Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Urheiluruutu

Koronaviruspandemia myllersi Superpesiksen sarjajärjestelmän, josta ei yksikään putoa, mutta kaikkia joukkueita ei välttämättä kohdata – seuroilta löytyy kiitosta ja ymmärrystä

Yle Urheilu teki soittokierroksen miesten Superpesis-seurojen edustajille. Vain yksi seura kertoi vastustaneensa sarjajärjestelmää.

pesäpallo
Kuvituskuva JymyJussien ja Koskenkorvan Urheilijoiden välisestä ottelusta
Tämän kauden Superpesiksestä ei putoa yksikään joukkue.Tomi Natri / AOP

Superpesiksen ja Ykköspesiksen sarjajärjestelmiin tulee muutoksia normaalia myöhemmin käynnistyvän kauden takia. Sarjoista ei putoa yksikään joukkue, mutta Ykköspesiksen voittajat nousevat ensi kaudeksi Superpesikseen.

Sekä miesten että naisten Superpesis-joukkueet on jaettu maantieteellisesti runkosarjassa neljään lohkoon ja lohkon sisällä pelataan nelinkertainen sarja. Itä- ja länsilohkojen sekä etelä- ja pohjoislohkojen joukkueet eivät pelaa vastakkain runkosarjassa, mutta kahden muun lohkon joukkueita vastaan pelataan kahdesti.

Kaikki Superpesis-joukkueet eivät siis välttämättä kohtaa toisiaan kertaakaan alkavalla kaudella.

Runkosarjan kolme parasta saavat valita puolivälierävastustajansa sijoille 5–8 sijoittuneista joukkueista. Naisten välierät ja loppuottelu pelataan paras viidestä -järjestelmällä, muut pudotuspelisarjat ratkeavat paras kolmesta -järjestelmällä.

Välieristä alkaen otteluparit muodostetaan normaalin käytännön mukaisesti runkosarjan sijoitusten perusteella.

Pesäpalloliiton kilpailupäällikkö Timo Lamminen kertoi tiedotteessa, että sarjajärjestelmäpäätöksiä ohjasi vastuullisuus, pelaajien terveys ja seurojen talous. Paikallislohkojen peleillä pyritään vähentämään matkustuskilometrejä ja pienentämään uusien kontaktien määrää sarjan alkuvaiheessa.

– Sarjajärjestelmät vaihtelevat tulevalla kaudella normaalia enemmän eri sarjoissa joukkuemäärän, tavoitellun pelimäärän sekä sarjaan käytettävissä olevan ajan vuoksi. Superpesikseen tuotiin mukaan puolivälierävastustajan valitseminen, koska kaikki joukkueet eivät kohtaa toisiaan runkosarjassa, Lamminen selvensi tiedotteessa.

Miesten Ykköspesiksessä pelaa alkavalla kaudella yhdeksän joukkuetta. Näistä runkosarjan neljä parasta jatkaa välieriin, joiden voittajat pelaavat loppuottelussa noususta Superpesikseen.

Naisten Ykköspesiksessä 16 joukkuetta on jaettu kahteen lohkoon, jotka pelaavat kaksinkertaisen sarjan. Kaksi parasta pelaavat ottelusarjan lohkovoitosta ja paikasta loppuotteluun, jonka voittaja nousee seuraavaksi kaudeksi Superpesikseen.

"Vähiten huono ratkaisu"

Yle Urheilu teki soittokierroksen miesten Superpesis-seuran edustajille. Poikkeava sarjajärjestelmä saa seuroilta sekä kiitosta että ymmärrystä.

– Mielestäni pitää ymmärtää, mikä tämä tilanne on. Ei tällä hetkellä mikään toimi Suomessa normaalilla tavalla. On ymmärrettävää, että sarjajärjestelmäkin on poikkeuksellinen. Pääasia on, että sarjat saadaan käyntiin, Joensuun Mailan toimitusjohtaja Jonne Kemppainen sanoi.

Sarjajärjestelmä on Kemppaisen mielestä äärimmäisen tiukka, sillä joukkueet joutuvat pelaamaan 12 peliä kuukauden aikana. Jokainen joukkue saa kuitenkin pelattua melkein normaalimäärän runkosarjaotteluita.

Pesäpallo kuvituskuva
Tomi Hänninen / Yle

Kemppaisen tavoin KPL:n puheenjohtaja Harri Lehdon, Tahkon toimitusjohtaja ja pelinjohtaja Miika Rantatorikan, JymyJussien puheenjohtaja Ossi Viljasen, KeKin pesäpallojaoston puheenjohtaja Juha-Matti Rannan sekä IPV:n urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapään mielestä sarjajärjestelmä säästää seurojen kustannuksia.

– Kyllähän siinä mennään terveys ja eurot edellä. On yksinkertaisempaa aloittaa lyhyillä vedoilla ja pelata samoilla joukkueilla. Se on pandemian kannalta järkevää, Valkeapää totesi.

– Tämä on vähiten huono ratkaisu, joka auttaa seuroja vähentämään kuluja. On ikävää, että tällainen joudutaan tekemään, mutta se on tässä kohtaa oikea ja kokonaisuuden kannalta paras ratkaisu. Kyllä sieltä paras joukkue löytyy tälläkin mallilla, Viljanen sanoi.

Kaikki eivät ole kuitenkaan uuden sarjajärjestelmän kannalla. Manse PP:n puheenjohtaja Matti Helimo kertoi Manse PP:n ehdottaneen, että viimeiset pudotuspelipaikat ratkottaisiin jääkiekosta tutulla villikortti-järjestelmällä. Tämä ei kuitenkaan saanut kannatusta.

– Vastustin tätä urheilullisista syistä, mutta ymmärrämme, että demokratiassa ei mene aina kuten itse haluaa, Helimo kertoi.

Helimon mukaan huippu-urheilussa kaikkien pitäisi pelata kaikkia vastaan, jolloin paras joukkue saataisiin selville.

– Nyt seurat ovat eriarvoisessa asemassa lohkosta riippuen. Meillä on kova lohko, ja se saattaa vääristää sarjataulukkoa, kun pelataan neljä kertaa omaa lohkoa vastaan, Helimo sanoi.

Lue myös:

Osallistumistaan empinyt Porin Pesäkarhut on mukana tulevalla naisten Superpesiskaudella

Miesten superpesisjoukkue Kempeleen Kirin pelinjohtaja jätti tehtävänsä koronavirusriskin takia: "Terveysasioihin liittyen en pysty hoitamaan tehtäviäni"

Miesten Superpesis alkaa 2. heinäkuuta – osallistuminen seuroille vapaaehtoista: "Kaikki ovat ilmoittaneet lähtevänsä mukaan"

Yllätysveto pesäpallossa – Tahkon pelinjohtaja jättää tehtävänsä ennen kauden alkua

Naisten Superpesis-kausi alkaa 12. kesäkuuta – miesten kauden aloituspäivämäärää joudutaan vielä odottamaan

Lähteet: Pesäpalloliiton tiedote

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat