäkuuta. Häckenin uusi vahvistus Jasse Tuominen ja Eriksson kertovat, että tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että myös Ruotsin cupin otteluita joudutaan siirtämään.

– Vähän on epätietoisuutta joka puolella. Vielä ei olla varmoja, milloin pelit jatkuvat, mutta sitä vihreää valoa odotellaan, Jasse Tuominen sanoo Yle Urheilulle.

Tuominen tosin toteaa, että harjoituspelien puuttuminen tuo omat haasteensa kauteen valmistautumiselle. Hän kuitenkin valmistautuu siihen, että sarjakausi alkaa 14. kesäkuuta, kuten Ruotsin jalkapalloliitto on suunnitellut.

– Luotetaan siihen, että viranomaiset antaa hyväksynnän ja saamme hommat käyntiin kesäkuussa.

Jasse Tuominen varmisti viime syksynä Huuhkajien EM-kisapaikan historiallisella voittomaalillaan. Kuva: Tomi Hänninen

Kolme koppia ja turvavälit

Harjoitusotteluiden perumisen jälkeen myös Ruotsissa tuli alkuun pieni tauko joukkueharjoittelulle. Viimeisen kuukauden ajan Häcken on harjoitellut stadionilla harjoituskeskuksen sijasta, mutta ensi viikolla joukkue toimii jälleen uusien käytäntöjen mukaan.

– Ensi viikosta lähtien olemme kolmessa eri pukukopissa ja pidämme turvavälit. Jos salilla käyttää kamoja, niin ne pitää desinfioida sen jälkeen pyyhkeellä ja pitää muutenkin hygieniasta huolta, Tuominen kertoo.

Sekä Erikssonilta että Tuomiselta löytyy kuitenkin intoa pelaamiselle. Eriksson toivoisi kuitenkin pelaamisen ja linjausten suhteen selkeitä päätöksiä, sillä nyt pelaajat ovat joutuneet elämään pitkään aikaan epätietoisuudessa, eikä tilanne ole muuttunut paljoakaan kahden kuukauden jälkeisestä tilanteesta.

– Monilla se on varmasti syönyt motivaatiota, kun ei ole ollut mitään, mitä kohti harjoitella. Kun on kerrottu joku päivä, niin on herännyt taas pieni kipinä, mutta tuntuu, että se on sammunut yhtä nopeasti kuin se syttyikin. Yleisesti ottaen ihmiset ovat olleet pettyneitä, Eriksson kertoo joukkuekavereidensa ajatuksista.

Lue myös: