Suora

  • Urheiluruutu

Kaikkien aikojen talviurheilija Marit Björgen jysäytti yllätyksen – palaa hiihtoladuille: "Olen kaivannut tiettyä tavoitetta"

Norjalainen hiihdon supertähti Marit Björgen palaa hiihtoladuilla maratonmatkoille keskittyen erityisesti Vasaloppetiin.

hiihto
Marit Björgen
Tim Clayton/Corbis via Getty Images

Norjalainen hiihdon supertähti Marit Björgen palaa hiihtoladuille. Asiasta kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK. (siirryt toiseen palveluun) Björgen lopetti huippu-uransa kaksi vuotta sitten.

– Olen ollut poissa pelistä kaksi vuotta ja olen kaivannut tiettyä tavoitetta, jota kohti työskennellä, 40-vuotias Björgen kertoo NRK:lle.

Björgenin tähtäimessä ovat pidemmät hiihtomatkat eli niin sanotut maratonmatkat. Tärkein tavoite on ikoninen 90 kilometrin kisa Vasaloppet ensi vuonna. Björgen hiihtää Team Ragdessa eli norjalaisessa maastohiihtotallissa, joka osallistuu pitkien matkojen Ski Classics -sarjaan. Talli lukeutuu sarjan johtaviin ryhmiin.

– Minulla on mahdollisuus olla parhaassa maratonhiihtomatkojen tiimissä. Se saa minut iloiseksi. Olen uteliaana oppimassa jotain uutta ja minulla on jotain konkreettista tavoiteltavaa, Björgen toteaa.

Björgenin mukaan ajatus paluusta hiihtokisoihin lähti Team Ragden pomon Jörgen Auklandin "villistä ideasta." Tekstiviestistä kehittyi kaksikon yhteinen palaveri. Björgen oli Auklandin mukaan innoissaan palaverin jälkeen. Tarkoituksena on luoda mielenkiintoa ja saada enemmän naisia pitkien matkojen kisoihin.

Jörgen Auklandin mukaan "kustannukset eivät ole niin pahat kuin voisi kuvitella", kun Björgen on hankittu mainoskasvoksi hänen joukkueeseen ja koko maratonmatkojen hiihtosirkukseen. Summista Aukland ei kuitenkaan puhu.

– Marit tulee harjoittelemaan hyvin. Tulee olemaan vähemmän määrää kuin aiemmin, mutta harjoittelu on kohdistettu Vasaloppetiin. Tiedämme, mitä kisan voittaminen vaatii. Hänellä on hyvät mahdollisuudet olla huipulla, Aukland sanoo odotuksistaan.

Björgen harjoitteli tiistaina tiimiin kuuluvien vanhojen norjalaisten huippuhiihtäjien Anders ja Fredrik Auklandin kanssa. Björgenin piti vetää 60 kilometrin harjoitus, mutta hän lopetti puolivälissä käsiongelmien takia.

– Minun pitää aloittaa varovaisesti. Se oli hauskaa. Minulla on vähän töitä tehtävänä, Björgen sanoi ja totesi, että harjoitus meni paremmin kuin odotti.

Johaug iloisena

Norjanhuippuhiihtäjä Therese Johaug kertoo NRK:lle olevansa iloinen Björgenin suunnitelmista palata maratonhiihtokisoihin.

– Se on uskomattoman hauskaa. Uskon, että hän tarvitsee minut jokapäiväiseen elämään. Hän on tottunut urallaan työskentelemään niin, että hänellä on tavoite, Johaug kuvailee.

– Uskon, että tästä tulee hyvä juttu hänelle. Nyt en aio laittaa mitään paineita hänelle. Tärkeintä on nauttia liikunnan ilosta ja siitä, että on jotain tavoiteltavaa.

Marit Björgen on kaikkien aikojen menestyksekkäin urheilija talviolympialaisissa. Hän voitti urallaan kaiken kaikkiaan kahdeksan olympiakultaa, neljä hopeaa ja kolme pronssia. MM-kisoissa tuli 18 maailmanmestaruutta, viisi hopeaa ja kolme pronssia. Maailmancupissa Björgen voitti 114 maailmancupin osakilpailuvoittoa, nappasi 184 palkintosijaa ja neljä maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa.

Lue lisää:

Venäjän hiihtolegendalta Jelena Välbeltä synkkä arvio Therese Johaugin ylivoimasta — “Erittäin huono tilanne”

Björgen tunteikkaana NRK:n haastattelussa: ”Tämä on ollut fantastista elämää”

Haga nappasi kullan – Björgenin ura päättyi hopeaan

Kaikkien aikojen talviurheilija Marit Björgen päättää uransa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat