1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. taitoluistelu

Taitoluisteluliitto, HSK ja Mirjami Penttinen yllättäen sopuun – vuoden kilpailukielto pysyy kuitenkin voimassa

Helsingfors Skridskoklubbenin muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttinen saa jatkaa valmentamista seurassaan.

Vuoden kilpailukiellon saanut valmentaja Mirjami Penttinen vetää pois valituksensa Urheilun oikeusturvalautakuntaan. Kuva: Lehtikuva

Suomen Taitoluisteluliitto, taitoluisteluseura Helsingfors Skridskoklubb (HSK) ja valmentaja Mirjami Penttinen ovat allekirjoittaneet maanantaina sovintosopimuksen. Sopimuksessa on sovittu muun muassa henkilökohtaisesta työnohjauksesta ja muista keinoista, joilla varmistetaan luisteluharrastuksen turvallisuus ja eettisten sääntöjen noudattaminen seurassa.

Sovintosopimus tarkoittaa sitä, että Penttinen ja hänen apuvalmentajansa vetävät pois Urheilun oikeusturvalautakuntaan tekemänsä valituksen Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnan ratkaisusta ja tyytyvät tehtyyn ratkaisuun. Asiasta ensimmäisenä kertoi Ilta-Sanomat.

Penttinen noudattaa edelleen kurinpitolautakunnan asettamaa kilpailukieltoa eikä voi toimia valmentajana Suomen Taitoluisteluliiton alaisen kilpailutoiminnan yhteydessä 17.1.2020–17.1.2021 välisenä aikana.

– Pyydän luistelijoilta sydämestäni anteeksi toimintatapojani, jotka ovat aiheuttaneet henkistä kipua tai ahdistusta. Valmentaminen on intohimoni ja haluan edelleen kehittyä siinä. Olen sitoutunut tekemään kaikkeni luistelijoiden hyvinvoinnin eteen, Penttinen sanoo Taitoluisteluliiton tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta asetti Mirjami Penttisen vuoden mittaiseen kilpailukieltoon 17. tammikuuta. Penttisen todettiin harjoittaneen vuosia henkistä väkivaltaa valmennettaviaan kohtaan taitoluisteluseura Helsingfors Skridskoklubbissa eli Helsingin Luistinklubissa.

Penttisen toiminnasta aloitettiin kurinpitomenettely viime syksynä. 13 entistä valmennettavaa kertoi Yle Urheilulle menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta. Luistelijat kertovat, että valmentajan käytös on pahimmillaan johtanut mielenterveysongelmiin ja syömishäiriöihin.

Mirjami Penttinen kieltäytyi tiistaina Yle Urheilun haastattelupyynnöstä.

Lue myös:

"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta

Mirjami Penttisen valituksen käsittely paisuu – urheilun oikeusturvalautakunta valmistautuu kuulemaan suullisesti kymmeniä henkilöitä

Helsinki tutkii, onko HSK seurana rikkonut reilun pelin periaatteita

Juttua muokattu 19.5.2020 klo 14.12: Lisätty tieto, että Mirjami Penttinen kieltäytyi tiistaina Yle Urheilun haastattelupyynnöstä.