1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. taitoluistelu

Miksi Taitoluisteluliitto teki sovintosopimuksen luistelijoita nöyryyttäneen Mirjami Penttisen kanssa? Puheenjohtaja avaa ratkaisevia syitä

Liitto suunnittelee tiukentavansa kurinpitosääntöjään kevään aikana.

HSK:n valmentaja Mirjami Penttiselle järjestetään räätälöityä työnohjausta. Kuva: AOP

Muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttinen, hänen seuransa HSK ja Taitoluisteluliitto ovat tehneet maanantaina sovintosopimuksen. Sopimuksen myötä Penttinen tyytyy saamaansa kilpailukieltoon ja vetää pois Urheilun oikeusturvalautakuntaan tekemänsä valituksen.

Penttinen sai tammikuussa vuoden kilpailukiellon syyllistyttyään luistelijoiden nöyryyttävään ja epäasialliseen kohteluun. HSK antoi silti Penttisen jatkaa valmentamista seurassa, jossa epäasiallinen käytös oli tapahtunut.

Taitoluisteluliitto paheksui useissa kannanotoissaan seuran ratkaisua ja ilmoitti, ettei se hyväksy Penttisen valmennuksen jatkumista. Liitto myös väläytteli HSK:n erottamista. Sovinnon myötä liitto hyväksyy sen, että Penttinen jatkaa valmennustehtäviään seurassa.

Lue lisää:"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta

Miksi Taitoluisteluliitto päätyi siis täyskäännökseen ja tekemään sovintosopimuksen Penttisen kanssa?

Hallituksen puheenjohtaja Laura Raition mielestä sovinto on aina parempi ratkaisu kuin pitkät riidat oikeusasteissa.

– Sovintoa ei tehdä, jollei siinä tietyt elementit täyty. Meille erittäin tärkeä elementti oli se, että valmentajat vetävät urheilun oikeusturvalautakunnasta valituksensa koskien kurinpitolautakunnan päätöstä ja näin tyytyvät kurinpitolautakunnan ratkaisuun, Raitio kertoi Yle Urheilulle.

– Kurinpitolautakunnan päätös jää nyt voimaan. Toinen valmentaja on saanut asiasta varoituksen ja toinen on saanut 12 kuukauden kilpailukiellon. Tämä rangaistus jää voimaan ja jatkuu ensi vuoden tammikuuhun asti.

Penttinen sitoutuu työnohjaukseen

Raitio perustelee ratkaisua myös sillä, etteivät Penttisen nöyryyttävästä ja alistavasta kohtelusta kärsineet nuoret urheilijat joudu enää kokemaan tätä uudelleen. Urheilun oikeusturvalautakunnan oli määrä järjestää suullinen kuuleminen. Näin ollen urheilijat olisivat joutuneet todistamaan epäkohdista vielä kertaalleen.

– Nämä nuoret ovat viime keväästä lähtien olleet tässä prosessissa mukana. Tämä on ollut heille erittäin raskas prosessi. Uskon, että moni heistä on tyytyväinen, että heidän ei enää tarvitse tätä asiaa käsitellä, Raitio sanoi.

Kuinka paljon olette olleet asiasta yhteydessä näihin luistelijoihin?

– Olemme käyneet keskustelua pääpiirteistä ja yrittäneet ymmärtää, että mikä on urheilijoille tärkeä asia. Tällaisessa tapauksessa päätöksen tekee Taitoluisteluliiton liittohallitus, että lähdetäänkö tekemään sovintoa vai ei. Luulen, että urheilijat arvostavat myös sitä, että Mirjami Penttinen myöntää toimensa ja pyytää anteeksi toimintatapaansa, jotka ovat aiheuttaneet urheilijoille henkistä kärsimystä ja tuskaa, Raitio totesi.

Sovintosopimukseen kuuluu, että Penttinen sitoutuu pitkäaikaiseen työnohjaukseen, jota valvovat sekä HSK että Taitoluisteluliitto. Tämä ohjaus on Raition mukaan räätälöity Penttiselle. Puheenjohtaja ei omien sanojensa mukaan voi avata yksityiskohtia, mitä työnohjaukseen kuuluu, mutta haluaa uskoa, että Penttinen haluaa kehittyä valmentajana.

– Emme missään tapauksessa olisi lähteneet tekemään sopimusta, jollei tällainen elementti olisi voimakkaasti ollut sopimuksen ytimessä. Tätä kautta haluamme olla ehdottomasti varmistamassa, että voimme luottaa siihen, että Mirjami Penttisen valmennustapa kehittyy nyt ja tulevaisuudessa.

Liitto suunnittelee kurinpitosääntöihin muutoksia

Raitio ei koe, että Taitoluisteluliitto olisi sovintosopimuksen tehdessään pakittanut vaatimuksissaan.

– Jos löytyy yhteistyökykyä ja halua parantaa toimintaa, niin silloin kannattaa sovinto tehdä. Kustannussäästöllisistä toimenpiteistä ei ollut kyse, Raitio sanoi.

Raitio ei osaa sanoa, miten urheilijat reagoivat siihen, että Penttinen saa jatkaa valmennusta HSK:ssa. Hän myöntää, että liiton keinot ovat tässä suhteessa rajalliset. Epäeettisen valmennuksen ajankohdan aikaan Taitoluisteluliiton säännöissä ei ollut toimintakieltoa, joten kurinpitolautakunta joutui käyttämään päätöksessään niitä rangaistustoimenpiteitä, jotka säännöissä oli.

– Kun tämä epäeettinen valmennus on tapahtunut, niin meillä ei ole liiton säännöissä ollut sellaista kuin toimintakielto. Kurinpitolautakunta on siinä yhteydessä käyttänyt heillä käytössään olevaa ankarinta mahdollista rangaistuslajia eli kilpailukieltoa. Se, että sellainen säännöissä pitäisi olla, niin tätä työtä teemme. Meillä onkin tulossa kurinpitosääntöihin muutosehdotuksia kevään liittokokoukseen.

Taitoluisteluliitto ei ole aiemmin ollut tyytyväinen HSK:n toimintaan. Raition mukaan seuran kanssa on käyty keskusteluja toimintatapojen muuttamisesta. Seurassa muun muassa lisätään seurakyselyjen määrää ja tulokset tulevat myös Taitoluisteluliiton tietoon. Liitto ja seura pitävät lähiaikoina yhteisiä neuvotteluja.

– Seura sitoutui huomattavasti vankempiin toimenpiteisiin yhteistyössä Taitoluisteluliiton kanssa niin, että turvallinen valmentaminen seurassa voidaan taata, Raitio kertoi.

Mirjami Penttinen kieltäytyi tiistaina Yle Urheilun haastattelupyynnöstä.

Lue myös:

Taitoluisteluliitto, HSK ja Mirjami Penttinen yllättäen sopuun – vuoden kilpailukielto pysyy kuitenkin voimassa

Taitoluisteluliitto joutui lykkäämään HSK:ta koskevia päätöksiä – seura sai asialle käräjäoikeuden väliaikaisen turvaamispäätöksen

HSK kertoo pyrkivänsä sovintoon Taitoluisteluliiton kanssa ja pyytää anteeksi epäasiallista kohtelua kokeneilta luistelijoilta

Epäasialliseen käytökseen syyllistynyt muodostelmaluisteluvalmentaja saa palata työhönsä – seura voidaan pahimmillaan erottaa liiton jäsenyydestä

"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta

Juttua muokattu 19.5.2020 klo 14.12: Lisätty tieto, että Mirjami Penttinen kieltäytyi tiistaina Yle Urheilun haastattelupyynnöstä.