Suora

  • Monikieliset perheet
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Fluorivoiteet kielletään myös ampumahiihdossa – Suomen joukkue joutuu tiukoille: "Ne hyötyvät, joilla on enemmän henkilöstöä käytössä"

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto seuraa Kansainvälistä hiihtoliittoa ja kieltää fluorivoiteiden käytön. Suomen pientä huoltoryhmää huolestuttaa resurssien riittäminen kilpailussa lajin suurmaita vastaan.

ampumahiihto
Ampumahiihtäjä Mari Eder
Mari Eder on Suomen ampumahiihtomaajoukkueen kantavia voimia. Tomi Hänninen

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto aikoo kieltää fluorivoiteiden käytön. Ampumahiihdossa ja maastohiihdossa fluorivoiteiden täyskieltoon siirrytään vasta kaudella 2022–2023.

Ensi vaiheessa kielto koskee fluorin määrää voiteessa. Suomen ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja Jonne Kähkönen pitää asiaa hyvin yksinkertaisena.

– Fluorin käyttöä vähennetään tai se rajataan hiihtourheilusta pois. Se rajoittaa tietenkin mahdollisuuksia hyödyntää fluoria myös kilpaurheilussa ja siihen pitää mukautua. Ympäristöasiat ovat tänä päivänä tapetilla ja niitä edistäen ja siihen kannustaen täytyy meidänkin toimia, kommentoi Kähkönen.

Kähkösen suurin huolenaihe on Suomen resurssien riittävyys kilpailussa ampumahiihdon suurmaita vastaan.

– Meillä on aika pieni huoltoryhmä, kun vertaa moneen kansainväliseen joukkueeseen, joita vastaan töitä tehdään. Jos aikaisemmin olemme olleet tiukoilla resurssien kanssa, niin nyt se on ihan varmasti tapetilla. Toki tilanne on kaikille uusi ja onnistuessa on mahdollisuus saada muihin etumatkaa. On kuitenkin realistista, että ne hyötyvät, joilla on enemmän henkilöstöä käytössä ensi vaiheessa, Kähkönen analysoi.

Ampumahiihdon päävalmentaja Jonne Kähkönen
Päävalmentaja Jonne Kähkönen luottaa lajien väliseen yhteistyöhön fluorivoideasiassa.

Ampumahiihto on tehnyt kotimaassa yhteistyötä maastohiihdon ja yhdistetyn kanssa fluorivoideasiaan valmistautuessa. Lajien välinen yhteistyö on tärkeää, jotta kansainvälinen kilpailukyky säilyy mahdollisimman korkealla tasolla. Ampumahiihdon osalta fluorivoidekielto tarkentuu, kun Kansainvälinen ampumahiihtoliitto kokoontuu kesäkuun alussa.

– Uskon, että alkuvaihe on haasteellisin. Millä testataan? Miten luotettavia testit ovat? Miten mittalaitteita käytetään ja pitoisuuksia kontrolloidaan eri maissa ja joukkueissa? Täyskieltoon siirtyminen on haastavaa, mutta vaikeaa on myös pitoisuuksien mittaaminen luotettavasti. Kysymysmerkkejä on vielä paljon, Kähkönen päätti.

Lue myös:

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto aikoo seurata hiihtoliiton linjausta fluorivoiteen käytössä

Kansainvälinen hiihtoliitto linjasi: Maastohiihdon fluorivoiteen totaalipanna voimaan 2022-23

Suomalaisen hiihtopomon ja norjalaisen olympiavoittajan toiminnasta kovaa kritiikkiä – Yle Urheilu kertoo nyt, mitä kätkeytyy hiihtopiirejä yli neljä kuukautta repineen kohupäätöksen taakse

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat