Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Urheiluruutu

Leijonat lähti ratkaisupeliin "kahden maalin tappioasemasta" vuonna 2004, mutta venyi sensaatioon – "Joku unitutkija voisi sanoa, että tuo on laitonta"

Kanadassa vuonna 2004 pelatusta jääkiekon maailmancupista tuli yksi Leijonien historian merkkipaaluista. 

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue
Raimo Summanen World Cup 2004
Raimo Summanen johti Leijonat vuoden 2004 World Cupissa yhteen Suomen jääkiekkohistorian kovimmista saavutuksista.AOP

Suomen piti pelata tänään jääkiekon miesten MM-kisojen puolivälierässä, mutta turnaus peruttiin koronaviruspandemian takia. Kiekkonälkää helpottamaan Yle Urheilu julkaisee verkossa Kaikkien aikojen arvokisat -juttusarjan. 10-osaisessa juttusarjassa nostetaan esiin merkittäviä ja merkillisiä hetkiä ja tarinoita Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen historiasta. Lue juttusarjan edellinen osa täältä.

Päätös tehtiin jo kesällä. Nyt saa riittää. Enää Pohjois-Amerikkaan ei lähdettäisi vain osallistumaan. Näin päättivät Leijonien johtavat pelaajat ja valmennusjohto.

– Se oli siihen asti ollut aina vaikea juttu. Ja näyttää vähän vieläkin olevan. Kun kaikki supertähdet ovat paikalla ja meininki on sellaista Hollywood-hommaa, niin se vaikeuttaa asioita suomalaisesta näkökulmasta, Raimo Summanen sanoo.

Jääkiekon maineikas World Cup (entinen Kanada Cup) oli kahdeksan vuoden tauon jälkeen palautettu kiekkokalenteriin. Syyskuussa 2004 edessä oli jälleen maailman parhaiden pelaajien turnaus, jossa Suomella ei tietenkään pitänyt olla mitään mahdollisuuksia.

– Uskonvajaus, NHL-kultti, Kanada ja USA omalla mantereellaan, pieni kaukalo, Summanen listaa tekijöitä, jotka olivat usein Suomen näkökulmasta latistaneet odotuksia sekä kannattajien että pelaajien keskuudessa.

Nyt tuon kaiken oli määrä muuttua.

– Se lähti siitä, että jätkät uskalsivat puhua asioista suoraan. Pelaajilta se tuli. Jos on meidän päivä, niin on mahdollisuus pärjätä. Sitten alettiin katsoa, että mitä se meidän päivä oikein tarkoittaa.

Se tarkoitti ensinnäkin äärimmäisen tarkkaa suunnitelmaa.

– Pelitapa oli mahdollisimman yksinkertainen, jotta pelaajat voivat valmistaa koko kesän ajan itseään sitä varten. Punaviivaa ei anneta, pakit hoitavat maalinedustan niin, että yksi kiekko veskarille, mutta toista ei vastustaja saa. Pelataan ylhäältä kiinni vastustajaa, haastetaan pohjoisamerikkalaisilla aseilla, Summanen luettelee.

Kaikki, mitä Leijonien meidän päivä piti päävalmentajan näkökulmasta sisällään, löytyy Summasen kirjasta, joka julkaistiin vuonna 2005. Kirja nimi on tietysti Meidän päivä (Teos).

“Jätkät olivat ihan rikki”

Hienosta ja millintarkasta suunnitelmasta huolimatta lähtökohta turnaukseen oli Suomelle todella vaikea. Ykkösketju, jonka muodostivat Jere Lehtinen, Saku Koivu ja Teemu Selänne, oli kirjaimellisesti hajalla.

– Jerellä oli hirveät selkävaivat. Kävimme hänen kanssaan monta keskustelua siitä, että pystyykö hän edes lähtemään mukaan.

Jere Lehtinen World Cupissa Saksaa vastaan
Oli lähellä, että Jere Lehtinen olisi jättänyt vuoden 2004 World Cupin väliin.AOP

Päävalmentaja Summanen halusi Lehtisen joukkueeseen, vaikka tämä ei pystyisi pelaamaan vaihtoakaan.

– Teemulla taas oli polvi rikki, Summanen kertoo.

