Hyppää sisältöön

Jari Kurri teki kiekkohistoriaa tasan 30 vuotta sitten syntymäpäivänään – palaa suomalaisen kiekkolegendan unohtumattomimpiin hetkiin NHL:ssä

Menestyksekkään NHL-uran tehnyt kiekkolegenda Jari Kurri juhlii tänään 60-vuotissyntymäpäiväänsä.

Kuva: Getty Images

1

Ensimmäinen Stanley Cup vuonna 1984

Toukokuu 1984 on Jari Kurrin mittavalla uralla yksi merkittävimmistä ja mieleenpainuvimmista ajanjaksoista. Tuolloin Kurri saavutti suomalaisjääkiekkoilijalle aiemmin mahdottomana ja kaukaisena pidetyn virstanpylvään: Stanley Cupin.

Edelliskeväänä Edmonton Oilers joutui vielä taipumaan finaalisarjassa sen hetkiselle NHL-dynastialle, New York Islandersille. Keväällä 1984 kaikki muuttui: Wayne Gretzkyn, Kurrin, Mark Messierin ja Paul Coffeyn tähdittämä Oilers vei finaalisarjassa Islandersia lähes mennen tulle. Samalla syntyi lopullisesti Edmonton Oilersin dynaaminen, taitava ja tarvittaessa äärimmäisen kova kiekkodynastia, jota muistellaan edelleen kaiholla.

– Ensimmäisen Stanley Cupin voittamisen merkitystä ei voinut tajutakaan. Se oli huikea asia niin seuralle, faneille ja Edmontonin kaupungille. Se pitää nähdä ja kokea itse, niin uskomaton elämys se oli minulle, Kurri muistelee Yle Urheilulle 36 vuotta myöhemmin.

Kurri kuului koko kauden Oilersin eturiviin ja runkosarjassa suomalaislaituri teki kovaa jälkeä: 52 maalia ja yhteensä 113 tehopistettä.

Kurrin vauhti vain kiihtyi pudotuspeleissä: hän iski pöytään 14 maalia ja oli samalla pudotuspelien paras maalintekijä. Suomalaista jääkiekkohistoriaa sekin.

Jari Kurrin aika NHL:n terävimmällä huipulla oli jo hyvässä vauhdissa.

Kuva: Lehtikuva

2

NHL:n runkosarjan paras maalintekijä 1986

Jari Kurrin NHL-uralta löytyy niin paljon mainetekoja ja huippusuorituksia, että jotkut ovat jääneet yllättäen vähälle huomiolle. Näistä esimerkkinä on kauden 1985–1986 tehokkuus.

Kurrin kuudes kausi Edmonton Oilersissa oli tuttua tykitystä joukkueen kärkiketjun itseoikeutettuna oikeana laitahyökkääjänä. Jo edellisellä kaudella NHL-kaukaloiden "Flying Finn" iski huimat 71 maalia ja Kurrin maalisoundi pysyi vireessä myös kaudella 1986.

Hän tehtaili 68 osumaa, joista 9 oli voittomaaleja. Samalla NHL:n historiankirjoihin raapustettiin jälleen paitsi suomalaista, myös eurooppalaista kiekkohistoriaa: Jari Kurri voitti koko NHL:n maalintekijäkuninkuuden. Taakse jäivät kaikki: Gretzky, Mario Lemieux, Mike Bossy ja NHL:n muut 1980-luvun superhyökkääjät.

– Silloin taisteltiin tiukasti juuri Gretzkyn kanssa siitä tittelistä. Hän on herrasmies ja toivoi, että juuri minä voittaisin maalintekijäkuninkuuden. Tottakai sekin on hieno saavutus, Kurri toteaa.

Tämä tapahtui kauan ennen Teemu Selänteen rantautumista NHL:ään.

Kuva: Lehtikuva

3

Uskomaton syntymäpäivän ilta Bostonissa 1990

Jos Jari Kurrin yksittäisistä otteluista joku on nostettava esiin, niin jääkiekkohistoria muistaa erityisesti NHL:n finaalisarjan toisen ottelun vuonna 1990, joka pelattiin Kurrin 30-vuotissyntymäpäivänä 18. toukokuuta.

Tuona toukokuisena iltana Boston Gardenin lämpötila nousi lähes hellelukemiin ja olosuhteet olivat hiostavat kaikille. Kurri otti finaalisarjan kakkospelissä koko Oilersin joukkueen reppuselkään ja johti ryhmää tuolloin NHL:n pienimmässä kaukalossa käsittämättömällä tehokkuudella.

Syntymäpäiväsankari iski Bostonissa pöytään hattutempun ja siihen päälle kaksi syöttöpistettä. Yksittäiseltä pelaajalta siis ainutlaatuinen esitys NHL:n finaaleissa.

– Jarin pelaaminen oli todennäköisesti uskomattominta mitä, olen koskaan nähnyt, Edmontonin supertähtiin kuulunut kiekkolegenda Mark Messier hehkutti ottelun jälkeen.

Kurrista tuli samalla kaikkien aikojen paras maalintekijä NHL:n pudotuspeleissä.

– Olivathan ne tehopisteet (3+2) finaaleissa kovat, ja juuri sinä iltana tuntui, että kaikki laukaukset menevät sisään. Silloin haluttiin todistaa, että joukkueemme pystyy menestymään ilman Gretzkyäkin, hän painottaa.

Jari Kurrin huippuilta viitoitti tien muutamia päiviä myöhemmin Edmonton Oilersin viidenteen Stanley Cupin voittoon.

Kuva: AOP

4

Uran 600:s runkosarjamaali 1997

Viimeiseksi jääneellä NHL-kaudellaan Coloradossa Jari Kurri ei kuulunut enää joukkueensa eturivin tuloksentekijöihin. Nuoremman NHL-sukupolven kirkkaat nimet kuten Joe Sakic ja Peter Forsberg johtivat Colorado Avalanchen hyökkäystä ja kaudella 1997–1998 Kurrin rooli oli puhtaasti puolustuksellinen.

Tuolloin 37-vuotias veteraani hyväksyi aidon joukkuepelaajan tavoin oman roolinsa muuttuneessa NHL:ssä.

Uransa päätöskauden pitkään odotettu huipennus nähtiin joulukuussa 1997 entistä seuraansa Los Angeles Kingsiä vastaan. Kurri viimeisteli NHL-uransa 600:en runkosarjamaalin vasta kahdeksantena pelaajana liigan historiassa. Osumaa oli odotettu NHL:ssä läpi pitkän syksyn.

– Siitä 600 maalin tavoittelusta tuli riesa. Alkoi tuntua jo siltä, ettei hommasta tule yhtään mitään. Aloin jo laskemaan, että pelit ehtivät jo loppua ennen uran lopettamista. Hienoa, että pääsin siitäkin "taakasta" yli ja tein myöhemmin vielä yhden maalin, hän muistelee.

Legendaarisen eurooppalaispelaajan ansiokas ura päättyi juuri Coloradossa myöhemmin keväällä 1998.

Kuva: Lehtikuva

5

Tuhat tehopistettä täyteen NHL:n runkosarjassa 1990

Ensin on palattava kesään 1988, jolloin tapahtui NHL:n historian käänteentekevin ja puhutuin pelaajakauppa: Wayne Gretzky kaupattiin Edmontonista Los Angelesiin. Gretzkyn kauppaamisen piti olla samalla lähtölaukaus Edmonton Oilersin ja siinä sivussa myös Jari Kurrin taantumiselle NHL:ssä.

Toisin kävi. Oilers ja Kurri pysyivät edelleen NHL:n kärkipäässä, niin joukkueena kuin Kurri tehokkaana huippuyksilönä.

Suomalainen oli tutussa huippuiskussaan heti Gretzkyn jälkeiselläkin kaudella 1988–1989 iskemällä Oilers -nutussa taidonnäytteeksi näyttävät 103 tehopistettä.

– Waynen myynnin jälkeen nälkä kasvoi koko joukkueessa ja itselläkin. Silloin alkoivat kovat spekulaatiot siitä, mitenkähän Kurri pärjää liigassa ilman Gretzkyä? Tiesin itse, ettei siitä tule ongelmaa, hän toteaa hymyillen.

Seuraavalla sesongilla hyvää oli luvassa jälleen. Tammikuussa 1990 Kurri teki jälleen merkittävää NHL:n historiaa saavuttamalla jo tuhannen tehopisteen rajan.

– Tämäkin on yksi merkkipaalu, mitä NHL:ssä on muisteltu. Kotona siitä tuhannesta tehopisteestä on muistona hopeinen maila. Sillä on tottakai minulle iso tunnearvo.

Samana keväänä päättyi samalla Jari Kurrin kymmenen vuotta kestänyt ajanjakso Edmonton Oilersissa viidenteen Stanley Cupiin.

Lue myös:

Veli-Pekka Ketola ei koskaan unohda Leonid Brezhnevin elettä, kun Suomi otti yhden jääkiekkohistoriansa suurimmista voitoista

Jere Lehtinen katsoi ensimmäistä kertaa Leijonien katkerasti päättynyttä olympiafinaalia ja hämmästyi: ”Hetkinen… eihän se olekaan Saku!”

Saku Koivu ja Antero Mertaranta huusivat samoja ohjeita Raimo Helmiselle, mutta ”Raipe” päätti toisin – Leijonien alkusarjapelistä tuli klassikko: ”Olen ihmetellyt sitä itsekin”

Kuva: Getty Images