Suora

  • Uimahyppyjen EM
  • Urheiluruutu

Liikuntasäätiö joutuu palauttamaan satojentuhansien avustukset – "Meillä ei ole sellaisia varoja, joilla voitaisiin takaisinperintää suorittaa"

Korkein hallinto-oikeus antoi asiasta päätöksen perjantaina.

Muu urheilu
kuntopöräilyä salilla
Antonio Garcia Recena / AO

Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö Likes joutuu palauttamaan noin 386 000 euron erityisavustukset opetus- ja kulttuuriministeriölle. Korkein hallinto-oikeus KHO antoi asiasta päätöksen perjantaina.

Ministeriö ryhtyi perimään avustuksia takaisin vuonna 2017. Ministeriö totesi tuolloin, että nimettyihin tarkoituksiin suunnattuja erityisavustuksia oli käytetty myös säätiön hallinto- ja yleiskuluihin. Säätiön saama yleisavustus ei ollut riittänyt kaikkiin yleiskustannuksiin.

Likes katsoi valituksessaan KHO:lle, että säätiön toiminta ja kulurakenne ovat pysyneet samankaltaisina, mutta ministeriö on muuttanut avustuskäytäntöään.

Sekä Hämeenlinnan hallinto-oikeus että KHO hylkäsivät säätiön valituksen. Takaisinperittävä summa oli alun perin yli 500 000 euroa, mutta sitä kohtuullistettiin.

– Olen tietenkin pettynyt päätökseen. Se on kuitenkin meidän oikeusjärjestelmämme lopullinen sana, joten ei tässä auta hirveästi kitistä, Likesin johtaja Eino Havas kommentoi KHO:n päätöstä Yle Urheilulle.

Merkittäviin järjestelyihin joudutaan

Havas totesi kuukausi sitten Yle Urheilulle, että "mikäli takaisinperintä realisoituu, toiminnan jatkuminen on erittäin epävarmaa". Hänen mukaansa peruslähtökohta ei ole kuukaudessa muuttunut mihinkään.

– Nyt pitää selvittää kaikki mahdolliset järjestelyt, mitä meillä kenties on tehtävissä tämän asian hoitamiseen. Seuraava kuukausi on ratkaiseva ajanjakso, Havas sanoi.

– Tällä hetkellä meillä ei ole sellaisia varoja, joilla voitaisiin takaisinperintää suorittaa, joten merkittäviin ratkaisuihin ja järjestelyihin tässä joka tapauksessa joudutaan.

Likesissä on töissä 60 henkilöä ja Havaksen mukaan suurin osa säätiön toiminnasta on Suomen hallituksen hallitusohjelman toimeenpanoa. Jos Likesin toiminta päättyisi, olisi Havaksen mukaan akuutit näkymät dramaattisia.

– Monet asiat pitäisi joko järjestellä uudestaan tai sitten ne lakkaavat. Kyllä tässä aika isojen kysymysten äärellä ollaan monella tavalla, Havas sanoi.

Muokkaus kello 17.58: Lisätty Eino Havaksen kommentit.

Lue myös:

Tärkeää kansanterveystyötä tekevä Likes täyttää 50 vuotta – merkittävä takaisinperintä uhkaa säätiön tulevaisuutta

Olympiakomitean takaisinperintävyyhti osin päätökseen – ministeriö hyväksyi kiisteltyjä palkkakuluja ja alensi perintää 15 000 eurolla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat