1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. taitoluistelu

Kiira Korpi uskoo, että luistelijoita nöyryyttänyt menestysvalmentaja pystyy halutessaan muuttumaan – "Uskon siihen, että ihmiset voivat muuttua, kun on aitoa halua ja saa apua"

SUEKin pääsihteeri Teemu Japissonin mielestä urheilun toimijoille on tullut oppia kovalla kädellä.

Luisteluvalmentaja Mirjami Penttisen, Suomen Taitoluisteluliiton ja Penttisen edustaman Helsingfors Skridskoklubbin (HSK) kiista saatiin päätökseen maanantaina. Kuva: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Luisteluvalmentaja Mirjami Penttisen, Suomen Taitoluisteluliiton ja Penttisen edustaman Helsingfors Skridskoklubbin (HSK) kiista saatiin päätökseen maanantaina. Osapuolet allekirjoittivat tuolloin sovintosopimuksen.

Tämä tarkoitti muun muassa sitä, että Penttinen ja hänen apuvalmentajansa vetävät pois Urheilun oikeusturvalautakuntaan tekemänsä valituksen ja hyväksyvät Taitoluisteluliitolta saamansa rangaistukset. Penttinen on suostunut myös pitkäkestoiseen työnohjaukseen.

Aloite sovintosopimukseen tuli HSK:lta ja Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Laura Raition mukaan ratkaisua rakennettiin tämän jälkeen pala palalta. Tapaus on nyt loppuunkäsitelty niin osapuolten kuin tutkintaroolissa olleen Suomen urheilun eettisen keskuksen, SUEKin osalta.

SUEKin pääsihteeri Teemu Japisson pitää sovintosopimusta hyvänä ratkaisuna.

– Tässä on monta tekijää. Yksi on se, että tämä on ollut kohtuuttoman pitkä prosessi näille asianosaisena oleville urheilijoille. On todella hyvä, että vältyimme vielä suulliselta käsittelyltä oikeusturvalautakunnassa, Japisson sanoi Yle Urheilulle.

Luistelijat kertoivat Penttisen ja hänen apuvalmentajansa nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta jo vuosi sitten. Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Raition mukaan luistelijat olisivat olleet valmiita todistamaan vielä oikeusturvalautakunnallekin, mutta hän oli Japissonin tavoin tyytyväinen, ettei urheilijoiden tarvinnut tätä enää tehdä.

Raition mielestä jokaisella lajiliitolla on mahdollisuus lyhentää tämäntapaisia pitkiä prosesseja pitämällä sääntönsä ajan tasalla.

– Meillä on valtava kouluttamisen vastuu. Eettiset asiat täytyy pitää pinnalla, niistä pitää keskustella ja ne pitää tuoda vahvasti esille liittojen jäsenseurojen tapaamisissa. Täytyy olla hyvin selkeät ja vankat toimintatavat, joilla varmistetaan, ettei milloinkaan lakaista maton alle asioita, Raitio sanoi Yle Urheilulle.

Korpi: Toiminut herättäjänä

Entinen huippuluistelija Kiira Korpi uskoo, että tapaus on muuttanut ainakin jotain suomalaisessa urheilumaailmassa, vaikka urheilun eettisessä valvontajärjestelmässä on vielä paljon tekemistä.

– Tämä on varmasti toiminut herättäjänä monelle eri taholle. Ihmiset ovat nyt tietoisempia, mikä valmennuksessa on hyväksyttävää, ja nuoret urheilijat tietävät oikeuksistaan paremmin. Toivottavasti seuroissakin mietitään, että protokollat ovat kunnossa. Ja lapset ja nuoret tietävät, kehen olla yhteydessä, jos kiusaamista tai kaltoinkohtelua tapahtuu, Korpi pohti Yle Urheilun haastattelussa.

– Tästä viimeisestä päätöksestä voi olla monenlaisia mielipiteitä, mutta uskon, että kaikki ovat samaa mieltä, että tämä sopu on hyvä.

Korven mielestä ennaltaehkäisevään työhön pitäisi panostaa enemmän, vaikka myös valvontamekanismit ovat tärkeitä.

– Silloin kun puhutaan epäkohdista ja niihin puuttumisesta, niin silloin ollaan jo tavallaan myöhässä, sillä niitä on jo päässyt syntymään. Olisi parasta päästä siihen aikaiseen vaiheeseen luomaan tervettä, hyvää kulttuuria, jossa lapsi ja nuori kohdataan ainutlaatuisena yksilönä, hänen tunteensa ja näkemyksensä otetaan huomioon.

Kuva: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Tietoa on, nyt tarvitaan toimenpiteitä

Teemu Japissonin mukaan urheilijoiden on tänä päivänä entistä helpompi nostaa esiin urheiluseuroissa tapahtuvia epäkohtia. Se on näkynyt SUEKissa muun muassa lisääntyneinä yhteydenottoina.

Nyt esillä olleessa sovintoratkaisussa on Japissonin mielestä ollut hyviä elementtejä HSK:n eli seuran kehittämisessä. Seura muun muassa arvioi jatkuvasti omaa toimintaansa ja kuulee urheilijoitaan säännöllisesti. Nämä olisivat tärkeitä toimintamalleja muillekin.

– Suomalaisessa urheiluyhteisössä on tietoa siitä, miten pitäisi toimia. Nyt tarvitaan vielä määrätietoisia toimenpiteitä siihen, että nämä käytänteet saadaan todellakin vietyä perille seuratasolle, jokaiseen joukkueeseen ja jokaiseen harjoitusryhmään, Japisson totesi.

– Pitää olla tosi selkeitä ja helppoja käytänteitä, joita jokainen valmentaja ja jokainen urheilija pystyy käyttämään.

Korven mielestä Suomessa valmennuskulttuurin, urheilukulttuurin ja urheilujohtamisen murros on ollut käsillä jo pidemmän aikaa, ja se on todennäköisesti saanut tästä vain lisää vauhtia.

Japisson toteaa, että urheilun toimijoille on tullut oppia kovalla kädellä, mutta asiat on tunnistettu ja tunnustettu, ja niihin on uskallettu puuttua.

– Ei tämä varmaan koskaan tule valmiiksi, mutta tärkeintä on, että niitä toimenpiteitä tehdään määrätietoisesti, Japisson sanoi.

"Ihmiset voivat muuttua"

Epäasialliseen käytökseen syyllistynyt Mirjami Penttinen jatkaa HSK:n valmentajana, mutta sitoutuu pitkäaikaiseen työnohjaukseen. Sekä Laura Raitio että Kiira Korpi uskovat, että Penttinen voi muuttua.

– Minusta on todella iloinen asia, jos hän haluaa keskittyä omaan henkiseen kasvuunsa. Uskon siihen, että ihmiset voivat muuttua, kun on aitoa halua ja saa apua, Korpi sanoi.

– Haluan luottaa meidän sovintoneuvotteluissa olevaan henkeen: jos seura sitoutuu muuttamaan toimintatapojaan ja valmentajat sitoutuvat muuttamaan toimintatapojaan, niin tässä mennään eteenpäin. Tällainen luottamus toivottavasti kantaa parempaan toimintaan, Raitio totesi.

Mirjami Penttinen kieltäytyi tänään Yle Urheilun haastattelusta.

Lue myös:

Minkälaisen viestin Mirjami Penttisen rangaistus antaa epäasiallista käytöstä kokeneille lapsille? Tutkija kritisoi prosessia: "Nyt tarvitaan järeämpiä keinoja"

Miksi Taitoluisteluliitto teki sovintosopimuksen luistelijoita nöyryyttäneen Mirjami Penttisen kanssa? Puheenjohtaja avaa ratkaisevia syitä

Taitoluisteluliitto, HSK ja Mirjami Penttinen yllättäen sopuun – vuoden kilpailukielto pysyy kuitenkin voimassa