Suora

  • Urheiluruutu

Englantilaistutkimus vahvistaa Mestarien liigan ottelussa tapahtuneen virheen, joka edisti koronaviruksen leviämistä: "Siinä ei ollut mitään järkeä"

Englantilaistutkimus osoittaa, että Liverpoolin ja Atletico Madridin ottelu edisti koronaviruksen etenemistä maassa.

Mestarien liiga
Liverpool Atletico Madrid
Atletico Madridin kannattajat juhlivat voittoa Liverpoolista maaliskuussa.Getty Images

Kun ensimmäiset koronavirusrajoitukset asetettiin Suomessa maaliskuun 12. päivä, oli edellisenä iltana pelattu Englannissa vielä yksi jalkapallon Mestarien liigan ottelu täysille katsomoille ennen kauden keskeyttämistä.

Liverpool ja Atletico Madrid kohtasivat yli 50 000 katsojan edessä. 3000 katsojista tuli Espanjasta, jossa koronavirus jylläsi jo kunnolla. Kouluja oli suljettu ja esimerkiksi maan jalkapallon pääsarjassa oli tehty päätös tyhjille katsomoille pelaamisesta.

Nyt englantilaistutkimus vahvistaa epäilyt ottelun vaikutuksesta koronaviruksen leviämiselle Englannissa. Britannian julkisen terveydenhuoltojärjestelmän NHS:n dataa hyödyntäneen Edge Healthin mallinnuksen mukaan ottelulla on yhteys 41 ylimääräiseen koronakuolemaan lähialueen sairaaloissa. Asiasta kertoo The Times -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Mallinnuksen perusteella Britanniassa olisi ollut jo yli 100 000 tartuntaa, kun ottelu pelattiin. Virallisesti maassa oli todettu ottelun pelaamishetkellä vajaat 600 tartuntaa. Espanjassa tartuntoja oli Oxfordin yliopiston ja Lontoon Imperial Collegen arvioiden mukaan samaan aikaan jopa yli 640 000.

Sekä Liverpoolin että Madridin pormestarit ovat myöntäneet aiemmin julkisesti, että ottelun pelaaminen normaalisti oli suuri virhe.

– On skandaali, jos ihmiset ovat saaneet koronatartunnan urheilutapahtumasta, jota ei edes olisi pitänyt järjestää. Asiaa on syytä tutkia, Liverpoolin pormestari Steve Rotheram sanoi taannoin.

– Siinä ei ollut mitään järkeä, että 3000 Atleticon kannattajaa sai matkustaa vieraspeliin, Madridin pormestari Jose Luis Martinez-Almedia sanoi Onda Cero -radiokanavalle viime kuussa.

Tutkimuksen mukaan toinen koronavirustartuntoja Englannissa merkittävästi lisännyt tapahtuma oli perinteinen Cheltenhamin laukkaurheilufestivaali maaliskuussa. Tapahtumassa vieraili neljässä päivässä jopa 250 000 katsojaa.

Helmikuussa Milanossa pelatun Atalantan ja Valencian välisen Mestarien liigan ottelun on uskottu vaikuttaneen koronaviruksen leviämiseen merkittävästi Pohjois-Italiassa. Ottelua seurasi paikan päällä lähes 50 000 katsojaa.

Lue myös:

Espanjassa julistettiin jo jalkapallon paluu – hellekysymys kuitenkin huolestuttaa, pelaajat ja liigapomot eri linjoilla ottelutauoista

Valioliigan testeissä paljastui kaksi uutta koronatartuntaa, toinen tapauksista Bournemouthin pelaaja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat