Urheilupomot penäävät helpotusta 500 hengen kokoontumisrajoitukseen jo heinäkuussa – ministeri Kosonen: "Toivon, että kesäkuu näyttää hyvältä ja voimme miettiä ratkaisuja uudelleen"

Kokoontumisrajoituksiin tulee helpotuksia kesäkuun alussa, kun 500 hengen tapahtumat mahdollistetaan erityisjärjestelyin.

Miten käy huippu-urheilun?
Miten käy huippu-urheilun?

Urheilusarjat pääsevät alkamaan kesäkuun alussa erityisjärjestelyin, joihin kuuluu muun muassa se, ettei tapahtumassa saa olla paikalla yli 500:aa henkilöä. Summaan lasketaan katsojien lisäksi esimerkiksi pelaajat ja muut ottelutapahtumaan liittyvät henkilöt. Aluehallintovirastojen päätöksellä rajoitus on voimassa kesäkuun loppuun saakka.

Rajoitus kirpaisee erityisesti palloilusarjoja, joiden toiminnan keskiössä ovat ottelutapahtumat ja lipputulot.

Tiistai-illan A-studiossa Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen peräänkuulutti sitä, että kokoontumisrajoitukseen voitaisiin tehdä muutoksia jo heinäkuulle, mikäli epidemiatilanne sen sallii.

– Taustalla on valtion periaatepäätös siitä, että kokoontumisrajoitus on 500 henkilöä heinäkuun loppuun asti. Mutta kun tartuntatautilain nojalla aluehallintovirastot voivat tehdä päätöksiä kuukaudeksi kerrallaan, heinäkuu lepää avoimena. Kesäkuun arvioissa kannattaa pohtia heinäkuuta, jos epidemia pysyy hyvin kurissa ja liikunta hoitaa hommansa hyvin.

Veikkausliigan kausi alkaa heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Kuva: AOP

Jalkapallon Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa kertoi A-studiossa, että sarjassa on varauduttu siihen, että vahvoja rajoituksia voi olla voimassa vielä heinäkuussa. Hän kuitenkin toivoi Salosen tavoin, että kokoontumisrajoituksia voitaisiin arvioida lyhyellä aikavälillä ja jopa tapauskohtaisesti.

– Jos otamme esimerkkinä, että meillä on 17 000 ihmisen stadioneita. Niihin pystytään myymään hyvin etäälle yksittäisiä paikkoja ja siellä on henkilökuntaa vahtimassa, että etäisyydet pysyvät. Tämä on käytännössä jo turvallisin yhteiskunnan malli, mitä voi olla. Normaalisti kun pääsee kadulla pyörimään, kukaan ei katso perään.

Myös urheilusta vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen vakuutti Marjamaan puheenvuoron jälkeen, että tilannetta seurataan tarkasti kesäkuussa.

– Tauti on vakava, ja näimme, että 500 on ensimmäinen, aika iso harppaus, jonka uskallamme ottaa. Toivon, että kesäkuu näyttää hyvältä ja voimme miettiä uudelleen ratkaisuja.

Aiotteko edistää asiaa jotenkin, kun syksyyn tullaan, esimerkiksi elo-syyskuussa?

– Voitte uskoa, että olen aina urheilun puolella ja näitä asioita edistän, Kosonen vastasi.

Urheilussa kaivataan vielä uusia tukipaketteja

Tiistaina päättyi opetus-ja kulttuuriminiteriön urheiluseuroille kohdennettu koronatukien haku. Ministeriö sai lähes tuhat hakemusta, joissa haettiin yhteensä yli 25 miljoonaa euroa. Myönnettävänä tällä erää on 11 miljoonaa euroa.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Salonen huomautti, että lisärahaa tarvitaan vielä tämänkin tukipaketin jälkeen. Olympiakomitean selvityksen mukaan koronan aiheuttamat menetykset urheilulle ja liikunnalle olivat toukokuun loppuun mennessä noin 80 miljoonaa euroa. Summa kasvaa kesän aikana, kun esimerkiksi kokoontumisrajoitukset ovat päällä.

– On muistettava, että vaikutukset ovat pitkäkestoisia sen jälkeen, kun pandemia on nitistetty. Tästä jää pysyvä jälki. Liikunta ja urheilu ei ole samannäköistä tämän jälkeen.

Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa puolestaan huomautti, että koronapandemialla on laaja vaikutus yritysrahoitukseen, kuten sponsoreihin ja seurojen omistajiin. Myös sitä kautta seurojen rahoitus saa tuntuvan iskun.

– Olemme hyvin epävarmassa tilanteessa. Pahimmassa tapauksessa urheilussa nähdään konkurssiaalto.

Ministeri Kosonen ei suoraan luvannut uutta tukipakettia urheilulle.

– Hallituksessa neuvotellaan lisäpaketista. Katsotaan tämä kesä ja tuleva, miltä rajoituksen jälkeen elämä näyttää. Meillä on hyvin tiedossa urheilun vaikea tilanne.

Salosta, Marjamaata ja Kososta A-studiossa haastatteli Sakari Sirkkanen.

Lue myös: