Mildh uskoo Russell-huhujen olevan vain spekulaatioita, mutta jos Bottas korvataan Mercedeksellä, on hänellä vain kaksi vaihtoehtoa

Miksi Mercedes haluaisi George Russellin tiimiinsä juuri nyt? Tähän löytyisi Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildhin mielestä selkeitä syitä.

Valtteri Bottaksen nimi on noussut tapetille forumula ykkösten siirtohuhuissa. Kuva: Getty Images

Sebastian Vettelin ja Ferrarin sopimusneuvottelujen kariuduttua runsas viikko sitten ja Carlos Sainzin sopimuksen varmistuttua pari päivää myöhemmin formula ykkösten siirtoruletti pyörähti kunnolla käyntiin. Keskiviikkona Motorsport tiesi kertoa, että 22-vuotias George Russell korvaisi suomalaiskuljettaja Valtteri Bottaksen Mercedes-tallissa kaudella 2021.

Yle Urheilun asiantuntija Jukka Mildhin mielestä Vettelin lähtö Ferrarilta avasi kuljettajamarkkinoilla erilaisia mahdollisuuksia, joita nyt spekuloidaan. Yksi spekulaatioiden kohteista on Mercedes ja Valtteri Bottas, sillä Bottaksen sopimus tallin kanssa päättyy tähän kauteen.

– Henkilökohtaisesti näen tämän ajotauon aikaisena spekulaationa, Mildh sanoi.

– Varmasti erilaisia tilanteita harkitaan, mutta Mercedeksellä on tällä hetkellä aikaa ja myös liikkumatilaa miettiä, mitä tulevaisuudessa tehdään.

Mercedeksen kuljettaja-akatemian kasvatti Russell debytoi viime kaudella Williamsilla, mutta ei saavuttanut yhtään MM-pistettä. Miksi Mercedes haluaisi Russellin tiimiinsä juuri nyt? Tämä onkin Mildhin mielestä mielenkiintoinen kysymys.

– Jos on mahdollista vaihtaa kuljettaja, niin miksi ei harkittaisi sitä, Mildh sanoi, mutta korosti kyseessä olevan lähinnä pohdinnasta.

Bottas valittiin Mercedekselle täksi kaudeksi ennen kaikkea siksi, että kaudella 2021 kisoja ajettaisiin uusilla autoilla. Koronaviruspandemia siirsi kuitenkin sääntömuutoksia ja uusia autoja vuodella eteenpäin, joten Mildhin mielestä Russellin olisi nyt hyvä mahdollisuus hypätä kyytiin ja valmistautua niin uuteen autoon kuin tallin työskentelyynkin.

– Kysymys olisi sopeuttamisjaksosta ja siitä, että tallien täytyy katsoa pidemmälle. Näinhän Ferrari teki jo, mutta en missään nimessä sano, että Mersu haluaisi toimia samalla tavalla, Mildh totesi ja sanoi tilanteen koskevan myös Bottasta.

– Jos hän joutuu lähtemään, niin hänen pitää päästä sellaiseen talliin, jolla on kapasiteettia tehdä muutos oikein. Tällä hetkellä Mersu, Red Bull ja Ferrari ovat tässä vahvimpia.

Renault'lla paikka vapaana

Jos siirto toteutuisi ja Russell ottaisi Bottaksen paikan, se olisi Mildhin mielestä Bottaksen uran kannalta varsin ikävä kolaus. Vaihtoehdot formula ykkösissä ovat kavenneet, sillä kärkitiimien kuljettajapaikat ovat aika lailla täytetyt.

– Jos tällainen siirto tapahtuisi, niin Valtterin kannalta suunnan pitää olla ehdottomasti tehdastalli. Tässä tilanteessahan Renault'lla on vielä paikka vapaana, Mildh sanoi.

Saksalaisen Motorsport-Totalin mukaan (siirryt toiseen palveluun)Bottaksen taustajoukot neuvottelisivatkin mahdollisesta siirrosta Renault’lle. Ranskalaistalli menetti ykköskuljettajansa Daniel Ricciardon viikko sitten McLarenille.

– Jos Valtteri ei enää jatkaisi Mercedeksellä ensi kaudella, niin hänen toinen vaihtoehtonsa olisi katsoa niihin talleihin, joissa käytetään Mercedeksen moottoria. Silloin merkittävin vaihtoehto voisi olla tuleva Aston Martin. McLaren olisi ollut yksi vaihtoehto, mutta se paikka meni jo, Mildh sanoi.

Racing Pointin F1-talli, joka aiemmin tunnettiin Force Indiana, ajaa kaudesta 2021 lähtien Aston Martinin nimen alla.

Viimeinen näytönpaikka

Jo tällaiset spekulaatiot Valtteri Bottaksen ympärillä ovat Mildhin mielestä suomalaiskuljettajan kannalta hankalia. Bottaksen vuoden mittaisen jatkosopimuksenkin saaminen täksi kaudeksi pitkittyi ja aiheutti päänvaivaa.

– Tämän kauden piti olla omalla tavallaan se viimeinen näytönpaikka, sillä hänen sopimuksensa päättyy tähän kauteen. Hän on löytänyt keinot voittaakseen Lewis Hamiltonin, ja nyt hän ei ole päässyt kokeilemaan niitä ollenkaan tällä kaudella.

Valtteri Bottas testasi helmikuussa Barcelonan radalla. F1-kauden alkua saadaan vielä odottaa. Kuva: Getty Images

Mildhin mielestä Bottaksella on vielä paljon annettavaa formula ykkösille. Nastolalainen sijoittui viime kaudella MM-sarjassa toiseksi, voitti kauden aikana neljä osakilpailua ja sijoittui toiseksi peräti seitsemän kertaa. Hän hävisi maailmanmestaruuden voittaneelle tallikaverilleen 87 pistettä.

– Valtteri on osoittanut pystyvänsä voittamaan. Hän kuuluu ehdottomasti formula ykkösten kärkikuljettajien kaartiin. Hänen lähin mittarinsa – Lewis Hamilton – on vain niin kovaa luokkaa, että sitä ei aina huomata, kuinka hyvä Valtteri oikeasti on, Mildh sanoi.

Tallien pakko katsoa tulevaisuuteen

Kärkitallien kuljettajavalinnat kielivät tällä hetkellä nuorennusleikkauksista. Mildhin mukaan laji on muuttumassa ja jo kaupallisesta näkökulmasta lajiin halutaan lisää nuoria kuljettajia. Tallit, autotehtaat sekä sponsorit ovat panostaneet nuoriin kuljettajiin, joten sijoitusten pitäisi tuottaa myös tulosta.

– Ferrarihan lähti sille linjalle, että se palkkasi omasta kuljettajaohjelmastaan kuljettajan ja lähti rakentamaan tämän ympärille uutta Ferraria. Uskon, että muutkin tehdastallit harkitsevat tätä asiaa, myös Mercedes, Mildh sanoi.

– Esimerkiksi Valtteri Bottas on todella hyvä kuljettaja, mutta samaan aikaan pitäisi katsoa tulevaisuuteen. Pitää miettiä, mitä tapahtuu kahden vuoden kuluttua, mitä tapahtuu kolmen vuoden kuluttua.

Nykypäivän kuljettajaohjelmissa ei katsota enää pelkästään rahan perään, vaan kuljettajista haetaan todellisia tulevaisuuden kykyjä. Yksi tällaisista kyvyistä on juuri George Russell. Mildhin mukaan Russell on kova ja arvostettu kuljettaja ja kypsä ikäisekseen.

Russell on edennyt moottoriurheilusarjoissa samaa tahtia kuin Charles Leclerc. Monacolainen korvasi viime vuonna Kimi Räikkösen Ferrarilla ja on näin jo päässyt ajamaan huipputallissa. Mildhin mukaan huonommassa tallissa oleva kuljettaja voi turhautua ja jäädä kehityksessä muista jälkeen, mutta Russellin kohdalla tällaista ei ole näkynyt.

– Williams todella kyntää tällä hetkellä, mutta hän on tehnyt tallissa hyvää työtä. Hän ei ole antanut heikon auton häiritä omaa hyvää työtään, Mildh kehui.

Lue myös: