1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Palloilusarjat ja Hiihtoliitto hakivat urheilun koronatukia, yleisurheilu jäi vielä ulkopuolelle: ”Odotamme oikeudenmukaisuutta”

Urheiluseurat ja -opistot hakivat liikunnan ja urheilun korona-avustuksia yhteensä 30 miljoonan euron edestä.

Kuva: Tomi Natri / AOP

Opetus- ja kulttuuriministeriö sai hakemustulvan koronapandemian vaikutuksista kärsivältä urheilulta. Hallitus myönsi lisätalousarviossaan liikunnan ja urheilun avustuksiin 19,6 miljoonan euron määrärahalisäyksen.

Liikunta- ja urheiluseurojen toiminnan turvaamiseen haettiin tukea yli 25 miljoonaa euroa. Hakemuksia jätettiin yhteensä 1008 kappaletta. Tukea myönnetään muun muassa palkkakustannuksien ja menetettyjen tapahtumatuottojen kattamiseen. Lisäksi 314 seuraa haki korona-ajan vaihtoehtoiseen toimintaan tarkoitettua avustusta 2,6 miljoonalla eurolla. Hakemukset koskivat etävalmennuksen ja -ohjauksen kuluja.

Seurojen avustuksiin on varattu 11 miljoonaa euroa, joten moni hakija jää ilman toivomaansa avustusta. Ylijohtaja Esko Ranto sanoo, että käsittelyssä käytetään kokonaisharkintaa. Hakemustulvan vuoksi päätösten tekemisessä menee useita viikkoja. Tukia saavat seurat on tarkoitus ilmoittaa kesäkuussa.

Urheiluopistoille avustuksia on luvattu jakaa 2,1 miljoonaa euroa. Kaikki 11 valtakunnallista urheiluopistoa hakivat tukea, yhteensä 2,4 miljoonan euron edestä.

Urheiluliitto ei jättänyt hakemusta

Huippu-urheiluun eli ylimpien ja divisioonatasojen keskeytyneille kilpasarjoille ja niiden lajiliitoille vajaasta 20 miljoonasta eurosta on kohdennettu enintään kolme miljoonaa euroa.

Avustusta hakivat kaikki suuret palloilusarjat, kuten jääkiekon SM-liiga ja jalkapallon Veikkausliiga. Yksilölajeista avustusta haki vain Hiihtoliitto. Avustuksella halutaan turvata toiminnan jatkuminen ja turvata urheilijoiden saamatta jääneitä korvauksia.

Yleisurheiluväki ei hakemusta kevään avustuksista jättänyt. Nyt haussa ollut avustus koski maaliskuun alun ja toukokuun lopun välistä aikaa. Kilpailuja on jouduttu siirtämään, mutta kauden tärkeimmät yleisurheilukilpailut olisivat joka tapauksessa olleet ohjelmassa vasta kesällä.

– Meidän tilanne on vielä kohtuullisen hyvällä mallilla. Paljon riippuu kuitenkin siitä mitä tapahtuu jatkossa, erityisesti elokuussa, urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto sanoo.

Elokuussa olisi tarkoitus järjestää muun muassa Kalevan kisat ja Paavo Nurmen kisat ja syyskuussa Suomi–Ruotsi-maaottelu. Jos yleisörajoitukset ovat yhä voimassa, se on kova isku yleisurheilulle. Aalto kertoo, että urheiluliitto odottaa hallitukselta mahdollista uutta lisätalousarviota.

– Kyllä tässä oikeudenmukaisuutta kaipaa valtiovallalta, että kesäkuun alusta eteenpäin kärsivät eivät jäisi mopen osalle.

Lue myös:

Liki 1 000 urheiluseuraa haki yhteensä 25 miljoonaa euroa koronatukea valtiolta

Näin hallituksen koronatuet urheilulle jaetaan – Veikkaus- ja SM-liigaseurat voivat saada maksimissaan 50 000 euroa, osalle ei tukea lainkaan

Urheilun koronatuet avataan hakuun torstaina – tutkija ihmettelee hätiköintiä ja esittää yllättävän näkemyksen: rahaa ei pitäisi jakaa vielä kenellekään