Suora

  • Urheiluruutu

Sami Jauhojärvi yllättyi Marit Björgenin ratkaisusta – kiinnitti huomiota tärkeään asiaan paluupäätöksessä: "Näköjään kaihertanut sen verran"

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi näkee, että laduille palaava Marit Björgen voi voittaa Vasaloppetin, mutta ilmassa leijuu myös uhkakuvia.

hiihto
Marit Björgen
Marit Björgen tähtää jälleen menestykseen hiihtoladulla.AOP

Kaikkien aikojen menestynein talviolympiaurheilija Marit Björgen kertoi tiistaina palaavansa kisaladuille tavoitteenaan voittaa 90 kilometrin mittainen klassikkokilpailu Vasaloppet. 40-vuotias norjalaislegenda lopetti uransa keväällä 2018, ja hän on kahden lapsen äiti.

Yle Urheilun asiantuntija, olympiavoittaja Sami Jauhojärvi yllättyi Björgenin ratkaisusta.

– Tämä on erittäin suuri yllätys. Björgenillä on erittäin menestyksekäs ura takana, mutta yllätystä vähän lieventää, että kyse on Vasaloppetista ja sen voittamisesta. Vasaloppet on yksi maailman arvostetuimmista kisoista, ja vaikka hän on voittanut Holmenkollenilla useamman kerran, Vasaloppet häneltä puuttuu, Jauhojarvi sanoo.

– Näköjään se on kaihertanut mieltä sen verran, että motivaatiota palata ladulle löytyy. Jos kerran elämään tarvitsee tavoitteita, eikä pysty niitä kanavoimaan muualle, tuohan on hyvä paikka lähteä haastamaan itseään ja kokeilemaan.

Björgenin vanhempi poika Marius syntyi joulukuussa 2015, ja pikkuveli Ola saapui maailmaan maaliskuussa 2019. Jauhojärvi muistuttaa Björgenin pohjien olevan kunnossa, ja maratonkisoja varten harjoittelua tarvitaan etenkin ylävartaloon.

– Varmasti hän on käynyt lenkillä jälkimmäisen lapsen syntymän jälkeen. Naisten puolella pukataan tasatyönnöllä, ja yläkroppaan tarvitaan panostusta. Jörgen Auklandin johtamassa tiimissä, jossa Björgen hiihtää, on varmasti kokemusta siitä, mitä kapasiteetin kehittäminen on ja mitä Vasaloppetin voittaminen vaatii.

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan Björgenin jättäneen ensimmäisen pidemmän lenkin kesken 30 kilometrin jälkeen kyynärpään kipeydyttyä. Kahdeksankertainen olympiavoittaja ja 15-kertainen olympiamitalisti tavoittelee kymmentä harjoitustuntia viikossa, ja Jauhojärven mukaan sekin voi olla riittävä määrä, jos tunnit kohdennetaan oikein.

– Se ei ole paljon, noin puolitoista tuntia per päivä. Maajoukkueen perushiihtäjän harjoittelumäärä viikossa on noin 20 tuntia. Hapenoton kehittämiseen ei tarvitse käyttää aikaa niin paljon kuin lyhyemmille matkoille tarvitsisi, sillä sen hän on tehnyt aikanaan.

– Treenaaminen on mahdollista 10 tunnilla, jos se kohdennetaan yläkropan kapasiteettiin. Enemmän sieltä on kadonnut lihaskestävyyden ominaisuuksia. Toki joillain viikoilla täytyy treenata enemmän, jotta kropan tasapainotilaa pystyy järkyttämään ja parantamaan kuntotasoa.

Marit Björgen
Björgen voitti urallaan 41 arvokisamitalia.AOP

Mahdollisuus voittoon

Ruotsissa Sälenista Moraan kisattava Vasaloppet kuuluu maastohiihdon maratonmatkojen Ski Classics -sarjaan, johon viime kaudella kuului 12 osakilpailua. Sarja on pyrkinyt nostamaan profiiliaan houkuttelemalla mukaan enemmän naisia paremmilla palkintorahoilla. Suurelle yleisölle kenties tutuin Vasaloppetin naisvoittaja viime vuosilta on Puolan Justyna Kowalczyk, joka oli nopein vuonna 2015. Jauhojärvi näkee, että Björgen voi voittaa klassikkokisan, mutta uhkiakin on.

– Kaikki on mahdollista. Ski Classicsin kisoissa on nähty selvästi enemmän tasokkaampia naisia, ja 10–15 vuotta sitten hänen olisi ollut helpompi pärjätä. En kuitenkaan pidä mahdottomana, etteikö Björgen pystyisi voittamaan Vasaloppetia.

– Björgen kuitenkin tunnetaan normaalimatkojen hiihtäjänä, ja uhka on se, miten urheilijaksi jo kuitenkin kohtalaisen iäkkään Björgenin paikat kestävät. Taustaorganisaatiosta löytyy varmasti toki apua, jos vaivoja alkaa tulla. Lisäksi pieni kysymysmerkki on, riittääkö se määrä, mitä hän kahden lapsen äitinä ja ex-urheilijana ehtii harjoitella, pärjäämiseen?

Vielä ei ole tiedossa, miten laajasti Björgen aikoo sarjaan osallistua, mutta varmaa on se, että kiinnostus Ski Classicsia kohtaan lisääntyy norjalaisen paluun jälkeen.

– Kyllä se pientä vipinää varmasti Ski Classicsissa aiheuttaa, ja uskon, että varmasti taustalla on myös koko organisaatio, ei pelkästään Björgenin oma kunnianhimo voittaa Vasaloppet. Tämä on myös markkinointia ja promootiota sille, että sarjaan saataisiin lisää naisia mukaan, Jauhojärvi näkee.

Lue myös:

Kaikkien aikojen talviurheilija Marit Björgen jysäytti yllätyksen – palaa hiihtoladuille: "Olen kaivannut tiettyä tavoitetta"

Hiihtäjätähti Therese Johaug mukaan Oslon yleisurheilukilpailuun – hurjia tuloksia ennenkin tehnyt norjalainen tavoittelee 10 000 metrin MM-rajaa

Johaug ja muut Norjan hiihtonaiset saavat sprintin olympiavoittajan valmentajakseen

Hiihdon kuninkuussarja Ski Classics pysyy Ylen kanavilla – ensimmäinen suora lähetys heti perjantaina

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat