1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. taitoluistelu

Ministeri Kosonen ei ota kantaa Mirjami Penttisen tapaukseen, mutta pitää sopua hyvänä asiana: "Toimintakulttuurin pitää muuttua"

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen mielestä Suomessa ollaan urheilun eettisessä valvonnassa vasta alkumatkalla.

Urheiluasioista vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen pitää valmentajansa epäasiallisen käytöksen julkituoneita luistelijoita rohkeina. Kuva: Silja Viitala / Yle

Urheiluasioista vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen (kesk.) mukaan Mirjami Penttisen tapaus on Taitoluisteluliiton ja seuran omia asioita, joihin ministeriö ei ota kantaa. Ministeri pitää kuitenkin sovintosopimuksen syntyä hyvänä asiana.

– Sopu on aina positiivinen asia. Kun saadaan sovinto, pitää tietenkin huolehtia, että se mitä on sovittu, pitää. Tässä, ja yleisesti tällaisissa tapauksissa, toimintakulttuurin pitää muuttua, ja sitä täytyy seurata, kuinka se toteutuu, Kosonen korosti Yle Urheilun haastattelussa.

Kososen mielestä nuoret luistelijat, jotka toivat valmentajansa epäasiallisen käytöksen julki, ovat olleet rohkeita. Hän haluaa, että myös jatkossa epäasiallista käytöksestä tai kohtelusta pitää voida rohkeasti kertoa ja asioihin pitää puuttua.

Kososen mielestä Suomessa ollaan urheilun eettisessä valvonnassa vasta alkumatkalla. Taitoluisteluliitto on ollut maassamme etulinjan toimijoita, sillä liitolla on oma kurinpitoelin.

Ministerin mukaan keskitettyä kuripitoa harkitaankin yhdessä urheilutoimijoiden kanssa.

– Mietitään yhdessä urheilutoimijoiden kanssa tulisiko meille tällainen yhteinen kurinpitolautakunta, jolloin ehkä pystyttäisiin saamaan ihan parasta osaamista kaikille urheilijoille lajista riippumatta.

Olympiakomitean hallitus päätti helmikuussa, että asiaa aletaan valmistella ja asiasta on muun muassa laitettu kysely lajiliitoille.

Ministeri Kososen mukaan on vaikea sanoa, mitä korjattavaa suomalaisen urheilun eettisessä valvonnassa on, sillä toimintamalli on uusi. Hänen mukaansa on kuitenkin tärkeää varmistaa, että kaikilla nuorilla ja lapsilla on turvallista urheilla ja harrastaa.

– Tämä on ollut äärimmäisen tärkeä kevät. Urheilun eettisestä puolesta on noussut paljon keskustelua. Toimet ovat varmasti ripeytyneet näiden keskustelujen ansiosta. Toivon, että nyt kiinnitämme tähän turvallisuuteen paljon enemmän huomiota kuin aikaisemmin, Kosonen sanoi.

Lue myös:

Kiira Korpi uskoo, että luistelijoita nöyryyttänyt menestysvalmentaja pystyy halutessaan muuttumaan – "Uskon siihen, että ihmiset voivat muuttua, kun on aitoa halua ja saa apua"

Minkälaisen viestin Mirjami Penttisen rangaistus antaa epäasiallista käytöstä kokeneille lapsille? Tutkija kritisoi prosessia: "Nyt tarvitaan järeämpiä keinoja"

Miksi Taitoluisteluliitto teki sovintosopimuksen luistelijoita nöyryyttäneen Mirjami Penttisen kanssa? Puheenjohtaja avaa ratkaisevia syitä

Taitoluisteluliitto, HSK ja Mirjami Penttinen yllättäen sopuun – vuoden kilpailukielto pysyy kuitenkin voimassa

"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta