Suora

  • Urheiluruutu

"Istanbulin ihmeestä" 15 vuotta – Sami Hyypiä muisteli uskomatonta nousua mestarien mestariksi

Liverpool nousi Mestarien liigan voittoon 0–3-tappioasemasta italialaista AC Milania vastaan tasan 15 vuotta sitten. Voit katsoa jutusta Sami Hyypiän haastattelun voiton jälkeen.

Liverpool FC
Liverpool champions league 2005
Riemu repesi, kun Liverpool voitti rangaistuspotkukilpailun 3–2.Getty Images / Tom Jenkins

"Kuinka onnekkaita olimmekaan päästessämme osalliseksi tuollaiseen?" Näin kysyy Liverpoolin ex-pelaajasuuruus Steven Gerrard seuran sivuilla muistellessaan voittoa vuoden 2005 jalkapallon Mestarien liigan finaalissa, jossa myös suomalaislegenda Sami Hyypiä juhli maanosan ykköskisan voittoa ainoan kerran urallaan.

Sami Hyypiä 2005

Ottelu Istanbulin Atatürk-stadionilla pelattiin 15 vuotta sitten, 25. toukokuuta 2005, ja historiankirjoihin se jäi elämään nimellä "Istanbulin ihme". Ihmeen loi Liverpoolin nousu mestariksi 0–3-tappioasemasta italialaista AC Milania vastaan. Paolo Maldini vei Milanin johtoon jo avausminuutilla, ja suurtähtiä vilissyt Milan karkasi kolmen maalin taukojohtoon Hernan Crespon kahdella maalilla avauspuoliajan loppuminuuteilla.

Jotain kuitenkin tapahtui sen jälkeen.

– En tiedä, kuinka monta kertaa minulta on kysytty "mitä puoliajalla oikein tapahtui?", Hyypiä naureskeli CNN-kanavan haastattelussa.

– Aluksi kopissa oli hyvin hiljaista, ja kuulimme kuinka yleisö lauloi (Liverpoolin kuuluisaa kannatuslaulua) "You'll Never Walk Alone". Se oli uskomatonta, joukkue kolme maalia perässä puoliajalla ja yleisö laulaa koko tauon ajan tuota. Ehkä se antoi meille voimaa. Muistan myös, kuinka (valmentaja) Rafa Benitez sanoi meille, että otteen on muututtava. Meidän on annettava faneillemme riemuittavaa toisella jaksolla, moni heistä on matkannut pitkän matkan tänne.

– En silti usko, että Rafakaan uskoi, mitä tuleman pitää.

Liverpool 2005
Getty Images/Tom Jenkins

Milanin kauhuminuutit

Pool-kapteeni Gerrard puski kavennuksen 54. minuutilla ja Vladimir Smicer toi kaukolaukauksella punapaidat maalin päähän vain kaksi minuuttia myöhemmin. Milanin kauhuminuutit täydensi Xabi Alonso laittamalla torjutun rangaistuspotkun paluupallon sisään 60. minuutilla.

Hyypiän mukaan Smicerin osuman jälkeen Liverpool tajusi, että kaikki onkin mahdollista vielä.

– Se oli käännekohta, aloimme toden teolla uskoa.

Tasaluvuissa 3–3 pelattiin vielä tunti jatkoajan myötä, ja rangaistuspotkukisassa Liverpool oli parempi 3–2. Ihme oli totta.

– Jokainen pelaaja maailmassa haluaa voittaa Mestarien liigan. Sinä iltana minä pystyin siihen, eikä sitä kukaan voi ottaa minulta pois, Hyypiä sanoo.

Lisätty 25.2.2020 klo 14.23 video Hyypiästä.

Lue myös:

Seuraomistajalta tyly varoitus brittijalkapallosta: 50–60 seuraa uhkaa konkurssi

Englantilaistutkimus vahvistaa Mestarien liigan ottelussa tapahtuneen virheen, joka edisti koronaviruksen leviämistä: "Siinä ei ollut mitään järkeä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat