1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. taitoluistelu

Minkälaisen viestin Mirjami Penttisen rangaistus antaa epäasiallista käytöstä kokeneille lapsille? Tutkija kritisoi prosessia: "Nyt tarvitaan järeämpiä keinoja"

Penttisen, seuran ja Taitoluisteluliiton sovinto ei tutkija Outi Aarresolan mukaan mitätöi urheilijoiden kokemuksia epäasiallisesta käytöksestä.

Kuvituskuva. Kuva: Tomi Hänninen

Luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen, Suomen Taitoluisteluliitto ja Penttisen edustama Helsingfors Skridskoklubb ovat päätyneet sovintosopimukseen. Sovinto tarkoittaa, että epäasiallisesta käytöksestä vuoden kilpailukiellon saanut Penttinen kärsii saamansa kurinpitorangaistuksen, mutta saa jatkaa HSK:n valmentajana.

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen KIHUn erikoistutkija, liikuntatieteiden tohtori Outi Aarresola sanoo, että kyseessä on jonkin sortin kompromissiratkaisu.

– Ymmärrän hyvin, että syntyy myös sellaisia ajatuksia, että hetkinen, hänen ei pitäisi saada valmentaa ollenkaan. Toisaalta on pyritty oikeasti tarttumaan epäkohtiin ja mahdollistamaan hänen kehittymisensä valmentajana sekä hyvä, turvallinen valmennus seurassa. Varmaan tämä on sellainen kompromissiratkaisu, Aarresola arvelee puhelimitse Yle Urheilulle.

Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Laura Raitio kertoi maanantaina Yle Urheilulle, että sovinnon edellytyksenä oli muun muassa Penttisen saama työnohjaus, valituksen poisvetäminen Urheilun oikeusturvalautakunnasta sekä urheilijoille suunnattu anteeksipyyntö.

Ylipäätään sovintosopimus on Aarresolan mukaan tervetullut, sillä se tuo asian päätökseen. Hänen mukaansa sovinto ei myöskään mitätöi epäasiallista käytöstä kokeneiden urheilijoiden kokemuksia.

– Mielestäni ei mitätöi, koska osa näistä päätöksistä jäi voimaan. Kilpailukielto on voimassa ja se on kovin rangaistus, minkä liitto voi asiassa antaa. Ja seurassa tehdään toimenpiteitä valmennuksen parantamiseksi, Aarresola perustelee.

– Ja sovinto on kuitenkin jokin ratkaisu asiaan. Jos tässä olisi oikeusteitse lähdetty sitä ratkomaan, niin ratkaisusta olisi voinut olla toisenlainen. Se olisi voinut olla ehkä urheilijoiden kannalta parempi tai huonompi, tuomitsevampi tai sovittelevampi, mutta sitä emme voi tietää, erikoistutkija jatkaa.

Päätöksenteossa on paljon kehitettävää

Aarresolan mukaan tapaus on kuitenkin osoittanut, että suomalaisella urheilukentällä on epäasiallisen käytöksen kitkemisessä tekemistä. Hän muistuttaa, että urheilussa lasten suojaamiseen liittyvät käytänteet ovat olleet pikemminkin suosituksia kuin sääntöjä tai vaatimuksia.

– Koko prosessi viestii, että meillä on epäasialliseen käytökseen liittyvissä päätöksentekojärjestelmissä kehitettävää, Aarresola sanoo.

– Toivottavasti tästä nyt otetaan opiksi. Nyt tarvitaan järeämpiä keinoja, valvontaa ja toimintamalleja tai jonkinlaista ohjausta siihen, että jatkossa urheilussakin tehdään nämä asiat paremmin.

Aarresola huomauttaa, että esimerkiksi Englannissa ollaan jo paljon pidemmällä siinä, millaisia vaatimuksia lajiliiton jäsenenä olevalle seuralle asetetaan lasten suojelussa. Suomessa Penttisen ennakkotapaus on Aarresolan mukaan vaikuttanut muun muassa niin, että Olympiakomitealla on oma vastuullisuusohjelma ja myös koulutuksia järjestetään.

– Nyt tähän on toden teolla urheilukentällä herätty, hän summaa.

Sovinto tuskin hidastaa ilmoitusten tekemistä

Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin ylläpitämään ILMO-palveluun on kuluvan vuoden tammi-helmikuun aikana tullut hieman yli 30 ilmoitusta epäeettisestä toiminnasta. Viime vuonna samalla aikavälillä ilmoituksia tuli 11. Pääsihteeri Teemu Japisson kertoi aiemmin Yle Urheilulle, että kasvu on "todella merkittävä".

Aarresola pohti, voisiko sovinto nyt katkaista trendin, jossa urheilijat ovat selvästi aiempaa uskaliaammin kertoneet epäasillisesta kohtelustaan.

– Ehkä kuitenkin ajattelen niin, että asiaa ei kuitenkaan painettu villasella, vaan tehtiin se, mikä niillä kurinpitosäännöksillä liitto pystyi tekemään.

Hän painottaa, että toimintaprosessit epäasiallisen käytöksen tai eettisten rikkomusten ympärillä pitää saada paremmaksi.

– Se varmaan edistää tulevien ilmoitusten ja niiden tapausten käsittelyä ja toivottavasti madaltaa kynnystä ilmoitusten tekemiseen.

Mirjami Penttinen kieltäytyi tiistaina Yle Urheilun haastattelupyynnöstä.

Lue myös:

Taitoluisteluliitto, HSK ja Mirjami Penttinen yllättäen sopuun – vuoden kilpailukielto pysyy kuitenkin voimassa

Miksi Taitoluisteluliitto teki sovintosopimuksen luistelijoita nöyryyttäneen Mirjami Penttisen kanssa? Puheenjohtaja avaa ratkaisevia syitä

"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta