60 vuotta täyttävä Jari Kurri oli ikionnellinen, kun upea jääkiekkoilijan ura aikanaan päättyi – "Vuoden 1993 NHL:n finaalitappio kirpaisee silti vieläkin"

Jari Kurri täyttää tänään maanantaina 60 vuotta. Suomalaisen kiekkolegendan päätös lähteä NHL:ään ei syntynyt aikanaan helpolla.

jääkiekko
Jari Kurri
Suomalaisen jääkiekon legenda Jari Kurri juhlii maanantaina 18. toukokuuta 60-vuotissyntymäpäiväänsä.Getty Images

Etelä-Haagan paloasemalla Helsingissä on käänteentekevä rooli suomalaisen jääkiekon lähihistoriassa. Kaikista pääkaupungin paikoista yllättäen juuri täällä tehtiin Suomi-kiekon yksi merkittävimmistä päätöksistä 40 vuotta sitten, kesällä 1980.

Jari Kurri päätti lähteä kokeilemaan siipiensä kantavuutta NHL:ään vastoin alkuperäistä ajatustaan.

Tuo päätös ei syntynyt kuin tuosta vaan.

Tuolloin 20-vuotias Kurri kehotettiin saapumaan Etelä-Haagan paloaseman pihalle keskustelemaan mahdollisuudesta siirtyä Jokereista NHL-seura Edmonton Oilersiin. Loppukesän päivänä paloasemalle saapuivat kuulostelemaan Kurrin mahdollista halukuutta NHL:ään Oilersin Euroopan kykyjenetsijä Matti Väisänen ja edesmennyt pelaajalegenda Matti Hagman, joka työskenteli siihen aikaan vielä palomiehenä pelaamisen ohella.

Juuri Väisäsen ja Hagmanin oli tarkoitus taivutella vastahakoinen Kurri tarttumaan NHL-mahdollisuuteen. Kurri oli varattu aiemmin kesällä Oilersiin vasta neljännellä varauskierroksella.

– Minulla oli tunne, etten ole valmis vielä niihin karkeloihin. Olin hieman liian poikanen vielä eikä pohjalla ollut A-maajoukkuepelejäkään riittävästi, Kurri arvioi 40 vuotta myöhemmin samaisella Etelä-Haagan paloaseman pihalla.

– Jälkeenpäin kun ajatellen, niin onneksi tein päätöksen lähteä sinne. Kaikeksi onnekseni saavuin tänne paloaseman pihalle Väisäsen Matin kanssa ja pian Hakkikin (Hagman) tuli haalarit päällä paikalle paloaseman sisältä, hän muistelee hymyssä suin elokuun 1980 tapahtumia.

Kurrin pitkäaikainen mentori ja aktiiviuran neuvonantaja Väisänen muistelee, että kahden tunnin keskustelujen jälkeen päätös NHL:stä syntyi.

– Jari sanoi, ettei hän uskalla lähteä yksin joten Hakkikin teki samalla oman päätöksensä Oilersiin menosta. Matti päätti lähteä mukaan, jos Jarikin lähtee, arvostetun uran pelaajatarkkailussa tehnyt Väisänen sanoo puhelimitse.

– Juteltiin aikamme ja sitten lyötiin kättä päälle. Ajattelin, että tässä on minun saumani. Pienestä nämä asiat ovat kiinni, Kurri toteaa.

40 vuotta sitten elettiin täysin erilaisessa maailmassa, eikä nuorella helsinkiläisellä ollut luonnollisestikaan mitään hajua eikä mitään mielikuvaakaan siitä, millaiseen maailmaan hän oli astumassa.

– Tietoa NHL:stä, siellä pelaamisesta ja ylipäänsä pohjoisamerikkalaisesta kulttuurista oli siihen aikaan todella vähän. Siksi tein vain vuoden sopimuksen. Ajattelin, että lähden vuodeksi ja tulen sitten takaisin, Kurri valottaa.

– Mietin, että käydään nyt katsomassa ja kokemassa NHL:ää. Ainahan sieltä pääsee nopeasti takaisin, mutta siitä tulikin hieman pidempi reissu.

Niin tuli kuin tulikin pidempi NHL-keikka, joka päättyi 18 vuotta myöhemmin. Millaiseksi Kurrin rooli ensimmäisessä seurassaan Edmontonissa olisi lopulta muodostunut, jos hän olisi astunut joukkueeseen vasta kevään 1982 jälkeen alkuperäisen suunnitelman mukaan?

– Tottakai NHL-urastani olisi tullut toisenlainen, viisinkertainen Stanley Cup-voittaja vastaa suoraan.

Kuvassa Wayne Gretzky, Jari Kurri sekä muita ex-OIlers-tähtiä vuodelta 2016
Edmonton Oilersin tähtiä yhteistapaamisessa vuonna 2016.AOP

Kunnia jo harmaantuneille joukkuekavereille

Jari Kurri nousi nopeasti NHL:n historian ensimmäisten eurooppalaisten supertähtien joukkoon ja miehen ainutlaatuisen ansioluettelon NHL:ssä tuntevat kaikki jääkiekkoa seuraavat. Kurri on aina tunnettu vaatimattomuudestaan eikä hän edelleenkään halua nostaa isoa meteliä saavutuksistaan Pohjois-Amerikassa, erityisesti Edmonton Oilersin legendaariseksi kohonneessa joukkueessa, 1980-luvun NHL-dynastiassa.

Hän haluaakin nostaa aina joukkuekaverit menestyksensä suurimmaksi ansioksi. Wayne Gretzkyn merkitys Kurrin menestyksessä nousee luonnollisesti pintaan.

– Kymmenen vuotta Edmontonissa lähes samojen pelaajien kanssa, pääosin Wayne Gretzkyn ja Tikinkin (Esa Tikkanen)kanssa samassa ketjussa, niin olihan se minulle nautinto pelata.

– Edmontonin pelaajat olivat lähes samanikäisiä, ja kun mukana oli myöhemmin kahdeksan Hall of Fameen valittua pelaajaa, niin eihän minulla parempaa onnea voinut olla, Kurri tunnustaa.

Entä olisiko Kurri pystynyt tehtailemaan peräti kuusi yli sadan tehopisteen kautta tai nousemaan neljästi NHL:n pudotuspelien parhaaksi maalintekijäksi esimerkiksi muissa aikansa huippujoukkueissa, kuten Philadelphiassa tai Bostonissa?

– Vaikea spekuloida sillä asialla, enkä halua lähteä siihen. Jos voitimme viisi Stanley Cupia ja olimme kuudesti finaaleissa niin eihän sellaista joukkuetta ollut missään muulla, se oli ylivoimainen joukkue, Kurri muistuttaa.

– Oli todella onnenkauppaa, että pääsin tuollaiseen joukkueeseen siihen 1980-luvun aikaan. Ei tarvinnut olla mikään Einstein ennustamaan menestystä sille joukkueelle.

Kiekkolähettiläs ja uudisraivaaja NHL:ssä

Jari Kurri on suomalaisen jääkiekon pioneeri ja omalta osaltaan myös merkittävä tienraivaaja eurooppalaispelaajille NHL:ssä. Entinen ketjukaveri ja pitkäaikainen ystävä Esa Tikkanen hehkuttaa estoitta Kurrin merkitystä Suomi-kiekon ensimmäisenä lähettiläänä Pohjois-Amerikassa.

– Hän nosti suomalaisen jääkiekon kartalle NHL:ssä. Jos Kanadassa on Gordie Howe niin Jari Kurri nosti siellä Suomen lipun salkoon. Joku sanoo Kanadassa, että Jari Kurri on Suomen Gordie Howe niin näinhän se on, Tikkanen hehkuttaa.

– Aina kun siellä puhutaan suomalaisesta jääkiekosta niin Jari Kurri tulee ensimmäisenä ihmisten mieliin, viisi kautta Edmontonissa Kurrin ketjukaverina pelannut Tikkanen sanoo Yle Urheilulle. Viiden Stanley Cup -sormuksen haltija hänkin.

Vaatimaton Kurri itse haluaa edelleenkin pitää matalaa profiilia saavutustensa muistelemisessa. Ylpeys ei kuulu kiekkolegendan luonteenpiirteisiin vuosien jälkeenkään.

– En ole ehtinyt jäädä muistelemaan tai miettimään niitä. Vuosien saatossa on ollut tietysti hienoa saada porukka kasaan, istua iltaa ja muistella Edmontonin vuosia yhdessä muiden kanssa.

Oilersin suomalainen kiekkolegenda arvostaa ennen kaikkea pitkää, yhteistä matkaa joukkuekavereiden kanssa, niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä.

– Vaikka vuodet ovat vierineet ja joukkueen pelaajilla tukat ovat harmaantuneet ja vatsatkin pyöristyneet, niin porukan jutut ovat edelleen samoja. Nauru lentää edelleen, se on ollut hienoa.

– Entisten joukkuekavereiden tapaamiset ovat minulle parhaita muistoja menneistä ajoista, joita ei voi mitata millään rahalla, Kurri painottaa.

Jari Kurri
Jari Kurri pelasi Stanley Cupin finaalissa seitsemän kertaa.Markku Ulander / Lehtikuva

Kirvelevät tappiot eivät poistu koskaan mielestä

Vaikka Kurrin NHL-ura oli pääsääntöisesti täynnä menestystä Stanley Cup -voittoineen ja useine hienoine merkkipaaluineen, mahtui taipaleelle tappioitakin. Yhdestä erityisestä Kurrin on vaikea päästä yli vieläkään.

– Ilman muuta Los Angelesin kanssa koettu finaalitappio Montrealille keväällä 1993. Se kirvelee vieläkin, hän vakavoituu hetkeksi.

– Voitimme ensimmäisen finaalin vieraissa ja johdimme toistakin peliä aivan loppuhetkiin saakka, kunnes Marty McSorleyn maila mitattiin. Montreal tasoitti ja voitti lopulta jatkoajalla. He tekivät sen kolme kertaa siinä finaalisarjassa.

Kurrin kohdalla kaikki oli keväällä 1993 kohdillaan: oma ura edelleen hyvässä vauhdissa ja Wayne Gretzkykin samassa joukkueessa. Los Angelesin finaalitappion myötä yksi ainutlaatuinen kokemus ja NHL-uran kuudes Stanley Cup -voitto lipuivat karvaasti Kurrin ulottumattomiin.

– Tuo finaalitappio iskee vieläkin. Olisin todella halunnut nähdä ja kokea, kuinka Hollywood menee sekaisin, hän toteaa ilman hymyn häivääkään.

Karvaita taka-iskuja tuli NHL:n ohella Leijonissakin.

– Vuoden 1994 MM-kisat, missä olin mukana. Pelasimme uskomattoman turnauksen, emmekä hävinneet yhtään erää koko turnauksessa, kunnes hävisimme finaalissa Kanadalle rankkareilla, Kurri manaa.

Jari Kurri Los Angeles Kings
Keväällä 1993 koettu finaalitappio Los Angeles Kingsin paidassa oli Jari Kurrille yksi uran kirvelevimmistä.Getty Images

"Jossakin vaiheessa on osattava siirtyä sivuun"

Monille aktiiviurheilijoille iskee valitettavan usein iso tyhjiö elämään uran päättymisen jälkeen. Jari Kurri oli keväällä 1998 aivan toista maata, kun pitkän uran vihoviimeinen ottelu oli ohi 37-vuotiaana.

– Siirtyminen siviiliin oli minulle helppoa ja itseasiassa helpotus. Lopettamispäätös oli minulla tiedossa jo pari vuotta aiemmin, Kurri valottaa.

– Minulle ei jäänyt mitään tyhjää oloa vaan olin ikionnellinen, että se kaikki oli ohi ja pääsin poistumaan kaukalosta terveenä.

Kurri aktivoitui nopeasti viimeisen NHL-ottelunsa jälkeen: TV-kommentaattorin työt, 12 vuotta Leijonien johtoryhmässä sekä viimeisimpinä GM:n ja omistajan roolit Jokereissa.

– Elämä ei ole pysähtynyt eikä minun ole vielä aika miettiä sitä, mitä kaikkea elämässä on tapahtunut. Aika menee vain hirveän nopeasti eteenpäin, hän huokailee.

Nyt 60-vuotias Kurri ei uskalla arvioida, onko hänellä "jääkiekkoelämää" vielä Jokereiden omistajuuden jälkeen?

– Vaikea sanoa, mutta ehkä tämä meneillään oleva tehtäväni Jokereissa saattaa olla jääkiekkourani viimeinen pätkä. Katsotaan kuinka pitkään tämä kestää.

– Jossakin vaiheessa olisi osattava siirtyä sivuun, ettei joku ehdi tulla koputtamaan olkapäälle, että nyt sinun olisi aika lopettaa ja siirtyä eläkkeelle, Jari Kurri muistuttaa hymyillen.

Lue myös:

"Ne kisat olivat viimeiset, joissa läträttiin" – Leijonien historiasta löytyy monta viinanhuuruista tarinaa, joiden viimeinen luku kirjoitettiin vuonna 2000

Jere Lehtinen katsoi ensimmäistä kertaa Leijonien katkerasti päättynyttä olympiafinaalia ja hämmästyi: ”Hetkinen… eihän se olekaan Saku!”

Saku Koivu ja Antero Mertaranta huusivat samoja ohjeita Raimo Helmiselle, mutta ”Raipe” päätti toisin – Leijonien alkusarjapelistä tuli klassikko: ”Olen ihmetellyt sitä itsekin”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat