Pukuhuoneiden käyttö kielletty, käsiä pestävä jopa kesken kilpailun, yleisurheilussa tiukka linjaus riskiryhmille – tässä ovat jalkapallon ja yleisurheilun koronaohjeet

Joukkueharjoitukset ja kilpailutoiminta on sallittua suomalaisessa urheilussa ensi viikosta alkaen.

urheilu
STT Lehtikuva 27.5.2020
Jalkapallon Helsinki Cupin junioriturnauksessa pelipallot tullaan Palloliiton ohjeistusten mukaisesti todennäköisesti desinfioimaan otteluiden välissä.

Suomen hallitus linjasi toukokuun alussa, että urheilukilpailut ja harjoitustoiminta voidaan aloittaa kesäkuun alusta alkaen erityisjärjestelyin. Erityisjärjestelyt tarkoittavat käytännössä, että tapahtuman turvallisuus voidaan varmistaa ihmismääriä rajaamalla sekä turvaetäisyyksistä ja hygieniaohjeistuksista huolehtimalla.

Urheiluväki on odottanut viranomaisilta tarkempia ohjeita erityisjärjestelyistä toukokuun ajan. Opetus- ja kultturiministeriö, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos sekä Aluehallintovirasto ovat antaneet ohjeistuksia kuitenkin vain yleisellä tasolla.

THL:n asiantuntijalääkäri Otto Helve vastasi Yle Urheilun haastattelupyyntöön, että lajiliittojen täytyy itse tehdä toimintaansa soveltuvat tarkemmat ohjeet.

− Lajin toimijat tuntevat lajin olosuhteet parhaiten, jolloin toimijat tekevät omat tilanteisiin sovelletut ohjeet kansallisten ohjeiden pohjalta, Helve viestittää Yle Urheilulle. Helve on asiantuntijalääkärinä THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikössä.

Viime aikoina urheilupiireissä on myös mietitty, mitä tapahtuu, jos pelaaja sairastuu koronavirukseen. Tähän ei ole kuitenkaan toistaiseksi yksiselitteistä vastausta.

− Ratkaisut tilanteisiin, joissa esimerkiksi pelaaja sairastuu, tehdään aina yksilöllisesti kunnan tartuntaudeista vastaavan lääkärin johdolla, Helven sanoo.

Palloliitto ja Suomen Urheiluliitto ovat jo julkaisseet julkaisseet omia ohjeistuksiaan kesäkussa alkavaa toimintaa koskien, mutta Pesäpalloliitto ei ole vielä julkaissut tarkkoja ohjeistuksia kilpailutoiminnalleen.

Jalkapallossa ohjeistuksia on julkaistu toistaiseksi harjoitteluun, jalkapalloturnauksiin ja leireihin, mutta tarkkoja ohjeistuksia esimerkiksi Veikkausliigan pelaamiseen ei ole vielä kerrottu.

Palloliiton ohjeistukset jalkapalloon

Palloliitto painottaa, että urheilijat noudattavat järjestämishetkellä voimassa olevia viranomaisohjeita sekä turnaus-, leiri- tai harjoittelukeskuksien omia ohjeistuksia.

Pukuhuoneiden käyttö kielletty

Jalkapallon harjoitusohjeistuksen mukaan pukuhuoneiden ja muiden sosiaalitilojen käyttö on kielletty, ja henkilöiden on saavuttava ja poistuttava kentältä harjoitteluvarusteissa.

Kaikkien harjoituksiin osallistuvien on desinfioitava tai pestävä kädet ennen ja jälkeen harjoitusten. Harjoituksiin ei myöskään pidä saapua ennen oman harjoitusvuoron alkua, ja eri harjoitusvuorojen väliin suositellaan vähintään viiden minuutin siirtymäaikaa.

Harjoituksissa käytettäviä merkkikartioita saa puolestaan käsitellä vain yksi henkilö, ja harjoittelussa ei suositella käytettävän liivejä. Jos liivejä kuitenkin tarvitaan, niiden pitää olla pelaajan henkilökohtaisessa käytössä.

Ohjeistuksessa muistutetaan myös oikeista yskimistavoista ja kerrotaan, että jos henkilöllä on mukana oma juomapullo, sitä ei voi käyttää kukaan muu pelaaja.

Pelipallot desinfioitava otteluiden välillä

Jalkapalloturnausten osalta Palloliitto ohjeistaa, että kaikille osallistujille tulee lähettää etukäteen tarkat ohjeet ja tiedot turnaukseen kohdistuvista järjestelyistä.

Ohjeistusten mukaan liikkuminen turnauspaikalle tulee toteuttaa mahdollisimman pienissä porukoissa. Turnauksen aikana paikasta toiseen olisi hyvä siirtyä kävellen, jos se on välimatkojen puolesta mahdollista.

Otteluohjelma täytyy lisäksi suunnitella niin, että turhaa liikkumista kenttien välillä vältetään ja pelien väliin suunnitellaan vähintään 10 minuutin tauko, jotta kentälle ei syntyisi ruuhkia.

Turnauksissa pukuhuoneiden ja muiden sosiaalitilojen käyttö on kiellettyä. Pelipallot puolestaan desinfioidaan otteluiden välillä suihkepullon ja esimerkiksi saippualiuoksen kanssa.

Palloliitto myös suosittelee, että ottelut pelattaisiin ilman yleisöä tai vähintään viranomaisten kokoontumisrajoitusten mukaisesti.

Kenttäalue on puolestaan vain pelaajia ja joukkueita varten. Vanhemmat ja muu yleisö voivat seurata ottelua katsomosta tai kenttäalueen ulkoreunoilta, mutta yleisöä ei saa olla esimerkiksi pelikenttien välissä.

Kansojen liiga naisfutis
Jalkapallopelaajien ei ole jatkossa suotavaa saapua harjoittelupaikalle liian aikaisessa vaiheessa.Tomi Hänninen

Leireillä toimintaa enintään 50 henkilön ryhmissä

Jalkapallokoulujen ja leirien osalta ohjeet ovat hyvin samankaltaisia. Leireillä esimerkiksi suositellaan toimimaan enintään 50 henkilön ryhmissä. Joukkueiden tulee myös välttää lähikontakteja muihin ryhmiin, ja hoitaa esimerkiksi majoittuminen, ruokailu ja muu toiminta oman ryhmän kesken.

Yhteiskäytössä olevia pukuhuoneita pitää välttää, isoja yli 50 henkilön yhteistapahtumia ei pidä järjestää, ja majoitus on suositeltavaa järjestää hotelleissa, urheiluopistoissa, leirikeskuksissa tai muissa vastaavissa majoituspalveluissa.

Jalkapalloturnauksissa, -kouluissa ja -leireillä ei suositella käytettävän koulumajoitusta.

Palloliiton tuoreimmat ohjeistukset löydät kokonaisuudessaan täältä (siirryt toiseen palveluun).

Urheiluliiton ohjeistukset yleisurheilulle

Suomen Urheiluliiton ohjeistuksissa harjoitukset suositellaan järjestettäväksi samoissa ryhmissä saman ohjaajan tai valmentajan johdolla. Harjoitustoiminta on myös toteutettava 50 henkilön kokoontumisrajoituksen puitteissa.

Harjoittelu pääasiassa ulkona

Ohjeistuksen mukaan urheilijoiden on harjoiteltava pääasiassa ulkona, missä ryhmät jaetaan eri paikkoihin kentälle, maastoon tai muihin sopiviin harjoittelupaikkoihin. Ryhmien harjoitusaikoja myös suositellaan porrastettaviksi.

Harjoitusohjeistuksien mukaan kädet tulee pestä ennen harjoituksia ja käsidesiä pitäisi olla saatavilla myös harjoitusten aikana. Myös välineiden desinfioinnista on huolehdittava ja omien välineiden käyttö on suositeltavaa.

Urheilukentän pukutilojen käyttö on puolestaan kiellettyä.

Yleisurheilu kuvitus
Riskiryhmään kuuluvien ei suositella osallistuvan yleisurheilukilpailuihin.Tomi Hänninen

Heittolajeissa kädet pestävä ennen ja jälkeen suorituksen

Kilpailujen osalta SUL vaatii kilpailujen järjestäjiltä kilpailusuunnitelman rakentamista jo ennen kilpailun hakua. Kilpailusuunnitelmassa tulisi olla ohjeistukset esimerkiksi suorituspaikkoja, ravintolatoimintaa, aikataulua, yleisöä ja mediaa koskien.

Järjestäjien tulee myös lähettää noin viikko ennen kilpailua toimintaohjeet kilpailijoille. SUL:n ohjeistuksen mukaan pukuhuoneiden käyttö on myös kilpailuissa kiellettyä, ja peseytyminen sekä pukeutuminen täytyy hoitaa kotona.

Käsihygieniasta tulee huolehtia sekä kilpailua ennen, että sen jälkeen. Heittolajeissa käsiä täytyy pestä niin ikään ennen ja jälkeen suorituksen. Välineen hygieniasta on myös hyvä huolehtia mahdollisuuksien mukaan.

Oliver Helander
Heittolajeissa käsihygieniasta täytyy huolehtia ennen ja jälkeen suorituksen.Tomi Hänninen

Riskiryhmään kuuluvien ei suositella osallistuvan kilpailuihin

Kilpailijoiden myös saavat osallistua kilpailuihin vain täysin terveinä ja oireettomina. SUL ei myöskään suosittele, että riskiryhmäläiset osallistuvat kilpailuihin. Jos se on kuitenkin välttämätöntä, riittävää turvaväliä hygieniasuosituksia on noudatettava.

Urheiluliitolla ohjeistuksissa myös painotetaan, että kilpailujen toimitsijat koskevat heittovälineisiin, työkaluihin ja muihin laitteisiin käsineet kädessä.

Lähikontaktien välttämiseksi SUL on myös suunnitellut lajiohjelman rajoittamista. Kilpailuja ohjeistetaan järjestettäväksi samanaikaisesti useammalla eri kentällä.

Sarjoissa myös pitää kilpailla porrastetusti, jotta kilpailujen välissä on ”selkeä tauko”. SUL:n esimerkin mukaan jokin sarja voitaisiin kilpailla esimerkiksi kello 17−18 ja seuraava alkaisi kello 18.15.

Jos halut lukea SUL:n tuoreimmista ohjeistuksista tarkemmin, löydät ne täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Tarttuuko koronavirus jalkapalloilijoihin kentällä? Urheilulääkärit lyttäävät maskit ja näkevät yllättävän vaaran bussimatkoissa

Jalkapalloileva perheenisä pelkää altistavansa pienen vauvansa koronavirukselle – kentälle pitäisi silti mennä heinäkuussa, vaikka pelaajien turvallisuus on täysi kysymysmerkki

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat