Suora

  • Rakkauden ja särkyneiden unelmien korut
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Ruumis matkalaukussa

Suomen hiihtoliiton huoltopäällikön virka kiinnosti ulkomaita myöten – "Osaavat kaverit ovat kysyttyjä ja aika vähissä"

Suomen hiihtoliitto on pestaamassa uutta maastohiihdon huoltoryhmää. Tällä viikolla julkistetaan ainakin huoltopäällikkö, joka alkaa sen jälkeen koota uutta tiimiä ympärilleen.

hiihtolajit
Huolto hiihto
Huoltopäällikön pestiin on tullut arvion mukaan lähes parisenkymmentä hakemusta.Tomi Hänninen

Suomen hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen kertoi, että uuden huoltopäällikön hakuaika päättyi sunnuntaina 17. toukokuuta.

– Tällä viikolla katsotaan ensin huoltopäällikköasia kuntoon ja sen jälkeen hän tulee mukaan prosessiin ja valitsee huoltajat yhdessä valmennusporukan kanssa. Maanantaina ei kannata odotella vielä suurempia uutisia, sillä paperit laitetaan silloin järjestykseen, Hämäläinen opastaa.

Hiihtoliitto on aiemminkin toiminut siten, että se valitsee ensin maajoukkueen ja sen jälkeen solmitaan muut sopimukset. Huoltopäällikön virka vapautui, kun entinen toimenhaltija Aki Hukka ei käyttänyt optiotaan.

– Huoltopäällikkö- ja huoltoryhmän kokoamisessa meillä ei ole pitkään aikaan haettu avoimella haulla väkeä. Nyt päästään kartoittamaan, ketkä ovat asiasta kiinnostuneita ja minkälaista porukkaa meillä on kiinnostuneiden joukossa.

Aki Hukka
Viime kaudella vielä Suomen huoltopäällikkönä toiminut Aki Hukka.Tomi Hänninen

Huoltopäällikkö on haastava pesti, jossa ollaan koko ajan saman porukan kanssa reissun päällä. Toimessa pitää ansaita urheilijoiden kunnioitus ja myöskään ilman keskustelevaa ja kuuntelevaa asennetta ei pestissä pärjää. Lisäksi huoltopäällkön tulee osata johtaa rautaisesti omaa ryhmäänsä.

– Osaavat kaverit ovat kysyttyjä ja ovat tietyllä tavalla vähissä. Työmaa on haastava, kun pitäisi olla kovakuntoinen, kielitaitoinen ja samalla kokenut sekä omata hyvät suhteet kansainvälisiin väline- ja voidevalmistajiin. Tavallaan toinen vaatimus lyö välillä toista korville, kun ajatellaan vaikkapa kunto- ja kokemusvaatimusta.

"Ammattitaitoa ja rakkautta pitää olla, pesti on vaativa"

Huoltopäällikön virka on puolen vuoden mittainen. Ensin valittu osallistuu projektiin ja sen jälkeen saa toimesta kuukausipalkkaa. Tämän lisäksi huoltopäällikkö osallistuu Suomen hiihtoliiton, Suomen ampumahiihtoliiton, Suomen olympiakomitean ja Jyväskylän yliopiston yhteiseen "Pikkusuksen lajien tutkimus- ja kehittämishankeeseen", jolla valmistaudutaan yhteistuumin kohti Pekingin vuoden 2022 olympialaisia.

Hämäläinen vaikuttaa olevan tyytyväinen hakijajoukkoon. Hänen mukaansa niin huoltopäällikkö kuin koko huoltotiimi joutuvat äärimmäisen koville puolen vuoden aikana fyysisesti ja henkisesti. Päivät ovat pitkiä, kun huoltoryhmä tulee kisapäivänä ensimmäisenä paikalle ja lähtee aina viimeisenä.

Näille kavereille Hiihtoliiton toiminnanjohtaja haluaakin nostella isosti hattua.

Mies hioo hiihtosuksen pohjaa.
Laura Tolonen / Yle

– Näihin hommiin ei voi lähteä asenteella, että lähdenpä nyt kokeilemaan. Ammattitaitoa ja rakkautta lajiin pitää olla, sillä pesti on vaativa, ihan niin kuin kaikki huippu-urheilu on aina.

– En lähde vielä availemaan nimillä valinta-asiaa. Kaikkiaan hakemuksia on varmaan tullut lähemmäs parikymmentä. Tarkkaa lukumäärää en osaa edes sanoa, kun ne ovat menneet minulle ja päävalmentaja Teemu Pasaselle.

– Tämä hakuprosessi on meille tavallaan kelpo mittari. Kun ulkomailta asti on tullut meille hakupapereita, niin se kertoo, että olemme edelleen kiinnostavia. Uskon, että saamme hakijoista kasattua todella hyvän porukan, Hämäläinen toteaa innostuneena.

Lue myös:

Suomen hiihtomaajoukkueet nimetty – Krista Pärmäkosken nimi on listalla, mutta hänen osallistumisensa on vielä auki

Asiantuntija: En yhtään ihmettelisi, jos Pärmäkoski jättäytyisi maajoukkueen ulkopuolelle

Suomen hiihdon kohtalonkysymystä aletaan viimein ratkaista — Reijo Jylhän sanat kertovat kaiken: “Tulevaisuuden kannalta se tärkein asia”

Suomen hiihtomaajoukkueen koko voidaan joutua puolittamaan, satojentuhansien eurojen neuvottelut jäissä – nyt puhuu toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen

Hiihtoliiton talousvaikeudet iskevät nyt maajoukkueeseen – Kerttu Niskanen latoi suorat sanat viime kausien ydinongelmasta: "Se vaikutti ihan koko joukkueeseen"

Hiihdon päävalmentajan pestiin ei ollut tyrkyllä kansainvälisiä nimiä – Teemu Pasanen kertoo olevansa valmis ratkomaan maajoukkueen sisäisiä ristiriitoja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat