1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Muu urheilu

Valmentaa kuin nainen -hanke innosti naisia haastavimpiin tehtäviin – valmennuksen tasa-arvoon voi vaikuttaa

Yhä useammat naiset hakeutuivat ylemmän tason koulutukseen ja haastavimpiin valmennustehtäviin kehityshankkeen aikana.

Mira Kuisma on tottunut työskentelemään jääkiekon miehisessä maailmassa. Hän valmentaa Tyttöleijonia ja haaveilee Naisleijonien päävalmentajuudesta. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen Valmentajien koordinoiman Valmentaa kuin nainen -kehityshankkeen loppuraportin sanoma on huojentava. Keskeinen viesti on, että valmennuksen tasa-arvoon voi vaikuttaa.

Syksystä 2013 vuoden 2019 loppuun kestäneen projektin aikana yhä useammat naiset hakeutuivat ylemmän tason koulutukseen ja haastavimpiin valmennustehtäviin.

– Naisten määrä on kasvanut nais- ja tyttöpuolen maajoukkuetoiminnoissa. Lievää kasvua on nähtävissä myös naisten pääsarjatasolla. Miesten valmennuksessa naisia on yhä vähän, Suomen Valmentajien toiminnanjohtaja Sari Tuunainen tiivisti yli kuusi vuotta kestäneen työn antia.

– Tärkeintä hankkeessa oli se, että pystyimme tukemaan yksittäisten naisvalmentajien urapolkuja koulutuksella, mentoroinnilla ja verkostoja rakentamalla.

Muutokseen tarvitaan aikaa

Ringette, jalkapallo ja jääkiekko toimivat lajiliitoista aktiivisimmin. Myös salibandy ja amerikkalainen jalkapallo olivat tiiviisti mukana. Muissa lajeissa oli Tuunaisen sanoin "yksittäisiä hyviä jaksoja ja toimenpiteitä".

– Lajiliitot, jotka olivat aktiivisesti mukana alusta saakka, saavuttivat suurimmat muutokset, Tuunainen totesi.

Raportissa todettiin, että tuloksia syntyy, kun "tehdään kohdennettuja toimenpiteitä pitkäjänteisesti ja määrätietoisesti".

Yhteistyö palloilulajien kanssa päättyi viime vuoteen. Toiminta jatkuu kamppailulajien ja painonnoston kaksivuotisessa projektissa.

Loppuraportin mukaan Valmentaa kuin nainen toi tasa-arvoasialle myös medianäkyvyyttä, kun se nosti esiin naisvalmentajaesikuvia ja teki yhteistyötä muiden tasa-arvohankkeiden kanssa.

Toimintaa rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö. Taustavoimina olivat Olympiakomitea ja ammattivalmentajien edunvalvontajärjestö Saval.

Lue myös:

Tämä nainen rikkoi jalkapallon lasikaton: Ranskalaistähti valmensi historiallisesti miehiä huipputasolla ja turhautui typeriin kysymyksiin – nyt rentoutuneena tähtäimessä MM-kulta kotikisoissa

Naisvalmentaja ei ole enää jääkiekon kummajainen, mutta asiantuntija ei halua tehdä asiasta sukupuolikysymystä – "Naisvalmennus ei ole saareke"

Miksi miesjoukkuetta ei juuri koskaan valmenna nainen? "Asennekysymys, johon ei ehkä vielä urheilumaailmassa olla ihan valmiita"

Palloilulajien valmentajat kertovat, mitä koronavirus pakotti heidät oivaltamaan – osa lapsista alkoi liikkua enemmän kuin aikaisemmin

Kuukautisilla ja polvivammoilla havaittu yllättävä yhteys – kuukautiskierron seurannasta on tulossa maailmalla urheilutrendi, johon Suomessa on herätty ensimmäisten joukossa