Suora

  • Elävä arkisto esittää

Jääkiekon huippulupaus Vainikka yllätyssiirrolla Luulajaan – Naisleijonissa vakuuttavaa jälkeä tehnyt hyökkääjä käy lukion loppuun etänä

Keskushyökkääjä Viivi Vainikka siirtyy Kuortaneen liigajoukkueesta SDHL:n Luulajaan 2+1-vuotisella sopimuksella.

jääkiekko
Viivi Vainikka
Jääkiekkoilija Viivi Vainikka treenaa tämän kesän Helsingissä. Ruotsiin hän muuttaa todennäköisesti heinä-elokuussa.Tomi Hänninen

Yksi suomalaiskiekkoilijoiden suurimmista lupauksista, keskushyökkääjä Viivi Vainikka pelaa ensi kaudella Ruotsin naisten jääkiekon pääsarjassa SDHL:ssä. Vainikka solmi tänä keväänä huippuseura Luulajan kanssa pitkän 2+1 vuoden sopimuksen.

Siirto on sinänsä yllättävä, että Naisten Liigan Kuortaneen joukkueessa pelanneella Vainikalla, 18, on lukiota jäljellä vielä yksi vuosi. Nelivuotisen lukioaherruksen viimeisen rutistuksen hän aikoo käydä etänä. Ylioppilaskirjoitukset Vainikka aloittaa ensi syksynä. Kirjoitettavanaan hänellä on viisi ainetta.

– Minulla on vielä pari lukion kurssia, jotka teen loppuun. Sitten on hommat hoidettu. Totta kai tämä järjestely vähän stressaa, mutta en ota siitä paineita. Hoidan koulun niin hyvin kuin pystyn ja tulee, mitä tulee, Vainikka kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Jatko-opintoja Vainikka ei vielä mieti, vaan hän keskittyy seuraavaksi täysillä jääkiekkoon.

Miettiessään seuraavaa askelta urallaan Vainikka pohti myös jatkamista Yhdysvaltain yliopistosarjaan NCAA:han. Ajatuksissa Ruotsi vei kuitenkin voiton, sillä yliopistosarjassa jääkiekon lisäksi koulunkäynti on todella tärkeässä osassa. Jatko-opinnot Vainikka haluaa hoitaa kunnolla, minkä vuoksi satsaaminen jääkiekkokorttiin tuntui tässä vaiheessa luontevalta.

Ottajia olisi ollut useita

Vainikka kertoo, että hänellä oli useita vaihtoehtoja ensi kauden seurakseen. Valinta kohdistui lopulta Ruotsin huippuseuraan Luulajaan. Kaudesta 2015–16 lähtien SDHL:ssä pelannut Luulaja on vienyt mestaruuden kolmesti. Tällä kaudella pokaalit jäivät jakamatta, kun kausi päätettiin kesken finaalien, joissa pelasivat Luulaja ja HV71.

Luulaja on menneinä vuosina nojannut vahvasti suomalaisiin kiekkoilijoihin. Ensi kaudella seurassa suomalaisista nähdään Vainikan lisäksi ainakin puolustajat Jenni Hiirikoski ja Ronja Savolainen sekä hyökkääjät Noora Tulus ja Petra Nieminen. Maajoukkueesta tutut joukkuekaverit olivat yksi syy siihen, että Vainikka valitsi lopulta Luulajan. Hän uskoo Luulajaan siirtymisen palvelevan myös tavoitteita maajoukkueessa.

– Tämä oli loppujen lopuksi helppo valinta kehitykseni kannalta. Luulajassa on hyvät olosuhteet ja hyvät joukkuekaverit, joten pystyn varmasti kehittymään siellä. Olen tosi innoissani, että pääsen sinne pelaamaan ja odotan kauden alkua tosi paljon.

Roolistaan Luulajassa Vainikka ei halua vielä paljastaa mitään. Seurassa kuitenkin odotetaan Vainikalta paljon.

– Hän on todella taitava keskushyökkääjä, joka voi jo nyt auttaa meitä saamaan maalipaikkoja ja voittamaan otteluita. Samalla uskomme, että hän pystyy vielä kehittymään, kun hän tulee meidän kehittävään ympäristöömme, urheilujohtaja Mikael Forsberg kommentoi seuran tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Viivi Vainikka
Kahdeksannen luokan jälkeen Kuortaneen joukkueeseen siirtynyt Vainikka kävi tutustumassa Luulajan organisaatioon vuodenvaihteen jälkeen. Tomi Hänninen

Vainikka odottaa tulevilla kausilla itseltään kokonaisvaltaista kehitystä jokaisella osa-alueella, mutta erityisesti puolustusalueella.

Aiemmalle seuralleen Kuortaneelle Vainikka jakaa tunnustusta kehityksestään.

– Kuortane on ollut tosi iso syy sille, että olen itse tällä tasolla. Siellä olen kasvanut ihmisenä ja urheilijana, oppinut treenaamisen tärkeyden ja sen, miten urheilijana eletään 24/7. Se on ollut iso apu. Ilman Kuortanetta en välttämättä olisi tällä tasolla.

Kuluneet neljä vuotta Vainikka vietti opistoympyröissä pienellä paikkakunnalla. Nyt tie vie väkiluvultaan yli kymmenen kertaa isompaan kaupunkiin, jossa jääkiekko on tärkeä osa asukkaiden arkea.

– Luulajassa miehiä ja naisia arvostetaan jääkiekkoilijoina ihan yhtä paljon ja se on minusta siistiä. Luulaja on pieni paikka ja varmaan sen takia siellä on hyvä fanikulttuuri. Se on hienoa nähdä.

Lue myös:

Luulaja menettää kaikkien aikojen hyökkääjänsä, Naisleijonien tähtipelaaja Michelle Karvinen vaihtaa maisemaa – "Olen valmis elämän seuraavaan seikkailuun"

Naisleijonien tähtihyökkääjä salaperäisenä tulevasta seurastaan – janoaa edelleen maajoukkuemenestystä: "Voimme tehdä jotain suurta"

"Tuota on ihan maagista katsoa, en minä noin hyvä ollut tuon ikäisenä" – Jarrukentäksi ennen MM-kisoja nimetty Naisleijonien nelosketju saa suitsutusta joukkueessa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat