1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Pelottava ketjureaktio johti jalkapallon suureen tragediaan – paikalla ollut Juventus-fani Valerio kertoo, miten Heyselin onnettomuus muutti kaiken

Heyselin stadionin järkyttävästä tragediasta on kulunut perjantaina 35 vuotta.

Kuva: Getty Images

MONZA. Maailman jalkapallohistoriasta löytyy joitakin erityisen synkkiä päivämääriä. 29. toukokuuta 1985 on niistä yksi.

Kun Brysselin Heysel-stadionin järkyttävästä tragediasta tulee perjantaina kuluneeksi tasan 35 vuotta, kaukaiset uutiset 39 kuolleesta ja yli 600 loukkaantuneesta eivät ole unohtuneet.

Mestarien liigaa edeltäneen Euroopan cupin loppuottelun Liverpool–Juventus yhteydessä menehtyneiden joukossa oli 32 italialaista, neljä belgialaista, kaksi ranskalaista ja yksi pohjoisirlantilainen.

Eurooppalaisen seurajoukkuekauden 1984–85 surullinen huipentuma liittyy etäisesti myös Suomeen, sillä Juventus eteni kohti mustaa finaalia pudotettuaan kilpailun ensimmäisellä kierroksella Ilveksen. Yhteistulos oli tamperelaisittain tyly 6–1.

Mutta mitä tuon 35 vuoden takaisen kohtalokkaan kevätpäivän ja -illan aikana oikein tapahtui? Mistä koko pelottava ketjureaktio sai alkunsa? Mikä johti kirjaimellisesti lopulliseen tuhoon?

Akuutti turvallisuusriski oli tiedossa

Toukokuun viimeinen keskiviikko on Brysselissä kesäisen lämmin ja aurinkoinen. Kaupunkiin on saapunut kymmeniä tuhansia englantilaisia ja italialaisia jalkapallofaneja. Joukkueet ovat varmistaneet finaalipaikkansa jo huhtikuussa, joten kuumeista odotusta on jatkunut viikkokausia.

Suuri osa Liverpoolin kannattajista on silminnäkijöiden myöhempien kertomusten mukaan jo pelipäivän aamuna vauhdikkaalla tuulella. Olut virtaa, huuto ja laulu raikuvat heidän kansoitettuaan kaupungin keskustan aukiot, baarit ja kävelykadut.

Levottomuuksia ja ilkivaltaa nähdään jo aamupäivän tunteina. Estotonta juopottelua sivusta seuraavat miettivät pelon sekaisin ajatuksin, mitä mahtaakaan tapahtua illalla itse stadionilla. Edessä on pitkä päivä.

– Olin saapunut Brysseliin keskiviikkoaamuna. Kiertelin kaupungilla iltapäivään saakka, kunnes aloin pikkuhiljaa siirtyä kohti stadionia, tuolloin 18-vuotias Juventus-fani Roberto Martinelli sanoo Yle Urheilulle 35 vuotta myöhemmin.

– Olut maistui myös italialaisille. Vaikka väkeä oli paljon, en rehellisesti sanottuna nähnyt varsinaisia yhteenottoja tai muutakaan erityistä. Tilanteessa ei ollut mitään hälyttävää verrattuna aiempiin tai myöhempiin kokemuksiini Italiassa.

Roberto Martinelli oli 18-vuotias Juventus-fani, kun Heyselin onnettomuus tapahtui. Hän ei ollut katsomossa tietoinen tragedian suuruudesta. Kuva: Mitri Pakkanen

Kun kaunis kevätpäivä alkaa kääntyä alkuillaksi, Brysselin luoteisosassa Laekenin alueella sijaitsevan Heyselin ympäristössä parveilee kymmeniä tuhansia futisfaneja.

Euroopan cupin finaalin on määrä olla viimeinen ottelu 55 vuoden ikäisellä rapistuneella stadionilla. Jo etukäteen on tiedetty, että valtavat ihmismassat voivat ahtaissa ja huonokuntoisissa katsomonosissa aiheuttaa akuutin turvallisuusriskin.

Liverpoolin ylimpään seurajohtoon kuuluva Peter Robinson ei ole ainoa henkilö, joka on vaatinut ottelua siirrettäväksi toiselle stadionille. UEFA ja Belgian jalkapalloliitto ovat silti pysyneet alkuperäisessä suunnitelmassaan.

Tuhansia englantilaisia sisään ilmaiseksi

Heyselille ahtautuu noin 58 000 maksanutta katsojaa, joskin todellinen väkimäärä on merkittävästi tätä suurempi. Tuhansia englantilaisia rynnii sisään ilmaiseksi. Jotkut jo stadionille päässeet brittifanit heittävät ottelulippunsa muurin yli portin ulkopuolella odottaville kavereilleen, jotka käyttävät nimeämättömät tiketit uudestaan.

Niin Liverpoolin kuin Juventuksen kannattajia on saapunut paikan päälle noin 25 000 eli yhteensä ylivoimainen valtaosa koko yleisömäärästä. Kuumimmat faniryhmät on luonnollisesti sijoitettu stadionin vastakkaisiin päätyihin – englantilaiset X- ja Y-katsomoihin, italialaiset sektoreihin M, N ja O. Tänne on hankkinut lipun myös teini-ikäinen "Roby" Martinelli.

Ylimääräisiä brittikannattajia pääsi stadionille tuhansia. Kuva: Getty Images

Brittikannattajien viereinen katsomonosa Z on tarkoitettu neutraaliksi alueeksi, josta ovat löytäneet paikkansa muun muassa useat Belgiassa asuvat italialaiset. Joukossa on myös Liverpoolin kannattajia. Koska osa englantilaisista on onnistunut pääsemään stadionille maksutta, X- ja Y-sektorien kestokykyä koetellaan järjettömän ihmismassan aiheuttamassa paineessa.

Ottelun on määrä alkaa kello 20.15. Heysel on jo pian seitsemän jälkeen miltei täynnä. Fanipäätyjen välillä käydään tuttua kilpahuutoa ja -laulantaa. Vaikka tunnelma on sähköinen ja ilmapiiri levoton, ne eivät vielä enteile varsinaista vaaraa.

– Vastakkaiselle puolelle oli etäisyyttä ainakin parisataa metriä mukaan lukien koko kenttä ja juoksuradat. Varsinaiset kannattajapäädyt olivat siis hyvin kaukana toisistaan, Martinelli kuvailee.

Järjestysmiehiä käsittämättömän pieni määrä

Tunti ennen ottelua alkaa varovainen huoli muuttua aidoksi peloksi. Vastajoukkueiden kannattajat päättävät X- ja Z-katsomoissa ryhtyä heittelemään toistensa joukkoon sekalaista tavaraa, kuten stadionin rapistuneista rakenteista irronneita betonilohkareita.

Holtitonta viskelyä kestää hetken, kunnes kello 19.20 piru pääsee lopullisesti irti.

Liverpoolin fanit rynnivät katsomonosia erottavan ja osin hajottamansa verkkoaidan läpi ja yli, hyökkäävät kohti italialaisia, jotka lähtevät perääntymään. Vain osa onnistuu pakenemaan ja pelastautumaan katsomosta kenttäalueelle. Vain osa.

Englantilaisten primitiivinen raivo ja mielipuolinen massaryntäys aiheuttavat täyskatastrofin. Ihmisiä puristuu Z-katsomon reunamuurin ja humalaisen väkijoukon väliin. Jotkut yrittävät kiivetä hauraan vallin yli, kunnes se valtavassa paineessa pettää ja romahtaa.

Osa tukehtuu keskellä tungosta, osa putoaa muurin murruttua tylysti maan tasalle, osa jää täysin hallitsemattomassa joukkopaniikissa ihmismassan tallomaksi.

Kun tilanne on kriittisimmillään, Juventuksen kannattajia alkaa tulvia stadionin vastakkaisesta päädystä juoksuradalle kohti myrskynsilmää, mikä johtaa rajuihin yhteenottoihin mellakkapoliisien kanssa.

– Tietty määrä puupäitä löytyy aina joka paikasta, Martinelli jatkaa.

– Itse tajusin vain, että jotakin on hajonnut. Ilmassa leijui betonipölyä, joten ajattelin oudon tilanteen liittyvän stadionin vanhanaikaiseen infrastruktuuriin. Pähkäilin kaverien kanssa, että kyseessä on jokin rakenteellinen ongelma.

Tunti ennen ottelun alkua englantilaisfanit rynnistävät viereiseen katsomonosaan. Kuva: European Pressphoto Agency EPA

Tungoksesta kentälle paenneet katsojat tietävät ainakin toistaiseksi pelastuneensa. Poliiseja ja järjestysmiehiä näkyy koko kaaoksen keskellä käsittämättömän pieni määrä suhteessa yli 60-tuhatpäiseen yleisöön.

Z-katsomon turvallisuudesta on huolehtinut tiettävästi vain viisi poliisia. Stadionin ulkopuolella 28 järjestysmiehen kerrotaan ajaneen takaa yksittäistä nakkikioskivarasta.

Ottelu alkaa – puolitoista tuntia myöhässä

Samalla kun kuolleita ja loukkaantuneita kannetaan paarien loputtua metallisten aitojen päällä ambulansseihin, joukkueet valmistautuvat pukuhuoneissaan pelaamaan jalkapalloa.

Juventuksen saatua epämääräistä tietoa katsomolevottomuuksista hallitsevat maailmanmestarit Antonio Cabrini ja Marco Tardelli sekä 190-senttinen puolustaja Sergio Brio menevät seuransa fanipäädyn eteen rauhoittelemaan raivopäisiä kannattajiaan – varsin laihoin tuloksin.

Isoja kysymyksiä riittää. Mitä on oikeasti tapahtunut? Ovatko sekavat huhut kuolleista todellakin totta? Kannattaako ja voidaanko ottelua näissä oloissa ylipäätään aloittaa?

Tuntuu absurdilta, että tv-katsojat eri puolella maailmaa tietävät katastrofista jo enemmän kuin ihmiset paikan päällä stadionilla. Heyseliä varjostavat vain epävarmuus ja yhtäkkinen kalmanhaju.

– Kun saavuimme viimein kentälle, meillä ei ollut juuri mitään käsitystä, mitä oikeasti oli tapahtunut. Olimme vielä silloin hyvin kaukana raa'asta todellisuudesta, Juventuksen tähtihyökkääjä Paolo Rossi on sanonut myöhemmin.

– Olimme saaneet tiedon "vain" yhdestä kuolonuhrista, Cabrini on vahvistanut.

Juventus-kapteeni Gaetano Scirea yritti vedota yleisöön ja saada sen rauhoittumaan ennen ottelun alkua. Kuva: Getty Images

UEFA päättää, että ottelu pelataan, sillä päinvastaisen ratkaisun pelätään lisäävän levottomuuksia niin stadionilla kuin Heyselin ulkopuolella. Euroopan cupin 1984–85 finaali alkaa viimein kello 21.40 – melkein puolitoista tuntia myöhässä.

– En olisi päättäjänä antanut koskaan aloittaa ottelua. Toisaalta ratkaisu saattoi olla järkeväkin, sillä turvallisuuteen liittyi toki riskejä. Entä millainen sotku olisi syntynyt pääsylippujen takaisinmaksusta? Martinelli pohtii korostamatta ilmaan heittämäänsä kysymystä rahasta.

– Muistan hyvin, etten nauttinut pelistä lainkaan. Ilmassa liikkui kaiken maailman outoja huhuja. Monet olisivat halunneet saman tien soittaa kotiin kertoakseen olevansa kunnossa.

Surrealistinen tunnelma ottelun aikana ja jälkeen

Juventus voittaa futishistorian yhden erikoisimmista otteluista 1–0. Ainoan maalin viimeistelee vajaan tunnin kohdalla ranskalaistähti Michel Platini rangaistuspotkusta, joka tuomitaan, kun Zbigniew Boniekia on rikottu metri pari rankkarialueen ulkopuolella.

Erotuomari André Dainan huhutaan saaneen määräyksen, ettei ottelu saa ainakaan edetä jatkoajalle. Sveitsiläinen tekee työtä käskettyä.

– Pelin aikana vallitsi surrealistinen tunnelma. Saimme koko ajan lisätietoa kuolleiden määrästä, muttemme voineet sittenkään sisäistää tilanteen koko todellista kauheutta, Martinelli muistelee.

Juventuksen pelaajien voitonjuhlat herättivät pahennusta. Pelaajat ovat tätä myöhemmin pahoitelleet. Muun muassa Juventus-pelaaja Antonio Cabrini on nimittänyt voittopokaalia kuolemanpokaaliksi. Kuva: Getty Images

Juventuksen pelaajat herättävät ihmetystä ja saavat kovaa moraalikritiikkiä juhliessaan villisti ensin Platinin johtomaalia ja sitten finaalin voittoa. Joukkueen kunniakierrosta ottelun jälkeen pidetään suorastaan häpeällisenä.

– Jalkapallo on sirkusta, joka ei pysähdy koskaan. Ei edes tällaisen tragedian hetkellä, Platini perustelee pelin päätyttyä, mutta pyytää sanojaan myöhemmin anteeksi.

– Juhlintamme ei ollut tavallisen riemukasta, vaan tapa purkaa raivoa ja paineita kaikkien niiden vaikeiden tuntien jälkeen. Itselleni kilpailun voittopokaali jää ikuisesti veriseksi palkinnoksi, kuolemanpokaaliksi, Cabrini on sanonut.

Kun italialaisfani Martinelli palaa ottelun jälkeen suorinta tietä majapaikkaansa, hän pääsee vihdoin soittamaan perheelleen ja kertomaan huojentavan uutisen hyvästä voinnistaan. Katastrofin koko surullinen totuus alkaa valjeta hänelle pikkuhiljaa seuraavana aamuna Zaventemin lentoasemalla sekä paluumatkalla Italiaan.

– Sain tietää suurimman osan tapahtumien todellisesta kulusta vasta kotona. Ymmärsin silloin konkreettisesti, kuinka suuri etu oli katsomopaikasta Juven organisoidun faniryhmän keskellä. Kohtalokkaaseen Z-sektoriin lipun ostaneet katsojat olivat lähinnä satunnaisia hajakannattajia.

Synkät muistot jäävät elämään

Tragediasta seuraa järeitä jatkotoimenpiteitä. Liverpoolille langetetaan kaikkiin eurokilpailuihin kuuden ja muille englantilaisseuroille viiden vuoden pelikielto. Jo Belgiassa joutuu kuulusteluihin ainakin 25 brittifania, joista tiettävästi 14 saa vakavia syytteitä.

Rikostutkintaan joutuvat myös poliisivoimien, Brysselin kaupunginjohtajan sekä tietysti UEFA:n ja Belgian jalkapalloliiton toiminta. Muutamia poliiseja erotetaan välittömästi tehtävistään.

– On syytä muistaa, että brittifanit aiheuttivat Z-katsomon muurin murtumisen ja koko muun katastrofin vain välillisesti. He eivät esimerkiksi aloittaneet varsinaisia tappeluja, jotka olisivat johtaneet kuolemiin, Martinelli arvioi objektiivisesti.

Vaikka kevään 1985 finaalin tuli olla viimeinen tapahtuma heikkokuntoisella Heyselillä, siellä pelataan virallisia otteluita vielä myöhemminkin. Stadion peruskorjataan ja uudistetaan vasta 90-luvun puolivälissä.

Heyselin uhreille pystytetty muistomerkki Portomaggioressa, Italiassa. Kuva: Getty Images

Synkät muistot jäävät elämään. Heyselin tragediasta tulee aikalaistensa sukupolvikokemus, joka riipaisee vieläkin syvältä. Erityisesti Juventuksen kannattajia.

– Setäni palasi ottelun jälkeisenä päivänä Italiaan ilman kenkiään. Hän oli nähnyt ja kokenut koko paniikin ihan läheltä, Valerio Fogli, 56, sanoo Yle Urheilulle 35 vuotta tapahtuneen jälkeen.

– Se ilta olisi voinut olla sedälleni Heyselillä ja meille muille Juve-faneille Italiassa hieno urheiluelämys, mutta lopputulos muuttuikin täysin toisenlaiseksi. Setäni saapui silti kotiinsa omin jaloin ja symbolisesti saappaat jalassaan.

Toukokuu ei ole Italiassa ja Torinossa vuosittain surullisten jalkapallomuistojen aikaa ainoastaan Heyselin takia. 4.5.2020 tuli kuluneeksi 71 vuotta aikansa parhaan joukkueen eli "Grande Torinon" kuolemasta Supergan lento-onnettomuudessa. Foglin sanat antavat ymmärtää, että tragediat ovat vaikuttaneet seurojen kannattajiin hyvin usein eri tavoin.

– Viime vuonna kuollut setäni oli todellinen futishullu, mutta Heysel muutti melkein kaiken. Hän ei enää sen jälkeen jaksanut kiinnostua jalkapallosta. Tuska oli yksinkertaisesti liian kova.

Lue myös:

Hyytävä video 30 vuoden takaa – musta jälki jalkapallohistoriaan

Karmeasta jalkapallotragediasta 30 vuotta – "Sitä ottelua ei olisi koskaan pitänyt pelata"