Suora

 • Urheilustudio 29.11.
 • Hiihdon maailmancup, miesten 15 km (v) takaa-ajokilpailu
 • StarCraft 2: talviturnaus
 • Rytmisen EM, neliottelu B- ja A-ryhmät
 • Urheilustudio 29.11.
 • Ampumahiihdon MC, naisten pikakilpailu, Kontiolahti
 • Ampumahiihdon MC: Kontiolahti, naisten pikakilpailu
 • Yhdistetyn maailmancup, hiihto-osuus 10 km
 • Mäkihypyn maailmancup, Ruka, HS 142, 1. kierros
 • Urheilustudio 29.11.
 • Mäkihypyn maailmancup, Ruka, HS 142, 2. kierros
 • Urheiluruutu
 • Urheilustudio 29.11.
 • Neliottelu
 • Suomen vahvimman miehen raju tarina: Mika Törrö vaihtoi huumeet, viinan ja vankilan puntteihin - nyt äiti voi nukkua yönsä rauhassa
 • Urheiluruutu

Kuulamörssäri Randy Barnesin skandaalinkäryinen maailmanennätys täyttää 30 vuotta – hetki ME:n jälkeen alkoi tapahtumasarja, joka ei monen silmissä kestä päivänvaloa

Miesten kuulantyönnön maailmanennätys on yksi yleisurheiluhistorian kiistellyimpiä.

yleisurheilu
Kuulantyönnön maailmanennätys on pysynyt Randy Barnesin hallussa jo 30 vuotta.
Kuulantyönnön maailmanennätys on pysynyt Randy Barnesin hallussa jo 30 vuotta.imago sportfotodienst / All Over Press

– Päällimmäisin fiilis on, että tästä pitäisi jo päästä eroon. Monestakin syystä, entinen kuulantyöntäjä Conny Karlsson sanoo puhelimessa ja huokaa syvään.

Soiton syy on selvä: Karlssonin leipälajin maailmanennätys täyttää keskiviikkona pyöreitä vuosia. Karlsson oli 14-vuotias, kun yhdysvaltalainen Randy Barnes pukkasi kuulaa 23,12 metriä Kalifornian Westwoodissa 20. toukokuuta 1990.

Tuolloin Karlssonin ennätys kirjattiin vielä neljän kilon kuulalla lukemin 11,68, josta se koheni aikuisten 7,26-kiloisella rautapallolla lopulta 20,78:aan. Ennätyksensä Karlsson saavutti vuonna 2001, jolloin Barnesin ME-lukemat tuntuivat dragsfjärdiläisen silmissä kuitenkin yhä kaukaisilta, jopa tavoittamattomilta.

Karlssonin suhtautumista maailmanennätykseen ei avittanut tieto tapahtumasarjasta, joka alkoi syksyllä 1990. Tuolloin paljastui, että Barnes oli antanut positiivisen dopingnäytteen Ruotsin Malmössä käydyssä kilpailussa 8. elokuuta. Barnes voitti kilpailun tuloksella 22,84, mutta hänen virtsanäytteestään löytyi anabolisiin steroideihin kuuluvaa metyylitestosteronia.

Käry oli iso uutinen, sillä Barnes oli 1980-luvun lopulla noussut yhdeksi lajin suurimmista tähdistä. Vuoden 1988 Soulin olympialaisissa Barnes nousi neljänneltä sijalta kärkeen työntämällä viimeisellä kierroksella tuloksen 22,39. Kulta karkasi kuitenkin viimeisenä työntäneelle Itä-Saksan Ulf Timmermannille, jonka voittopukkaus kantoi 22,47.

194-senttinen ja 140-kiloinen Barnes sai haavoilleen balsamia vuonna 1989. Ensin hän paransi Timmermannin hallussa pitämää sisäratojen maailmanennätystä 22,55:stä 22,66:een. Seuraavana vuonna Barnes petrasi Timmermannin ulkoratojen ME:tä 23,06 kuudella sentillä. Kuin vakuutena Barnes pukkasi kuusi päivää maailmanennätyksensä jälkeen vielä historian toiseksi pisimmän työnnön, 23,10, Kalifornian San Josessa.

Kymmenen viikkoa myöhemmin Malmön-kilpailussa käynyt käry poiki Barnesille 27 kuukauden kilpailukiellon, vaikka hän valitti päätöksestä ja väitti joutuneensa sabotaasin uhriksi. Dopingpannansa takia Barnes ei voinut osallistua vuoden 1992 Barcelonan olympialaisiin, joissa Mike Stulce ja Jim Doehring toivat Yhdysvalloille kaksoisvoiton ennen pronssia saavuttanutta venäläistä Vjatsheslav Lykhoa.

Barcelonan mitalikolmikolla oli Barnesin tavoin taustallaan steroidikäry, mutta Stulce, Doehring ja Lykho olivat ennättäneet vapautua kilpailukielloistaan. Barnes palasi arvokisamitalistiksi Stuttgartissa 1993, kun hän pokkasi MM-hopeaa tuloksella 21,80. Stulce menetti Stuttgartissa saavuttamansa pronssin käryämällä jälleen dopingista, mikä poiki hänelle elinikäisen kilpailukiellon.

Stulcen kohtalo odotti Barnesia vuonna 1998, kun kuulajätin dopingnäytteestä löytyi steroidihormoni androstenedionia. Ennen elinikäistä kilpailukieltoaan Barnes ehti kuitenkin voittaa olympiakultaa Atlantassa 1996 ja MM-pronssia Göteborgissa 1995. Nämä saavutukset, kuten myös maailmanennätykset ja aiemmat mitalit, ovat edelleen Barnesin nimissä.

Vuoden 1993 Stuttgartin MM-kisojen mitalikolmikko poseeraamassa parrasvaloissa. Kolmikosta yhdysvaltalaiset Mike Stulce (vas.) ja Randy Barnes (oik.) kärysivät urallaan kahdesti ja saivat elinikäisen kilpailukiellon. Kultamitalisti Werner Günthör (kesk.) ei antanut positiivista dopingnäytettä.
Vuoden 1993 Stuttgartin MM-kisojen mitalikolmikko poseeraamassa parrasvaloissa. Kolmikosta yhdysvaltalaiset Mike Stulce (vas.) ja Randy Barnes (oik.) kärysivät urallaan kahdesti ja saivat elinikäisen kilpailukiellon. Kultamitalisti Werner Günthör (kesk.) ei antanut positiivista dopingnäytettä.imago sportfotodienst / All Over Press

Barnesin vuosien 1990–1998 saavutukset ovat monille karvas pala nieltäväksi.

– Onhan niitä syitä varmaan ihan riittävästi, Karlsson murjaisee.

Myös Suomessa käryjä

Kun kuulakäryjä ilmeni maailmalla 1990-luvun edetessä, suomalaisetkaan eivät jääneet paitsioon. Ensimmäisenä dopingtestien pakoilusta narahti Janne Ronkainen, joka kärsi kilpailukiellon vuosina 1991–1993.

– Hän oli henkilö, jota katsoin kieroon – että miten toikin kehtaa tulla takaisin? Eikä hän sen jälkeen kovin hyvin työntänytkään, Karlsson sanoo.

Seuraavat käryt tulivat Atlantan olympiavuonna 1996, kun Markus Koistinen ja Petri Torniainen jäivät kiinni istukkahormonin käytöstä. Koistinen menetti kärynsä takia Tampereella voittamansa SM-kullan, minkä johdosta neljänneltä sijalta nousi pronssille 21-vuotias Conny Karlsson.

– Kalevan kisojen jälkeen päällimmäinen tunne oli v*tutus, etten voittanut mitalia. Sitten kun päälle paljastui, että joku oli huijannut... Vaikka sain mitalin jälkikäteen, se ei tuntunut voitetulta, lopulta kolme Suomen mestaruutta ja viisi himmeämpää SM-mitalia saavuttanut Karlsson kertoo.

Tällä vuosituhannella ainoa suomalaiskäryäjä on Ville Tiisanoja, mutta kansainvälisesti on lätkitty lukuisia pannoja. Mitaleita on jaettu uusiin osoitteisiin dopingnäytteiden uudelleenanalysoinnin seurauksena.

Conny Karlsson viihtyy edelleen kuularingin laitamilla valmennuspuuhissa.
Conny Karlsson viihtyy edelleen kuularingin laitamilla valmennuspuuhissa.Marko Tuominiemi / All Over Press

Karlssonin uran paras arvokisasijoitus, kuudes, tuli alun perin Birminghamin EM-hallikisoissa 2007. Sijoitus koheni pykälällä, kun Kansainvälinen yleisurheiluliitto määräsi valkovenäläisen Andrei Mihnevitshin pakasteessa olleen virtsan analysoitavaksi uudelleen viisi vuotta finaalin jälkeen.

Mihnevitsh kärsii elinikäistä kilpailukieltoa kuten slovakki Mikulas Konopka, kahdesti kärähtänyt mutta edelleen Birminghamin hallikisojen voimassa oleva kultamitalisti. Vaikka Konopka olisi jälkikäteen tuomittu menettämään mestaruutensa, se ei olisi tuonut Karlssonin kaulaan EM-mitalia. Toisin olisi ollut Suomen toisen edustajan, neljänneksi sijoittuneen Robert Häggblomin laita.

– Konopka tuli ja työnsi yli puolitoista metriä paremmin kuin aiemmin sinä talvena ja paransi ennätystään kerralla lähes metrin. Siitä kisasta jäi paska maku, Karlsson, 44, muistelee.

Lajissa ilmenneistä lukuisista dopingkäryistä huolimatta Karlsson sanoo, ettei hänelle tarjottu uransa aikana kertaakaan kiellettyjä aineita. Karlssonin mukaan syy voi juontaa juniorivuosiin, jolloin hän teki ensimmäisiä julkisia kannanottojaan dopinginkäyttöä vastaan. Kuulantyönnön lajvalmentajana vuosina 2009–2011 työskennellyt Karlsson ei pehmentänyt linjaansa.

– Se saattaa olla syy, miksei minulle ole tarjottu mitään. Jälkeenpäin olen kuitenkin ihmetellyt, kun tavalliset saliharrastajatkin ovat törmänneet siihen, että joku on yrittänyt tyrkyttää kiellettyjä aineita.

Taso noussut hurjasti – mutta minkä ansiosta?

Karlsson luotti tekniikassaan koko uransa klassiseen pakitustyyliin. Kun hän työnsi vuoden 2001 Edmontonin MM-finaalissa seitsemänneksi ennätyksellään 20,78, loppukilpailussa oli kuusi pakittajaa ja kuusi pyörähtäjää.

Edmontonissa suomalaista pyörähdystyyliä edusti Arsi Harju, joka nappasi pronssia tuloksella 20,93. Kuten tämän jutun lopussa löytyvästä faktalaatikosta käy ilmi, tulos oli samassa linjassa kuin millä mitali oli irronnut joka kerta sitten 1980-luvun lopun. Silloin pronssiin vaadittiin Harjun laakia yli metrin parempi tulos.

Kun pyörähdystekniikkaa käyttänyt Barnes oli ennen ensimmäistä käryään saavuttanut Soulissa olympiahopeaa tuloksella 22,39, vuonna 1996 hän vei Atlantassa kultaa tuloksella 21,62. Mainittakoon, että kultaan olisi riittänyt 20,80.

Viime vuosikymmenen aikana miesten kuula hivuttautui kuitenkin pikkuhiljaa tulosten valossa 1980-luvun dopingkatkuiselle tasolle, ja paineli lopulta ohi.

Vavisuttavin näytös nähtiin viime lokakuussa, kun Dohan MM-finaalissa Yhdysvaltain Joe Kovacs vei kultaa tuloksella 22,91. Hopea meni Kovacsin maanmiehelle Ryan Crouserille ja pronssi Uuden-Seelannin Tom Walshille, jotka molemmat työnsivät tuloksen 22,90.

Ryan Crouser, Joe Kovacs ja Tom Walsh olivat pääosissa kuulantyönnön historian kovatasoisimmassa arvokisafinaalissa Dohassa viime lokakuussa. Uskomatonta kyllä, kolmikko mahtui tuloksissa sentin sisään.
Ryan Crouser, Joe Kovacs ja Tom Walsh olivat pääosissa kuulantyönnön historian kovatasoisimmassa arvokisafinaalissa Dohassa viime lokakuussa. Uskomatonta kyllä, kolmikko mahtui tuloksissa sentin sisään.European Pressphoto Agency EPA / All Over Press

Ennen Dohan finaalia MM-kisaennätystä piti hallussaan sveitsiläispakittaja Werner Günthör, joka pukkasi kultaa Roomassa 1987 tuloksella 22,23 – Dohan MM-finaalissa nähtiin lopulta kahdeksan pidempää työntöä.

Finaalissa 22,53 työntänyt brassi Darlan Romani olisi voittanut tuloksellaan historian kaikki muut kuulan arvokisafinaalit, mutta Dohassa hänen oli tyytyminen neljänteen sijaan. Dohan finaalissa huonoimman tuloksen, 20,48, työntänyt ja 11. sijalle jäänyt Kroatian Filip Mihaljevic olisi voittanut mitallaan MM-pronssia niin Stuttgartissa 1993, Göteborgissa 1995 kuin Ateenassa 1997.

– Dohan MM-finaalin jälkeen mieleen tuli heti, ettei tällaista kisaa nähdä enää koskaan, Karlsson sanoo.

– Jos kisaa olisi katsonut 20-vuotias Conny Karlsson, olisin varmasti epäillyt, että kaikki käyttävät vilppiä, hän jatkaa.

Huipputulosten takaa löytyy kuitenkin paljon sellaista, mikä asettaa d-epäilykset uuteen perspektiiviin. Merkittävin tekijä on pyörähdystyyli, jonka nimeen vannovat kaikki Dohan finaaliin selvinneet työntäjät. Vielä tyrmäävämpää kieltä puhuu viime vuoden maailmantilasto: paras pakittaja löytyi sijalta 30.

Silmiinpistävää on, että aiemmasta poiketen kaksimetriset mörssärit saattelevat rautapallon matkaan pyörähtämällä. Yli 21 metriä puhkovien työntäjien kansallisuuksien kirjo ei myöskään puhu sen puolesta, että lajissa jokin tietty taho olisi ottanut etulyöntiaseman kielletyn menetelmän avulla.

Ryan Crouser on johtanut yli kaksimetristen pyörähtäjien esiinmarssia kuulamaailman huipulle.
Ryan Crouser on johtanut yli kaksimetristen pyörähtäjien esiinmarssia kuulamaailman huipulle. European Pressphoto Agency EPA / All Over Press

Samanaikaisesti toisen voimalajin, kuulan tavoin 7,26-kiloisella rautapallolla operoivan moukarinheiton tuloskäyrä osoittaa jyrkästi alaspäin. Kiekonheiton yleistasossa ei myöskään ole havaittu merkittävää liikehdintää kohti parempia tuloksia.

– Kuulassa 1990-luvun alussa valmentaneet henkilöt matkivat pääasiassa kiekkoa. Kuulaan ei ollut mitään erityistä pyörähdykseen liittyvää tietotaitoa, mutta siinä on kehitytty valtavasti, Karlsson sanoo.

Tulevaisuus on pyörähdyksen

Vaikka Karlssonin oma tausta on pakituksessa, hän myöntää, että tulevaisuudessa valmentamisen on keskityttävä pyörähdystyyliin, yksilöllisiä tekijöitä unohtamatta.

– Pakittaminen on tietysti edelleen lähellä sydäntäni, mutta asiasta pitäisi vähintäänkin keskustella urheilijan kanssa. En usko, että olisin itse työntänyt pidemmälle pyörähtämällä, vaan pakitus oli luonnollinen tyyli alusta asti.

Karlssonin uraa haittasivat paitsi vammat myös haavainen paksusuolen tulehdus, joka tunnetaan IBD-tautina. Tautiin liittyy myös tapaus vuodelta 2003, jolloin Karlsson kertoo kuulleensa häneen liitetyn dopinghuhun.

– Vajaa kuukausi ennen Pariisin MM-kisoja vatsakivut äityivät niin pahaksi, että ne pakottivat minut sairaalaan. Olin vuodeosastolla tutkittavana muutaman päivän. Jälkeenpäin olen kuullut, että joku on kuullut, että joku on kuullut, että joku on sanonut, että nyt Conny makaa sairaalassa, koska on vetänyt niin paljon mömmöjä, ettei kroppa enää kestänyt.

– Jos siihen aikaan olisi ollut some, siitä olisi varmasti syntynyt kohu.

Mikäli terveys ei olisi ollut kantona kaskessa, Karlsson arvioi, että olisi pystynyt työntämään lähelle Reijo Ståhlbergin ulkoratojen Suomen ennätystä 21,69.

– Tuskin kenelläkään sattuu sellaista säkää, ettei missään vaiheessa ole minkäänlaista takapakkia. Jos nyt miettii, että olisin työntänyt 21,5 metriä, siitä olisi ollut vielä 70 senttiä huippupakittaja David Storlin ennätykseen, josta olisi vielä 86 senttiä Timmermannin pakittamalla työnnettyyn ME:hen... Se on pitkä matka.

– En ole koskaan pitänyt itseäni sellaisena talenttina, etteikö tästä maailmasta löytyisi minua kovempia jätkiä, jotka pystyvät työntämään puhtaana pakittamalla minua pidemmälle, Karlsson sanoo.

Conny Karlsson oli elämänsä iskussa Edomontonin MM-kisoissa 2001. Ennätys 20,78 riitti seitsemänteen sijaan.
Conny Karlsson oli elämänsä iskussa Edomontonin MM-kisoissa 2001. Ennätys 20,78 riitti seitsemänteen sijaan.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

ME voi rikkoutua selvästi

Miesten kuulantyönnön maailmanennätys on ollut Randy Barnesin nimissä nyt siis 30 vuotta, mutta kuten Dohan MM-finaali viimeistään osoitti, haastajat eivät ole enää kaukana.

Ennen koronaviruspandemian puhkeamista hallitseva olympiavoittaja Ryan Crouser työnsi hallissa jo 22,60 eli kuuden sentin päähän Barnesin sisäratojen ME:stä, jolla on ikää jo 31 vuotta. Kun kilpailijoilta huomioidaan muutkin kuin kisojen parhaat työnnöt, Crouser on ylittänyt pitkään maagisena pidetyn 22 metrin rajan jo 60 kertaa. Se on yksitoista yli 22-metristä tulosta enemmän kuin Timmermannilla (32) ja Barnesilla (17) yhteensä.

Karlsson pitääkin Crouseria suosikkina, kun puhutaan, kuka rikkoo ensimmäisenä Barnesin ME:n 23,12. Karlssonin mukaan paljon on kiinni kilpailun luonteesta.

– Jos heti kisan alkuun tulee niukasti yli 23-metrinen työntö, siitä saattaa syntyä kiukku, jolla kuula lentää viimeisillä kierroksilla 23,40. Mutta jos ensimmäinen pitkä työntö onkin 23,13, tyytyväisyys voi iskeä puseroon. Joka tapauksessa sieltä saattaa tulla mitä vaan.

– Jos tulee joku ihan älytön tulos, se taas nostaa spekulointeja, joita ei haluaisi kuulla. Jos ennätys paranisi maltilla, sitä pystyisi hehkuttamaan ilman suuria epäilyjä, Karlsson sanoo.

Lue lisää:

Mitä ihmettä jättiläismäisille mieskuulantyöntäjille on tapahtunut? Häkellyttävä muutos herättää kysymyksiä

Luvut jättiläismäisistä kuulamörssäreistä ovat ällistyttävää luettavaa – edes maailmanmestari itse ei ollut uskoa silmiään: "Aikamoista"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat