Lauri Markkasen agentti paljastaa syyt alavireiseen kauteen – "Pudotus tilastoissa ei kerro koko totuutta"

Chicago Bullsia edustavan Lauri Markkasen pelaaja-agentti Mike Lelchitskin mukaan suomalaispelaaja on nihkeästä kaudesta huolimatta tärkeä osa perinteikkään organisaation tulevaisuutta.

Kuva: Steven Ryan/Getty Images

Yhdysvaltalainen Mike Lelchitski on kulkenut Lauri Markkasen rinnalla koko suomalaisen ammattilaisuran ajan. Lelchitskistä on muodostunut tärkeä tukihenkilö Markkaselle kolmen vuoden aikana.

Koronapandemian keskeyttämällä kaudella Lelchitski on tutkinut tarkkaan, miksi Bullsin suomalaistähti ei päässyt samanlaiseen pelirytmiin kuin kahdella ensimmäisellä NBA-kaudella.

Markkanen nakutti 50 pelaamassaan ottelussa 14,7 pistettä ja kahmi noin kuusi levypalloa ottelua kohti. Lukemat ovat hyvät, mutta tämän kauden piti olla Markkasen läpimurto supertähteyteen.

Syyt hankalampaan kauteen löytyvät Bullsin uudistetusta pelisyysteemistä.

– Suurimpana syynä oli Bullsin uusi pelitapa, johon kaikkien piti mukautua. Pudotus tilastonumeroissa ei kerro koko totuutta. Mielestäni Lauri pelasi ihan hyvän kauden. Hän teki joitakin asioita paljon paremmin kuin kahdella ensimmäisellä kaudella, sanoo Mike Lelchitski Yle Urheilun haastattelussa.

– Laurin pelaamista voi katsoa monelta kantilta. Joitain asioita jäi ehdottomasti puuttumaan, jotka Lauri oli asettanut tavoitteekseen. Hän kehittyi monella osa-alueella, jotka eivät välttämättä näy ottelutilastoissa.

"Näille asioille on aina syynsä"

Laajempi tilastoanalytiikkaa vahvistaa Lelchitskin sanat, että Markkanen oli itse asiassa usealla osa-alueella matkalla kohti uransa parasta kautta.

NBA:n tilastoinnissa käytetään win share-termiä, joka kertoo pelaajan vaikutuksesta joukkueen voittoon. Statistiikka laskee useita eri osa-alueita yhteen, mitä pelaaja on tehnyt kentällä joukkueen voiton eteen.

Myös erilaisissa box plus/minus –tilastoinnissa Markkanen oli tekemässä uransa parasta jälkeä ennen kuin koronapandemia keskeytti kauden maaliskuun puolivälissä. BPM-tilastoinnissa lasketaan pelaajan vaikutusta joukkueen pelisuorituksiin kyseisen pelaajan ollessa kentällä.

Lelchitskin mukaan tämän kaltainen tilastodata on tärkeää, kun ajatellaan NBA:n bisnespuolta.

– Uuden pelisysteemin takia hänen mahdollisuutensa ratkaisuihin laskivat edellisistä kausista. Myös hänen kosketuksensa palloon ja käyttöaste hyökkäyspäässä muuttuivat merkittävästi. Mielestäni Lauri jopa ylisuoritti jollain osa-alueilla, selventää Lelchitski.

– Lauri joutui pelaamaan kolmenpisteen viivan takana, niin on luonnollista, että erityisesti hänen hyökkäyslevypallolukemansa laskivat. Lauri olisi voinut pelata paremmin, hän itse sanoisi sen ensimmäisenä, mutta näille asioille on aina syynsä.

Kuva: Matti Raivio / All Over Press

"Tällä hetkellä ei ole mitään kerrottavaa"

Markkasen sopimus Bullsin kanssa kattaa vielä ensi kauden, mutta sopimusneuvottelut käynnistynevät jo paljon aiemmin. Lähes sataprosenttisella varmuudella Markkanen allekirjoittaa jossain vaiheessa ensi kautta suomalaisella mittapuulla historiallisen arvokkaan jatkosopimuksen chicagolaisseuran kanssa.

NBA:n sääntöjen mukaan sopimuksesta voisi normaalisti neuvotella vapaiden agenttien markkinoiden avautuessa kesäkuun lopussa, mutta koronapandemian on sekoittanut aikataulun.

– Tällä hetkellä ei ole mitään kerrottavaa. Vallitsevasta tilanteesta johtuen, tällä hetkellä ei tehdä sopimuksia, eikä vaihtokauppoja. Emme edes tiedä milloin free agency alkaa. Sen pitäisi alkaa 30. kesäkuuta, mutta emme tiedä tapahtuuko niin. Kaikki on spekulaatiota ennen kuin NBA ilmoittaa free agencyn avautumisesta, sanoo Lelchitski.

Uudet tuulet puhaltavat

NBA-seura Chicago Bulls ilmoitti huhtikuun puolivälissä tuulettaneensa toimistoaan isolla kädellä. Bullsin uutena urheilutoimenjohtajana aloitti liettualainen Arturas Karnisovas, jonka uskotaan tuovan seuraan sopivan säväyksen eurooppalaisesta koripallosta.

Tämä tarkoitti samalla sitä, että pitkäaikainen General Manager Gar Forman sai lähteä ja urheilujohtajana aiemmin toiminut John Paxon taas siirrettiin neuvonantajaksi

Lelchitski ja Karnisovas tuntevat toisensa vuosien takaa. Kaksikon viimeisin puhelinkeskustelu käytiin venäjän kielellä.

– Kun kuulin, että Bulls päätti uudistaa seurajohtoaan, ajattelin saman tien, että Arturas olisi loistava vaihtoehto. Hänellä on loistava koripallosilmä. Tämä on hieno asia koko kansainväliselle koripallolle, kun saimme eurooppalaisen johtajan NBA organisaatioon. Keskustelimme siitä, että Lauri pysyy jatkossakin toiminnan keskipisteenä Bullsin organisaatiossa, vakuuttaa Lelchitski.

Kuva: Helen H. Richardson/The Denver Post via Getty Images

Karnisovas ei pelannut urallaan NBA:ssa, mutta viime vuosien näytöt Denver Nuggetsin General Managerina vakuuttivat myös Chicago Bullsin omistajatahon. Nuggets nousi Karnisovasin aikana liigan kärkijoukkueeksi..

– NBA on puhdasta bisnestä. Seurajohdon pitää tehdä päätöksiä puhtaasti taloudellisista näkökulmista. Normaalisti ne pelaajat ovat arvossa, ketkä auttavat seuraa voittamaan otteluita.

– Silloin kansallisuudella ei ole mitään väliä, kun pelaaja vaikuttaa positiivisesti seuran menestykseen. Tämä on kuitenkin erittäin ainutlaatuinen tilanne. Lauri voi varmasti hyötyä tuosta tilanteesta ja kommunikaatiosta, koska molemmat ovat kotoisin Euroopasta.

Vaikeasta kaudesta huolimatta Markkasen asema Bullsin organisaatiossa on säilynyt vahvana, uskoo Lelchitski.

– Lauri on edelleen joukkueen kulmakivi. Hän on yksi arvokkaimmista pelaajista. Hänellä on takanaan vaikeampi kausi. Meillä on mielipiteemme, miksi kausi sujui tällä tavoin. Olemme kertoneet sen eteenpäin. Odotamme, että asiat muuttavat paremmaksi. Lauri on ehdottomasti tärkeä osa Bullsia. Mikään ei ole muuttunut sen suhteen, päättää Lelchitski.

Lue myös: