Suora

  • Elävä arkisto esittää

Mira Potkosen kultajahti jatkuu – saa osallistua Tokion olympiakarsintoihin

Koronaviruspandemian aiheuttama olympialaisten siirto vuodelle 2021 toi Potkoselle lisäjännitystä.

nyrkkeily
Mira Potkonen ja Maarit Teuronen
Mira Potkonen kuuntelee valmentaja Maarit Teurosen ohjeita Italian-leirillä.Ghadi Boustani / Yle

Nyrkkeilijä Mira Potkonen sai odotetun päätöksen maanantaina, kun kansainvälinen olympiakomitea KOK vahvisti suomalaisen osallistumisoikeuden Tokion olympialaisten karsintoihin. Potkosen, 39, uran piti kansainvälisen lajiliiton AIBAn sääntöjen mukaisesti päättyä vuoden 2020 loppuun. Nyrkkeilyssä urheilijoiden yläikäraja on ollut 40 vuotta.

Kaksinkertainen Euroopan mestari oli vahvistanut uransa kirkkaimman tavoitteen siintävän Tokion olympiakullassa kuluvan vuoden elokuussa.

Tokion olympianyrkkeilyn järjestelyistä vastaa KOK itse, joten AIBAn ikärajasääntö ei sellaisenaan ollut voimassa, mutta vahvistusta osallistumisoikeudesta saatiin odottaa yli kaksi kuukautta. Potkonen on harjoitellut ikärajasäännön vuoksi epätietoisuudessa.

– Kyllä tämä aika ja tilanne on jokaiselle urheilijalle osaltaan täynnä kysymysmerkkejä koskien tulevien olympialaisten toteutumista ja niiden karsintajärjestelmiä, mutta meitä taisi olla koko olympialaisten osalta kaksi urheilijaa, jonka kohdalla osallistumisoikeus oli tällä tavalla kyseenalainen. Esimerkiksi jalkapallossa pelaajien ikärajan nosto vahvistettiin jo huhtikuun alussa, Potkonen totesi Suomen Nyrkkeilyliiton tiedotteessa.

Mira Potkonen
Mira Potkonen oli rankattu Euroopan ykkösnyrkkeilijäksi Lontoon olympiakarsintoihin.Ghadi Boustani/Yle

– Tunnelmat ovat hieman vaihdelleet, mutta sitten päätettiin valmentajan kanssa, että keskitymme harjoitteluun, sillä ajatuksella, että osallistumisoikeus tulisi. Aivan mahtavaa oli saada vahvistus osallistumisoikeudesta karsintoihin ja sitä kautta olympialaisiin. Oman uran päätavoite siten vain siirtyi, ei peruuntunut, Potkonen jatkoi.

Tavoitteet korkealla

Potkonen on harjoitellut mestarivalmentaja Maarit Teurosen kanssa Tampereen Nääshallissa ja Varalan Urheiluopistolla huhtikuun alusta alkaen.

– Pari viikkoa treenattiin ulkona ja yhteistyökumppaneiden tiloissa, mutta onneksi Tampereen kaupunki avasi harjoittelutilat kärkiurheilijoiden käyttöön, ja pääsimme myös kotisalille treenaamaan, Teuronen kertoi.

– Lontoon karsintoihin saatiin Mira todella kovaan kuntoon ja olihan se iso pettymys, kun kehään ei ehditty lainkaan. Nyt meillä on yhdeksän kuukautta aikaa luoda uusi huippukunto, kunnes kohdataan Englannin Caroline Dubois Euroopan karsinnoissa, Teuronen jatkoi.

Tilanne on poikkeuksellinen olympiatyylin nyrkkeilyssä, jossa yleensä vastustaja ei tiedetä kuin korkeintaan muutama päivä etukäteen. Teuronen kokee tilanteen mielenkiintoisena.

– Nyt meillä on mahdollisuus rauhassa luoda taktiikkaa vasenkätistä Carolinea vastaan ja pikkuhiljaa olemme ruvenneet ajamaan sisään taktiikoita ja tekniikoita niin oheis- kuin lajiharjoituksissa.

Potkonen osallistui uransa ensimmäisiin olympiakarsintoihin vuonna 2012, jolloin hän kärsi pistetappion tulevalle Brasilian olympiamitalisti Adriana Araujolle, ja paikka Lontooseen jäi haaveeksi. Rion olympiakisoissa Potkonen voitti Suomen ainoan mitalin.

Potkosen harteilla on kovat paineet, sillä vuosiin 2017–2020 mahtuu kahden Euroopan mestaruuden lisäksi Euroopan kilpailujen voitto, Euroopan Unionin mestaruus ja MM-pronssi sekä lukuisia A-luokan kalenteriturnausten voittoja. Tappiot ovat laskettavissa yhden käden sormilla.

– Omat tavoitteet ovat korkealla, joten en ota turhia lisäpaineita muiden odotuksista. Meillä on selkeä tavoite Maaritin kanssa ja sitä kohden mennään meidän omalla tyylillämme, Potkonen päätti.

Tokion olympialaiset järjestetään ensi vuoden heinä-elokuussa.

Lue myös:

Suomen mitalisuosikki on ensi vuonna liian vanha olympialaisiin – on silti mahdollista, että hän pääsee taistelemaan kultamitalista

Kommentti: Mitä Mike Tysonin "paluusta" pitää ajatella? Haikailu vanhojen aikojen perään kertoo raskaansarjan nyrkkeilyn lahosta nykytilasta

Miesten ensi vuoden MM-nyrkkeilyt siirretty Delhistä Belgradiin

Asiantuntijalta karu arvio: Robert Heleniuksen haave on uhattuna – ammattinyrkkeilyn seuraavat suurottelut saatetaan nähdä vasta ensi vuoden puolella

Turkkilaisten mukaan koronavirustartunnat levisivät nyrkkeilyn olympiakarsinnoissa – Lontoossa oli mukana viisi suomalaisnyrkkeilijää

Lähteet: Suomen Nyrkkeilyliiton tiedote

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat