NHL on loikkaamassa suoraan pudotuspeleihin – Ristolaisen Buffalo jäisi rannalle todella niukasti, mutta tähtipakki kieltäytyy jossittelemasta: "Jo ennen kuin korona tuli, olimme vähän ulkona"

Colorado Avalanchen suomalaishyökkääjä Mikko Rantasen mukaan NHL:n pelien jatkuminen suoraan pudotuspeleistä on paras ratkaisu.

NHL
Rasmus Ristolainen
Rasmus Ristolaisen ja Buffalo Sabresin kausi on päättymässä, jos NHL:n suunnitelmat kauden jatkumisesta menevät läpi.Getty Images

Jääkiekkoliiga NHL:n pelaajayhdistys NHLPA on näyttänyt vihreää valoa sarjan jatkamiselle. Yksityiskohdista ei ole vielä sovittu, mutta uusimpien suunnitelmien mukaan pelit jatkuisivat 24 joukkueen pudotuspeleillä.

Pelaajayhdistyksen äänestys pelien jatkosta ei kuitenkaan ollut yksimielinen. The Athletic -sivuston (siirryt toiseen palveluun)mukaan kaksi joukkuetta, Tampa Bay Lightning ja Carolina Hurricanes, olisi äänestänyt ehdotusta vastaan.

Molemmat olisivat pääsemässä pudotuspeleihin, sillä Tampa Bay on saavuttanut itäisessä konferenssissa toiseksi eniten pisteitä Boston Bruinsin jälkeen. Teuvo Teräväisen ja Sebastian Ahon edustama Carolina on idän puolen villi kortti -kilpailussa ykkösenä.

Colorado Avalanchen suomalaishyökkääjä Mikko Rantanen pitää suunnitelmaa parhaana mahdollisena, sillä kaavailuissa on ollut mukana myös ehdotus, jossa runkosarja pelattaisiin loppuun.

– Siellä on joukkueita, joilla ei ole mitään mahdollisuuksia päästä pudotuspeleihin, niin olisi aika rajua, että joukkueet tulisivat ensin kolmeksi viikoksi treenaamaan ja sitten pelaisivat 5-6 merkityksetöntä peliä ja sitten takaisin kotiin, puhelimitse tavoitettu Rantanen pohti.

– Tämä on paras vaihtoehto. Jotkut seurat hyötyvät tästä, jotkut eivät, mutta tämän hetkisellä tilanteelle ei voi mitään.

"Emme ansainneet pudotuspelipaikkaa"

Suunnitelman mukaan pudotuspelien ulkopuolelle jäisivät idässä Buffalo Sabres, New Jersey Devils, Ottawa Senators ja Detroit Red Wings sekä lännessä Anaheim Ducks, Los Angeles Kings ja San Jose Sharks.

Sabres-puolustaja Rasmus Ristolainen totesi Yle Urheilulle, ettei hän tiedä, mikä olisi oikeudenmukainen päätös, sillä tällaisissa tilanteissa aina jollekin käy huonompi tuuri.

Tällä kertaa huonoa tuuria olisi juuri Buffalolla. Joukkue on kolme pistettä Montreal Canadiensista, mutta sillä on kaksi ottelua vähemmän pelattuna. Buffalolla voisi siis olla mahdollisuudet kiriä Montreal kiinni. Ristolainen ei kuitenkaan halua jossitella ajatuksella.

– Se, miten olemme tällä kaudella pelanneet, niin mielestäni emme ole ansainneetkaan päästä pudotuspeleihin. Jo ennen kuin tämä korona tuli, olimme vähän ulkona pudotuspeleistä. Emme ole pelanneet tarpeeksi hyvin, ja se on ihan ok näin, jos pelit eivät jatku, Ristolainen kertoi puhelimitse.

Löytyykö pudotuspelitunnetta ilman faneja?

NHL:n komissaari Gary Bettmanin mukaan pelit pelataan todennäköisesti keskitetysti kahdeksalla tai yhdeksällä paikkakunnalla. Hyvin todennäköistä on myös se, että pelit pelataan ilman yleisöä.

Rantasen ja Ristolaisen mielestä päätökset täytyy tehdä sen mukaan, mikä on parasta ihmisten terveyden kannalta. Ilman yleisöä pelaaminen on Ristolaisesta oikeastaan ainoa vaihtoehto, vaikka se onkin valitettavaa.

Mikko Rantanen
Colorado Avalanchen Mikko Rantanen on jo alkanut suunnata ajatuksiaan peleihin, kun NHL:n pudotuspelien alkamiselle on näytetty vihreää valoa.Getty Images

– Jalkapallon Bundesliigakin alkoi ilman yleisöä, mutta olihan se ihan eri peli, Ristolainen sanoi ja samaa mieltä on Rantanenkin.

– Yleisöä vartenhan me pelaamme ja yleisö luo halliin tunnelman. Se on sitten vähän kuin treeneissä pelaisi. En tiedä, kuinka vaikeaa on saada play off -tunnetta ilman faneja. Ei se kuulosta hyvältä, mutta tämän tilanteen takia se on pakko tehdä.

Rantanen valmistautuu äkkilähtöön

Sekä Rantanen että Ristolainen ovat tyytyväisiä, ettei heidän tarvitse tehdä näitä päätöksiä. He odottavat vain sitä, mitä heidän käsketään tehdä.

Molemmat ovat olleet koti-Suomessa maaliskuun lopusta lähtien ja ovat olleet tyytyväisiä päätökseensä poistua Pohjois-Amerikasta heti, vaikka pelitauon venymisestä ei alkuun ollutkaan minkäänlaista käsitystä.

Ristolainen on seurannut tilannetta mediasta varsin vähän ja lähinnä vain odotellut pelien jatkumisesta tehtävän päätöksen syntymistä. Rantanen on viimeisten uutisten myötä alkanut jo odottaa pelien jatkumista.

– Viime aikoina ovat pelitkin käyneet mielessä. Yritän valmistautua siihen, että jos lähtö tulee, niin olen valmiina, Rantanen kertoi.

Pelikunto kadonnut tauon aikana

NHL on avaamassa jäähallit pienryhmäharjoittelulle, mutta ainakin alkuun harjoitukset ovat vapaaehtoisia. Rantanen ei ole vielä suunnitellut paluuta Yhdysvaltoihin, vaan etenee lähinnä päivä kerrallaan. Hän on kuitenkin ollut tiiviisti yhteydessä seuransa edustajiin, jotta pääsee lähtemään heti, kun harjoitusleirien ja pelien päivämäärät ovat tiedossa.

– Tällä hetkellä en ole hirveän valmis pelaamaan, sillä en ole maaliskuun puolenvälin jälkeen ollut kertaakaan luistimilla. Hetki menee, ennen kuin pääsen pelikuntoon, ja normaaliin play off -kuntoon ei varmaan pääse kukaan, hän arveli.

Rantasen mielestä viimeiset viikot ovatkin olleet henkisesti haastavia, sillä tulevaisuuden suunnitelmat ovat olleet lähinnä arvuuttelua.

– Tässä ei oikein ole tiennyt, miten pitäisi harjoitellakaan. Onko ylläpitävää vai pitääkö ruveta treenaamaan kovempaa ensi kautta varten, hän totesi.

"Välivuosi" kelpaa Ristolaiselle

Siinä missä Rantanen harjoittelee pudotuspelejä varten, Ristolainen on siirtänyt katseensa jo pidemmälle. Kulunut kausi jäi harmittamaan, sillä hänen suurin tavoite oli päästä pelaamaan pudotuspeleissä.

Buffalon talvi oli kuitenkin hyvin samanlainen kuin edellinenkin: paljon ylä- ja alamäkiä ja liian pitkään jatkuneita huonoja vaiheita. Omassa pelissään Ristolainen otti askeleen eteenpäin, mutta se oli laiha lohtu joukkueen kompastellessa.

– Tasaisuus puuttui. Sen takia tuo 82 runkosarjan peliä on hyvä, niin kukaan ei pääse tuurilla “pleijareihin”. Se paikka pitää ansaita, pelata suurin osa kaudesta todella hyvällä tasolla ja minimoida alamäet. Me emme siinä onnistuneet, taaskaan, Ristolainen harmitteli.

Jos NHL:n suunnitelmat kauden jatkumisesta menevät läpi, saattaa olla, että kausi jatkuu aina syyskuuhun asti. Se tietäisi sitä, että uusi kausi alkaisi vasta tammikuussa. Ristolaisella ei olisi mitään sitä vastaan, että hänellä olisi edessään jonkinlainen “välivuosi”. Hän pystyisi sen aikana kehittämään fyysistä kuntoaan ja tulla paremmaksi pelaajaksi.

– Totta kai olisi kiva päästä pelaamaan nopeamminkin, mutta nuo ovat taas sellaisia asioita, joihin ei itse pysty vaikuttamaan. Kyllä aika saadaan kulumaan, vaikka välillä se voi tuntuakin pitkältä, hän naurahti.

Lue myös:

NHL-kauden jatkumisesta uutta toivoa – pelaajayhdistykseltä vihreää valoa 24 joukkueen pudotuspeleille

Teemu Selänne otti kantaa suunnitelmiin NHL-kauden jatkosta: "Peleistä tulee omituisia"

Patrik Laine odottaa NHL:n jatkumista – myöntää, että pitkä tauko asettaa haasteensa: "Pelaamiseni näyttäisi varmaan kamalalta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat