1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. pesäpallo

Superpesiksen huippupelaaja jätti työnsä ja palaa pelikentille: ”Motivaatio on korkeammalla kuin vuosiin”

Jyväskylän Kirittärissä on positiivinen vire koronakurimuksesta huolimatta.

Jyväskylä on tuttu Emma Körkölle vuosien ajalta. Kuva: Isto Janhunen, Yle

Hippoksen pesäpallokentältä kuuluu taas pitkästä aikaa tuttuja ääniä. Mailan kilahdus, räpylän klopsahdus pallon osuessa pussin pohjalle ja pelinjohtaja Jussi Viljasen komennukset pelaajilleen. Naisten pesäpallon hallitseva Suomen mestari Jyväskylän Kirittäret on koronatauon jälkeen harjoituksissa perinteisellä pesäpallonäyttämöllä.

Iltapäivän harjoitusten ensimmäisessä alle kymmenen ihmisen pienryhmässä näkyy myös tuttu hahmo Emma Körkkö, vaikka viime syksynä tunnelmat olivat toisenlaiset. Yksi tämän hetken parhaista pesäpalloilijoista kertoi samalla kentällä mestaruusjuhlien keskellä pesisuransa päättyvän.

Puoli vuotta myöhemmin Körkkö on taas Kirittärien harjoituksissa ja lopettamassa töitään Kainuussa Vuokatti-Ruka -urheiluakatemiassa. Sotkamossa 28-vuotias Körkkö oli pesäpallovalmentajana ja fysioterapeuttina lumilajien puolella.

– Huomasin, että rakkaus ei kadonnut tähän lajiin. Minulla oli tarkoitus panostaa työelämään vähän enemmän, mutta huomasin, että se ala ei ollutkaan minun juttu. Päädyin hakemaan opiskelemaan, ja ajattelin, että miksipä ei voisi pelata. Se yhtälö on ennenkin toiminut, Körkkö sanoo kesään heräilevässä aurinkoisessa Jyväskylässä.

Alaa vaihtavalla Körköllä on nyt keväällä edessä pääsykoerumba ja tavoitteena paikka IT-alan koulutuksessa yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Kirittärille kolminkertaisen Suomen mestarin saaminen kolmen vuoden sopimuksella on kuin lottovoitto, varsinkin kuin viime kauden mestarijoukkueesta Emma Sallinen ja Virpi Hukka siirtyivät Tampereelle.

Valtaosa euroista yhteistyökumppaneilta

Koronan kurittaessa urheiluseuroja kovatasoisen pelaajan palkkaaminen jo suunnitellun budjetin ulkopuolelta luulisi olevan hankalaa. Jyväskylän Kirittärien seurajohtaja Petri Kaijansinkko kertoo, että Körkön sopimuksen ensimmäinen kausi on seuran kannalta edullisempi verrattuna seuraaviin kahteen ja ylimääräiset eurot löytyivät yhteistyökumppaneilta.

Naisten pesäpallossa kukaan pelaajista ei pelaa rahan takia. Kaijansinkon tietojen mukaan yksikään naispelaaja ei ylitä taloudellisesti vaikkapa vakuutuksissa käytettävää ammattiurheilijan rajaa eli 11650 euron veronalaista tuloa urheilusta. Jyväskylässä keskiarvopalkka on noin 4000 euroa ja tulevan kauden puhdas pelaajabudjetti 48 000 euroa Körkkö mukaan lukien.

Naisten superpesiskausi alkaa kesäkuun puolivälissä ja miehissä heinäkuun alussa. Seuroissa on huoli pienentyvistä katsojatuloista, kun otteluissa ei voi tämän hetken tiedon mukaan olla paikalla enempää kuin 500 henkilöä. Rajoitukset kurittavat erityisesti miesten seuroja, joissa katsojamäärät ovat isompia. Kirittärien viime kauden runkosarjan katsojakeskiarvo oli hieman päälle 700.

Kirittäret selvinnee omien laskujensa mukaan koronakaudesta kuivin jaloin. Kaijansinkon ja myös pelinjohtaja Viljasen ahkeran myynnin ansiosta pääsylipputulojen osuus budjetista on vain noin 30 prosenttia, loput tulevat sponsoreilta.

Kaijansinkon mukaan prosentuaalinen yhteistyökumppanien osuus budjetista on Kirittärillä isompi kuin kenelläkään muulla naisten Superpesiksessä. Toiseksi ääripääksi hän nostaa Porin Pesäkarhut, jonka pääsylippu- ja tapahtumamyyntitulot ovat ylivoimaiset muihin verrattuna.

– Nyt ei tarvitse olla kädet ristissä, että minkälaiset yleisömäärät tulee. Inhorealistisestikin mietittynä tällä myynnillä ollaan taattu, että ei tulla tekemään tästä kaudesta miinusta, vaikka koko kausi pelattaisiin loppuun asti rajoitetuilla katsojamäärillä, Kaijansinkko sanoo ja lisää yritysten luottavan jälleen seuraan ja sen raikkaaseen ilmeeseen taloudellisesti vaikeiden vuosien jälkeen.

Kaijansinkko kertoo Kirittärien liikevaihdon olleen viime vuonna vähän yli 400 000 euroa. Viime kaudelta tuli seurajohtajan mukaan merkittävä plussatulos onnistuneen myynnin ja urheilullisen onnistumisen ansiosta. Lähes samaan on ennätyksellisen myynnin ansiosta edelleen mahdollisuus, jos katsojarajoituksia puretaan loppukesästä ja joukkue etenee syksyn kultamitalinhehkuisiin otteluihin asti.

Kirittärissä on toistaiseksi selvitty ilman palkkojen leikkauksia. Seuran johtokunta päätti edellisessä kokouksessaan, että kesäkuun palkoille ei tehdä mitään. Ratkaiseva asia loppukauden palkkojen kannalta on se, että miten yhteistyökumppanit pystyvät maksamaan lupaamansa rahat.

– Tällä hetkellä olen todella kiitollinen ja osittain yllättynytkin, että meille on maksettu yhteistyökumppanieuroja erittäin hyvin. Koko ajan on kuitenkin ollut riski, että yrityksiä voi kaatua ja tulla maksuvaikeuksia ja -viiveitä. Me ollaan tosi onnellisessa asemassa siinä suhteessa. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että meidän ei tarvitse keskustella leikkauksista ollenkaan, Kaijansinkko sanoo, mutta kuitenkin muistuttaa, ettei palkkaleikkaukset ole poissuljettu Jyväskylässäkään, jos koronatilanne kurjistuu.

Emma Körkkö pelaa jälleen Jyväskylän Kirittärissä. Kuva: Isto Janhunen, Yle

Motivaatio ennätyslukemissa

Alkulämmittelyt on takana. Kevyttä hölkkää, venyttelyä, käden lämmitys niin kuminauhan avulla kuin heittelemälläkin. Muutamat lyöntisarjat paikalla olevilta pelaajilta. Sitten siirrytään tilanneharjoitukseen. Tiiviin leiriviikonlopun toisen päivän ohjelmassa on kotiutustilanteen puolustamista ja siihen lyömistä.

Vuoden pelaajaksi vuonna 2016 valittu Körkkö on ulkopelikuviossa omalla paikallaan kakkospuolella. Turkulaislähtöisellä pelaajalla on valtava merkitys niin sisä- kuin ulkopelissä ja hänellä on lannistava vaikutus vastustajaan jo pelkästään siinä vaiheessa, kun hän odottaa kiilassa ottelun alkua. Virheitä ei ole odotettavissa, etenkään syksyn ratkaisuotteluissa. Vastustajien kannalta on ikävää, että Körkkö kertoo motivaation olevan pienen tauon jälkeen korkeammalla kuin moneen vuoteen.

– Toisaalta tarvitsinkin pienen tauon ottaa happea. En tiedä johtuuko korkea motivaatio siitä, että en ole ihan täysin saavuttanut omaa potentiaaliani. Muutamaan vuoteen ei ole ollut täysin ehjää talviharjoittelukautta. Sen takia halusinkin tehdä vähän pidemmän sopimuksen, Körkkö sanoo ja viittaa edellisten talvien satojen kilometrin reissaamiseen harjoitusten ja työpaikan välillä.

Körkkö kokee olevansa vielä pienellä takamatkalla muihin verrattuna, koska on harjoitellut vasta muutaman kuukauden. Etenkin nopeudessa ja yleisessä jaksamisessa on vielä tekemistä. Vastaavasti pelitaidot löytynevät nopeasti, vikkelämmin kuin nopeus. Toki harjoituksissa pelinjohtaja ajoittain huomauttaa käsien asennosta epäonnistuneen lyönnin jälkeen.

Korkön vahvuus on pelitapahtumien lukeminen, mikä näkyy erityisesti ulkopelissä. Hän tuntuu olevan lähes aina oikeassa paikassa pallon tiellä.

– Pelinlukutaito on ollut aina oma vahvuus. Jossain määrin minulla on ollut nopeat jalat, ja olen ehtinyt paikasta toiseen. Ja ehkä se, että olen pelannut pienempänä paljon erilaisia pallopelejä, on vaikuttanut pelikäsityksen kehittymiseen. Pisimpään pelasin jalkapalloa, lentopalloa ja salibandyä, yhden naisten jalkapallon pääsarjaottelunkin pelannut Körkkö kertoo.

Tilanpuute ei haittaa Hippoksella

Kauden alkuun on vielä muutama viikko. Aikaa nähnyt Hippoksen katsomorakennelma ammottaa vielä tyhjyyttään harjoitusten aikana. Vain muutama orava juoksentelee puukatsomossa. Seurassa on suunniteltu, miten yleisö otetaan kisapaikalle.

Katsomo on iso, kolme tuhatta katsojaa vetävä, joten tilaa riittää. Tämän hetken suunnitelmissa on ohjata yleisö paikalle kahdesta sisäänkäynnistä ja sijoittaa katsojat joka toiselle riville parin metrin välein. Jokaiseen kolmeen katsomonosaan mahtuu tällä tavoin järjestettynä 175 katsojaa.

Lisäksi kentälle on varattu reilusti käsidesiä. Alueviranomaisten ohjeistus tai paremminkin ohjeistuksien epäselvyys aiheuttaa päänvaivaa kuitenkin myös Jyväskylässä. Voiko muun muassa vanhaa, aikaa nähnyttä pukukoppia käyttää edelleen yksityistilaperiaatteella ja miten toimitaan vierasjoukkueen pukukopin kanssa?

Pesäpallo ei ole pelaajille pahin mahdollinen tartuntavaaran takia, koska kontaktit toisiin pelaajiin puuttuvat. Toki useat pelaajat koskettavat pelin aikana samaa palloa ja oman joukkueen kanssa ollaan lähekkäin pelien lisäksi myös harjoituksissa sekä pelimatkoilla.

– En sitä koronavirusta pelkää. Luotan, että viranomaiset tekee oikeita päätöksiä, ja joku tulee kertomaan, että miten toimia missäkin tilanteessa. Pelitilanteessa niitä ei mieti. Tulee korona, jos tulee, Körkkö pohtii.

Harjoitusten ensimmäinen osa päättyy. Körkön ryhmä siirtyy kentän vasenta laitaa kentän takana olevaa parkkipaikkaa kohti. Jälkimmäinen kahdeksan pelaajan ryhmä on jo lämmitellyt muualla ja siirtyy oikeaa reunaa pitkin kotipesän läheisyyteen. Kaijansinkko mietiskelee vaihdon aikana jo tulevaa kautta pidemmälle. Hänen mielestään pesisseurat pystyvät palkkaleikkauksilla ja vähillä katsojilla elämään vielä tämän kauden.

– Iso kysymys on, että mitä tapahtuu tämän kauden jälkeen? Mihin tasoon seurojen liikevaihdot ja pelaajabudjetit asettuvat? Varmaan kaikki ylimääräinen tulee jäämään pois seurassa kuin seurassa pois ja tullaan tarkastelemaan tosi tarkkaan kuluja. Mutta eihän toki pelkästään säästämällä myöskään voi elää ja toimia, Kaijansinkko sanoo ja kehottaa seuroja neuvottelemaan yhteistyösopimuksia jo hyvissä ajoin syksyllä.

Pelinjohtaja Jussi Viljasen komento kajahtaa ja pallot lähtevät taas liikkeelle. Kausi alkaa pian. Harjoitusaikaa ei ole hukattavaksi.

Lue lisää:

Kausikorttilaiset vain lisämaksusta katsomoon? Osa pesäpalloseuroista harkitsee jopa korttien ostamista takaisin kuluttajilta

Kaikki miesten Superpesis-seurat leikkaavat palkkoja myös pelikauden ajalta − muutamat pelaajat pohtivat osallistumistaan

Koronaviruspandemia myllersi Superpesiksen sarjajärjestelmän, josta ei yksikään putoa, mutta kaikkia joukkueita ei välttämättä kohdata – seuroilta löytyy kiitosta ja ymmärrystä

Osallistumistaan empinyt Porin Pesäkarhut on mukana tulevalla naisten Superpesiskaudella

Kokeneen pelimiehen muutto Vimpelin Vedosta Pattijoen Urheilijoihin oli yksi pesäpallokauden mielenkiintoisimmista seurasiirroista – Sami Haapakoski asetti perheen etusijalle