Kaiken lisäksi Koivu loukkasi ranteensa turnauksen avausottelussa.

– Jätkät olivat ihan rikki, mutta nimilistalla on psykologinen vaikutus, Summanen sanoo.

Meidän päivä -projekti nytkähti vammoista huolimatta hyvin käyntiin. Suomi voitti Helsingissä pelatussa avausottelussa Tshekin maalein 4–0. Koivun saldo pelistä oli komea: maali ja syöttöpiste. Selkävaivaiselle Lehtiselle merkittiin yksi syöttopiste.

Miikka Kiprusoff piti maalinsa puhtaana myös toisessa ottelussa, kun Suomi kaatoi Kölnissä Saksan lukemin 3–0. Toipilaat olivat taas vauhdissa: Selänne ja Lehtinen avasivat maalitilinsä.

Eurooppa-lohkon päätöspelissä Leijonat päätyi tasapeliin (4–4) Ruotsin kanssa.

"Lähdimme peliin 0–2 tappioasemasta"

Puolivälierässä Saksa pani alkulohko-ottelua tiukemmin Leijonille kampoihin, mutta Mikko Elorannan maali reilut kolme minuuttia ennen loppusummeria siivitti Suomen neljän parhaan joukkoon.

Sitten Leijonille koitti turnauksen raskain vaihe.

– Ensinnäkin lensimme Minnesotaan, eli vielä itärannikon aikavyöhykettä pidemmälle, Summanen taustoittaa.

– Se oli törkeällä tavalla järjestetty. Lähdimme siellä peliin 0–2 tappioasemasta. Se on ihan kauhea tilanne, Summanen päivittelee.

Ei, Minnesotan St. Paulissa sijaitsevan areenan mediakuutiolla ei kerrottu ennen pelin alkua, että USA johtaisi Suomea kahdella maalilla. Mutta silti USA:lla oli Summasen mukaan selvä etulyöntiasema.

– Jokainen voi miettiä, mitä aikaero tarkoittaa huippu-urheilun näkökulmasta, ihan missä tahansa lajissa. Lennät mannertenvälisen lennon, ja sitten pitäisi olla valmiina. Ne, jotka pelaavat nykyään KHL:ssä, tietävät tarkkaan mistä puhun. Järkyttävä kivi käännettävänä, hän sanoo.

suomi world cup 2004
Suomen joukkue eteni komeasti välieriin World Cupissa 2004.AOP

Summanen korostaa, ettei halua missään nimessä selitellä eikä etsiä tekosyitä mihinkään. Hän nostaa asian esiin vain peräänkuuluttaakseen tasapuolisuutta ja ilmaistakseen huolensa pelaajien terveydestä.

– Puhutaan, että pelaajien terveys on ensisijaista. Joku unitutkija voisi sanoa, että tuo on laitonta, Summanen sanoo.

– Ihan sama juttu tapahtuu nykypäivänä KHL:ssä ja NHL:ssä. Kun valmensin Venäjällä, näin kuinka aikaerot vaikuttivat. Kaikki menee ensin hyvin, mutta sitten yhtäkkiä tuntuu, kuin oltaisiin avaruusasemalla, Summanen kuvailee.

Jos molemmat joukkueet ovat samalla “avaruusasemalla”, on asetelma tasapuolinen. Niin ei ollut Minnesotassa syyskuun 10. päivä vuonna 2004.

– Mutta ei sitä voinut silloin sanoa ääneen, koska emme halunneet horjuttaa uskoamme millään tavalla, Summanen kertoo.

Leijonat oli päättänyt, että joukkuetta ei pysäyttäisi mikään.

– Mitä isommat valot, sitä pystypäisempiä olimme.

"Se ei ole minun tarinani"

Joukkueen päitä ei ollut painanut edes kohu, joka vyöryi Leijonien ylle Ruotsi-ottelun jälkeen. Puolustaja Janne Niinimaa ja Summanen ajautuivat törmäyskurssille. Yhteenoton seurauksena Niinimaa päätti lähteä joukkueesta. Tapauksesta on sen jälkeen puhuttu ja kirjoitettu lukemattomia kertoja.

– Ei minulla ole tarvetta tai syytä puhua siitä, Summanen sanoo.

– Minulla on aina ollut yksi sääntö. Kun on sanottavaa, se sanotaan face to face, sitten homma jatkuu.

Janne Niinimaa ja Saku Koivu Ruotsia vastaan World Cup 2004
Janne Niinimaa (vas.) jätti Suomen joukkueen Ruotsi-ottelun jälkeen.AOP

Leijonat ei antanut kohun liiemmin häiritä, vaikka otsikot parkuivat skandaalia juuri Saksaa vastaan pelatun puolivälierän aikaan ja vielä sen jälkeenkin.

Minnesotassa tapahtui se, mistä Summanen ja pelaajat olivat kesällä sopineet. Suomi voitti välierässä USA:n. Tuo voitto kirjattiin suomalaisen jääkiekon historiaan, siihen lukuun, jossa kerrotaan suurista ja merkittävistä voitoista. Se oli meidän päivä.

Hopea ei kuitenkaan ollut Leijonien tavoitteena. Joukkue oli päättänyt voittaa, vaikka ykkösketju oli hajalla ja aikaerorasitukset painoivat yhä kovemmin.

– Jenkkipelin jälkeen oli vielä siirtyminen Minnesotasta Torontoon. Siinä tuli pieni kuoppa, emmekä oikein päässeet liikkeelle, Summanen muistelee.

Toronton kirkkaissa valoisssa show’n varasti hetkeksi nuori Tuomo Ruutu, joka sooloili upean 2–2-tasoitusosuman. Kolmannen erän alussa turnauksen isäntämaa iski kuitenkin voittomaalin.

Tuomo Ruutu World Cupin finaalissa 2004
Tuomo Ruutu teki yhden uransa komeimmista maaleista Kanadan verkkoon World Cupin finaalissa.AOP

– Se oli helvetinmoinen pettymys, ettei hoidettu finaalia. Kaikilla oli kyynel silmässä, Summanen sanoo.

Hän ei edelleenkään väitä, että Suomi hävisi finaalin Kanadalle aikaeron vuoksi. Mutta sen vaikutusta ei voi myöskään kiistää.

– Jääkiekko-ottelu on pitkä tapahtuma, joka kestää kaksi ja puoli tuntia. Oletko todella terävä, oletko keskittymiskykyinen? Siinä aikaerot vaikuttavat.

Vaikka Leijonat hävisi finaalin, oli turnaus Suomelta sensaatiomainen suoritus. Uskonvajaus, NHL-kultti, pieni kaukalo ja muut Pohjois-Amerikkaan liittyneet pelot oli voitettu. Summasen luomaa nerokasta pelitapaa on sen jälkeen hehkutettu estoitta.

– Sehän (hehkutus) tuli jälkijättöisesti. Se maajoukkuepesti oli sitten siinä, se on varmaan syy siihen.

Summasen työt päävalmentajana päättyivät pian turnauksen jälkeen. Tulisieluinen valmentaja sai lokakuussa potkut. Lyhyen pestinsä aikana hän onnistui kuitenkin luotsaamaan Leijonat suoritukseen, jota muistellaan yhä.

Siitä tuli meidän päivä.

Summanen ei silti suostu ottamaan neron tai sankarin viittaa harteilleen.

– Se ei ole minun tarinani. Se on niiden jätkien tarina. Niiden, jotka panivat itsensä likoon.

Lue myös:

Leijonien kaaosmainen syksy johti Raimo Summasen ja Erkka Westerlundin välirikkoon vuonna 2004 – Kalervo Kummolalta poikkeuksellinen puhelu juuri ennen ottelua

Leijonien ensimmäistä mitalia edelsi jäätävä selkkaus – Hannu Jortikan raivoisa purkaus kertoi kaiken: "Pena sanoi, että sä olet ihan hullu!"

"Ne kisat olivat viimeiset, joissa läträttiin" – Leijonien historiasta löytyy monta viinanhuuruista tarinaa, joiden viimeinen luku kirjoitettiin vuonna 2000

Veli-Pekka Ketola ei koskaan unohda Leonid Brezhnevin elettä, kun Suomi otti yhden jääkiekkohistoriansa suurimmista voitoista

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat