Koronaviruksen "potilas yksi" Italiassa juoksee taas – 20 päivää koomassa olleen maratoonarin hengenlähtö oli lähellä: "Pandemia teki minusta symbolin Euroopassa"

Maratonjuoksija kertoo tarinansa, joka herätti kolme kuukautta sitten maailman tajuamaan, kuinka vaarallinen covid-19-tauti voi olla myös huippukuntoiselle urheilijalle.

Kuva: AOP

Intohimoisen maratonien ja pitkänmatkan juoksijan Mattia Maestrin, 37, covid-19-taudin diagnoosista on kulunut nyt yli kolme kuukautta. Hän oli virallisesti ensimmäinen koronaviruspotilas tehohoidossa koko Euroopassa.

Viimeiseen kolmeen kuukauteen yhdelle miehelle on mahtunut tapahtumia järkytyksestä aina iloisiin asioihin.

– Menetin tajuntani Codognossa (joka sijaitsee 45 kilometrin päässä Milanosta). Siinä vaiheessa olin siinä uskossa, että minulla oli pelkkä keuhkokuume. Seuraavaksi heräsin kuitenkin 20 päivän jälkeen Etelä-Milanon Pavia-sairaalassa.

– Se oli ihan odottamaton asia minulle. Pandemia oli tehnyt minusta yhtäkkiä symbolin koko Euroopassa, kertoo Maestri La Gazzetta dello Sportin Sportweek viikkopainokselle.

Kuvakaappaus Mattia Maestrista Gazzetta dello Sportin Sportweek-lehden kannessa Kuva: Gazzetta dello Sport, Sportweek-lehti

Annalisa Malara, nukutuslääkäri Pohjois-Lombardian alueen Codognon sairaalassa, oli kauhistunut, kun hän näki 20. helmikuuta aamuna nuoren, terveen ja urheilullisen Mattia Maestrin keuhkojen kuvat.

– Kuvat olivat hirviömäiset. Vain alle 48 tunnissa hänen pieni keuhkokuumeensa oli muuttunut tuhoiseksi. Pelkkä ajatus siitä, että hyväkuntoisella ja nuorella potilaalla tällainen on edes mahdollista, kauhistutti silloin minua. Tässä tapauksessa diagnoosin tekeminen oli helppoa, koska tapaus oli niin silmiinpistävä.

Maestrin testitulos mullisti kaiken

Lääkäri Malara tarkasteli siinä vaiheessa Italian ”potilaan yksi” keuhkoja. Se oli ensimmäinen vahvistettu tapaus, jossa virus tarttui kotimaan sisällä. Siihen saakka covid-19-tauti näytti Euroopassa katsottuna etäiseltä, sitähän oli tavattu vain lähinnä Kiinassa ja muissa Aasian maissa.

Testaaminen oli tuolloin vain Kiinasta palanneille. Malaran piti toimia jopa ohjeiden vastaisesti saadakseen tilattua koronavirustestin Maestrille. Tuloksen tultua julki moni asia muuttui. Sairaala eristi välittömästi juoksijan osaston, ja Italian hallitus määräsi karanteeniin koko Milanon eteläpuolisen kaupunginosan, mikä oli samalla Euroopan ensimmäinen koronaviruksen eristämä alue.

Helmikuussa 2020 eri puolilla maailmaa, varsinkin Euroopassa, syntyi useita koronaviruksen tartuntaryppäitä. Yksi niin sanotuista "supertartuttajista" oli juuri Maestri. Hänestä on käytetty julkisuudessa sanontaa ”potilas yksi”.

Viranomaiset uskovat, että maratoonarimies on Pohjois-Italian ensimmäinen tartuttaja ja siten vaikuttanut merkittävästi Lombardian alueen tartuntavyyhden leviämiseen.

Maratonin kuvituskuvaa Kuva: Lucas Schulze / EPA

37-vuotias, aktiivinen mies ehti tartuttaa osan lähipiiristään, kantabaarinsa kävijöistä ja sairaalahenkilökuntaa ennen kuin hänellä itsellään todettiin koronavirustartunta. Mediatietojen mukaan hänet eristettiin vasta 36 tuntia sairaalaan saapumisen jälkeen.

Maestrillä oli ollut koronavirukselle tyypillisiä oireita, kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta, noin kymmenen päivää ennen hänen ensimmäistä vierailuaan sairaalassa. Alkuperäinen röntgenkuva osoitti, että hänen oikeassa keuhkossaan oli pieni keuhkokuume.

– Menin oikeastaan kuumeilun takia terveyskeskukseen 18. helmikuuta. Koska olin fyysisesti hyväkuntoinen, sain antibiootteja parantaakseni lievän keuhkokuumeen oireita kotona. Se ei kuitenkaan auttanut. Lääkärit eivät ymmärtäneet, mitä minulla oli.

– Onneksi vaimoni kysyi kaikenlaista ja hoksasi kertoa, että hänellä itsellään oli ollut työtapaaminen viikkoja aikaisemmin kiinalaisen kanssa. Vaikkei kiinalaisystävällä ollut oireita eikä todettua (testeistä huolimatta) virustartuntaa, niin sen kertomuksen perusteella lääkäri tarttui asiaan.

Tartunta yhä mysteeri

Maestrille on yhä mysteeri, mistä hän sai alun alkaen viruksen. Juoksija tartutti myöhemmin taudin muun muassa vaimolleen, joka oli viimeisillään raskaana. Maestri oli kertonut lääkäreille useita kertoja, että hänen viimeinen ulkomaanmatkansa kohdistui New Yorkiin syyskuussa 2019.

– Mediassa on ollut paljon vääriä tietoja minusta. Ei pidä paikkansa, että olisin viettänyt itse illallista kiinalaisten kanssa. En myöskään kieltäytynyt koskaan sairaalahoidosta, enkä ole juossut kahta maratonia viikossa, Maestri selvittää.

Koronasta tervehtynyt ja juoksulenkeille jälleen palannut Maestri kokee käyneensä läpi uskomattoman ajanjakson. Hänestä tuli sinä aikana isä ja samaan aikaan hän menetti oman rakkaan isänsä.

– Koomassa ollessani halusin kuolla. Luulin olevani kuollut. Silti et voi järkiperäisesti vastustaa sitä. Itse uskon, että lapseni, tyttäreni syntyminen moninkertaisti fyysiset energiat ja pelasti minut. En vain voinut lähteä täältä nyt.

– Oli maaliskuun 19. päivä, kun pystyin jo soittamaan sairaalasta omille vanhemmilleni. Halusin onnitella isääni hänen juhlapäivänään. Äitini vastasi puhelimeen ja itki. Silloin sain kuulla, että isäni oli kuollut.

Lue myös: