1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Suomessa dominoinut Kristiina Mäkelä saa vihdoin haastajan – entinen seiväshuippu Matti Mononen valmentaa jatkuvasti ennätystään parantanutta kolmiloikkaajaa

Senni Salminen aikoo haastaa Kristiina Mäkelän tosissaan ensi kesänä: "Nyt on tarkoitus mennä jo iholle."

Senni Salminen paransi ennätystään hallikauden aikana kolmesti. Kuva: Juha Heikanen / Yle

Kaiken koronahiljaisuuden keskellä Helsingin Liikuntamyllyn yleisurheilukentällä tapahtuu tavallisena arkiaamupäivänä. Muutamat yleisurheilumaajoukkueen urheilijat harjoittelevat pienryhmissä erityisluvalla, heidän joukossaan muun muassa pika- ja aitajuoksijoita.

Pituus- ja kolmiloikkapaikalla kolmiloikan arvokisafinalisti Kristiina Mäkelä ja viime syksyn Ruotsi-maaottelussa kolmiloikan voittanut Senni Salminen hakevat testihypyissä tämän hetken parasta iskuaan. Salmisella omat testihyppytulokset laittavat hymynkin jo pintaan.

– Vauhdittomassa viisiloikassa 15,30 ja lentävällä neljän askeleen viisiloikalla 19,67. Molemmissa hypyissä tuli ennätykset eli hyvään suuntaan ollaan menty, Senni Salminen taustoittaa.

– Ensi kuun lopussa olisi tarkoitus kisata eli nyt olisi aika löytyä suoritukseen jo riittävää tehoa tässä vaiheessa, hän muistuttaa.

Koronakriisin aikana epävarmuus kesän kilpailumahdollisuuksista on painanut yleisurheilijoiden mieltä koko ajan. Kovin odotuksin kesän kilpailukautta odottanut Senni Salminen, 24, on saanut pohtia pari viime kuukautta koko urheilemisen mielekkyyttä.

– Olen joutunut talvella monesti miettimään, miksi tässä oikein treenaa ja pääseekö kunnolla heittäytymään kesällä tähän lajiin. Onneksi tuli huojentava tieto siitä, että joitakin kisoja ainakin on edessä, hän toteaa.

Koronan takia yksi Salmisen isoista tavoitteista haihtui hetkessä ilmaan.

– On harmittanut todella paljon myös se, että Pariisin EM-kisat jäävät väliin. Ne olisivat olleet minulle todennäköisesti uran ensimmäiset aikuisten arvokisat, hän harmittelee.

– Olen odottanut jo kauan, että pääsisi vihdoin tekemään kovaa tulosta. Olen ajatellut, että varmasti joku kova kisa tulee, missä pääsen yrittämään uudelle metriluvulle pääsemistä, Salminen miettii.

Itseluottamusta hallista

Hallikaudella Senni Salminen osoitti lupaavaa tuloskuntoa parantamalla halliennätystään kolme kertaa. Helmikuussa imatralaishyppääjä venytti ennätyksekseen 13,83 ja hallikauden taso pysyi muutenkin koko ajan vakaana.

– On ollut hyvä juttu, että viime kesän jälkeen hyppyjen taso ei ole lopahtanut vaan on pysynyt koko ajan 13,80:n pinnassa. Tämä tulostaso lupaa hyvää kesää ajatellen. Nyt on vain säilytettävä tämä perustaso, nopeana hyppääjänä pidetty Salminen muistuttaa.

Hallikaudella haetaan jo itseluottamusta sekä varmuutta hyppäämiseen, jonka toivotaan kantavan kesään asti.

– Hallikausi on itseluottamukselle tärkeää aikaa ja itse tykkään kisata hallissakin.

Ulkoradoilla parhaimmillaan 13,85 venyttäneellä Salmisella uusi metriluku näkyy koko ajan kirkkaana mielessä kesän lähestyessä.

– Kesällä pitää syntyä ehdottomasti 14 metriä ja se syntyy kyllä, ainakin testien perusteella. Myös Kristiinan kanssa pääsemme kisamaan ja saamme hyvätasoisia kilpailuja pystyyn, hän innostuu.

– Sennillä on hyvä pöhinä päällä. Olen nähnyt hänen tekniikkatreenejään ja veikkaan, että saamme tosi hyvän kisan päälle kesällä, Kristiina Mäkeläkehuu kirittäjänsä virettä.

Salmisen olisi tarkoitus laittaa kolmiloikkapaikalla arvokisojen finaalissa neljästi hypännyt Mäkelä pikkuhiljaa jo tiukoille.

– Todellakin. Olisi kivaa, jos Kristiinalla ei olisi niin tylsää yksin siellä kärjessä. Nyt on tarkoitus mennä jo iholle, hän hymyilee.

Mäkelä itse toivoo jo kunnon haastajaa hyppypaikalle.

– Toivon, että saan Sennistä todella kovan kilpailijan rinnalle. Minulle on tärkeää, että muitakin on tullut kisaamaan tähän lajiin. Olen varma, että hän hyppää kesällä 14 metriä.

Kristiina Mäkelä itse venytti jo hallikaudella 14,20, millä hän oli Euroopan hallitilastossa toinen.

Senni Salminen harmitteli, että todennäköinen EM-kisareissu Pariisiin jää nyt väliin. Kuva: Juha Heikanen / Yle

Matti Monosen asennekoulussa kohti huippua

Nuoren yksilöurheilijan tärkein yhteistyökumppani on valmentaja. Senni Salmista piiskaa uralla eteenpäin kohti yleisurheilun arvokisoja takavuosien seiväshyppyvirtuoosi Matti Mononen. Himoharjoittelijana ja persoonallisena huippu-urheilijana tunnettu Mononen taivutti parhaimmillaan vuoden 2006 EM-kisojen seiväsfinaalissa neljänneksi.

Monosen valmennuksessa Salminen harjoittelee paitsi fysiikkaa, myös asennetta.

– Iso juttu on, että hän on itse entinen huippu-urheilija. Matti pystyy kertomaan, mistä urheilemisessa on kysymys ja mitä urheilusta ylipäänsä on ajateltava, Salminen muistuttaa.

– Tärkein juttu harjoituksellisesti on ollut, että olemme panostaneet todella paljon fysiikkaan. Hän on ottanut paljon selvää fyysisestä harjoittelusta, ja Matti ymmärtää paljon kolmiloikkaa ja sitä, miten hyppyyn saadaan pituutta lisää.

Monosen muovaamaan asennetreeniin kuuluu harjoitus, jossa tehot ja sykkeet vedetään aina silloin tällöin äärirajoille kroppaa säästelemättä.

– Ennen joulua oli esimerkiksi treeni, jossa mentiin 60 metrin askelkyykyllä kävellen ja niskassa oli 50 kilon paino. Tämä tehdään putkeen. Siitä treenistä ei hetkeen kyllä nousta, Senni Salminen paljastaa.

"Urheilun ehdoilla sata lasissa"

Urheilussa ei ole koskaan oikotietä, kun tavoitellaan huippua lajista riippumatta. Matkalle mahtuu usein loukkaantumisia tai muita vastoinkäymisiä. Senni Salminen puhuu avoimesti omista vaikeuksistaan nuoren urheilijan polulla.

– Minun tapauksessani henkinen puoli on tärkeää, kun yritetään mennä huipulle. Mielen on oltava mukana tässä hommassa. Minulla on ollut masennusta, jonka takia on mennyt parikin vuotta, että olen löytänyt palon urheiluun uudestaan, hän toteaa.

Tällä hetkellä Salmisella on iso panostus omalla urheilijan polullaan.

– Matti (Mononen) on painottanut, että kaikki on tehtävä urheilun ehdoilla ja elettävä huippu-urheilijan tavoin ravinnosta lähtien. Sata lasissa tässä mennään.

Imatralaisen suuri päämäärä on kesällä 2021, kuten kaikilla yksilöurheilijoilla.

– Iso maali on ehdottomasti olympiakisat ensi vuonna. Se on iso tavoite juuri nyt.

Lue myös:

Yleisurheilukesä toteutuu, mutta nähdäänkö Suomessa maailmantähtiä? Sami Itanin mukaan ruotsalaiset ovat halukkaita osallistumaan maaotteluun

Kotimainen yleisurheilukesä käynnistyy Ylen kanavilla kesäkuussa

"Tavoitteeni eivät ole yhteen päivämäärään sidottuja" – Tokion kisakoneeseen vahvasti matkalla ollut Kristiina Mäkelä uskoo olevansa valmis huippusuoritukseen myös vuoden päästä