Suora

  • "Äiti, anna mä menen": Mikael Hagelstam muutti 13-vuotiaana ulkomaille tanssin vuoksi eikä välitä, kun virolaisvalmentajat huutavat hänen tuhlaavan vanhempiensa rahoja
  • Urheiluruutu

Ylimieliset saksalaiset saivat opetuksen, joka johti jalkapallon pysyvään muutokseen – kun MM-kisat saapuivat Afrikkaan, viimeisetkin ennakkoluulot murtuivat

Afrikan maiden MM-kisahistoria muistetaan muun muassa Roger Millan maaleista, Taribo Westin hiuksista sekä rangaistuspotkusta, joka mursi ghanalaisten sydämet.

jalkapallo
tshabalala futiskesä.jpg
Etelä-Afrikan pelaajat juhlivat Siphiwe Tshabalalan (numero 8) maalia Meksikoa vastaan MM-kisoissa 2010.Getty Images

Ke Nako, on aika.

Sananparsi on tuttu sothon ja tswanan kielistä, jotka kuuluvat molemmat Etelä-Afrikan 11 virallisen kielen joukkoon. Vuonna 2010 koitti Etelä-Afrikan ja ennen kaikkea koko Afrikan aika, kun jalkapallon MM-kisojen avausottelu pelattiin Johannesburgissa. Ke Nako, kuului kisojen virallinen slogan.

Kisat oli myönnetty Etelä-Afrikalle ensimmäisenä Afrikan maana turnauksen 80-vuotisessa historiassa. Avausottelu Etelä-Afrikan ja Meksikon välillä muistetaan kahdesta asiasta, joista ensimmäinen lävähti koko maailman korville kuin ampiaisparvi. Vuvuzela-torvien ääni oli Euroopassa niin eksoottinen, että monen maan tv-yhtiöt vaimensivat sitä lähetyksissään.

Toisaalta tällaisten tilanteiden vuoksi jalkapallon MM-turnausta pidetään elämää suurempana tapahtumana. Itse peli on pääosassa, mutta harva asia tuo kerran neljässä vuodessa maailman kulttuurit saman yleisön äärelle. Etelä-Afrikka näyttäytyi vuvuzeloista lähtien omana itsenään, mutta kisojen korkeat kustannukset aiheuttivat myös paljon närää.

Jos vuvuzelat ärsyttivät monia katsojia, Etelä-Afrikan joukkueeseen moni rakastui heti. Turnauksen heittopussiksi povattu Bafana Bafana aloitti Soccer City -stadionilla pirteästi, mutta sitten tapahtui jotain maagista.

vuvuzela
Vuvuzela-torvet ärsyttivät monia tv-katsojia MM-kisoissa 2010. Tässä eteläafrikkalaisfanien tyylinäyte. Getty Images

Kun ottelua oli pelattu 54 minuuttia, Etelä-Afrikan puolustuslinja katkaisi Meksikon hyökkäyksen. Keskikenttäpelaaja Teko Modise pelasi nopean seinän ja antoi täydellisen pystysyötön Meksikon puolustuksen selustaan. Siphiwe Tshabalala otti ensin yhden kosketuksen ja ampui sitten itsensä MM-historiaan uskomattomalla laukauksella aivan maalin ylänurkkaan.

Vuvuzelojen pauhu peittyi muutamaksi sekunniksi suoran huudon alle, mutta palasi hetkessä ennalleen. Tshabalala juoksi kulmalipulle muut pelaajat perässään. Macarenaa muistuttanut tanssi on yhä yksi ikimuistoisimmista MM-kisatuuletuksista.

Maali Etelä-Afrikalle, mutta ennen kaikkea koko Afrikalle.

Gijonin ihme

Meksiko nousi lopulta tasoihin, eikä Etelä-Afrikan lento kantanut alkulohkoa pidemmälle. Afrikalla oli kuitenkin turnauksessa yhä yksi ässä hihassaan.

Kun puhutaan jalkapallon MM-kisoista, ihmisten mieliin välähtää ensimmäisenä esimerkiksi Pelen, Maradonan ja Zidanen uroteot, Brasilian ja Hollannin unelmajoukkueet tai Saksan ja Argentiinan ikimuistoiset finaalit. Afrikan maista muistoja on harvemmalla. Se on ymmärrettävää, sillä maanosan menestys on jäänyt haaleaksi. Tarinoita on kerrottavana sitäkin enemmän.

Egypti piipahti ensimmäisenä Afrikan maana MM-kisoissa vuonna 1934, mutta hävisi Unkarille ja joutui saman tien kotimatkalle. Seuraavaa afrikkalaisedustajaa saatiin odottaa aina vuoteen 1970. Marokko sai maanosan ensimmäisen tasapelipisteen Bulgarialta, mutta jäi alkulohkoon.

Sittemmin Pohjois-Afrikan maat ovat selvinneet kisoihin säännöllisesti. Ensimmäinen maa lähellä menestystä ei ollut kuitenkaan Egypti tai Marokko.

Kukaan ei antanut MM-kisojen ensikertalaiselle Algerialle mitään mahdollisuuksia supertähtiä vilisevää Länsi-Saksaa vastaan. Saksalaiset olivat voitosta niin varmoja, että sortuivat ottelua lehdistötilaisuudessa lapselliseen käytökseen. Bayern Münchenin Paul Breitner kertoi omistavansa seitsemännen maalin vaimolleen ja kahdeksannen koiralleen.

– Jos häviämme tämän ottelun, hyppään Välimereen, päävalmentaja Jupp Derwall puolestaan sanoi.

Algeria Länsi-Saksa 1982
Alkuperäinen Gijonin ihme. Länsi-Saksa ja Algeria kohtasivat alkulohkossa Espanjan MM-kisoissa 1982.Getty Images

Suomessa puhutaan vuoden 2013 Gijonin ihmeestä, kun Huuhkajat pelasi MM-karsintaottelussa tasan Espanjan kanssa. Todellinen Gijonin ihme tapahtui vuonna 1982, kun Algeria löi Länsi-Saksan 2–1. Voitto oli Afrikan maille vasta toinen MM-kisojen historiassa. Algeriassa oli muutenkin syytä juhlaan, sillä samaan aikaan vietettiin maan itsenäistymisen 20. vuosipäivää.

Gijonin ihmettä seurasi Gijonin häpeä. Algeria hävisi Itävallalle, mutta voitti Chilen. Myöhemmin ottelunsa pelanneelle Länsi-Saksalle riitti jatkopaikkaan yhden tai kahden maalin voitto Itävallasta, joka oli jo varmistanut lohkovoiton. Saksalaiset tekivät nopeasti maalin, ja molemmat joukkueet pallottelivat loppuminuutit tyytyväisenä. Ei maaleja, ei laukauksia, ei liiemmin taklauksiakaan.

Algeria oli ulkona. Fanit polttivat stadionin ulkopuolella seteleitä sopupeliin viitaten, mutta pelaajat eivät olleet moksiskaan.

– Algerialle oli kunnia, että kaksi suurmaata alentuivat tuollaiseen meidän pudottamiseksi. He pääsivät jatkoon kunniattomasti, mutta me lähdimme kotiin päät pystyssä, Algerian Chaabane Merzekane on muistellut.

Länsi-Saksan ja Itävallan nololla sopuilulla on yhä tänä päivänäkin vaikutusta jalkapalloon. Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa teki ottelun seurauksena päätöksen, että alkulohkojen viimeiset ottelut pelataan aina samalla kellonlyömällä. Otteluohjelmat muuttuivat näin tasapuolisemmiksi.

– Meidän esityksemme pakottivat Fifan muutokseen, ja se oli voittoakin parempaa. Algeria jätti jalkapallon historiaan pysyvän jäljen, voittomaalin Länsi-Saksaa vastaan tehnyt Lakhdar Belloumi on sanonut.

"Olemme oikeita jalkapalloilijoita"

Algerian naapurista Marokosta tuli ensimmäinen alkulohkosta jatkoon päässyt afrikkalainen maa Meksikossa 1986. Neljännesvälierässä pidemmän korren vei kuinka ollakaan Länsi-Saksa.

Afrikan MM-kisamenestys oli pitkään Pohjois-Afrikan maiden varassa. Nykyään Kongon demokraattisena tasavaltana tunnettu Zaire selvisi ensimmäisenä Pohjois-Afrikan ulkopuolelta kisoihin vuonna 1974, mutta jäi pahasti vastustajien jalkoihin.

Zaire hävisi Jugoslavialle peräti 0–9, mutta parhaiten joukkue muistetaan erikoisesta episodista ottelussa Brasiliaa vastaan. Zairen pelaajat olivat asettuneet muuriin vapaapotkua varten, kunnes yhtäkkiä puolustaja Mwepu Ilunga juoksi pallolle ja potkaisi sen kauas pelin ollessa vielä keskeytettynä.

Hämmentävälle tilanteelle löytyi myöhemmin vielä hämmentävämpi selitys. Telegraphin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Ilunga halusi pelata aikaa, sillä Zairen johto oli ilmoittanut joukkueelle, ettei kotiin ole tulemista, jos Brasilia voittaa yli kolmella maalilla. Brasilia voitti 3–0.

Afrikan maista useimmin MM-kisoissa on pelannut Kamerun. Lannistumattomien leijonien ensiesiintyminen Italian kisoissa vuonna 1990 kuuluu todellisiin altavastaajan sankaritarinoihin. Vaikeampaa avauspeliä Kamerun ei olisi voinut saada, sillä se arvottiin heti turnauksen avauspeliin Milanon San Sirolle hallitsevaa maailmanmestaria Argentiinaa ja Diego Maradonaa vastaan.

maradonakamerun.jpg
Diego Maradona sai tuta Kamerunin kovat otteet MM-kisojen avausottelussa 1990.Getty Images

Kamerun pelasi kovaa. Todella kovaa. Ja se tuotti tulosta. Ottelun ainoa maali syntyi 67. minuutilla, kun Kamerun pelasi jo miehen vajaalla. Francois Omam-Biyik nousi sivuvapaapotkussa korkeimmalle, puski oikeaoppisesti kohti maata ja Argentiinan maalivahti Nery Pumpido imuroi pallon maaliin.

Kamerunin kovia otteita kuvasti parhaiten Argentiinan tähtihyökkääjän Claudio Caniggian kohtelu. Kun ottelua oli jäljellä enää muutama minuutti, koko ottelun jaloilleen saanut Caniggia lähti kuljettamaan keskikentällä. Kaksi ensimmäistä kamerunilaispelaajien liukutaklausta meni ohi, mutta Benjamin Massingin lähinnä amerikkalaista jalkapalloa muistuttanut taklaus osui jo horjahtaneeseen maaliinsa.

Massing menetti tilanteensa kenkänsä ja sai ansaitun punaisen kortin. Kamerun taisteli lopun yhdeksällä pelaajalla ja voitti.

– Vihaamme sitä, kun eurooppalaiset toimittajat kyselevät meiltä, syömmekö apinoita ja onko maassamme noitatohtoreita. Olemme oikeita jalkapalloilijoita ja todistimme sen tänään, Omam-Biyik sanoi ottelun jälkeen (siirryt toiseen palveluun).

Roger Millan letkeät lanteet

Kamerun osoitti jatkossakin vahvuutensa. Seuraavassa ottelussa estradille astui muuan Roger Milla. Jo vuonna 1982 MM-kisoissa pelannut 38-vuotias hyökkääjä oli kolme vuotta aiemmin lopettanut maajoukkueuransa, eikä hän ollut mukana esimerkiksi kisojen tarrakokoelmassa. Niin vain Milla pyörsi päätöksensä, iski kaksi maalia Romanian verkkoon ja varmisti Kamerunin jatkopaikan.

Millan tähtihetki oli vasta edessä. Kuten aiemmissakin peleissä, konkari aloitti vaihtopenkin puolelta neljännesvälierässä Kolumbiaa vastaan. Milla viimeisteli toisen jatkoajan alussa kaksi maalia, joista jälkimmäinen on ikimuistoinen.

Kolumbian kulttivahti Rene Higuita seikkaili tyylilleen uskollisena pallon kanssa kaukana maalista, ja Milla haistoi mahdollisuutensa. Hän ryösti pallon, laittoi sen tyhjään maaliin ja tuuletti kulmalipulla lantiotaan heiluttaen. Kamerun oli tehnyt historiaa ja selvinnyt ensimmäisenä afrikkalaismaana MM-kisoissa kahdeksan parhaan joukkoon.

Roger Milla Rene Higuita
Roger Milla karkaa Kolumbian maalivahdilta Rene Higuitalta maalintekoon.Getty Images

Kamerun laittoi puolivälierässä vielä Englanninkin tiukalle, mutta joutui lopulta taipumaan jatkoajalla 2–3. Joukkue oli tehnyt suuren vaikutuksen koko Afrikkaan ja jalkapalloilevaan maailmaan. Erään bangladeshilaisen naisen kerrotaan hirttäytyneen, kun Kamerun putosi jatkosta.

– Kamerunin putoaminen tarkoittaa myös elämäni päättymistä, nainen kirjoitti itsemurhaviestissään Simon Kuperin Soccernomics-kirjan mukaan.

Kamerunin odottamaton menestystarina inspiroi myös yhtä nykypäivän jalkapallon suurimmista nimistä. Kisojen aikaan 12-vuotias italialainen poika innostui maalivahti Thomas N'Konon torjunnoista niin paljon, että hankki itselleen maalivahdin hanskat ja nimesi myöhemmin ensimmäisen lapsensa idolinsa mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Tuon pojan nimi oli Gianluigi Buffon.

Roger Milla palasi MM-estradille vielä neljän vuoden päästä, ja sai tällä kertaa kasvonsa myös tarrakokoelmaan. 42-vuotiaana hän iski maalin Venäjää vastaan ja on yhä MM-historian vanhin maalintekijä.

Kuuluisat vihreät hiukset

Ranskan vuoden 1998 MM-kisoihin lähdettäessä tilanne oli muuttunut, sillä ensimmäistä kertaa afrikkalaismaalta odotettiin menestystä. Nigeria oli jo vuonna 1994 päässyt jatkopeleihin heti ensiyrittämällä, mutta taipui neljännesvälierissä Italialle jatkoajalla.

Odotukset olivat MM-kisojen alla tapissa, olihan Nigerian kultainen sukupolvi voittanut olympiakultaa Atlantassa vuonna 1996 kaataen mitalipeleissä sekä Brasilian että Argentiinan. Jay-Jay Okochan, Sunday Olisehin ja Nwankwo Kanun kaltaiset nimet olivat tulleet jalkapallomaailmalle tutuiksi.

Nigerian avausottelu Nantesissa oli kenties kisojen värikkäin. Espanja johti 2–1 vielä vartti ennen loppua, mutta sitten alkoi tapahtua. Espanjan maalivahti Andoni Zubizarreta hörppäsi ensin lähes nollakulmasta lähteneen Garba Lawalin epätoivoisen keskityksen maaliin. Hetkeä myöhemmin seuraavana vuonna Juventukseen siirtynyt Oliseh tälläsi vastapalloon hurjan kanuunan ja Nigerian voittomaalin.

Nigeria voitti lohkon ja sai neljännesvälierässä vastaansa Tanskan. Uroteot jäivät haaveeksi, sillä juutit jyräsivät puolivälierin peräti 4–1-lukemin. Puolustaja Taribo West paljasti hiljattain, että Nigerian valmistautuminen tärkeään otteluun oli mennyt aivan pipariksi.

– Osa pelaajista toi salaa naisia majapaikkaamme. Naiset olivat afrikkalaisia faneja, jotka olivat tulleet katsomaan pelejämme. Monella pelaajalla ei ollut voimia Tanskaa vastaan, koska he olivat tehneet yöllä ylitöitä naisten kanssa. Olin todella vihainen, West kertoi nigerialaiselle Punch-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

West oli Ranskan MM-kisoissa tv-kameroiden suosikkipelaaja. Hän oli tuunannut jo valmiiksi räväkkää, vaikeasti selitettävää hiustyyliään värjäämällä päänsä vihreäksi. Kisojen suurimpia mysteerejä oli, miten Westin tyyli ei riittänyt kärkipaikkaan Ylen kisalähetyksen top 5 -hiuskoosteessa.

Taribo West
Taribo West ja omintakeinen hiustyyli.AOP

West osasi myös pelata ja loi kunnioitettavan kansainvälisen uran, josta ei erikoisia käänteitä puuttunut. Huippuvuosinaan hän edusti muun muassa Interiä ja Milania, josta hänet kuitenkin omien sanojensa mukaan savustettiin ulos – mafian toimesta.

– He tekivät mitä tahansa, jotta pääsivät minusta eroon. Lääkärit lahjottiin sanomaan, että olen loukkaantunut, mutta se oli valetta, West on kertonut FourFourTwolle (siirryt toiseen palveluun).

Westin mukaan häntä kohdeltiin huonosti, koska afrikkalaispelaajan ei haluttu ottavan seuralegendojen Franco Baresin, Alessandro Costacurtan tai Paolo Maldinin pelipaikkoja. West lähetettiin vain neljän ottelun jälkeen lainalle Englantiin.

West pelasi vuosina 2003–2004 Serbiassa Partizanin paidassa. Kymmenen vuotta myöhemmin syntyi erikoinen kohu, kun seuran silloinen puheenjohtaja Zarko Zecevic väitti Westin valehdelleen ikänsä (siirryt toiseen palveluun).

– Hän sanoi olevansa 28, mutta saimme myöhemmin selville, että hän oli todellisuudessa 12 vuotta vanhempi. Hän pelasi kuitenkin hyvin, joten en kadu hänen peluuttamistaan, Zecevic sanoi ESPN:n mukaan.

Väitteen totuusperästä ei ole koskaan saatu tarkempaa tietoa. Virallisissa kirjoissa West on nykypäivänä 46-vuotias.

Historia toistaa itseään

Historia toisti itseään Etelä-Korean Soulissa vuonna 2002, kun tuntematon afrikkalaisjoukkue löi MM-kisojen avausottelussa hallitsevan maailmanmestarin. Ranska lähti kisoihin suursuosikkina, mutta hävisi Senegalille 0–1.

Papa Boupa Diopin uran kuuluisin maali ja vielä kuuluisampi tuuletus käynnistivät kenties kaikkien aikojen yllätyksellisimmät MM-kisat. Diop survoi pallon maaliin lähietäisyydeltä, riisui paitansa ja asetti sen kulmalipulle. Koko joukkue juhli tanssien historiallista maalia paidan ympärillä.

Historia toisti itseään myös jatkopeleissä, sillä Senegal putosi jatkosta vuoden 1990 Kamerunin tavoin puolivälierissä jatkoajalla. Ruotsi-voiton jälkeen Turkki murensi Senegalin ja Afrikan unelman välieräpaikasta.

Papa Bouba Diop Senegal
Senegal juhlii voittomaalia Ranskaa vastaan vuoden 2002 MM-kisoissa Etelä-Koreassa.Getty Images

2000-luvulla afrikkalaismaat vyöryivät MM-kisoihin entistä laajemmalla rintamalla. Vuonna 2006 kisoissa teki ensiesiintymisensä peräti neljä uutta maata. Ghanan ja Norsunluurannikon kisapaikkoja oli jo ehditty odotella, pelasivathan maiden suurimmat tähdet Valioliigassa Michael Essienin ja Didier Drogban johdolla. Angola ja Togo olivat sen sijaan suuryllättäjiä.

Nuoremmissa ikäluokissa jo pitkään menestynyt Ghana osoitti heti Saksassa, että maa oli tullut MM-tasolle jäädäkseen. Saksalaisyleisö oli äänekkäästi Ghanan puolella neljännesvälierässä Dortmundissa, mutta suursuosikki Brasilia oli MM-historian maaliennätyksen rikkoneen Ronaldon johdolla vielä parempi.

Neljä vuotta myöhemmin Ghana oli valmis.

Sankareita ja konnia

Etelä-Afrikan avausottelun juhlan jälkeen afrikkalaisjoukkueiden ilonhetket kentällä olivat vähissä vuoden 2010 kisoissa. Kamerun ja Nigeria pettyivät pahoin, ja Norsunluurannikko joutui jo valmiiksi hankalaan lohkoon Brasilian ja Portugalin kanssa. Ghana piti Afrikan menestystoiveita niskassaan.

Ghana kaatoi Serbian avausottelussaan Serbian 1–0. Asamoah Gyan laukoi kahdesti tolppaan, ennen kuin onnistui maalinteossa rangaistuspotkusta. Maaliraudat ja rangaistuspotkut tulisivat yhdistämään Gyania turnauksessa vielä myöhemminkin.

Gyan osui rangaistuspotkusta uudelleen Australiaa vastaan, ja lopulta kaksi pilkkumaalia riitti Ghanalle jatkopaikkaan. Neljännesvälierissä Rustenburgissa Yhdysvaltoja vastaan tarvittiin jatkoaikaa, kunnes sankariksi nousi jälleen Gyan. Koko Afrikka oli Black Starsin takana, kun puolivälierä Uruguayta vastaan koitti Johannesburgissa. Tulisiko Ghanasta ensimmäinen afrikkalaismaa MM-välierissä?

– Olen maailman onnellisin mies. Olemme tehneet ylpeiksi paitsi Ghanan, myös koko Afrikan, Gyan sanoi ennen puolivälierää.

Vuvuzelat soivat läpi vuoristoradan, jonka viimeiset hetket ovat yhä jalkapallohistorian absurdimpien joukossa. Ottelu oli jo ennen jatkoajan lisäajan alkamistakin ollut viihdyttävä. Sulley Muntari oli laukonut Ghanan kaukaa johtoon, ennen kuin Diego Forlan tasasi puntit vapaapotkusta toisella puoliajalla.

Sivuvapaapotku, kaaos maalin edustalla, Dominic Adiyiahin puski – ja Luis Suarezin torjunta. Koko maailma näki heti, kuinka Suarez torjui pallon maaliviivalta käsillään. Rangaistuspotku Ghanalle, rangaistuspotku Afrikalle.

Ghana-Uruguay 2010
Luis Suarezin kiistelty torjunta maaliviivalta Ghanaa vastaan oli kenties 2010 MM-kisojen dramaattisin hetki.AOP

Tilanne tuntui vain jatkuvan ja jatkuvan, kun Uruguayn pelaajat protestoivat Suarezin ilmiselvää punaista korttia. Kukaan ei voi kuvitella, millainen myllerrys Asamoah Gyanin päässä liikkui niillä hetkillä. Hän oli yhden potkun päässä omasta, maansa ja kokonaisen maanosan unelmasta.

Pallo kolahti voimalla ylärimaan, ja samalla soi pilli. Edessä oli rangaistuspotkukilpailu. Suarezin kyyneleet vaihtuivat hetkessä vahingoniloon pelaajakäytävällä. Hän oli onnistunut häikäilemättömässä tempussaan.

Gyan astui ensimmäisenä ghanalaisena uudestaan pilkulle ja onnistui. Uruguay voitti kuitenkin 4–2 ja meni jatkoon.

Yhä uraansa jatkava Gyan, 34, oli hiljattain etävieraana ghanalaisen TV3-kanavan lähetyksessä (siirryt toiseen palveluun) ja puhui avoimesti kymmenen vuoden takaisista muistoista. Hukattu mahdollisuus vaivaa hyökkääjää yhä tänäkin päivänä.

– Minun on pakko hyväksyä tapahtunut, koska sitä ei voi muuttaa. Menin laukomaan pelastaakseni maani, mutta minusta tuli lopulta konna. Hyväksyn senkin, koska ymmärrän, mitä ihmiset tunsivat, Gyan kertoi.

– Se oli katastrofi ja todella hullua. Itkin koko seuraavan yön enkä pystynyt nukkumaan. Aamulla olin rauhallinen, koska en pystynyt enää itkemään.

Sankarin ja konnan raja on joskus huipputasolla häilyvä. Sen Uruguayn ja Ghanan klassikko-ottelun loppuhetket osoittivat. Afrikka odottaa yhä sankareita MM-kisojen neljän parhaan joukkoon.

Yksi afrikkalainen sankari nähtiin kuitenkin kentällä MM-finaalissa jo 2010. Etelä-Afrikan entinen presidentti, 91-vuotias Nelson Mandela tervehti katsojia ennen ottelua Johannesburgissa. Se jäi yhdeksi hänen viimeisistä julkisista esiintymisistään.

Tuhansien jalkapallotarinoiden Afrikka oli saanut kisansa, ja jäljellä oli enää loppuhuipennus.

Jalkapallon miesten vuoden 2010 Etelä-Afrikan MM-kisojen loppuottelu Espanja – Hollanti sunnuntaina kello 15.00 TV2:ssa ja Yle Areenassa. Selostus suomeksi Niki Juusela ja ruotsiksi Christian Vuojärvi.

Kaikki Ylen Futiskesä-lähetykset löytää täältä.

Lue myös:

"Kuin jengisotaa" – sopupeliskandaali sai Italian maajoukkuekonkarin hyppäämään ikkunasta kesken MM-turnauksen, löydettiin maasta rukousnauha nyrkissä

Ronaldo teki jo nuorena huiman määrän maaleja ja nousi maailman parhaaksi – sitten ennen tärkeintä peliä tapahtui mystinen kohtaus ja salaliittoteoriat levisivät: "Niin paljon sontaa"

"Tapa minut, jos rakastat minua", Roberto Baggio vaikeroi äidilleen sairasvuoteelta – sitten hän uhmasi lääkärin karua ennustetta ja nousi maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi

MM- ja EM-finaaleja, Suomi-futista, dokumentteja ja superviikonloppu – Futiskesä-lähetykset alkavat, kymmenen viikkoa huippujalkapalloa!

Todistitko Tanskan ihmettä tai Espanjan kauneutta? Kerro Yle Olohuoneelle paras EM-muistosi ja osallistu Futiskesä-lähetykseen!

Lähteet: ESPN, FourFourTwo, Guardian, Telegraph, These Football Times

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat