Suora

  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Iivo Niskanen aavisti jo tammikuussa, että kultasuksien luottovoitelija jättää tehtävänsä – maailmanmestari kuullut huhuja tulevasta huoltoryhmästä

Iivo Niskanen kertoi korona-ajan kuulumisiaan Yle Puheen Urheiluluuri-ohjelmassa.

hiihto
Mika Venäläinen ja Iivo Niskanen
Mika Venäläinen (vas.) on ollut Iivo Niskasen luottomies Suomen huoltotiimissä. Nyt kaksikon tiet eroavat maajoukkueessa, kun Venäläinen keskittyy siviilityöhönsä. Kuvassa Venäläinen ja Niskanen kohtasivat Lahden MM-kisojen kultahiihdon jälkeen.Lehtikuva / Jussi Nukari

Koronavirus on muuttanut maailman suuntaan nopealla tahdilla tänä keväänä. Maastohiihtäjille pandemia aiheutti kilpailukauden nopean päättymisen ja lyhenemisen kuukaudella.

Olympiavoittaja ja maailmanmestari Iivo Niskanenkin on joutunut miettimään omaa suhtautumistaan tilanteeseen sekä sitä, miten pandemia vaikuttaa hänen työhönsä huippu-urheilijana.

Kun kausi päättyi yllättäen jo maaliskuun alkupuolella legendaarisen Holmenkollenin kisaviikonlopun jälkeen, tunsi Niskanen enimmäkseen tyhjyyttä.

– Vähän elättelimme toivoa Kanadan maailmancupista, mutta kun olisi ollut lähdön hetki, niin olisi ollut mitään toivoa lähteäkään. Jollain lailla meni pari viikkoa koko asian sisäistämisessä, Niskanen kertasi tuntojaan Yle Puheen Urheiluluuri-ohjelmassa.

– Tuli sellainen tyhjyyden tunne siitä, että nyt tämä kausi on ohi ja seuraavaan kauteen on pitempi aika.

Ei kyse vain omasta terveydestä

Niskanen seuraa tiiviisti maailman menoa, eikä hänen elämänsä kotisohvalta käsin ole täysin stressitöntä ennen pandemiaakaan. Huippu-urheilijalle karanteenissa eläminen on kisakauden aikana lähestulkoon rutiinia, sillä etenkin ennen arvokisoja infektioiden välttely on jatkuva elementti arkielämässä.

Silti korona-aika on vaikuttanut Niskasen arkirutiineihin.

– Tässä ajassa ei ole kyse pelkästään vain omasta terveydestä ja terveyden pysymisestä, vaan siitä, että pyrkii välttämään kontakteja niin, ettei tietämättään aiheuta koronatartuntaa jollekin toiselle, saatika omille isovanhemmilleen tai vanhemmilleen. Tämän taudin kanssa pelataan kovin panoksin, hän muistutti.

Niskanen on pandemiasta huolimatta pystynyt harjoittelemaan hyvin kotimaisemissaan Kuopiossa. Hänen mielestään suomalaisilla on ollut asiat hyvin koko ajan, etenkin jos vertaa tilannetta koronan runtelemiin Etelä-Euroopan maihin.

– Olemme pystyneet koko ajan liikkumaan rajoittamatta, harrastamaan ulkoliikuntaa – tietenkin turvaetäisyyksiä noudattaen, Niskanen sanoi.

Oma tehtävä lopulta yksinkertainen

Päättyneellä kaudella Iivo Niskanen sijoittui maailmancupin kokonaiskilpailussa kuudenneksi ja nappasi kauden aikana kaksi osakilpailuvoittoa, molemmat vielä kotiyleisön edessä Lahdessa ja Rukalla. Näiden lisäksi hän sijoittui kerran toiseksi ja kerran kolmanneksi.

Tuleva kausi on yhä hiihtäjille kysymysmerkki, sillä vielä ei ole tietoa, koska kilpailukausi alkaa ja pystytäänkö ensi kaudella edes kilpailemaan. Myös Kansainvälisen hiihtoliiton ensi kaudelle suunnittelema fluorikielto aiheuttaa hiihtäjille ja joukkueille päänvaivaa.

Niskasella ei ole vaikeuksia motivoitua jälleen uusiin haasteisiin, mutta hän ei kuitenkaan kiirehdi.

Iivo Niskanen
Iivo Niskanen tietää, ettei hän voi vaikuttaa muiden kuntoon, joten hän yrittää aina maksimoida oman tuloksensa.Tomi Hänninen

– Odotetaan nyt vähän aikaa, miten FIS:n kokoukset etenevät ja mihin päädytään. Että laji ja lajiliitto ylipäätään selviää tästä korona-ajasta. Minun tehtäväni on loppupeleissä vain kehittyä ja olla huippu-urheilija, hän totesi.

Niskanen toteaakin, että hänelle hiihdon suola on aina ollut oma kehittyminen. Se, että hän pystyy parantamaan omia testituloksiaan ja kapasiteettiaan juuri niillä osa-alueilla, jotka on tavoitteekseen asettanut.

– Muiden kuntoon en voi vaikuttaa, joten pitää vain maksimoida oma tulos. Mietitään sitten niitä kisoja, kun ne ovat tullakseen, mutta totta kai toivon, että MM-hiihdot hiihdettäisiin.

Luottomies väistyy rinnalta

Yksi suuri muutoksista Iivo Niskasen tulevissa kilpailussa on kuitenkin jo toteutunut, sillä Niskasen monivuotinen luottomies Mika Venäläinen väistyy huoltotehtävistä. Kaksikon yhteistyö on tuottanut paljon menestystä, niin parhaimpina esimerkkeinä Lahden MM-kisojen maailmanmestaruus ja Pyeongchangin olympiakulta.

Venäläisen siirtyminen siviilityönsä pariin Kuopion kaupungin ulkoliikuntapaikkojen valvojaksi ja Suomen huoltojoukkueen jättäminen on Niskasen mielestä luonnollista kiertokulkua, vaikka Venäläisen tietotaito ja kokemus jättävätkin suuren aukon täytettäväksi. Eikä Venäläisen päätös lopettaa yllättänyt Niskasta.

– Monta vuotta sain aina miestä ylipuhua mukaan remmiin yksittäisiin kisoihin. Varsinkin tammikuussa alkoi tuntua siltä, että tänä vuonna ei enää ehkä Mikaa ylipuhuta, hän sanoi ja myönsi, että tilanne on hänelle haikea.

– Mika on ollut pitkään mukana ja on ollut hyvin läheinen henkilö minulle koko urani ajan. Olemme paljon tekemisissä, viimeksi eilen nähtiin.

Kenestä sitten tulee Niskasen seuraava suksihuoltaja? Siitä ei hiihtäjällä itselläänkään ole vielä tietoa. Hiihtoliiton huoltopäällikön tehtävän hakuaika päättyi viime sunnuntaina ja uuden huoltopäällikkö pitäisi toiminnanjohtaja Ismo Hämäläisen mukaan olla selvillä tällä viikolla.

– Huoltopäällikkö sitten kokoaa huoltoryhmän. Jotain huhuja olen kuullut ja onneksi huoltoryhmän runko tulee säilymään, Niskanen sanoi.

Lue myös:

Suomen hiihtomaajoukkueet nimetty – Krista Pärmäkosken nimi on listalla, mutta hänen osallistumisensa on vielä auki

Koronavirustilanne uhkaa hajauttaa miesten ja naisten maastohiihtokilpailut eri tapahtumiin – jopa koko maailmancup uhattuna

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat